Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i tak super wyglądają ,takie bardziej full wypas ,jeżeli Ci się nie podobają wyślij je do mnie :lol: :lol: :lol:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/16/#findComment-77918
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

będę na zlocie ,ja jadę jutro rano ,skoro moge wybierać ,to ten trzeci od lewej w dolnym rzędzie mi się podoba ,pozdrawiam

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/16/#findComment-77923
Udostępnij na innych stronach

niestety podczas wędzenia temp. "skoczyła" do 80 st. i lekko się serki rozjechały

Nie szkodliwe to dla żołądka :grin:

Też tak miałem, mi lekko siadły niestety. Muszą być wędzone na zimno.

 

Fajnie wyglądają. Gratulacje. A jak w przekroju wyszły i smaku?

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/16/#findComment-77932
Udostępnij na innych stronach

Ładnie owędzone serki,oscypki robi się z mleka owczego.[/qu

ote]

 

 

powinno się robić, a rzeczywistość jest zupełnie inna, pogadaj z góralami w Zakopanem i nie tylko, większość "oscypków" które sprzedają są z dodatkiem mleka krowiego lub tylko z niego, z mleka owczego masz może 10% produkcji

 

[ Dodano: Pią Sie 28, 2009 02:51 ]

Witam

 

Wczoraj było wędzenie następnej porcji oscypków .

 

Oto efekt mojej pracy i oczywiście nauki :smile: Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

 

Pozdrawiam

 

Andrzeju twoje serki mnie powaliły wyglądają wspaniale i pewnie też wyśmienicie smakują. Pokazujecie tu tyle wspaniałości że nie wiadomo za co się najpierw brać.

Pozdrawiam

Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/16/#findComment-77949
Udostępnij na innych stronach

A jak w przekroju wyszły i smaku?

Będą sprawdzone jutro na zlocie :grin:

A dzisiaj jeszcze dostawa mleka i na jutro białe bez wędzenia, chyba, że komuś w Napoleonowie się będzie chciało :smile:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/16/#findComment-77956
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju twoje serki mnie powaliły wyglądają wspaniale i pewnie też wyśmienicie smakują.

 

:lol: .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/16/#findComment-78093
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejsze wędzenie . Urobek z

Andrzeju, czyżbyś żywił pułk wojska? Kto i kiedy to wszystko zje?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/16/#findComment-78602
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju, czyżbyś żywił pułk wojska? Kto i kiedy to wszystko zje?

 

W sobotę jadę do Zakopanego pokażę że na nizinach też wyrabiamy smaczne serki . :smile:

 

andrzej k, dlaczego nie używasz oscypiorki?

Mam na małe serki i muszę ją jeszcze dopracować , czasu brak . Niebawem będę na wakacjach w zakopanym to dokupię na większe serki .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/16/#findComment-78610
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejsze wędzenie . Urobek z 40l mleka krowiego .

Andrzejku, toś Ty hurtownik już jest :lol:

A serki przepiękne jak zwykle, klasa Andrzeja k :grin:

 

Niebawem będę na wakacjach w zakopanym to dokupię na większe serki .

Mi nie udało się zakupić oscypiorki w Zakopanym, nigdzie nie było, czy to pod Gubałówką, czy w bacówkach.

Podobno górale sprzedają takie wyroby na targowiskach np. w Nowym Targu w poniedziałek i czwartek, niestety ja byłem w zbyt późnych godzinach i już ich nie było.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/16/#findComment-78655
Udostępnij na innych stronach

Mi nie udało się zakupić oscypiorki w Zakopanym,

No to mnie zmartwiłeś . Dzięki za informację o targu w Nowym Targu . Ja już tam byłem , był jednak tak ogromny powierzchniowo że nie sposób było całego obejść .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/16/#findComment-78659
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Śliczności - nawet bez oscypiorki :grin:

Oj tak, jak malowane, przepiękne jak to u Andrzeja K, napatrzeć się nie mogę :grin:

W okolicach Karpacza, na straganach, oscypkom w takiej postaci nadawali nazwę "kukurydza" :smile:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/16/#findComment-81465
Udostępnij na innych stronach

W okolicach Karpacza, na straganach, oscypkom w takiej postaci nadawali nazwę "kukurydza" :smile:

 

Andrzejku i w Zakopcu takie były , nie zwracałem jednak uwagi na nazwę , a że nazw jest teraz ogrom to pewnie "mniej słony :smile: " .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/16/#findComment-81479
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Poczytałem trochę Nasze forum i też spróbowałem zrobić serek :lol: Pokroiłem za małe ziarno i trochę namęczyłem się z odciśnięciem serków. Wyszły takie, jak powinny, zwięzłe i elastyczne. Z pozostałej serwatki zrobiłem ricottę, którą też uwędziłem (tylko trochę za mocno).

 

http://img136.imageshack.us/img136/9537/1000695w.jpg

http://img39.imageshack.us/img39/8674/1000689i.jpg

http://img169.imageshack.us/img169/3011/1000705b.jpg

http://img70.imageshack.us/img70/9589/1000713.jpg

 

Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/16/#findComment-84562
Udostępnij na innych stronach

Pokroiłem za małe ziarno i trochę namęczyłem się z odciśnięciem serków.

Ze zdjęcia nie wynika, że ziarno było zbyt małe. Moim zdaniem przyczyną kłopotów było zbyt wczesne przelanie skrzepu na cedzak po jego pokrojeniu. Aby skrzep odpowiednio się kurczył po rozdrobnieniu, musi być przez jakiś czas przetrzymany w ciepłej serwatce lub serwatce z wodą w spokoju, bez mieszania. Zbyt wczesne przelanie do cedzaka może skutkować ochłodzeniem skrzepu i jego rozpyleniem.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/16/#findComment-84750
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.