Bagno Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 7 Lutego 2008 A tak w ogóle to w jakiej temperaturze serki mogą tak popłynąć ?Nie wiem( może już nastąpić zmiana kształtu w 30C) ale musisz wędzić w zimnym dymie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-28479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesia Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 7 Lutego 2008 Witaj Andrzej, a może bym tak się wprosiła na degustacje :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-28480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej D. Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 7 Lutego 2008 Witaj wiesia. Wbijaj śmiało będą także inne smakołyki do wędzenia :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-28481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 7 Lutego 2008 o ile będą cięższe po wyjęciu z solanki?To zależy od kilku parametrów: stężenia solanki, czasu moczenia i stopnia odciśniecia serków jak i ich tłustości. Mogą być cięższe orientacyjnie o kilkanaście procent. Moje notatki z poprzedniej produkcji gdzieś sie zawieruszyły niestety, niemniej odnosiły się do konkretnej produkcji i dane miałyby wartość wyłącznie statystyczną. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-28482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej D. Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 7 Lutego 2008 Eanna dziękuję za informacje. Po waszych podpowiedziach jestem już gotów do następnej porcji oscypków :grin: , a tak swoją drogą to mam zamiar po nabraniu wprawy w obchodzeniu się ze skrzepem, przejść do zrobienia sera korycińskiego. Uwielbiam sery wszelkiej maści a apetyt rośnie w miarę jedzenia ... :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-28483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepper Opublikowano 12 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 12 Lutego 2008 Oj zaprzątał mi głowę oscypek ostatnio...oj zaprzatał :wink: Poprosiłem nawet jednego z Kolegów Forumowiczów o namiary na sprawdzonych rolników, bym mógł sie zaopatrzyć w mleko(W Pas się kłaniam raz jeszcze "Chłopowi z Warmii" za pomoc wielką)....ale nie byłbym ja ci ja.."ciją" gdybym wpierw nie wypróbował z czym to sie je...więc po poczytaniu postów..BonAira i Papcia...udałem sie do sklepu i zakupiłem trzy woreczki mleka w celu uwierzytelnienia własnych umiejetności :lol: :lol: :lol: Ot i moje wysiłki... Skromny ci on (obok brat brzydal)....ale cieszy ....no i trza po mleko od krówki ruszyć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-28886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 12 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 12 Lutego 2008 JAKI ŚLICZNY!Jak każdy pierworodny zresztą ;-) Gratulacje PS. Co było napisane na woreczku mleka ?Był napis "homogenizowane" , czy nie? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-28888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepper Opublikowano 12 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 12 Lutego 2008 BonAir, za Twoimi radami( wyczytanymi na forum) szukałem mleka tylko pasteryzowanego....żadnego homgenizowanego i UHT.... no i udało się :lol: :lol: Już pływają w solance... pierwsza kąpiel :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-28889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 13 Lutego 2008 Dzisiaj wędzę 25 szt. ( ok 4,5 kg) oscypków wykonanych z 30 litrów mleka :Pjak szaleć to szaleć ..... Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-28924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 13 Lutego 2008 no i udało się Jaki jest producent mleka? Ostatnie mleko w woreczku kupowałem z SM Lubawy, ale znikinęło i nigdzie w okolicy nie mogę teraz znaleźć mleka "normalnego" ok 4,5 kg) oscypków wykonanych z 30 litrów mleka Te 4,5kg, to chyba już po moczeniu w solance ? :-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-28926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 13 Lutego 2008 Trzeba będzie podpowiedzieć Anecie z Zagrody, by dokupiłe kilka krówek. Może cos sie zarobi na pośrednictwie. