Aksamit97 Opublikowano 26 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 26 Lutego 2014 Jakbyś kupił 10, to by wyszło z przesyłką 4,5 za litr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-336884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 26 Lutego 2014 Mleko zostało zakupione na alledrogo i przyszło do mnie kurierem z okolic Białegostoku. Napiszę tak : masz fantazję. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-336928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 27 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 27 Lutego 2014 Trzeba sobie radzic w dzisiejszym swiecie. Nie wszedzie mozna dostac mleko krowie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-336962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 27 Lutego 2014 Mleko zostało zakupione na alledrogo i przyszło do mnie kurierem z okolic Białegostoku. Skoro nie macie krów w regionie, to może wystarczy trochę na północ się przejechać, do Wielkopolski tam jeszcze mają. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-337039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 27 Lutego 2014 Dawno nic nie pisałem w temacie, więc chcę wrzucić Wam zdjęcia Goudy według przepisu Biotita. Wykonana została z 17,5 litra mleka. Wydatek sera wynosi prawie 2 kg. Brevibacterium lines działa tylko przez kilka pierwszych dni, jak ma co jeść. Potem niestety giną, szkoda, że nie dostają się do środka.Dobrze, że wreszcie zacząłeś robić sery z kilkunastu litrów mleka , a nie z kilku. Chyba jednak zbyt słabo prasowałeś, bo waga sera wg mnie jest zbyt wysoka. Teraz dbaj o skórkę sera, temp oraz wilgotność w witrynie i będzie ok. A czas szybko płynie, moja ostatnia Gouda ma już ponad 2 miesiące. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-337076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 27 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 27 Lutego 2014 (edytowane) Ja nie ważyłem go dokładnie, tak na oko podałem wagę sera. O bakteriach to wiem. A co nie tak było w mniejszych serach? Paweljack: Niestety nie mam możliwości dojazdu na północ od nas, poza tym takie mleko wyszłoby pieruńsko drogo. Edytowane 27 Lutego 2014 przez akmis978 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-337095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 27 Lutego 2014 W mlekomacie kosztuje 3 pln i we Wrocłąwiu praktycznie w każdej dzielnicy jest mlekomat więc biorę bańkę na mleko 10 l i jadę do mlekomatu udoić świeżego mleczka Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-337179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozefa.farkowska@gmail.com Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 31 Marca 2014 Witam Akmis.Zrobiłam ser podpuszczkowy jak zawsze, ale wyszedł jak nigdy.Mój ser po trzech tygodniach leżakowania troszkę spuchł.Zmartrwiłam się bardzo bo pomyslałam ,że ser zjedzą moje kury. Ponieważ zabrakło mi sera do piccy ,więc postanowilam rozkroić ten "napuchnięty".Okazało się że środek sera jest cudowny ,prawdziwy ementaler.Wnętrze sera pięknie pełne błyszczących nierególarnych dziurek.Chciałam zapytac,co myślisz dlaczego i co wpłynęło na taką struktórę sera.zawsze wykonywałam prawie w ten sam sposób ,a wynik końcowy zupełnie inny.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-343726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Jest to pewnie przyczyna mleka, jakieś inne (nowe) bakterie pożyteczne się do niego dostały. Jeżeli jest smaczny, to znaczy, że działają tam dobre bakterie. Wstaw, jeśli możesz zdjęcia sera. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-343870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozefa.farkowska@gmail.com Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Bardzo bym chciała ,ale chyba sobie nie poradze..Zupełnie nie wiem jak to zrobic ,zdjęcie zrobilam telefonem.Sera juz nie ma.,został zjedzony oraz częściowo rozdany.jest juz coraz cieplej ,więc moja spizarnia tez jest cieplejsza.Będe musiała na lato wykombinować jakąś chłodnię,bo z serami będzie klapa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-343904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozefa.farkowska@gmail.com Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 17 Października 2014 dzięki za radę wsprawie witrynki.Jeszcze się nie zdecydowałam.Gdybym miała większą chłodnię to posłużyłaby czasami do schłodzenia mleka,jak równiez do trzymania tam mięsa podczas peklowania.Pomyślę jeszcze.powracając do serów ,chcialam zapytać ile gwarancji ma podpuszczka w proszku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-377508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 17 Października 2014 (edytowane) Najwyraźniej nie zauważyłem tego