Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-159262
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-159264
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Ja to wszystko co jest Tu widziałem i na allegro. w tych siatkach to trudno powiedzieć jaki wzór przetrwał wędzenie, bo on robi się sam podczas wędzenia. Drugi namiar, prosto z formy fajny, ale po wędzeniu….

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9957a20a9a40138f.html

http://images37.fotosik.pl/543/30cd5599e4fef6c7med.jpg

lepsze

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/23ebf3054122e2a9.html

http://images41.fotosik.pl/389/c25ee1cebbb842fbmed.jpg

ja bardziej szukam na forum i tu patrzę i widzę…. Że różnie z wyglądem, (nie żebym ja kogoś ganił, pomawiał że to ……) tak ogólnie i porównuję, a wszyscy dobrze robią, bo teorie znają tę podstawową. Powtarzacie w koło.

 

[ Dodano: Pią 06 Maj, 2011 23:18 ]

Przyjrzyjcie się, monitor dajcie jaśniej.

 

[ Dodano: Pią 06 Maj, 2011 23:33 ]

Szczegół, gładkość (to nocą zrobione teraz)

 

 

Szczegół, gładkość, wzór odbity i po wędzeniu nadal jest foremny (to nocą zrobione teraz)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-159275
Udostępnij na innych stronach

ja bardziej szukam na forum i tu patrzę i widzę…. Że różnie z wyglądem, (nie żebym ja kogoś ganił, pomawiał że to ……) tak ogólnie i porównuję, a wszyscy dobrze robią, bo teorie znają tę podstawową. Powtarzacie w koło.

A ja mam wrażenie, że nie wiesz czego chcesz.Znaczy wiesz, tylko nie wiesz czego chcesz od naszych serowarów :rolleyes:

Jeszcze nie widziałeś i nie jadłeś serów np. Bagno wtedy byś się doszukiwał "teorii spiskowej" :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

P.S. Słabe zdjęcie mojego sera.Nie wędzę bo nie zdążę.Ser tylko taki z solanki Luiza "pożera jak glonojad" :lol:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-159285
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Witam, ja już reklamuję u tego dystrybutora wadliwy środek spożywczy jakim jest: Naturalna PODPUSZCZKA z Kroplomierzem 50ml, po to jest instrukcja obsługi / dawkowanie aby zgodnie z nią postępować, (co by było gdyby rolnicy nie stosowali się do instrukcji zaleceń, dawkowanie, rodzaj uprawy SRODKÓW OCHRONY ROŚLIN, tylko sami eksperymentowali ! w konsekwencji wytruli by wszystko i siebie). To jest moje osobiste zdanie.

A ja mam wrażenie, że nie wiesz czego chcesz.Znaczy wiesz, tylko nie wiesz czego chcesz od naszych serowarów

hmmm, co ja oczekuję, na pewno nie „przy-klaskiwania” jakie fajne = powtarza się (po to chyba aby mieć więcej wpisów na liczniku), też nie powtarzania tego samego w kółko, bardziej obiektywnie spojrzeć, masz co nowego i mądrego to wypowiedz się, staraj się (ogólnie do wszystkich) zbyt wymagający? Hmmm (ja staram się, wiszę błąd wyciągam wnioski, następnym razem musi wyjść lepiej, pytam, czytam, dyskutuję). Pozdr.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-159286
Udostępnij na innych stronach

wiszę błąd wyciągam wnioski,

Widzę błąd :question: :question: :question:

 

To się zapytam.Ile razy już zrobiłeś "oscypki" wyglądające jak sernik na zimno zrobiony z homogenizowanego.Pierwszy raz można zrzucić na brak doświadczenia, użycie nowej podpuszczki itp.ąle jak już z użyciem tej samej podpuszczki wychodzą Ci takie same "gnioty", to ja już widzę ją w koszu :devil:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-159288
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Gonzo; to mi się podoba, dołączyłeś foto i już widać (że nie bla, bla, bla), tak moja krytyka, zaraz się lepiej „czyta” , duża kula sera, jeszcze wędzić, ja nie mam sprzętu za drogi pieniądz, sam z złomu użytkowego po-spawałem, siedzę nawet 5 godz przy wędzarni jak trzeba, ale musi „wyjść”.