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-28928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepper Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 13 Lutego 2008 Jaki jest producent mleka? Ostatnie mleko w woreczku kupowałem z SM Lubawy, ale znikinęło i nigdzie w okolicy nie mogę teraz znaleźć mleka "normalnego" Mleko było z SM Lubawa... u mnie dostepne tylko w sieci sklepów "Społem"(oj,... niewiele ich zostało)...moze nie do końca tak było jak w moim poście...".poszedłem i kupiłem" :blush: :blush: powinno być raczej....pojeździłem...poszukałem i kupiłem :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-28939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 13 Lutego 2008 Te 4,5kg, to chyba już po moczeniu w solance ? ważyłem przed moczeniem w solance . Mogło być więcej mleka niż 30 l. :wink: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-28940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 13 Lutego 2008 Jeśli Aneta będzie na czas zlotu miała jakieś krówki, to potrafię doić. :wink: Ze świeżego mleka będą dobre oscypki. W ciepłym szybko działa podpuszczka. :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-28970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 13 Lutego 2008 OOO zapowiada sie nowy konkurs w szybkości dojenia krówek :wink: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-28972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepper Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 13 Lutego 2008 Oj żałujcie Pepper, że was nie będzie na Zlocie..oj żałujcie...oj Żałuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-28974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 25 Lutego 2008 WitamCzy wędzenie oscypków drewnem iglastym jest dopuszczalne bo przecież górale mają dużo tych no jak to oni nazywają?? chyba smreki.Czy to jest tak samo jak z mięskiem tylko liściate minus orzech?Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-29894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 25 Lutego 2008 baca u którego byłem na zakupach wędził liściastym jak pamiętam dębem i bukiema wędzarnia to był taki szałas z desek jak mały pokój podstawa około 4X4 m a palenisko to normalne ognisko na środku .Jak ktoś był w wąwozie Homola to wie o którym bacy piszę :lol:(sprzedaje również śliwowicę) Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-29900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurekmyken Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 26 Lutego 2008 Witam po dłuższej przerwie, tak wyglądała moja ostatnia produkcja z 30 litrów mleczka od krówki, świeżo po udoju, dalej robiłem zgodnie z wskazówkami E Anny, faktycznie temperatura dla podpuszczki to połowa sukcesu. Wyrób jest niezły i smakuje wszystkim.Musze jeszcze dopracować wędzenie mniejszych serków ponieważ podczas wędzenia gdy położyłem je na macie drewnianej to straciły swój wzorek, ale na szczęście nie smak. Pozdrawiam wszystkich. :lol:oto mój ostatni wyrób wykonany tym razem zgodnie z Waszymi wskazówkami za które serdecznie dziękuję http://images28.fotosik.pl/166/ec83b27cdb37e2acm.jpg http://images28.fotosik.pl/166/d9b1bd29d86b2122m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-29945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 26 Lutego 2008 Jurekmyken podjedż jutro do Fentla to zobaczysz sposób na wędzenie :rolleyes: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-29948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepper Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 26 Lutego 2008 Jurekmyken, Super Produkcja....Mam pytanie, w jaki sposób formujecie te duże serki ,które wchodzą do siatki wedliniarskiej? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-29972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 26 Lutego 2008 Jurekmyken podjedż jutro do Fentla to zobaczysz sposób na wędzenie :rolleyes: a co to za tajemnice opisz Tomciu sposób na forum Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-29977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 26 Lutego 2008 Pepper, jeszcz nie robiłem serków, ale wydaje mi się, że trzeba ręcznie uformować "mniej więcej" kawałek sera, za pomocą rury pcv oblec w siatkę i gotowe. Nie może to być za duży kawałek w stosunku do używanej siatki żeby ser nie został wyciśnięty przez oczka. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-29997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurekmyken Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 26 Lutego 2008 Peper ja używam obciętego wazon z PVC taki na kwiaty . Jest to wazon co w dolnej części posiadał szpic do wbijania w ziemie( można to kupić w ogrodniczym i widziałem takie niestety na cmentarzu) na ten wazon nakładam siatkę , wiąże koniec , no a od środka wkładam uformowany serek. Serek wychodzi z siatką na wierzchu . Tk ja to działam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-30001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 26 Lutego 2008 w jaki sposób formujecie te duże serki ,które wchodzą do siatki wedliniarskiej? Cofnij się do srtony 16 niniejszego tematu a znajdziesz instrukcje obrazkową. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-30002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.