Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

no w sumie tak...

więc następnym razem bez zakwaszania i bez podgrzewania do temp 43 stopnie :)

w sumie robienie serów zaczyna mi się podobac bo wszystkie jakie wyszły i nie wyszły ze smakiem zjadłem w przeciwieństwie do kiełbas, które na początku musiałem wyrzycić :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-351496
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

tutaj jest post EAnny z którego wynika że zakwaszenie skrzepu zwiększa jego plastyczność to już nic nie wiem

@Skalar50,

Zakwaszenie zakwaszeniu nierówne.

Jeżeli mleko ulegnie fermentacji w wyniku działania bakterii kwasu mlekowego, zostaje zmieniona struktura białek mlecznych, ulegną częściowemu rozkładowi, degradacji. Ma to wpływ również na zmianę właściwości organoleptycznych skrzepu.

Natomiast dodanie kwasku ścina białka mleka wyłacznie na drodze chemicznej, przy zachowaniu całej ilości laktozy, czyli cukru mlekowego. 

Problem braku zlepności ziaren serowych wynika z nieodpowiedniej obróbki skrzepu. Napięcie powierzchniowe na takich ziarnach jest dość duże i bez braku dodatkowej siły (prasowanie) ziarna zachowują swoję indywidualną strukturę. 

Taka mocna, twarda "skórka" na powierzchni ziarna wytwarza się podczas zbyt szybkiego dogrzewania, szczególnie, gdy ziarno nie było uprzednio prawidłowo dosuszone.

Przekładając to na jezyk praktyki, aby zniwelować ew. błędy w procesie osuszania lub dogrzewania, można pójść dwiema drogami:

1. Odcedzić cały skrzep na sicie wyłożonym hustą serowarską (zapewniam, że pielucha jest O.K.) a następnie bryłę podzielić na równe kawałki, z których formować serki na gotowo w gorącej  wodzie

2. Skrzep od razu rozdzielić do dziurkowanych foremek, z których następnie, po ocieknięciu, formuje się po jednym serku. Oczywiście wygniatając w gorącej wodzie.

Zlepność zkrzepu bywa najwyższa w temp. 44-48st.C, zależy to m.inn. od pH skrzepu.

 

@Skalar50,

Nie wiem jakim przepisem się kierowałeś

 

 

1,5 łyżeczki kwasku na 5 l mleka to dobrze czy źle

 1,5 łyżeczki kwasku to ok. 7,5g. Woda zakwaszona taką ilością wykazuje pH poniżej "4"

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-351989
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiem jakim przepisem się kierowałeś

 

tak naprawdę to nie wiem, po prostu sporo o tym czytałem i być może jakaś wypadkowa...

przyznam ze coraz bardziej mnie fascynuje ten temat, a że jestem uparty w dążeniu do celu to wiele testów mnie czeka :)

dziękuję  :)  :)  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-352057
Udostępnij na innych stronach

Witam. Mam odcedzony skrzep i mam zamiar zaraz formować serki. W jakiej temperaturze ma być woda do moczenia by sery stały się plastyczne i jak długo je moczyć?  Rozumiem, że później w trakcie formowania kształtu mam odciskać jeszcze resztki serwatki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-352103
Udostępnij na innych stronach

Formowanie serków masz tutaj:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page-12?do=findComment&comment=23779

 

Na drugiej stronie tego wątku jest info o temp. wody.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-352106
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję. Opieram się na przepisie ze strony głównej a tam jest tylko napisane, że ma być ciepła. Ten temat to nawet kiedyś cały przeglądałem, ale ilość stron jest za duża by szybko znaleźć konkretna informacje.  Gdzieś było też napisane, że  każdy ma inną rękę i inaczej odczuwa temp.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-352111
Udostępnij na innych stronach

A ja dalej mam problemy z serkami

zrobiłem w niedziele do poniedziałku rana były w solance w poniedziałek do siatki i wisiały do dzisiaj w lodówce przestało z nik kapać, dzisiaj włożyłem do wedzarni i zaczęły ponownie ociekać już tak 5 godzin z nich kapię

teraz nie wiem czy zostawić w wedzarni w temp pokojowej do jutra czy włozyc do lodówki i rano od nowa do wedzarni...?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353335
Udostępnij na innych stronach

w poniedziałek do siatki i wisiały do dzisiaj w lodówce

 