tematu, ale mleko z allegro ciekawe, Akmis po ile kupujesz? no i jakie okolice B-stoku może to moje? ale jak byś chciał mleka to wal śmiało. Edytowane 17 Października 2014 przez tier Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-377517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 17 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 17 Października 2014 Niestety już tam nie kupuję, bo mleko chłodzone, więc wytwarzały się w nim bakterie gnilne i masłowe i ser wychodził do d... . Od przyszłego tygodnia będę miał dostęp do mleka w Kiełczowie, do 10 litrów jednorazowo i ostro wezmę się za serowarzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-377538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 17 Października 2014 Jestem ciekaw ceny napisz po ile kupowałeś i jaki koszt wysyłki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-377539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 18 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 18 Października 2014 Po 2,50 za litr i przesyłka 20, więc opłacało się kupować tylko dużą ilość. Ale mówiłem Ci już, że mleko przechłodzone jest do niczego, ponieważ sery się na nim nie udadzą nawet po pasteryzacji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-377606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 18 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 18 Października 2014 Mogę załatwić po 1,50 tylko w czym to wysłać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-377608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 18 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 18 Października 2014 Ale komu wysłać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-377610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 18 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 18 Października 2014 No mysłałem że potrzebujesz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-377611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 18 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 18 Października 2014 Tak potrzebuję mleka, ale takie mi nie odpowiada, bo ono musi być chłodzone, a przechłodzone powoduje gnicie sera i powstawanie bakterii masłowych, które powodują, że ser źle smakuje. Można by je oczywiście spasteryzować przed wysłaniem, ale to wolę pójść do sklepu i kupić nisko pasteryzowane, albo w Kiełczowie. Jeśli znasz jakichś rolników w koło Wrocławia, to byłbym wdzięczny za takie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-377614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozefa.farkowska@gmail.com Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 26 Października 2014 witaj .Proszę poradż mi .Zrobiłam ementaler w/g Biotita,lecz w przepisie nie jest jasno napisane o temp. solenia.Już spotkałam się z róznymi temperat. jaka jest w/g Ciebie prawidlowa? .W chłodzie czy w warunkach pokojowych.Proszę bo ser czeka.Jwszcze mam prośbę ,chciałabym robić podpuszczkowy ,ale na bieżącą konsumpcję?Ewentualnie jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-379369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 26 Października 2014 Akmis dużo tego mleka potrzebujesz ?Mogę się popytać w okolicach Trzebnicy czy właściciele krówek oferują mleko detalicznie czy raczej hurtowo.W tym tyg. raczej będę na miejscu to mogę zasięgnąć języka. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-379383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 26 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 26 Października 2014 (edytowane) Znaczy ja bardzo chętnie, tylko ja mam taki problem, że nie jestem mobilny i raczej bym wolał, aby w miarę możliwości ktoś dowiózł do Wrocławia. A potrzebowałbym z 15 litrów, co 2 tygodnie. Edytowane 26 Października 2014 przez akmis978 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-379467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 26 Października 2014 akmis jeśli w ogóle ktoś dowiezie Ci mleko to doliczy do rachunku co najmniej za drogę czyli za jakieś 50km no i własny poświęcony czas. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-379468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 26 Października 2014 Jutro roześlę wici jak dowiem się coś więcej to dam Ci znać. Z dowozem to jeszcze inny problem nasuwa mi się na myśl- w czym żeby się nie rozlało ?Kiedyś były bańki na mleko a teraz czy są to nie mam pojęcia Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-379470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 26 Października 2014 Może po prostu akmis zakupi jakieś pojemniki o odpowiednie pojemności do przewozu. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-379472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.