chudziak Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #751 Opublikowano 6 Maja 2011 To tak na szybko znalazłam dla Ciebie serki andrzej'a k https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=88946#88946 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89060#89060 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=115864#115864 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=182624#182624 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-159262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #752 Opublikowano 6 Maja 2011 Tu relacja beiota +zdjęciahttp://wedlinydomowe.pl/sery-domowe-maslo-i-nabial/sery-miekkie/1641-wspolnie-z-beiot-em-robimy-serki-a-la-oscypek a tu Tier'a http://wedlinydomowe.pl/sery-domowe-maslo-i-nabial/sery-twarde/964-ser-wedzony-tiera-oscypki#comment-14679 Szukajka też czasem się przydaje. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-159264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #753 Opublikowano 6 Maja 2011 Ja to wszystko co jest Tu widziałem i na allegro. w tych siatkach to trudno powiedzieć jaki wzór przetrwał wędzenie, bo on robi się sam podczas wędzenia. Drugi namiar, prosto z formy fajny, ale po wędzeniu…. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9957a20a9a40138f.html http://images37.fotosik.pl/543/30cd5599e4fef6c7med.jpg lepsze http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/23ebf3054122e2a9.html http://images41.fotosik.pl/389/c25ee1cebbb842fbmed.jpg ja bardziej szukam na forum i tu patrzę i widzę…. Że różnie z wyglądem, (nie żebym ja kogoś ganił, pomawiał że to ……) tak ogólnie i porównuję, a wszyscy dobrze robią, bo teorie znają tę podstawową. Powtarzacie w koło. [ Dodano: Pią 06 Maj, 2011 23:18 ] Przyjrzyjcie się, monitor dajcie jaśniej. [ Dodano: Pią 06 Maj, 2011 23:33 ] Szczegół, gładkość (to nocą zrobione teraz) Szczegół, gładkość, wzór odbity i po wędzeniu nadal jest foremny (to nocą zrobione teraz) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-159275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 7 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #754 Opublikowano 7 Maja 2011 ja bardziej szukam na forum i tu patrzę i widzę…. Że różnie z wyglądem, (nie żebym ja kogoś ganił, pomawiał że to ……) tak ogólnie i porównuję, a wszyscy dobrze robią, bo teorie znają tę podstawową. Powtarzacie w koło. A ja mam wrażenie, że nie wiesz czego chcesz.Znaczy wiesz, tylko nie wiesz czego chcesz od naszych serowarów :rolleyes: Jeszcze nie widziałeś i nie jadłeś serów np. Bagno wtedy byś się doszukiwał "teorii spiskowej" :grin: Pozdrawiam :wink: P.S. Słabe zdjęcie mojego sera.Nie wędzę bo nie zdążę.Ser tylko taki z solanki Luiza "pożera jak glonojad" :lol: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-159285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 7 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #755 Opublikowano 7 Maja 2011 Witam, ja już reklamuję u tego dystrybutora wadliwy środek spożywczy jakim jest: Naturalna PODPUSZCZKA z Kroplomierzem 50ml, po to jest instrukcja obsługi / dawkowanie aby zgodnie z nią postępować, (co by było gdyby rolnicy nie stosowali się do instrukcji zaleceń, dawkowanie, rodzaj uprawy SRODKÓW OCHRONY ROŚLIN, tylko sami eksperymentowali ! w konsekwencji wytruli by wszystko i siebie). To jest moje osobiste zdanie. A ja mam wrażenie, że nie wiesz czego chcesz.Znaczy wiesz, tylko nie wiesz czego chcesz od naszych serowarówhmmm, co ja oczekuję, na pewno nie „przy-klaskiwania” jakie fajne = powtarza się (po to chyba aby mieć więcej wpisów na liczniku), też nie powtarzania tego samego w kółko, bardziej obiektywnie spojrzeć, masz co nowego i mądrego to wypowiedz się, staraj się (ogólnie do wszystkich) zbyt wymagający? Hmmm (ja staram się, wiszę błąd wyciągam wnioski, następnym razem musi wyjść lepiej, pytam, czytam, dyskutuję). Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-159286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 7 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #756 Opublikowano 7 Maja 2011 wiszę błąd wyciągam wnioski,Widzę błąd :question: :question: :question: To się zapytam.Ile razy już zrobiłeś "oscypki" wyglądające jak sernik na zimno zrobiony z homogenizowanego.Pierwszy raz można zrzucić na brak doświadczenia, użycie nowej podpuszczki itp.