Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

moje są mokre pokryte rosą i na każdym na dolnym sznurku wiszą po 2 kropelki wody i tak sobie kapie od 5 godzin

pytanie podstawowe czy mogą zostać do jutra w wędzarni czy się zepsują?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353341
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

:) czy to na pewno rosa po tylu godzinach to nie możliwe może to tłuszcz :)

 

Wędze serki z osuszaniem nie dłużej jak 1,5-2h jak przy ziewam to też kapie tłuszcz. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353451
Udostępnij na innych stronach

:) dzisiaj rozpaliłem wędzarnie o 6h i już po zabiegu nie lubię serków mocno wędzonych (są gorzkawe) :)

 

post-41869-0-89336200-1400740831_thumb.jpg

post-41869-0-82740900-1400740842_thumb.jpg

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353465
Udostępnij na innych stronach

No dobra - a w taką pogodę jak teraz po solankowaniu, przed wędzeniem gdzie osuszacie sery?

Ja osuszam w domku na działce na której wędzę -  jest trochę chłodniej niż na zewnątrz. Mam zamiar osuszać z 5-6godzin a potem do wędzarni.

Czy przy takim słonku preferowane byłoby suszenie na wiaterku i słonkiem - ma to jakiś wpływ na jakość serków?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353471
Udostępnij na innych stronach

:) zaczynam robić serki rano,około 1h wkładam do solanki,21h wiąże do siatek ociekają do rana (wczoraj) od rana do wieczora leżały w lodowce,wieczorem 21h powiesiłem w garażu,dzisiaj rano rozpaliłem wędzarnię po 20 min zacząłem osuszanie z wędzeniem,dwie godziny i po zabiegu. :)

 

KURP jutro zrobimy serki a w sobotę wędzenie nie będziemy się martwić osuszaniem tylko co jest w garnuchu :)

 

Słonko i wiatrak zachowaj dla siebie :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353488
Udostępnij na innych stronach

A czy taki swiezy oscypek moze lezec w lodowce ok 2 tygodni zanim go uwedze?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353490
Udostępnij na innych stronach

:) po wyjęciu z solanki,włożeniu do siatki może kilka godzić po ociekać i najlepiej zapakować próżniowo inaczej nabierze zapachów z lodówki (będzie kiepsko smakował) :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353496
Udostępnij na innych stronach

a to lepiej zrobic na swiezo i wedzic ,nie mam jeszcze pakowarki .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353498
Udostępnij na innych stronach

:) możesz kilka zostawić nie wędzonych,zawinąć w folię alu,tydzień wytrzymają,połóż na najwyższej półce  (tak robię,Grażka wędzonych nie lubi) :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353505
Udostępnij na innych stronach

ja takie swieze tez lubie to pewnie bym sama pozarla,ale dobrze wiedziec bo ja zalezna jestem od pogody jak bedzie lalo to nici z wedzenia,inaczej sasiedzi pomysla ze zwariowala  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353507
Udostępnij na innych stronach

:) czy to na pewno rosa po tylu godzinach to nie możliwe może to tłuszcz :) Wędze serki z osuszaniem nie dłużej jak 1,5-2h jak przy ziewam to też kapie tłuszcz. :)

 

 

nie wiem teraz ...

wczoraj raczej była woda dzisuaj jest duzo mneij ale chyba tym razem tłuszcz

zaraz zaczynam wedzenie więc zobacze co wyjdzie

post-60823-0-90672000-1400748982_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353511
Udostępnij na innych stronach

Skalar50 widzę, że masz podobny asortyment do mojego - sery i słonina.

Ja robiłem teraz też pierwsze ala oscypki i moczyłem ok, 22 godzin w solance 80g/l i były dobre. Pierwszy raz robiłem to też kombinowałem z solanką bo w przepisie znalazłem, że stężenie ma być takie by pływały. Zastosowałem standardową solankę jaką robię do Pilosów, tylko trzymałem dłużej. Pilosy moczę ok 15-16h i jest ok.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353656
Udostępnij na innych stronach

widziałem Twoje fotki :)

fakt z solanką kombinowałem bo nie chciałem żeby były tak słone jak prawdziwe ale przesadziłem :laugh:

a słonina moja lezała w soli 2 miesiące teraz jest mieciutka i pyszna ale troszke za słina jako dodatek do kanapki super choć czasem podgryzam cieńkie płatki :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353687
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Pytanie do oscypkowych fachowców i praktyków :

 

czy oscypek by wyszedł "dobry" gdyby zrobić go tą metoda ( https://www.youtube.com/watch?v=7rVly4MLXxU ) czyli tak jak tą mocarelkę ???

Rzecz jasna bez kwasku cytrynowego i bardziej wyciśnięty na koniec.

 

Po przeczytaniu (całego..fiuuu..) tego wątku - obstawiam że tak, ale pytam dla pewności bo sie wkrótce chce wziąć za a'la oscypka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-359061
Udostępnij na innych stronach

A nie możesz zrobić z przepisu z naszej strony? Jest dobry przepis, to po co bawić się w inne.

 

 

Mogę ;) Tylko ciekaw jestem jaka będzie różnica. Najlepiej spróbuję zrobić i tak i tak.

Edytowane przez abratek
Pisownia. Regulamin punkt 2.11
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-359113
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dostałem od znajomego kilka oscypków i korbaczy, podobno kupione w Zakopanym, dla mnie strasznie dziwnie wyglądają tak jak by robione były z twarogu :tongue: , cały ser kruszy się, pokroić w plasterki ciężko. W smaku czuć że jest dodawany zakwas (wyczuwalny coś ala śmietankowy posmak) i poza tym że są mocno słone nic specjalnego. Czy tak powinien wyglądać rasowy "oscypek?" :cool:

 

post-39848-0-79382200-1444221375_thumb.jpgpost-39848-0-23785300-1444221372_thumb.jpg

post-39848-0-90542800-1444221368_thumb.jpgpost-39848-0-75005500-1444221379_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-448818
Udostępnij na innych stronach

Prawdziwe z Zakopanego ,to juz wystarczy , :) reszta malo wazna ...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-448837
Udostępnij na innych stronach

No popatrz małe a ceprów cieszy ... najbardziej bawią mnie ci co to na Krupówkach pytają na Sylwestra ... "Gazdzino a to owcze ... " ;)

 

PS

Dyplomatyczna odpowiedź brzmi ... "mieszane" ... takie pół na pół z dziczyzny pół konia pół zająca ... ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-448926
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.