Skocz do zawartości

Wyroby Electry z szynkowarki i nie tylko...


Rekomendowane odpowiedzi

Co prawda dawno chrzanu nie tarłem w dużych ilościach (cebulę często) i zawsze wystarczały mi okulary ... ale jak się trafi okazja z chrzanem to sprawdzę i powiem czy coś mi się zmieniło, zawsze fajnie mi zatoki czyści po takim eksperymencie :)

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/12/#findComment-383161
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 562
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

dziekuje panowie  :D Czyli juz wiem co moj TZ dostanie na "gwiazdke"! okulary do nurkowania :tongue:  :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/12/#findComment-383174
Udostępnij na innych stronach

Zaraz ... zaraz Ty nie bądź taka mądrala mała, żeby to umiał obsługiwać to w zestawie daj mu również kurs nurkowania może być w morzu czerwonym ... jak już załapie o co kaman to wtedy będzie tarł ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/12/#findComment-383176
Udostępnij na innych stronach

Miala byc szynka prasowana  ale nie poszlo cos i po wyjeciu z praski mialam kawalki szynki w galaretce :)

Smak dobry ale nie wiadomo jak to jesc ,do bigosu przesmazam mieso wiec jakos nie pasowalo mi.

Postanowilam pokombinowac i przerobic to na inny wyrob co by na kanapke sie nadal :)

i tak wyglada poczatek mojej "rillettes105"

post-58387-0-36964500-1415892113_thumb.jpg

 

czemu 105 pod reka whisky mojego TZ o nazwie 105 i dodalam troche tak dla aromatu :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/12/#findComment-383180
Udostępnij na innych stronach

Rillettes105 gotowe ,smaczne  cos innego niz smalec ,teraz juz wiem jak nieudance wykozystac :)

post-58387-0-58815600-1416050998_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/12/#findComment-383485
Udostępnij na innych stronach

Mniam na chlebuś piękna sprawa;))
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/12/#findComment-383487
Udostępnij na innych stronach

Super może nawet lepsze od pierwotnego zamiaru gratulacje, a i ciekawy pomysł :clap::D:clap:

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/12/#findComment-383539
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
 

Gulasz z Lososia  (4 porcje)

ca 600 gram lososia 

5 dl wody

1 kostka buljonu z kury

[2 dl cre' me fraiche basylja/ pomidor-poniewaz w Polsce nie ma akurat takiego smakowego mozna go zastapic dobra kwasna gesta smietana

a do tego 

1  lyzeczka przecieru pomidorowego

1 lyzeczka drobno posiekanej cebulki

2 lyzki posiekanego pomidora suszonego w zalewie z  oliwy

½ lyzyzeczki suszonej bazylji

½ lyzeczki cukru

ponadto 

ok 170 gr. krewetek

4 dl groszek zielony mrozony

sol, pieprz bialy

1.na oliwie podsmazyc cebulke i pomidorka z zalewy

2. pokroic lososia w kostke (2 cm x2 cm )

3. zagotowac wode z cre'me fraiche i  dodac rozkruszona kostke buljanowa

4. wlozyc delikatnie kostki lososia i parzyc na malym ogniu 4-5 min

5. dodac krewetki i  zielony groszek i chwilke jeszcze podgrzac juz zeby sie nie zagotowalo .

serwowac z chlebkiem z maslem

mozna zrobic w formie zupy dajac wiecej wody i creme fraiche

Smacznego:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/12/#findComment-386084
Udostępnij na innych stronach

Zaciekawił mnie Twój przepis, a że ostatnio pogodziłem się z owocami morza chętnie spróbuję.

2 dl cre' me fraiche basylja/ pomidor - proponujesz zastąpić śmietaną.

Coś czuję, że całość może stracić na smaku.

Co to właściwie jest ?

 

Ciekawi mnie również smak przegrzebek, ale ich cena 130 zł za kg mnie powala.

Jadłaś może ?

Jak to smakuje ?

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/12/#findComment-386089
Udostępnij na innych stronach

Miro u nas jest creme fraiche o smaku bazyli i pomidorow suszonych w zalewie z oliwy.

nie zmieni smaku jesli zrobisz creme fraiche ze smietany ,lub kupujac naturalny i dodasz tak jak napisalam dodatki.

Wariant sprawdzony bo robilam z oryginalnym i w Polsce z zastepnikiem.

przegrzebki jadlam ale mi osobiscie nie smakuja , i ciezko mi opisac jaki to smak ,nie jadam rowniez ostryg 

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/12/#findComment-386092
Udostępnij na innych stronach

Boczek z lisciem prasowany  :) peklowany 5 dni na mokro ,(dodalam do solanki 3 zabki czasnku )parzony do temp 76 st w srodku 

skorka nie za twarda, na slonosc w sam raz.  Z przypraw dalam pieprz bialy majeranek wszystko z reki .

post-58387-0-45074200-1417524372_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/12/#findComment-387397
Udostępnij na innych stronach

 

 

Boczek z lisciem prasowany 
Zacnie wygląda :) 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/12/#findComment-387403
Udostępnij na innych stronach

Cudeńko !!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/12/#findComment-387406
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje :) zeby nie bylo ze moj TZ nic nie wnosi do roboty ,to moge dodac ze to on kupowal i sam wybieral boczek :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/12/#findComment-387437
Udostępnij na innych stronach

 

 

Boczek z lisciem prasowany   
 

Po prostu poezja...  :clap: electra  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/12/#findComment-387450
Udostępnij na innych stronach

Boczek z lisciem prasowany, peklowany 5 dni na mokro ,(dodalam do solanki 3 zabki czasnku )parzony do temp 76 st w srodku 

skorka nie za twarda, na slonosc w sam raz.  Z przypraw dalam pieprz bialy majeranek wszystko z reki .

Waliłaś tłuczkiem do kotletów, aby się tak ładnie skleiło, czy jakiś inszy patent?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/12/#findComment-387451
Udostępnij na innych stronach

Dyzio niczym nie walilam mialam kawal boczku 1 kg  zgielam na polowe do worka i do praski  a pozniej  docisnelam na maxa w mojej samorobce prasce. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/12/#findComment-387463
Udostępnij na innych stronach

 

 

ocisnelam na maxa w mojej samorobce prasce. 
 

 Electra co ty masz za samorobke-praske? Przyznaj sie i to zaraz 

 A boczus przedni  :thumbsup:  :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/12/#findComment-387539
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj naszlo mnie na salceson...mialam taka oslonke ,ale troche galaretki ucieklo, nie wiem czy zwiazalam za slabo czy przepuszczala..

w smaku bardoz dobry  :)

sklad:

pol glowy, ozorki i mieso tlusciejsze od lopatki, i jakies ogonki bo sie krecily po zamrazalce :tongue:

post-58387-0-08617000-1417869674_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/12/#findComment-388350
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.