EAnna Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #926 Opublikowano 17 Grudnia 2012 pierwszy w życiu ser, padło na a'la oscypki z mleka krowiego.Jaki udany :clap: :thumbsup: No, to następny "korycin". Ricottę, jak Ci się znudzi naturalna, możesz przyprawić, zpakować do gazy i podwędzić. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/38/#findComment-256998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #927 Opublikowano 17 Grudnia 2012 PePe-czy oby napewno pierwszy raz? :lol: Wyglądają jakbyś je robił od dawna-super robota :clap: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/38/#findComment-257111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maliniak1945 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #928 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Witam, szukam sprawdzonego przepisu na wędzony oscypek; może mi ktoś pomóc? Z góry dziękuję i pozdrawiam. :lol: Cytuj Witam serdecznie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/38/#findComment-257174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #929 Opublikowano 18 Grudnia 2012 oby napewno pierwszy raz?Tak Elu, do tej pory z nabiału to ja tylko .. zsiadłe mleko robiłem. szukam sprawdzonego przepisu na wedzony oscypekchyba wszystkie receptury zawarte na 62 stronach wątku sa sprawdzone, jeżeli chcesz jeszcze jeden to proszę bardzo: 1. Świeże mleko (10L) bez wstępnego schłodzenia ogrzewałem do temp. 36-37C, chwile wcześniej rozrobiłem w małej ilości chłodnej wody 0,5 gr. podpuszczki w proszku (połowa fiolki). 2. Do mleka w temp. 37C wlewałem powoli podpuszczkę cały czas mieszając, około 1 min. 3. Gar z mlekiem na 1 godz. powędrował w koc. 4. Po godzinie powstał piękny skrzep w całej objętości gara. teraz skrzep pociąłem nożem w różnych kierunkach na prostopadłościany 1 - 1,5 cm. Po kilku minutach wymieszałem druciana rózga (trzepaczką) przy okazji rozdrabniając skrzep na kawałki w całej objętości garnka. Pocięty skrzep powoli opadał na dno, całość z powrotem na kuchnię i podgrzewałem do 45C. 5. Teraz skrzep łyżką cedzakową przełożyłem na sito/cedzak. Skrzep miał konsystencje gumy. Spokojnie bez przelewania, cedzenia cały skrzep wyłowiłem łyżką. 6. Ze skrzepu ulepiłem 4 kule i wrzuciłem do wody podgrzanej do ok 50- 54st.C 7. Po ok. 10 minutach wyciagałem podgrzane kule skrzepu i wyciskałęm .. ale bez przesady, ot takie masowanie przez ugniatanie/lepienie a jednocześnie formowanie w kształt na wzór "osełki" masła. 8. Uformowane oscypki pakowałem w siatkę i wrzuciłem do wcześniej przygotowanej zimnej solanki (ja dałem 80gr soli kamiennej / litr wody, w sumie miałem około 3 litrów) 9. Po 24 godz. z solanki trafiły na haczyki do obcieknięcia i wysuszenia. 10. Z przyczyn różnych, głównie niezależnych i obiektywnych dojrzewały u mnie 4 dni. Początek przygody w poniedziałek wieczorem wędzenie w sobotę. W wędzarni około 4 godz. w temp. różnej .. ale nie wyższej jak 38 st. C przeważnie około 25-30 C I to by było na tyle ... Wbrew obawom w tym procesie świetnie spisał się garnek 13L z Biedronki ... zapewnił kąpiel wodną dla gara 10 L z mlekiem. aaaaa jeszcze ricotta! Serwatka podgrzana do ok. 87C (średnia wyciągnięta z całego watku) dodane 5 gr kwasku cytrynowego rozpuszczonego w małej ilości wody, zamieszane i zostawione w chłodnym miejscu na ok. 8 godz. Po ty czasie przecedzenie przez ściereczkę kuchenną lnianą na sitku. z 10lL mleka (no może 10,5-11 bo dobrego kolegę mam!) uzyskałem 1460g oscypka i 560g ricotty. Dzisiaj mogę powiedzieć, że oscypek to pikuś, podane receptury w zasadzie się pokrywają i uzupełniają. Większym wyzwaniem moim zdaniem będzie prawidłowe zrobienie korycińskiego. Tam mam dużo jeszcze niejasności. Pozdrawiam Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/38/#findComment-257194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borus Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #930 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Jestem laikiem i mam pytanie: czy mleko może być "sklepowe" czy jednak od krowyPozdrawiam Cytuj Adam z Borów Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/38/#findComment-257202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J.W. Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #931 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Kol.pepe w punkcie 6 piszesz , że kule z skrzepu wrzuciłeś do wody podgrzanej do ok. 50-54*C .Moje pytanie brzmi : do czystej wody czy serwatki ? Cytuj J.W. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/38/#findComment-257214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #932 Opublikowano 18 Grudnia 2012 do czystej wody czy serwatki ?do wody, podgrzanej w innym garnku, zapewne można i w serwatce, ale niech się fachowcy wypowiedzą. Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/38/#findComment-257216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #933 Opublikowano 18 Grudnia 2012 zapewne można i w serwatce, Różne są szkoły , :grin: myślę że wyciągniesz wnioski sam jak nabierzesz wprawy i doświadczenia . Gorąco pozdrawiam z Cieplic . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/38/#findComment-257217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #934 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Moje serki już w solance, a w czwartek uwędzę Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/38/#findComment-257219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J.W. Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #935 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Radku to co widać na pierwszym zdjęciu to Twój skromny nożyk do krojenia skrzepu ? Cytuj J.W. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/38/#findComment-257221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #936 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Moje serki już w solance, a w czwartek uwędzę Radku witaj . :clap: Jeszcze trochę i też będę robił . Chociaż udało mi się pokazać jak ja robię serki u Wojtka W . :smile: Była super atmosfera . Taka mała Bacówka . 