BonAir Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 24 Października 2007 PO - pierwsze... PO - drugie... Przemo, proszę aby to forum było wolne od polityki!!! :smile: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/5/#findComment-19781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 24 Października 2007 Mogę tylko dodać, że oscypki Pedra są pyszne :tongue: ( właściwie były ,bo zostały tylko dwa :wink: ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/5/#findComment-19782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśny dziadek Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 24 Października 2007 Pedro,a czy oscypki nie powinny być uwędzone??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/5/#findComment-19786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 24 Października 2007 Oscypki powinny być uwędzone tylko te, które nie zostały zjezdone ;-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/5/#findComment-19787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśny dziadek Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 24 Października 2007 Nasza produkcja wygląda podobnie jak u BonAir-formujemy na gorąco świeży skrzep ( Wosiu-nie osączamy )-można przy formowaniu pomóc sobie odpowiedniej wielkości sztywnym sitkiem.Po odciśnięciu formujemy krążki w pudełeczkach od lodów ( wychodzi ok.150 g ) i po odwróceniu pozostawiamy do odcieknięcia.Następnie pakujemy do solanki (ok.10%,są wtedy lekko słone ) i do lodówki.W ten sposób uzyskujemy ser ala feta.Ser piękni się kroi,ma lekkie dziurki i skrzypi przy jedzeniu. Teraz bierzemy taki serek (nadal w formie krążka! ),wkładamy do wąskiej siatki i do wędzarki.Początkowa wyższa temp.sprawia,że serek przyjmuje formę oscypka,dalej wędzimy w zimnym dymie do skutku. Stężenie solanki,czas wędzenia itp.dobieramy wg.gustu.Po wędzeniu serki mają kształt zbliżony do oscypka i ładnie odciśniętą siateczkę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/5/#findComment-19788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 24 Października 2007 Pedro,a czy oscypki nie powinny być uwędzone???Oscypki powinny być uwędzone tylko te, które nie zostały zjezdone Tomek odpowiedział za mnie. :grin: Była to pierwsza produkcja, a dopołudnia miałem wędzenie, więc nie opłacało mi się na drugi dzień rozpalać wędzarni dla kilku oscypków, które się ostały. Następnym razem zrobię więcej i dopilnuję, żeby przed wędzeniem ich nie wcięło, a po uwędzeniu niech się dzieje wola nieba. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/5/#findComment-19791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 24 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 24 Października 2007 Pedro,a czy oscypki nie powinny być uwędzone??? Leśny dziadku! Oscypki nie muszą być uwędzone.Oczywiście uwędzone dłużej zachowują świeżość. :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/5/#findComment-19795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 25 Października 2007 Witam Jeżeli chodzi o oscypki produkowane przez górali to wolę nie wędzone . Może gdy zrobię samemu zmienię zdanie . W tym roku kupiłem foremkę do oscypków myślę że zimą będzie więcej czasu na eksperymenty w tej dziedzinie . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/5/#findComment-19806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 25 Października 2007 Stężenie solanki dobieramy wg.gustu. Eksperymentalnie doszliśmy do tego, że najlepiej smakują nam serki moczone 24 godz (temp. ok.8-10st.C) w solance przyrządzonej w proporcji 7-8% soli w stosunku do ilosci wody - czyli na 1 litr 70-80g. soli Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/5/#findComment-19808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 25 Października 2007 wszystko się rozlatuje i zrobiło się kruche i grudkowate, po gąbczastej konsystencji nie pozostał nawet ślad. Dlaczego????????????????????????????????Wychodzi na to, że niepotrzebnie zostawiałem śmietanę w mleku!Zastanawiam sie nad przyczynami kłopotów wosia. Z pewnością nie był to pozostawiony w mleku tłuszcz. W książce "Praktyczne serowarstwo" Jan Licznerski podaje ilość tłuszczu w mleku krowim - 2,7% do 4,5%, oraz owczym - 5,5% do 10,5%. Według autora, właśnie duża ilość tłuszczu w mleku owczym ma decydujacy wpływ na doskonałą jakość oryginalnych oscypków. Tradycyjnie do ich wyrobu stosuje się jeszcze ciepłe mleko po udoju; nie może więc być mowy o jakimkolwiek podstoju śmietany. Przyczyna kłopotów wosia może wynikać albo ze złej jakości podpuszczki, zastosowanej ilości podpuszczki lub niedokładnego mieszania po wlaniu do mleka roztworu podpuszczki z wodą. Skrzep zaczynamy kroić dopiero wtedy, gdy jest dojrzały. Dojrzałość tę może uzyskać na przykład dopiero po 1,5h. Dzieje się tak na skutek różnej jakości podpuszczki oraz jest funkcją jej ilości w danej objętości mleka. Dojrzały skrzep poznajemy po tym, że nakrojony nożem momentalnie wypełnia się serwatką, a skrzep jakby ucieka na boki, czyli ma tendencje do skupiania się. I o to nam chodzi. Nie ma prawa być "kruchy i grudkowaty. Taki skrzep robi się w wyniku przegrzania. Uwaga; najlepiej wstepnie odcedzić serwatkę, a powstały półprodukt ogrzewać w uprzednio ogrzanej wodzie do temperatury ok. 50 st.; podgrzewanie całości grozi miescowym przegrzaniem, co może spowodować zwarzenie mieszaniny. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/5/#findComment-19820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 25 Października 2007 andrzej k nie potrzebujesz czasem oscypiorki na dwa male serki?kolega mi przyslal ,a ja serkow raczej robil nie bede.jest nowa pozdrawiammarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/5/#findComment-19821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 25 Października 2007 Dodam jeszcze, że robię ocsypki zarówno z mleka, z którego zebrałam smietankę, jak i z mleka pełnotłustego. Tłuściejsze serki są o wiele lepsze, szczególnie jest to odczuwalne po wędzeniu. Robią sie jednakowo, nigdy nie miałam żadnych kłopotów ze skrzepem. Ilość podpuszczki odważam na wadze gramowej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/5/#findComment-19822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 25 Października 2007 serki moczone 24 godz (temp. ok.8-10st.C) w solance przyrządzonej w proporcji 7-8% soli w stosunku do ilosci wody - czyli na 1 litr 70-80g. soli POpieram :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/5/#findComment-19823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jewo Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 25 Października 2007 andrzej k nie potrzebujesz czasem oscypiorki na dwa male serki? kolega mi przyslal ,a ja serkow raczej robil nie bede.jest nowaJa chętnie odkupię Jurek Cytuj Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/5/#findComment-19826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 25 Października 2007 WitamWszystkim bardzo dziękuję za pomoc i wszelkie rady. Jestem zawzięty i nie odpuszczę. Jutro biorę nowe mleko i zaczynam od początku, stosując w praktyce powyższe rady.Pozdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/5/#findComment-19835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 25 Października 2007 EAnna napisz proszę czy odcieknięty skrzep wkładasz odrazu do wody o temperaturze około50-55°C czy może delikatnie stopniowo podnosisz temp. aż uzyskasz tę żądaną.Pzdr Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/5/#findComment-19839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 25 Października 2007 Osobiście podgrzewam stopniowo skrzep razem z serwatką.Lepiej go zbytnio nie tarmosić ;-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/5/#findComment-19840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 25 Października 2007 A ja robię wg. opisów , tzn. wkładam kawałki skrzepu do gorącej serwatki :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/5/#findComment-19844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 25 Października 2007 czy odcieknięty skrzep wkładasz odrazu do wody o temperaturze około50-55°CTak, wkładam od razu. Ale najpierw wyformuję mniej wiecej takie porcje, jakie maja być gotowe serki Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/5/#findComment-19858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 25 Października 2007 Witam Marek z Bielska . Serdeczne dzięki , jeżeli jewo ma ochotę to proszę bardzo . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/5/#findComment-19876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 25 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 25 Października 2007 Dodam jeszcze, że robię ocsypki zarówno z mleka, z którego zebrałam smietankę, jak i z mleka pełnotłustego. Tłuściejsze serki są o wiele lepsze, szczególnie jest to odczuwalne po wędzeniu. Robią sie jednakowo, nigdy nie miałam żadnych kłopotów ze skrzepem. Ilość podpuszczki odważam na wadze gramowej. Po wczorajszym wyrabianiu serków mam mieszane odczucia co do zbierania śmietany właśnie. Wyszła mi podejrzanie mała wydajność, przed moczeniem w solance z 10 l. mleka wyszło 1070 gram oscypków, ostatnio było sporo więcej przy mleku od tego samego dostawcy. Być może to przypadek i nie jest to regułą ,nie wiem, trzeba będzie to sprawdzić w boju :lol: . Oczywiście zbierania śmietany się nie wyrzekam, bo jest to jakaś opcja przy zapotrzebowaniu na nią. Dojrzały skrzep poznajemy po tym, że nakrojony nożem momentalnie wypełnia się serwatką, a skrzep jakby ucieka na boki, czyli ma tendencje do skupiania się. I o to nam chodzi. Sprawdza się też za pomocą palca . Palec np. wskazujący wsunąć w skrzep pod kątem 45 st. i pod takim kątem wyjąć, po wyjęciu na palcu nie powinny pozostać grudki, kawałki skrzepu i jak w sposobie z nożem szczelina powinna się wypełnić w miarę klarowną serwatką. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/5/#findComment-19893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 30 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 30 Października 2007 Witam Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc i wszelkie rady. Jestem zawzięty i nie odpuszczę. Jutro biorę nowe mleko i zaczynam od początku, stosując w praktyce powyższe rady. Pozdr.Wosiu Liczę, że tym razem bez kłopotów dały sie wyrobić smaczne serki :smile: Ciekawe którym sposobem je wyrabiałeś i co z tego wyszło ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/5/#findComment-20183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 31 Października 2007 Niestety Oscypki znowu nie wyszły choć teraz postępowałem zgodnie z zaleceniami.Nie zebrałem tylko śmietany. Oscypki wyszły klejące a do tego żółte i plamiaste nawet po osuszeniu kleją się do ręki.Nie wiem co jest ale będę jeszcze próbował.Pzdr Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/5/#findComment-20203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśny dziadek Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 31 Października 2007 Niestety Oscypki znowu nie wyszły.Wosiu,diabeł pewnie jak zwykle tkwi w szczegółach.Jak nie dasz rady,to zapraszam,weźmiemy byka za rogi.Ekspertem nie jestem,ale sprawy serkowe wychodzą nam nieźle. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/5/#findComment-20228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 31 Października 2007 Witam wosiu i Leśny dziadek . Jeszcze serków nie robiłem ale myślę że tej zimy będzie więcej czasu to popróbuję . Jedno mnie cieszy że jak się A2 rozpędzę to do jednego i drugiego mam blisko na konsultację . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/5/#findComment-20235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.