Skalar50 Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1001 Opublikowano 12 Maja 2014 no w sumie tak...więc następnym razem bez zakwaszania i bez podgrzewania do temp 43 stopnie w sumie robienie serów zaczyna mi się podobac bo wszystkie jakie wyszły i nie wyszły ze smakiem zjadłem w przeciwieństwie do kiełbas, które na początku musiałem wyrzycić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-351496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1002 Opublikowano 12 Maja 2014 Oczywiście zakwaszenie zwiększa plastyczność, ale sera Mozzarella. Oscypki robi się z mleka słodkiego, nie kwaszonego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-351514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1003 Opublikowano 14 Maja 2014 tutaj jest post EAnny z którego wynika że zakwaszenie skrzepu zwiększa jego plastyczność to już nic nie wiem @Skalar50,Zakwaszenie zakwaszeniu nierówne.Jeżeli mleko ulegnie fermentacji w wyniku działania bakterii kwasu mlekowego, zostaje zmieniona struktura białek mlecznych, ulegną częściowemu rozkładowi, degradacji. Ma to wpływ również na zmianę właściwości organoleptycznych skrzepu.Natomiast dodanie kwasku ścina białka mleka wyłacznie na drodze chemicznej, przy zachowaniu całej ilości laktozy, czyli cukru mlekowego. Problem braku zlepności ziaren serowych wynika z nieodpowiedniej obróbki skrzepu. Napięcie powierzchniowe na takich ziarnach jest dość duże i bez braku dodatkowej siły (prasowanie) ziarna zachowują swoję indywidualną strukturę. Taka mocna, twarda "skórka" na powierzchni ziarna wytwarza się podczas zbyt szybkiego dogrzewania, szczególnie, gdy ziarno nie było uprzednio prawidłowo dosuszone.Przekładając to na jezyk praktyki, aby zniwelować ew. błędy w procesie osuszania lub dogrzewania, można pójść dwiema drogami:1. Odcedzić cały skrzep na sicie wyłożonym hustą serowarską (zapewniam, że pielucha jest O.K.) a następnie bryłę podzielić na równe kawałki, z których formować serki na gotowo w gorącej wodzie2. Skrzep od razu rozdzielić do dziurkowanych foremek, z których następnie, po ocieknięciu, formuje się po jednym serku. Oczywiście wygniatając w gorącej wodzie.Zlepność zkrzepu bywa najwyższa w temp. 44-48st.C, zależy to m.inn. od pH skrzepu. @Skalar50,Nie wiem jakim przepisem się kierowałeś 1,5 łyżeczki kwasku na 5 l mleka to dobrze czy źle 1,5 łyżeczki kwasku to ok. 7,5g. Woda zakwaszona taką ilością wykazuje pH poniżej "4" Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-351989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1004 Opublikowano 14 Maja 2014 Nie wiem jakim przepisem się kierowałeś tak naprawdę to nie wiem, po prostu sporo o tym czytałem i być może jakaś wypadkowa...przyznam ze coraz bardziej mnie fascynuje ten temat, a że jestem uparty w dążeniu do celu to wiele testów mnie czeka dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-352057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1005 Opublikowano 14 Maja 2014 Witam. Mam odcedzony skrzep i mam zamiar zaraz formować serki. W jakiej temperaturze ma być woda do moczenia by sery stały się plastyczne i jak długo je moczyć? Rozumiem, że później w trakcie formowania kształtu mam odciskać jeszcze resztki serwatki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-352103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1006 Opublikowano 14 Maja 2014 Formowanie serków masz tutaj:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page-12?do=findComment&comment=23779 Na drugiej stronie tego wątku jest info o temp. wody. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-352106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1007 Opublikowano 14 Maja 2014 Dziękuję. Opieram się na przepisie ze strony głównej a tam jest tylko napisane, że ma być ciepła. Ten temat to nawet kiedyś cały przeglądałem, ale ilość stron jest za duża by szybko znaleźć konkretna informacje. Gdzieś było też napisane, że każdy ma inną rękę i inaczej odczuwa temp. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-352111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 16 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1008 Opublikowano 16 Maja 2014 A tak się prezentują moje pierwsze sery ala oscypki. W towarzystwie Pilosów i słoniny. A tak się prezentują moje pierwsze sery ala oscypki. W towarzystwie Pilosów i słoniny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-352547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1009 Opublikowano 21 Maja 2014 A ja dalej mam problemy z serkamizrobiłem w niedziele do poniedziałku rana były w solance w poniedziałek do siatki i wisiały do dzisiaj w lodówce przestało z nik kapać, dzisiaj włożyłem do wedzarni i zaczęły ponownie ociekać już tak 5 godzin z nich kapięteraz nie wiem czy zostawić w wedzarni w temp pokojowej do jutra czy włozyc do lodówki i rano od nowa do wedzarni...? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1010 Opublikowano 21 Maja 2014 (edytowane) w poniedziałek do siatki i wisiały do dzisiaj w lodówce Ja w lodówce serków nie osuszam a w chłodnym pomieszczeniu . Zawsze możesz ręcznikiem papierowym częściowo osuszyć . Jak włożysz zimne serki do wędzarni to zawsze powstanie tzw. poziom rosy i będą wilgotne a nawet mokre . Jak powierzchnia serka będzie w miarę sucha a solanka kapie ze środka serka do można śmiało wędzić . Pozdrawiam Edytowane 21 Maja 2014 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1011 Opublikowano 21 Maja 2014 moje są mokre pokryte rosą i na każdym na dolnym sznurku wiszą po 2 kropelki wody i tak sobie kapie od 5 godzinpytanie podstawowe czy mogą zostać do jutra w wędzarni czy się zepsują? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1012 Opublikowano 22 Maja 2014 czy to na pewno rosa po tylu godzinach to nie możliwe może to tłuszcz Wędze serki z osuszaniem nie dłużej jak 1,5-2h jak przy ziewam to też kapie tłuszcz. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1013 Opublikowano 22 Maja 2014 (edytowane) dzisiaj rozpaliłem wędzarnie o 6h i już po zabiegu nie lubię serków mocno wędzonych (są gorzkawe) Edytowane 22 Maja 2014 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1014 Opublikowano 22 Maja 2014 No dobra - a w taką pogodę jak teraz po solankowaniu, przed wędzeniem gdzie osuszacie sery?Ja osuszam w domku na działce na której wędzę - jest trochę chłodniej niż na zewnątrz. Mam zamiar osuszać z 5-6godzin a potem do wędzarni.Czy przy takim słonku preferowane byłoby suszenie na wiaterku i słonkiem - ma to jakiś wpływ na jakość serków? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1015 Opublikowano 22 Maja 2014 zaczynam robić serki rano,około 1h wkładam do solanki,21h wiąże do siatek ociekają do rana (wczoraj) od rana do wieczora leżały w lodowce,wieczorem 21h powiesiłem w garażu,dzisiaj rano rozpaliłem wędzarnię po 20 min zacząłem osuszanie z wędzeniem,dwie godziny i po zabiegu. KURP jutro zrobimy serki a w sobotę wędzenie nie będziemy się martwić osuszaniem tylko co jest w garnuchu Słonko i wiatrak zachowaj dla siebie Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1016 Opublikowano 22 Maja 2014 A czy taki swiezy oscypek moze lezec w lodowce ok 2 tygodni zanim go uwedze? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1017 Opublikowano 22 Maja 2014 po wyjęciu z solanki,włożeniu do siatki może kilka godzić po ociekać i najlepiej zapakować próżniowo inaczej nabierze zapachów z lodówki (będzie kiepsko smakował) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1018 Opublikowano 22 Maja 2014 a to lepiej zrobic na swiezo i wedzic ,nie mam jeszcze pakowarki . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1019 Opublikowano 22 Maja 2014 możesz kilka zostawić nie wędzonych,zawinąć w folię alu,tydzień wytrzymają,połóż na najwyższej półce (tak robię,Grażka wędzonych nie lubi) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1020 Opublikowano 22 Maja 2014 ja takie swieze tez lubie to pewnie bym sama pozarla,ale dobrze wiedziec bo ja zalezna jestem od pogody jak bedzie lalo to nici z wedzenia,inaczej sasiedzi pomysla ze zwariowala Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1021 Opublikowano 22 Maja 2014 czy to na pewno rosa po tylu godzinach to nie możliwe może to tłuszcz Wędze serki z osuszaniem nie dłużej jak 1,5-2h jak przy ziewam to też kapie tłuszcz. nie wiem teraz ...wczoraj raczej była woda dzisuaj jest duzo mneij ale chyba tym razem tłuszczzaraz zaczynam wedzenie więc zobacze co wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1022 Opublikowano 22 Maja 2014 i po wedzeniu... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1023 Opublikowano 22 Maja 2014 No i jest moc Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1024 Opublikowano 22 Maja 2014 kolor nie równy skrzypienie w żębach jest ale za mało słone Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1025 Opublikowano 22 Maja 2014 skrzypi bo przegrzany Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/41/#findComment-353590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.