 

Ja w lodówce serków nie osuszam  a w chłodnym pomieszczeniu . Zawsze możesz ręcznikiem papierowym częściowo osuszyć . Jak włożysz zimne serki do wędzarni to zawsze powstanie tzw. poziom rosy i będą wilgotne a nawet mokre .   Jak powierzchnia serka będzie w miarę sucha a solanka kapie ze środka serka do można śmiało wędzić . :D

 

 

 Pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353337
Udostępnij na innych stronach

moje są mokre pokryte rosą i na każdym na dolnym sznurku wiszą po 2 kropelki wody i tak sobie kapie od 5 godzin

pytanie podstawowe czy mogą zostać do jutra w wędzarni czy się zepsują?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353341
Udostępnij na innych stronach

:) czy to na pewno rosa po tylu godzinach to nie możliwe może to tłuszcz :)

 

Wędze serki z osuszaniem nie dłużej jak 1,5-2h jak przy ziewam to też kapie tłuszcz. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353451
Udostępnij na innych stronach

:) dzisiaj rozpaliłem wędzarnie o 6h i już po zabiegu nie lubię serków mocno wędzonych (są gorzkawe) :)

 

post-41869-0-89336200-1400740831_thumb.jpg

post-41869-0-82740900-1400740842_thumb.jpg

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353465
Udostępnij na innych stronach

No dobra - a w taką pogodę jak teraz po solankowaniu, przed wędzeniem gdzie osuszacie sery?

Ja osuszam w domku na działce na której wędzę -  jest trochę chłodniej niż na zewnątrz. Mam zamiar osuszać z 5-6godzin a potem do wędzarni.

Czy przy takim słonku preferowane byłoby suszenie na wiaterku i słonkiem - ma to jakiś wpływ na jakość serków?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353471
Udostępnij na innych stronach

:) zaczynam robić serki rano,około 1h wkładam do solanki,21h wiąże do siatek ociekają do rana (wczoraj) od rana do wieczora leżały w lodowce,wieczorem 21h powiesiłem w garażu,dzisiaj rano rozpaliłem wędzarnię po 20 min zacząłem osuszanie z wędzeniem,dwie godziny i po zabiegu. :)

 

KURP jutro zrobimy serki a w sobotę wędzenie nie będziemy się martwić osuszaniem tylko co jest w garnuchu :)

 

Słonko i wiatrak zachowaj dla siebie :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353488
Udostępnij na innych stronach

A czy taki swiezy oscypek moze lezec w lodowce ok 2 tygodni zanim go uwedze?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353490
Udostępnij na innych stronach

:) po wyjęciu z solanki,włożeniu do siatki może kilka godzić po ociekać i najlepiej zapakować próżniowo inaczej nabierze zapachów z lodówki (będzie kiepsko smakował) :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353496
Udostępnij na innych stronach

a to lepiej zrobic na swiezo i wedzic ,nie mam jeszcze pakowarki .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353498
Udostępnij na innych stronach

:) możesz kilka zostawić nie wędzonych,zawinąć w folię alu,tydzień wytrzymają,połóż na najwyższej półce  (tak robię,Grażka wędzonych nie lubi) :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353505
Udostępnij na innych stronach

ja takie swieze tez lubie to pewnie bym sama pozarla,ale dobrze wiedziec bo ja zalezna jestem od pogody jak bedzie lalo to nici z wedzenia,inaczej sasiedzi pomysla ze zwariowala  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353507
Udostępnij na innych stronach

:) czy to na pewno rosa po tylu godzinach to nie możliwe może to tłuszcz :) Wędze serki z osuszaniem nie dłużej jak 1,5-2h jak przy ziewam to też kapie tłuszcz. :)

 

 

nie wiem teraz ...

wczoraj raczej była woda dzisuaj jest duzo mneij ale chyba tym razem tłuszcz

zaraz zaczynam wedzenie więc zobacze co wyjdzie

post-60823-0-90672000-1400748982_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353511
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.