Kolor jest porządku, zobacz wcześniejsze foto, to robione komórką, a te ostatnie to jeszcze w nocy, aby zwrócić uwagę na to co wyżej napisałem. Będę musiał oszczędzać na aparat foto,( tyle wydatków że zawsze zabraknie, wiadomo jak jest wszystko nie wiem z kad. a coraz droższe w niektórych przypadkach nawet o 100%).

 

[ Dodano: Sob 07 Maj, 2011 08:05 ]

Ostatnie są w porządku z dobrą podpuszczką. robiłem 3 produkcje tego sera +4dni czytania to forum od 1 strony. Problem pojawił się przy 2 produkcji z inną podpuszczką zwierzęcą, 3kg gotowego sera, a 3produkcję wykonałem następnego dnia z inną podpuszczką roślinną, trochę brakuje do 1kg aby wykluczyć błędy, mleko. Jeden taki ser po wędzeniu waży 0,35kg i to są te na ostatnim foto z 3 produkcji.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-159290
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Gość Anonymous

Witam, podpuszczkę tę którą kupiłem (pochodzenia zwierzęcego) na allegro, z którą problem miałem, odesłałem do dystrybutora - reklamacja, którą uznał i poniesione koszta zwrócił.

 

[ Dodano: Nie 22 Maj, 2011 22:43 ]

ilość sera jaką poprzednio wykonałem mam jeszcze, trzymam je w piwnicy, codziennie wieczorem smaruję / nawilżam, pędzlem z solanką (aby nie wyschły), zapach nadal utrzymuje się, a w środku staje się bardziej żółte.

 

 

 

Ser gorszy i lepszy (wygląd) wyżej napisane o co chodzi, wędzone.

 

 

(jak już pisałem na innym forum, w-reście dorobiłem się aparatu foto, te robione telefonem komórkowym, to słabe, ja wiedziałem o co chodzi, lecz kto inny spojrzał, nie bardzo wiedział o co chodzi, więcej domysłów).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-160625
Udostępnij na innych stronach

Po dlugich staraniach w okolicach Nowego Targu znajomej udalo sie wreszcie dostac oscypiorke plus woreczek(100g) podpuszczki .Niestety niewiem nic o jej stosowaniu i przechowywaniu :???:

Czy ktos moze wie co to za podpuszczka ?i jej stosowaniu?

Dodam ze zostalo to nabyte od osoby zajmujacej sie produkcja oscypkow .

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-161197
Udostępnij na innych stronach

Niestety niewiem nic o jej stosowaniu i przechowywaniu

Czy ktos moze wie co to za podpuszczka ?i jej stosowaniu?

Przechowuj podpuszczkę w lodówce, w suchych warunkach.

Oznacz moc zakupionej podpuszczki.

Miarą mocy podpuszczki jest ilość cm3 świeżego mleka o normalnym składzie chemicznym, która zaprawiona 1 cm3 wyciągu podpuszczkowego lub 1 g podpuszczki w proszku skrzepnie przy 35°C w 40 minutach. Zatem jeżeli 1 cm3 podpuszczki doprowadzi do skrzepnienia 10000 cm3, czyli 10 1 mleka ogrzanego do 35 °C po upływie 40 minut, to moc tej podpuszczki wyraża się stosunkiem 1 : 10 000.

Wykonaj tzw. "Próbę podpuszczki" ( https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4019 ) w warunkach podanych powyżej co umożliwi Ci oznakowanie jej mocy.

Możesz też mocy nie oznaczać tylko od razu zrobić próbę w warunkach wymaganych dla danego gatunku sera. Wtedy łatwo obliczysz ilość gramów podpuszczki potrzebnej Ci do uzyskania skrzepu w wymaganym przez przepis czasie.

Odważoną ilość podpuszczki w proszku rozcieńczamy 100 krotną ilością zimnej wody i zostawiamy w spokoju na kilka minut.

Mleko podgrzewa się do wymaganej temperatury (w zależności od gatunku sera, który chcemy zrobić) i dodaje roztwór podpuszczki energicznie mieszając. Mieszamy krótko, 1minute, max. 2min. i uspokajamy wir. Mleko w czasie krzepnięcia (które rozpoczyna się już na dobre od 8. min. po zaprawieniu) musi być pozostawione w zupełnym spokoju.