ąle jak już z użyciem tej samej podpuszczki wychodzą Ci takie same "gnioty", to ja już widzę ją w koszu :devil: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-159288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 7 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #757 Opublikowano 7 Maja 2011 Gonzo; to mi się podoba, dołączyłeś foto i już widać (że nie bla, bla, bla), tak moja krytyka, zaraz się lepiej „czyta” , duża kula sera, jeszcze wędzić, ja nie mam sprzętu za drogi pieniądz, sam z złomu użytkowego po-spawałem, siedzę nawet 5 godz przy wędzarni jak trzeba, ale musi „wyjść”. Kolor jest porządku, zobacz wcześniejsze foto, to robione komórką, a te ostatnie to jeszcze w nocy, aby zwrócić uwagę na to co wyżej napisałem. Będę musiał oszczędzać na aparat foto,( tyle wydatków że zawsze zabraknie, wiadomo jak jest wszystko nie wiem z kad. a coraz droższe w niektórych przypadkach nawet o 100%). [ Dodano: Sob 07 Maj, 2011 08:05 ] Ostatnie są w porządku z dobrą podpuszczką. robiłem 3 produkcje tego sera +4dni czytania to forum od 1 strony. Problem pojawił się przy 2 produkcji z inną podpuszczką zwierzęcą, 3kg gotowego sera, a 3produkcję wykonałem następnego dnia z inną podpuszczką roślinną, trochę brakuje do 1kg aby wykluczyć błędy, mleko. Jeden taki ser po wędzeniu waży 0,35kg i to są te na ostatnim foto z 3 produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-159290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 22 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #758 Opublikowano 22 Maja 2011 Witam, podpuszczkę tę którą kupiłem (pochodzenia zwierzęcego) na allegro, z którą problem miałem, odesłałem do dystrybutora - reklamacja, którą uznał i poniesione koszta zwrócił. [ Dodano: Nie 22 Maj, 2011 22:43 ] ilość sera jaką poprzednio wykonałem mam jeszcze, trzymam je w piwnicy, codziennie wieczorem smaruję / nawilżam, pędzlem z solanką (aby nie wyschły), zapach nadal utrzymuje się, a w środku staje się bardziej żółte. Ser gorszy i lepszy (wygląd) wyżej napisane o co chodzi, wędzone. (jak już pisałem na innym forum, w-reście dorobiłem się aparatu foto, te robione telefonem komórkowym, to słabe, ja wiedziałem o co chodzi, lecz kto inny spojrzał, nie bardzo wiedział o co chodzi, więcej domysłów). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-160625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #759 Opublikowano 28 Maja 2011 Po dlugich staraniach w okolicach Nowego Targu znajomej udalo sie wreszcie dostac oscypiorke plus woreczek(100g) podpuszczki .Niestety niewiem nic o jej stosowaniu i przechowywaniu :???: Czy ktos moze wie co to za podpuszczka ?i jej stosowaniu? Dodam ze zostalo to nabyte od osoby zajmujacej sie produkcja oscypkow . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-161197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #760 Opublikowano 28 Maja 2011 Niestety niewiem nic o jej stosowaniu i przechowywaniu Czy ktos moze wie co to za podpuszczka ?i jej stosowaniu?Przechowuj podpuszczkę w lodówce, w suchych warunkach. Oznacz moc zakupionej podpuszczki. Miarą mocy podpuszczki jest ilość cm3 świeżego mleka o normalnym składzie chemicznym, która zaprawiona 1 cm3 wyciągu podpuszczkowego lub 1 g podpuszczki w proszku skrzepnie przy 35°C w 40 minutach. Zatem jeżeli 1 cm3 podpuszczki doprowadzi do skrzepnienia 10000 cm3, czyli 10 1 mleka ogrzanego do 35 °C po upływie 40 minut, to moc tej podpuszczki wyraża się stosunkiem 1 : 10 000. Wykonaj tzw. "Próbę podpuszczki" ( https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4019 ) w warunkach podanych powyżej co umożliwi Ci oznakowanie jej mocy. Możesz też mocy nie oznaczać tylko od razu zrobić próbę w warunkach wymaganych dla danego gatunku sera. Wtedy łatwo obliczysz ilość gramów podpuszczki potrzebnej Ci do uzyskania skrzepu w wymaganym przez przepis czasie. Odważoną ilość podpuszczki w proszku rozcieńczamy 100 krotną ilością zimnej wody i zostawiamy w spokoju na kilka minut. Mleko podgrzewa się do wymaganej temperatury (w zależności od gatunku sera, który chcemy zrobić) i dodaje roztwór podpuszczki energicznie mieszając. Mieszamy krótko, 1minute, max. 2min. i uspokajamy wir. Mleko w czasie krzepnięcia (które rozpoczyna się już na dobre od 8. min. po zaprawieniu) musi być pozostawione w zupełnym spokoju. Twoja podpuszczka będzie traciła stopniowo moc, ale i tak może być używana przez kilka lat. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-161202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #761 Opublikowano 28 Maja 2011 EAnna stokrotne dzieki .Szykuje sie do Ala-Marco -Oscypkow a co z tego bedzie to zobaczymy :rolleyes: narazie ide obliczac moc podpuszczki za Twa rada.Dzieki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-161205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #762 Opublikowano 31 Maja 2011 Witam, mieliście rację, ser ten im dłużej leży w chłodnym jest dużo lepszy. A leżały sobie do 3 tygodni tj. był = ostatni zjedzony. U mnie nawet w piwnicy na dziś jest +18*C, gdzie ja to będę trzymał kolejny wyrób, lodówkę którą mamy jest na to za mała. hmmm, będę chyba musiał kupić lodówką używaną. A zamrażalka gdyby nastawić na pokrętle temp. na min temp. da się na +4 , +6 *C próbował ktoś :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-161745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #763 Opublikowano 31 Maja 2011 Ja nie lubię pisać - https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=194260#194260 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-161749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #764 Opublikowano 1 Czerwca 2011 Henio; dziękuję, lecz bez przesady, bunkra nie buduję :smile: . Lodówkę na prąd elektryczny muszę kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-161835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #765 Opublikowano 2 Czerwca 2011 Witam, z 13L mleka, wyszło 4szt po 0,35kg. Czas wykonania od rozpoczęcia do posprzątania 7godz. (podgrzewanie, czekanie, mieszanie, czekanie, cięcie, czekanie. 