Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A tak w ogóle to w jakiej temperaturze serki mogą tak popłynąć ?

Nie wiem( może już nastąpić zmiana kształtu w 30C) ale musisz wędzić w zimnym dymie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-28479
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

o ile będą cięższe po wyjęciu z solanki?

To zależy od kilku parametrów: stężenia solanki, czasu moczenia i stopnia odciśniecia serków jak i ich tłustości. Mogą być cięższe orientacyjnie o kilkanaście procent. Moje notatki z poprzedniej produkcji gdzieś sie zawieruszyły niestety, niemniej odnosiły się do konkretnej produkcji i dane miałyby wartość wyłącznie statystyczną.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-28482
Udostępnij na innych stronach

Eanna dziękuję za informacje. Po waszych podpowiedziach jestem już gotów do następnej porcji oscypków :grin: , a tak swoją drogą to mam zamiar po nabraniu wprawy w obchodzeniu się ze skrzepem, przejść do zrobienia sera korycińskiego. Uwielbiam sery wszelkiej maści a apetyt rośnie w miarę jedzenia ... :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-28483
Udostępnij na innych stronach

Oj zaprzątał mi głowę oscypek ostatnio...oj zaprzatał :wink: Poprosiłem nawet jednego z Kolegów Forumowiczów o namiary na sprawdzonych rolników, bym mógł sie zaopatrzyć w mleko(W Pas się kłaniam raz jeszcze "Chłopowi z Warmii" za pomoc wielką)....ale nie byłbym ja ci ja.."ciją" gdybym wpierw nie wypróbował z czym to sie je...więc po poczytaniu postów..BonAira i Papcia...udałem sie do sklepu i zakupiłem trzy woreczki mleka w celu uwierzytelnienia własnych umiejetności :lol: :lol: :lol: Ot i moje wysiłki...

 

 

Skromny ci on (obok brat brzydal)....ale cieszy ....no i trza po mleko od krówki ruszyć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-28886
Udostępnij na innych stronach

JAKI ŚLICZNY!

Jak każdy pierworodny zresztą ;-)

 

Gratulacje

 

PS. Co było napisane na woreczku mleka ?

Był napis "homogenizowane" , czy nie?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-28888
Udostępnij na innych stronach

BonAir, za Twoimi radami( wyczytanymi na forum) szukałem mleka tylko pasteryzowanego....żadnego homgenizowanego i UHT.... no i udało się :lol: :lol: Już pływają w solance... pierwsza kąpiel :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-28889
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj wędzę 25 szt. ( ok 4,5 kg) oscypków wykonanych z 30 litrów mleka :P

jak szaleć to szaleć ..... ;)

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-28924
Udostępnij na innych stronach

no i udało się

Jaki jest producent mleka? Ostatnie mleko w woreczku kupowałem z SM Lubawy, ale znikinęło i nigdzie w okolicy nie mogę teraz znaleźć mleka "normalnego" :(

 

ok 4,5 kg) oscypków wykonanych z 30 litrów mleka

Te 4,5kg, to chyba już po moczeniu w solance ? :-)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-28926
Udostępnij na innych stronach

Trzeba będzie podpowiedzieć Anecie z Zagrody, by dokupiłe kilka krówek. Może cos sie zarobi na pośrednictwie. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-28928
Udostępnij na innych stronach

Jaki jest producent mleka? Ostatnie mleko w woreczku kupowałem z SM Lubawy, ale znikinęło i nigdzie w okolicy nie mogę teraz znaleźć mleka "normalnego" :(

Mleko było z SM Lubawa... u mnie dostepne tylko w sieci sklepów "Społem"(oj,... niewiele ich zostało)...moze nie do końca tak było jak w moim poście...".poszedłem i kupiłem" :blush: :blush: powinno być raczej....pojeździłem...poszukałem i kupiłem :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-28939
Udostępnij na innych stronach

Te 4,5kg, to chyba już po moczeniu w solance ?

ważyłem przed moczeniem w solance .

Mogło być więcej mleka niż 30 l. :wink:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-28940
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam

Czy wędzenie oscypków drewnem iglastym jest dopuszczalne bo przecież górale mają dużo tych no jak to oni nazywają?? chyba smreki.

Czy to jest tak samo jak z mięskiem tylko liściate minus orzech?

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-29894
Udostępnij na innych stronach

baca u którego byłem na zakupach wędził liściastym jak pamiętam dębem i bukiem

a wędzarnia to był taki szałas z desek jak mały pokój podstawa około 4X4 m a palenisko to normalne ognisko na środku .

Jak ktoś był w wąwozie Homola to wie o którym bacy piszę :lol:

(sprzedaje również śliwowicę)

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-29900
Udostępnij na innych stronach

Witam po dłuższej przerwie, tak wyglądała moja ostatnia produkcja z 30 litrów mleczka od krówki, świeżo po udoju, dalej robiłem zgodnie z wskazówkami E Anny, faktycznie temperatura dla podpuszczki to połowa sukcesu. Wyrób jest niezły i smakuje wszystkim.Musze jeszcze dopracować wędzenie mniejszych serków ponieważ podczas wędzenia gdy położyłem je na macie drewnianej to straciły swój wzorek, ale na szczęście nie smak. Pozdrawiam wszystkich. :lol:oto mój ostatni wyrób wykonany tym razem zgodnie z Waszymi wskazówkami za które serdecznie dziękuję

http://images28.fotosik.pl/166/ec83b27cdb37e2acm.jpg http://images28.fotosik.pl/166/d9b1bd29d86b2122m.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-29945
Udostępnij na innych stronach

Jurekmyken podjedż jutro do Fentla to zobaczysz sposób na wędzenie :rolleyes:

a co to za tajemnice opisz Tomciu sposób na forum

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-29977
Udostępnij na innych stronach

Pepper, jeszcz nie robiłem serków, ale wydaje mi się, że trzeba ręcznie uformować "mniej więcej" kawałek sera, za pomocą rury pcv oblec w siatkę i gotowe. Nie może to być za duży kawałek w stosunku do używanej siatki żeby ser nie został wyciśnięty przez oczka. Powodzenia!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-29997
Udostępnij na innych stronach

Peper ja używam obciętego wazon z PVC taki na kwiaty . Jest to wazon co w dolnej części posiadał szpic do wbijania w ziemie( można to kupić w ogrodniczym i widziałem takie niestety na cmentarzu) na ten wazon nakładam siatkę , wiąże koniec , no a od środka wkładam uformowany serek. Serek wychodzi z siatką na wierzchu . Tk ja to działam. Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-30001
Udostępnij na innych stronach

w jaki sposób formujecie te duże serki ,które wchodzą do siatki wedliniarskiej?

 

Cofnij się do srtony 16 niniejszego tematu a znajdziesz instrukcje obrazkową.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/12/#findComment-30002
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.