Skalar50 Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1001 Opublikowano 21 Maja 2014 moje są mokre pokryte rosą i na każdym na dolnym sznurku wiszą po 2 kropelki wody i tak sobie kapie od 5 godzinpytanie podstawowe czy mogą zostać do jutra w wędzarni czy się zepsują? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1002 Opublikowano 22 Maja 2014 czy to na pewno rosa po tylu godzinach to nie możliwe może to tłuszcz Wędze serki z osuszaniem nie dłużej jak 1,5-2h jak przy ziewam to też kapie tłuszcz. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1003 Opublikowano 22 Maja 2014 (edytowane) dzisiaj rozpaliłem wędzarnie o 6h i już po zabiegu nie lubię serków mocno wędzonych (są gorzkawe) Edytowane 22 Maja 2014 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1004 Opublikowano 22 Maja 2014 No dobra - a w taką pogodę jak teraz po solankowaniu, przed wędzeniem gdzie osuszacie sery?Ja osuszam w domku na działce na której wędzę - jest trochę chłodniej niż na zewnątrz. Mam zamiar osuszać z 5-6godzin a potem do wędzarni.Czy przy takim słonku preferowane byłoby suszenie na wiaterku i słonkiem - ma to jakiś wpływ na jakość serków? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1005 Opublikowano 22 Maja 2014 zaczynam robić serki rano,około 1h wkładam do solanki,21h wiąże do siatek ociekają do rana (wczoraj) od rana do wieczora leżały w lodowce,wieczorem 21h powiesiłem w garażu,dzisiaj rano rozpaliłem wędzarnię po 20 min zacząłem osuszanie z wędzeniem,dwie godziny i po zabiegu. KURP jutro zrobimy serki a w sobotę wędzenie nie będziemy się martwić osuszaniem tylko co jest w garnuchu Słonko i wiatrak zachowaj dla siebie Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1006 Opublikowano 22 Maja 2014 A czy taki swiezy oscypek moze lezec w lodowce ok 2 tygodni zanim go uwedze? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1007 Opublikowano 22 Maja 2014 po wyjęciu z solanki,włożeniu do siatki może kilka godzić po ociekać i najlepiej zapakować próżniowo inaczej nabierze zapachów z lodówki (będzie kiepsko smakował) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1008 Opublikowano 22 Maja 2014 a to lepiej zrobic na swiezo i wedzic ,nie mam jeszcze pakowarki . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1009 Opublikowano 22 Maja 2014 możesz kilka zostawić nie wędzonych,zawinąć w folię alu,tydzień wytrzymają,połóż na najwyższej półce (tak robię,Grażka wędzonych nie lubi) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1010 Opublikowano 22 Maja 2014 ja takie swieze tez lubie to pewnie bym sama pozarla,ale dobrze wiedziec bo ja zalezna jestem od pogody jak bedzie lalo to nici z wedzenia,inaczej sasiedzi pomysla ze zwariowala Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1011 Opublikowano 22 Maja 2014 czy to na pewno rosa po tylu godzinach to nie możliwe może to tłuszcz Wędze serki z osuszaniem nie dłużej jak 1,5-2h jak przy ziewam to też kapie tłuszcz. nie wiem teraz ...wczoraj raczej była woda dzisuaj jest duzo mneij ale chyba tym razem tłuszczzaraz zaczynam wedzenie więc zobacze co wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1012 Opublikowano 22 Maja 2014 i po wedzeniu... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1013 Opublikowano 22 Maja 2014 No i jest moc Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1014 Opublikowano 22 Maja 2014 kolor nie równy skrzypienie w żębach jest ale za mało słone Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1015 Opublikowano 22 Maja 2014 skrzypi bo przegrzany Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1016 Opublikowano 22 Maja 2014 za wysoka temp wędzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1017 Opublikowano 22 Maja 2014 Skalar50 widzę, że masz podobny asortyment do mojego - sery i słonina.Ja robiłem teraz też pierwsze ala oscypki i moczyłem ok, 22 godzin w solance 80g/l i były dobre. Pierwszy raz robiłem to też kombinowałem z solanką bo w przepisie znalazłem, że stężenie ma być takie by pływały. Zastosowałem standardową solankę jaką robię do Pilosów, tylko trzymałem dłużej. Pilosy moczę ok 15-16h i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1018 Opublikowano 23 Maja 2014 widziałem Twoje fotki fakt z solanką kombinowałem bo nie chciałem żeby były tak słone jak prawdziwe ale przesadziłem a słonina moja lezała w soli 2 miesiące teraz jest mieciutka i pyszna ale troszke za słina jako dodatek do kanapki super choć czasem podgryzam cieńkie płatki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xay Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #1019 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Pytanie do oscypkowych fachowców i praktyków : czy oscypek by wyszedł "dobry" gdyby zrobić go tą metoda ( https://www.youtube.com/watch?v=7rVly4MLXxU ) czyli tak jak tą mocarelkę ???Rzecz jasna bez kwasku cytrynowego i bardziej wyciśnięty na koniec. Po przeczytaniu (całego..fiuuu..) tego wątku - obstawiam że tak, ale pytam dla pewności bo sie wkrótce chce wziąć za a'la oscypka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-359061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #1020 Opublikowano 25 Czerwca 2014 A nie możesz zrobić z przepisu z naszej strony? Jest dobry przepis, to po co bawić się w inne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-359092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xay Opublikowano 25 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #1021 Opublikowano 25 Czerwca 2014 (edytowane) A nie możesz zrobić z przepisu z naszej strony? Jest dobry przepis, to po co bawić się w inne. Mogę Tylko ciekaw jestem jaka będzie różnica. Najlepiej spróbuję zrobić i tak i tak. Edytowane 25 Czerwca 2014 przez abratek Pisownia. Regulamin punkt 2.11 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-359113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #1022 Opublikowano 7 Października 2015 Dostałem od znajomego kilka oscypków i korbaczy, podobno kupione w Zakopanym, dla mnie strasznie dziwnie wyglądają tak jak by robione były z twarogu , cały ser kruszy się, pokroić w plasterki ciężko. W smaku czuć że jest dodawany zakwas (wyczuwalny coś ala śmietankowy posmak) i poza tym że są mocno słone nic specjalnego. Czy tak powinien wyglądać rasowy "oscypek?" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-448818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #1023 Opublikowano 7 Października 2015 No nie dziw się niczemu, ważne że z Zakopanego.... rasowe.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-448831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #1024 Opublikowano 7 Października 2015 Prawdziwe z Zakopanego ,to juz wystarczy , reszta malo wazna ... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-448837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #1025 Opublikowano 7 Października 2015 (edytowane) No popatrz małe a ceprów cieszy ... najbardziej bawią mnie ci co to na Krupówkach pytają na Sylwestra ... "Gazdzino a to owcze ... " PSDyplomatyczna odpowiedź brzmi ... "mieszane" ... takie pół na pół z dziczyzny pół konia pół zająca ... Tapniete z GT-I9500 Edytowane 7 Października 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-448926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.