KURP Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #976 Opublikowano 12 Września 2013 nie jestem fachowcem, ale wydaje mi się , że ser był za słabo wyciśniety. Też tak miałem, dopóki nie zacząłem stosować przy wyciskaniu zwykłej pałki od chińskiego żarcia. Pałka od chińskiego żarcia - a co niby nią robisz? Wbijasz w środek? abratek ni napisał że dostał mi się szczep kwasu mlekowego. Jedynym momentem kiedy mogło się to stać to niewyparzone wiadro. Co teraz z taką ilością sera robić? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/40/#findComment-300638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #977 Opublikowano 12 Września 2013 kurp, a solankę trzymałeś w temp. pokojowej? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/40/#findComment-300642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #978 Opublikowano 12 Września 2013 To jest efekt ciepłej solanki ja też tak miałem... na 100% od kiedy wkładam serki do lodowatej solanki i wysalam w lodówce nie mam tego problemu. Pozdrawiam Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/40/#findComment-300643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #979 Opublikowano 12 Września 2013 Co może być powodem tego że tym razem wyrób nie do końca się udał - jakaś bakteria, niewychłodzone odpowiednio serki (bo po odciśnięciu były wrzucane do zwykłej wody (a nie wystudzonej w lodówce), a może niewystudzona do końca solanka? Wydaje mi się, że to sprawa temperatury serków i solanki. Ciepła solanka i dość ciepłe serki przed włożeniem do solanki spowoduje taki efekt. Jeżeli masz możliwość, to zrób solankę dzień wcześniej i włóż do lodówki. Przed włożeniem serów do solanki, schłodzić je w zimnej wodzie. Trzy godziny na ociekanie serków, to za mało. Na pewno nie zdążą wyschnąć. Daj im dobę po wyjęciu z solanki, a jeżeli dalej są mokre, to osusz papierowymi ręcznikami. Jeżeli te serki nie są mocno kwaśne, to może grilowane zrób, albo przynajmniej spróbuj. Najwyżej dostaniesz... No wiesz co będzie :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/40/#findComment-300644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #980 Opublikowano 12 Września 2013 Trzy godziny na ociekanie serków, to za mało.Ja suszę niecałe dwie godziny, w nierozpalonej jeszcze wędzarni ale z włączonym wentylatorem. Siatka na serkach działa jak sączek; wyciąga wodę a nadmuch to wysusza. Co jakiś czas włączam grzałkę w termowentylatorze by osuszyć powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/40/#findComment-300648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #981 Opublikowano 12 Września 2013 Tak, wbijam patyk w ser i wyciskam,wyciskam a jak serek przestygnie podgrzewam i znowu wyciskam :grin: . Solanke robię z zimnej wody z kranu, a pojemnik z serkami wynoszę do sieni na całą noc i nigdy jeszcze mi się coś takiego jak kurpiowi nie przydarzyło. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/40/#findComment-300649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #982 Opublikowano 12 Września 2013 no i mam odpowiedź - solanka była niewystarczająco wystudzona, przyznaję się bez bicia - była letnia ;(i ja pojemnik z tą solanką i serkami wstawiłem od razu do lodówki - pomyślałem że w lodówce wszystko dojdzie do normy, a to był błąd ;/ Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/40/#findComment-300652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #983 Opublikowano 12 Września 2013 temperatura się tylko przyczyniła do szybkiego rozwoju.... - jest wyraźnie napisane że serki sa ukwaszone.... a dziury to efekt "pracy gazu"... kurp007, przy sprzyjających warunkach (temperatura) złapały po prostu z powietrza.... to tak jak z ogórkami - niby nic nie dodajesz a jednak się kiszą prawda? mleko stawiasz w cieple i masz zsiadłe prawda? Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/40/#findComment-300793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #984 Opublikowano 13 Września 2013 temperatura się tylko przyczyniła do szybkiego rozwoju.... - jest wyraźnie napisane że serki sa ukwaszone.... a dziury to efekt "pracy gazu"... No i o tym właśnie mówimy Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/40/#findComment-300849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #985 Opublikowano 13 Września 2013 Też tak miałem, dopóki nie zacząłem stosować przy wyciskaniu zwykłej pałki od chińskiego żarcia. A cóż do za patent? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/40/#findComment-301062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #986 Opublikowano 13 Września 2013 przebijasz na wylot pałeczką i solanka może łatwiej wypłynąć ze środka Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/40/#findComment-301065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 13 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #987 Opublikowano 13 Września 2013 przebijasz na wylot pałeczką i solanka może łatwiej wypłynąć ze środka I wszystko jasne :-) Zmyliła mnie ta pałka, wyobrażałem sobie jakiś kawał drąga i jak by można go zastosować do wyciskania :-) Maad, a napewno chodzi o wypłynięcie solanki (może o serwatkę chodzi) ? Ja wyciskam, jak mi skrzep odcieknie i wsadzam do solanki, potem już tylko wędzę. Czy może polega to na tym, że z pałeczką wsadzam do solanki, wyjmuję pałeczkę i dalej wyciskam ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/40/#findComment-301066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek001 Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #988 Opublikowano 27 Listopada 2013 Ostatnio uwędziłem ser mozzarella. Wyszedł bardzo dobry Coś podobnego do oscypka, tylko trochę mniej słony.Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/40/#findComment-316715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #989 Opublikowano 12 Maja 2014 Witamzapragnąłem zrobić własny ser wędzony i niestety kompletna klapa...podpuszczka w temp 31 stopni , po godzinie skrzep pocięty,podgrzany do temp 43 stopni odcedzony przez chusteuformowane serki włozyłem do wody podgrzanej do 55 stopni, wyjete po 15 minutach i niestety nic się nie kleiło wręcz rozpadało na małe kawałeczki po prostu podgrzewanie nic nie dawało, więc przeznaczyłem ser na twarożekczytałem ten post i mozliwości jest wiele mleko 3,2 % łagodnie pasteryzowane w czym może być problem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/40/#findComment-351418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #990 Opublikowano 12 Maja 2014 a po odcedzeniu wygniatałeś i wygniatałeś i wygniatałeś???w przeciwnym razie będziesz miał samo ziarno i efekt taki jak napisałeś Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/40/#findComment-351419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #991 Opublikowano 12 Maja 2014 czyli problem w za krótkim wygniataniu...to by była dobra wiadomość ale dla czego ziarno nie robiło się kleiste w gorącej wodzie... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/40/#findComment-351441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #992 Opublikowano 12 Maja 2014 (edytowane) dajesz ziarno serowe do worka z tetry (taki jak kiedyś w latach 60 nosiło się kapcie do szkoły ) wisi około 2 h,kroisz na porcje wielkości serków i dopiero wkładasz do wody 55*C na 15 min. wyciskasz i formujesz serki (około pół minuty,siatki zrobią za ciebie resztę), wkładasz do zimnej wody z sola na 8h.Następnie do siatek ( szynek,polędwic) ociekają dalsze 8h i do wędzenia. Zobacz jak się robi ser EL Gąsior tam jest krok po kroku. Nie robi się kleiste bo cały czas się obkurcza . Edytowane 12 Maja 2014 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/40/#findComment-351442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #993 Opublikowano 12 Maja 2014 Oj przecie czytałem wszystko co napisałeś o serach ociekało w takim worku z allegro pokroiłem i do wody 55 stopni ale ten ser nic się nie zlepiałsiatke kupiłem 75 mm taką jak Feederman zrobił serki wyglądające jak kukurydzanie wiem czy 1,5 łyżeczki kwasku na 5 l mleka to dobrze czy źle i podgrzewanie do 43 stopni nie było za szybkienastępna próba będzie z mleka z mlekomatu podobno prosto od krowy zobaczymy Zobacz jak się robi ser EL Gąsior tam jest krok po kroku w tym poście nie ma ogrzewania skrzepu do temp powyżej 40 stopni ma to jakieś znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/40/#findComment-351447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #994 Opublikowano 12 Maja 2014 (edytowane) a kwasek to w jakim celu dałeś skrzepu nie dogrzewam,grzeje mleko do 37*C dodaję podpuszczę,kroję skrzep,kilka razy rozdrabniam skrzep, odbieram serwatkę i dalej jak pisze wyżej tej szkoły co TY zastosowałeś to nie znam nigdy nie miałem żadnych problemów Edytowane 12 Maja 2014 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/40/#findComment-351452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #995 Opublikowano 12 Maja 2014 1,5 łyżeczki kwasku na 5 l mleka Ale to zakwaszałeś na ricottę czy skrzep? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/40/#findComment-351453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #996 Opublikowano 12 Maja 2014 skrzep ricottę zrobiłem później i wyszła super ale zakwaszałem ją octem 70 gramczyli skrzepu nie zakwaszać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/40/#findComment-351463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #997 Opublikowano 12 Maja 2014 oczywiście Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/40/#findComment-351465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #998 Opublikowano 12 Maja 2014 No raczej daje się podpuszczkę a nie kwasek Kwasek dodajemy jak już wygarniesz skrzep/ziarno i robisz ricottę Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/40/#findComment-351466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #999 Opublikowano 12 Maja 2014 Pod tym adresem znajduje się dostęp do książki Jana Licznerskiego "Praktyczne serowarstwo": http://www.wedlinydo...les.php?id=1319 Na stronie 380 jest rozdział "Sery parzone", do których zaliczane sa oryginalne oscypki. Uważna lektura rozwiewa szereg wątpliwości i odpowiada na pytania zadawane w tym poście. 1. Masa serowa mięknie od 44st.C wzwyż 2. Przy produkcji prawdziwych oscypków zaparza się masę serową prawie wrzątkiem. 3.Wiekszy dodatek sera krowiego robi oscypek łykowatym. Wniosek: gestwy z mleka krowiego nie można ogrzewac do tak wysokiej temperatury 4. Zakwaszenie skrzepu zwieksza plastyczność masy serowej 5. Przy wyrobie oscypków białka z mleka ulegają niewielkim przemianom a o własciwosciach sera decyduje duża zawartość tłuszczu w mleku owczym tutaj jest post EAnny z którego wynika że zakwaszenie skrzepu zwiększa jego plastyczność to już nic nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/40/#findComment-351471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1000 Opublikowano 12 Maja 2014 Do mozzarelli dodaje się kwasek cytrynowy Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/40/#findComment-351480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.