Twoja podpuszczka będzie traciła stopniowo moc, ale i tak może być używana przez kilka lat.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-161202
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Witam, mieliście rację, ser ten im dłużej leży w chłodnym jest dużo lepszy. A leżały sobie do 3 tygodni tj. był = ostatni zjedzony.

 

U mnie nawet w piwnicy na dziś jest +18*C, gdzie ja to będę trzymał kolejny wyrób, lodówkę którą mamy jest na to za mała.

 

hmmm,

 

będę chyba musiał kupić lodówką używaną.

 

A zamrażalka gdyby nastawić na pokrętle temp. na min temp. da się na +4 , +6 *C próbował ktoś :question:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-161745
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Witam, z 13L mleka, wyszło 4szt po 0,35kg. Czas wykonania od rozpoczęcia do posprzątania 7godz. (podgrzewanie, czekanie, mieszanie, czekanie, cięcie, czekanie. 2godz ugniatanie, grzanie, formowanie). W między czasie zrobiłem „babkę murzynek” (ostatnio kupione w sklepie „kołoczki” – takie sobie).

 

 

 

 

 

Teraz do solanki na 24godz. (foto wykonane nocą).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-161874
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

witam

 

 

To są 3 produkcje po 12L mleka (przechowywane w lodówce), te pierwsze to już trochę żółtawe.

 

 

W wędzarni na ruszcie (z grila)

 

 

(Aby ktoś nie powiedział że pomalowane impregnatem do drewna) :grin:

 

 

Temperaturę trzeba pilnować, (1 raz chwilę zasnąłem i podskoczyła w górę do 55 przez chwilę). :blush:

 

 

Już po wędzeniu do 4 godz. (z tyłu trochę się pokrzywiły – zasnołem)

 

 

Zbliżenie, tak wygląda wprost z wędzarni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-162522
Udostępnij na innych stronach

Teraz są w lodówce.

 

Ja mam inną metodę przechowywania serów . Mnie bardziej przekonuje papier śniadaniowy i ścierka lniana .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-163129
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

witam

 

mam inną metodę przechowywania serów

Podaj coś bliżej, jaka temp. otoczenia, czy coś zwilżysz… (u mnie już od dłuższego czasu temp. w piwnicy utrzymuje się na +18C* mam tam moją wędzarnię z termometrem i widzę ile jest). Zaś kopać ziemiankę, to nie bardzo, trzeba głębiej w ziemię wkopać, mam znów wysoli poziom wody gruntowej, a po długotrwałych opadach deszczu podnosi się mocno. Z tego co dowiedziałem się tu, to sery mają dojrzewać w temp. do +12C*

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-163296
Udostępnij na innych stronach

Podaj coś bliżej, jaka temp. otoczenia, czy coś zwilżysz…

 

Przechowuję w lodówce ... bez zwilżania .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-163300
Udostępnij na innych stronach

Kupilem dzis niewielka ilosc mleka 6 l na próbe pierwszego sera - oscypka .

Jutro pierwsze podejscie :rolleyes: ale niewiem ile czasu pozostawic ser w oscypiorce aby sie dobrze uformowal ? :question:

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-164143
Udostępnij na innych stronach

ale niewiem ile czasu pozostawic ser w oscypiorce aby sie dobrze uformowal ? :question:

 

Ser dobrze ubijasz w foremce i na parę minut do zimnej wody , możesz do wody dołożyć lodu . Gotowy serek do zimnej solanki , też może być z lodem .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-164147
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
Oscypiorkę pustą wrzuć do ciepłej wody gdzie ser się grzeje (ma się nagrzać) zaraz do niej ser też dobrze nagrzany w wodzie i wciskasz z obydwu stron mocno. Solanka wcześniej przygotowana, (było pisane tu na forum) do zamrażalki mocno chłodzić ( do zera, -1, coś koło tego), formę z serem wrzucasz do środka, czekasz koło 1 minuty i delikatnie poruszasz formą rozsuwając ją. Efekt jak wyżej na fotach. Pozdr.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-164155
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.