2godz ugniatanie, grzanie, formowanie). W między czasie zrobiłem „babkę murzynek” (ostatnio kupione w sklepie „kołoczki” – takie sobie). Teraz do solanki na 24godz. (foto wykonane nocą). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-161874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 8 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #766 Opublikowano 8 Czerwca 2011 witam To są 3 produkcje po 12L mleka (przechowywane w lodówce), te pierwsze to już trochę żółtawe. W wędzarni na ruszcie (z grila) (Aby ktoś nie powiedział że pomalowane impregnatem do drewna) :grin: Temperaturę trzeba pilnować, (1 raz chwilę zasnąłem i podskoczyła w górę do 55 przez chwilę). :blush: Już po wędzeniu do 4 godz. (z tyłu trochę się pokrzywiły – zasnołem) Zbliżenie, tak wygląda wprost z wędzarni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-162522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 8 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #767 Opublikowano 8 Czerwca 2011 No kochanieńki, mogę Ci mówić MASTER. Dobra robota PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-162533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #768 Opublikowano 11 Czerwca 2011 Witam, "majstrem" nie jestem, ale uparcie dążę do celu Teraz są w lodówce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-162942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #769 Opublikowano 13 Czerwca 2011 Teraz są w lodówce. Ja mam inną metodę przechowywania serów . Mnie bardziej przekonuje papier śniadaniowy i ścierka lniana . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-163129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #770 Opublikowano 14 Czerwca 2011 witam mam inną metodę przechowywania serów Podaj coś bliżej, jaka temp. otoczenia, czy coś zwilżysz… (u mnie już od dłuższego czasu temp. w piwnicy utrzymuje się na +18C* mam tam moją wędzarnię z termometrem i widzę ile jest). Zaś kopać ziemiankę, to nie bardzo, trzeba głębiej w ziemię wkopać, mam znów wysoli poziom wody gruntowej, a po długotrwałych opadach deszczu podnosi się mocno. Z tego co dowiedziałem się tu, to sery mają dojrzewać w temp. do +12C* Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-163296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #771 Opublikowano 14 Czerwca 2011 Podaj coś bliżej, jaka temp. otoczenia, czy coś zwilżysz… Przechowuję w lodówce ... bez zwilżania . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-163300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #772 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Kupilem dzis niewielka ilosc mleka 6 l na próbe pierwszego sera - oscypka .Jutro pierwsze podejscie :rolleyes: ale niewiem ile czasu pozostawic ser w oscypiorce aby sie dobrze uformowal ? :question: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-164143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #773 Opublikowano 22 Czerwca 2011 ale niewiem ile czasu pozostawic ser w oscypiorce aby sie dobrze uformowal ? :question: Ser dobrze ubijasz w foremce i na parę minut do zimnej wody , możesz do wody dołożyć lodu . Gotowy serek do zimnej solanki , też może być z lodem . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-164147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #774 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Dzieki andzej k zrobie jak radzisz .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-164151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 22 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #775 Opublikowano 22 Czerwca 2011 Oscypiorkę pustą wrzuć do ciepłej wody gdzie ser się grzeje (ma się nagrzać) zaraz do niej ser też dobrze nagrzany w wodzie i wciskasz z obydwu stron mocno. Solanka wcześniej przygotowana, (było pisane tu na forum) do zamrażalki mocno chłodzić ( do zera, -1, coś koło tego), formę z serem wrzucasz do środka, czekasz koło 1 minuty i delikatnie poruszasz formą rozsuwając ją. Efekt jak wyżej na fotach. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/31/#findComment-164155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.