50 litrów mleka przerobiliśmy . Nawet Zbójaszek miał swój udział bo pożyczył garnek . Może Wojtek W wklei fotki . Gorąco pozdrawiam z Cieplic Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/38/#findComment-257222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #937 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Radku to co widać na pierwszym zdjęciu to Twój skromny nożyk do krojenia skrzepu ? Tak :wink: . To był "nożyk" mojej Mamy. Mama pewnie bardzo by się zdziwiła, jakby zobaczyła ile Jej sprzętów wykorzystuję w kuchni :grin: :wink: [ Dodano: Wto 18 Gru, 2012 13:22 ]Taka mała Bacówka . 50 litrów mleka przerobiliśmy . Nawet Zbójaszek miał swój udział bo pożyczył garnek . Andrzejku :grin: . To ja się cieszę, że jeszcze nie mam takiego dużego gara :wink: . Przerobiłem kiedyś sam około 100 l mleka jednego dnia :grin: . Dobrze to pamiętam :grin: :wink: . Nie siedź tam długo. Robota serkowa czeka na Ciebie :grin: :wink: . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/38/#findComment-257224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #938 Opublikowano 18 Grudnia 2012 50 litrów mleka przerobiliśmyAndrzej Ty nawet w czasie kuracji nie próżnujesz :lol: Radek może "cóś" się zachowa z tych pyszności do lutego ? :lol: :lol: :thumbsup: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/38/#findComment-257225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #939 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Radek może "cóś" się zachowa z tych pyszności do lutego ? :lol: :lol: :thumbsup: Kazik :grin: . Jak te będą "pożarte", to zaraz zabieram się za następne :grin: . Bo luty tuż, tuż :lol: :lol: :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/38/#findComment-257237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #940 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Przerobiłem kiedyś sam około 100 l mleka jednego dnia . Dobrze to pamiętamA ja do dzisiaj mam wyrzuty sumienia :blush: [ Dodano: Wto 18 Gru, 2012 16:17 ]kule z skrzepu wrzuciłeś do wody podgrzanej do ok. 50-54*C .Moje pytanie brzmi : do czystej wody czy serwatki ?Lepiej do czystej wody, która wypłucze resztki podpuszczki i skrzep nie będzie się już obkurczał.Wprawdzie podpuszczka dezaktywuje się w ok. 45 st.C, ale obecnie w użyciu są przeróżne podpuszczki roślinne i mikrobiologiczne. Niektóre z nich, jak podaje literatura, to mają sporą odporność temperaturową.Z tego też powodu dogrzewanie niektórych serów przeprowadza się w mieszance serwatki z wodą. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/38/#findComment-257246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #941 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Dzisiaj wędzone, ale jeszcze nie krojone :wink:. Będą na kolację :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/38/#findComment-257564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #942 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Ładne :grin: zapytam z ciekawości jaka jest średnia waga jednej sztuki po uwędzeniu ?? Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/38/#findComment-257569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #943 Opublikowano 20 Grudnia 2012 jaka jest średnia waga jednej sztuki po uwędzeniu ?? Dwadzieścia kilka dkg. Jeden mniej, drugi więcej. Zależy jak mi się ukulało :wink: . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/38/#findComment-257579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #944 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Dzisiaj wędzone, ale jeszcze nie krojone :wink: Radku.. Ty czego się nie złapiesz to wszystko Ci wychodzi.. :wink: Serki wyglądają smakowicie :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/38/#findComment-257657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #945 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Radek., prawdziwy Górol :lol: :thumbsup: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/38/#findComment-257733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #946 Opublikowano 21 Grudnia 2012 A ja do dzisiaj Aniu :grin: :grin: :grin: . Humorystycznie do tego podszedłem :lol: To było jakby majtek przejął stery kapitana :wink: . Wyszło na dobre, bo "serkowo" zbystrzałem raz, dwa :grin: :wink: . Już można jeść :grin: . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/38/#findComment-257754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #947 Opublikowano 21 Grudnia 2012 dlaczego w moich serkach takich dziurek nie ma, w Twoich są? Zapewne wpływ górskiego powietrza :lol: :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/38/#findComment-257758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #948 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Nie wiem, dlaczego w moich serkach takich dziurek nie ma, w Twoich są? a ja wiem, po prostu nie byłeś na serkowym kursie w Bukowinie :grin: :grin: :grin: Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/38/#findComment-257759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #949 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Nie wiem, dlaczego w moich serkach takich dziurek nie ma,Zostaw je w solance w temp. pokojowej i zobacz, co z tego wyjdzie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/38/#findComment-257917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amarantus Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #950 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zarażony waszym oscypkowaniem zrobiłem swój pierwszy ser ala oscypek.Od lokalnego rolnika wziąłem 13 litrów, wyszło po wygniataniu 2,1 kilograma i z reszty ricotta. Problem miałem z podpuszczką, kupiłem w piwodzieju i dałem tak jak na opakowaniu napisali, 4krople na litr. Po godzinie mleko niezauważalnie się ścięło w zasadzie to wcale. Ponieważ trzymałem w ciężkim garnku i przykryłem go kocem to temperatura wynosiła po godzinie 34. Postanowiłem nie podgrzewać i dodałem jeszcze 6/kroi na litr, rozpuszczone w 100 ce wody. I pojawił się skrzep :lol: Następnym razem od razu dodam 10 kropli/litr. Serek super, fajnie skrzypi :thumbsup: Cytuj Dawne czasy pracowniaodlewnicza.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/38/#findComment-263355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.