Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 325
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

 

 

Mleko zostało zakupione na alledrogo i przyszło do mnie kurierem z okolic Białegostoku.

 

Napiszę tak :  masz fantazję. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-336928
Udostępnij na innych stronach

 Mleko zostało zakupione na alledrogo i przyszło do mnie kurierem z okolic Białegostoku. 

Skoro nie macie krów  w regionie, to może wystarczy trochę na północ się przejechać, do Wielkopolski tam jeszcze mają. :)  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-337039
Udostępnij na innych stronach

Dawno nic nie pisałem w temacie, więc chcę wrzucić Wam zdjęcia Goudy według przepisu Biotita. Wykonana została z 17,5 litra mleka. Wydatek sera wynosi prawie 2 kg.

 

 

Brevibacterium lines działa tylko przez kilka pierwszych dni, jak ma co jeść. Potem niestety giną, szkoda, że nie dostają się do środka.

Dobrze, że wreszcie zacząłeś robić sery z kilkunastu litrów mleka , a nie z kilku. Chyba jednak zbyt słabo prasowałeś, bo waga sera wg mnie jest zbyt wysoka. Teraz dbaj o  skórkę sera, temp oraz wilgotność w witrynie i będzie ok.

 

A czas szybko płynie, moja ostatnia Gouda ma już ponad 2 miesiące.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-337076
Udostępnij na innych stronach

Ja nie ważyłem go dokładnie, tak na oko podałem wagę sera. O bakteriach to wiem.  A co nie tak było w mniejszych serach? 

 

Paweljack: Niestety nie mam możliwości dojazdu na północ od nas, poza tym takie mleko wyszłoby pieruńsko drogo.

Edytowane przez akmis978
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-337095
Udostępnij na innych stronach

W mlekomacie kosztuje 3 pln i we Wrocłąwiu praktycznie w każdej dzielnicy jest mlekomat więc biorę bańkę na mleko 10 l i jadę do mlekomatu udoić świeżego mleczka :D

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-337179
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam Akmis.Zrobiłam ser podpuszczkowy jak zawsze, ale wyszedł jak nigdy.Mój ser po trzech tygodniach leżakowania troszkę spuchł.Zmartrwiłam się bardzo bo pomyslałam ,że ser zjedzą moje kury. Ponieważ  zabrakło mi sera do piccy ,więc postanowilam rozkroić ten "napuchnięty".Okazało się że środek sera jest cudowny ,prawdziwy ementaler.Wnętrze sera pięknie pełne błyszczących nierególarnych dziurek.Chciałam zapytac,co myślisz dlaczego i co wpłynęło na taką struktórę sera.zawsze wykonywałam prawie w ten sam sposób ,a wynik końcowy zupełnie inny.Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-343726
Udostępnij na innych stronach

Jest to pewnie przyczyna mleka, jakieś inne (nowe) bakterie pożyteczne się do niego dostały. Jeżeli jest smaczny, to znaczy, że działają tam dobre bakterie. Wstaw, jeśli możesz zdjęcia sera.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-343870
Udostępnij na innych stronach

Bardzo bym chciała ,ale chyba sobie nie poradze..Zupełnie nie wiem jak to zrobic ,zdjęcie zrobilam telefonem.Sera juz nie ma.,został zjedzony oraz częściowo rozdany.jest juz coraz cieplej ,więc moja spizarnia tez jest cieplejsza.Będe musiała na lato wykombinować jakąś chłodnię,bo z serami będzie klapa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-343904
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

dzięki za radę wsprawie witrynki.Jeszcze się nie zdecydowałam.Gdybym miała większą chłodnię to posłużyłaby czasami do schłodzenia mleka,jak równiez  do trzymania tam mięsa podczas peklowania.Pomyślę jeszcze.powracając do serów ,chcialam zapytać ile gwarancji ma podpuszczka w proszku?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-377508
Udostępnij na innych stronach

Najwyraźniej nie zauważyłem tego tematu, ale mleko z allegro ciekawe, Akmis po ile kupujesz? no i jakie okolice B-stoku może to moje? :cool: ale jak byś chciał mleka to wal śmiało. :D

Edytowane przez tier
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-377517
Udostępnij na innych stronach

Niestety już tam nie kupuję, bo mleko chłodzone, więc wytwarzały się w nim bakterie gnilne i masłowe i ser wychodził do d... . Od przyszłego tygodnia będę miał dostęp do mleka w Kiełczowie, do 10 litrów jednorazowo i ostro wezmę się za serowarzenie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-377538
Udostępnij na innych stronach

Po 2,50 za litr i przesyłka 20, więc opłacało się kupować tylko dużą ilość. Ale mówiłem Ci już, że mleko przechłodzone jest do niczego, ponieważ sery się na nim nie udadzą nawet po pasteryzacji.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-377606
Udostępnij na innych stronach

Tak potrzebuję mleka, ale takie mi nie odpowiada, bo ono musi być chłodzone, a przechłodzone powoduje gnicie sera i powstawanie bakterii masłowych, które powodują, że ser źle smakuje. Można by je oczywiście spasteryzować przed wysłaniem, ale to wolę pójść do sklepu i kupić nisko pasteryzowane, albo w Kiełczowie. 


Jeśli znasz jakichś rolników w koło Wrocławia, to byłbym wdzięczny za takie informacje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-377614
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

witaj .Proszę poradż mi .Zrobiłam ementaler w/g  Biotita,lecz w przepisie nie jest jasno napisane o temp. solenia.Już spotkałam się z róznymi temperat. jaka jest w/g Ciebie prawidlowa? .W chłodzie czy w warunkach pokojowych.Proszę bo ser czeka.Jwszcze mam prośbę ,chciałabym robić podpuszczkowy ,ale na bieżącą konsumpcję?Ewentualnie jaki?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-379369
Udostępnij na innych stronach

Akmis dużo tego mleka potrzebujesz ?

Mogę się popytać w okolicach Trzebnicy czy właściciele krówek oferują mleko detalicznie czy raczej hurtowo.

W tym tyg. raczej będę na miejscu to mogę zasięgnąć języka.

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-379383
Udostępnij na innych stronach

Znaczy ja bardzo chętnie, tylko ja mam taki problem, że nie jestem mobilny i raczej bym wolał, aby w miarę możliwości ktoś dowiózł do Wrocławia. A potrzebowałbym z 15 litrów, co 2 tygodnie.

Edytowane przez akmis978
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-379467
Udostępnij na innych stronach

akmis jeśli w ogóle ktoś dowiezie Ci mleko to doliczy do rachunku co najmniej za drogę czyli za jakieś 50km no i własny poświęcony czas.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-379468
Udostępnij na innych stronach

Jutro roześlę wici jak dowiem się coś więcej to dam Ci znać.

 

Z dowozem to jeszcze inny problem nasuwa mi się na myśl- w czym żeby się nie rozlało ?

Kiedyś były bańki na mleko a teraz czy są to nie mam pojęcia

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-379470
Udostępnij na innych stronach

Może po prostu  akmis  zakupi jakieś pojemniki o odpowiednie pojemności do przewozu.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/3/#findComment-379472
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.