Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Dostałem okazyjnie kilka pudełeczek czosnku :grin: :grin:

Chętnie bym go zamarynował w słoiczki czy jak tam żeby poczekał na lepsze czasy (jakiś kulig czy cuś :cool: ). Macie może jakieś sprawdzone przepisy? Myślałem o wersji z ziołami prowansalskimi, curry lub na ostro z chili ? Ale jak? Ocet? Oliwa?

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8434-czosnek-marynowany/
Udostępnij na innych stronach

Tusiaczek, marynowany jest ok.. ale jak dla mnie nie ma lepszego czosnku do pogryzania jak kiszony :D taki jak z ogórkami kiszonymi..

cała przyjemność z własnych słoików ogórkowych to dłubanie potem tego zakiszonego czosnku hehe

jak nie pasi to wiesz.. popróbowałbym z lekką zalewą octową i minimalną ilością przypraw.. żeby czuć ten czosneczek przepiękny :P oliwy tyle żeby zakrywała wierzch.. przy wyciąganiu i tak lekko złapie czosnek i będzie ją czuć ;) minimalistycznie i smacznie

zależy jeszcze czy ten czosnek chcesz jako dodatek do mięsa np. czy jako osobną przekąskę.. trzeba dopasować recepturę do oczekiwań sprawcy hehe Pozdrawiam

 

P.S. kisić umiesz! kiszony bób bardzo mi zasmakował :) nie mogłem się go doszukać potem :(

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8434-czosnek-marynowany/#findComment-297277
Udostępnij na innych stronach

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8434-czosnek-marynowany/#findComment-297278
Udostępnij na innych stronach

Tusiaczku, ja mam ten sam problem. Chciałbym zrobic marynowany,ale taki ze sklepu nie smakuje mi-po prostu traci smak i nie smakuje czosnkiem... Moze rzeczywiscie lepiej kiszony...
mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8434-czosnek-marynowany/#findComment-297279
Udostępnij na innych stronach

Tamte przepisy już przeglądałem. W occie tez popełnię ale kiedyś miałem okazję wcinać taki w zalewie olejowej z curry i był super. Może ktoś ma doświadczenia z zalewami oleistymi?

Boczuś , ten bobik to nie ja ........ :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8434-czosnek-marynowany/#findComment-297281
Udostępnij na innych stronach

tusiaczek,

robię zalewę z samej oliwy do podpiekanych bakłażanów, które przekładam listkami bazylii i suszonymi ziołami... przechowuje w lodówce do 3 miesięcy... nie pasteryzuję..

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8434-czosnek-marynowany/#findComment-297283
Udostępnij na innych stronach

Witam!

W zeszłym roku testowałem w zalewie do ogórków z keczupem (Jak dobrze pamiętam Halusi). Robiłem ją jak w przepisie po odstaniu 1 miesiąca wszystkie zniknęły wciągu 1 tygodnia. Nam b. smakowały. Najgorsze jest obieranie czosnku. Ja podszedłem do tego następująco: wziąłem dwie miski do jednej wrzuciłem kilka główek lekko klepniętych z góry pięścią, przykryłem drugą i jak to żona stwierdziła pozostawałem przez jakiś czas w dziwnych pozach tj. trząsłem tymi miskami jak meksykanin grzechotkami. W efekcie było ok90% obranych.

Wojtek

PS. Acha niezbędne są wygłuszacze :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8434-czosnek-marynowany/#findComment-297336
Udostępnij na innych stronach

Witam!

W zeszłym roku testowałem w zalewie do ogórków z keczupem (Jak dobrze pamiętam Halusi). Robiłem ją jak w przepisie po odstaniu 1 miesiąca wszystkie zniknęły wciągu 1 tygodnia. Nam b. smakowały. Najgorsze jest obieranie czosnku. Ja podszedłem do tego następująco: wziąłem dwie miski do jednej wrzuciłem kilka główek lekko klepniętych z góry pięścią, przykryłem drugą i jak to żona stwierdziła pozostawałem przez jakiś czas w dziwnych pozach tj. trząsłem tymi miskami jak meksykanin grzechotkami. W efekcie było ok90% obranych.

Wojtek

PS. Acha niezbędne są wygłuszacze :grin:

Czosnek mam już obrany :cool:

A mógłbyś zapodać coś o tej zalewie z ketchupem bo za diabła nie mogę znaleźć?

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8434-czosnek-marynowany/#findComment-297337
Udostępnij na innych stronach

W zeszłym roku testowałem w zalewie do ogórków z keczupem

zapewne zalewa wg Beny ;) mi też bardzo smakuje :thumbsup:

A mógłbyś zapodać coś o tej zalewie z ketchupem bo za diabła nie mogę znaleźć?

możliwe, że do czosnku też byłoby to fajne :D zaraz poszukam...

Ogórki z ketchupem (przepis znaleziony na jakimś blogu :grin: )

 

Przepis przetestowałam. Są to oczywiście ogórki konserwowe, ale dość łagodne ze względu na małą zawartość octu. Mi osobiście bardzo odpowiadają :grin:

Nieduże ogórki myję, kroję w słupki ze skórą. Układam w słoikach i dodaję koper ,ziele angielskie,czosnek, gorczyce i pieprz. Sporządzam zalewę:

 

2 l wody

3szkl cukru

4 łyżki soli

16 łyżek ketchupu pikantnego (ja daję cała butelkę pikantnego "pudliszki")

1 szk octu

 

Ogórki zalewam gorącym płynem, zakręcam słoiki i pasteryzuję je ok. 10 minut.

Smacznego!!!

Pozdrawiam ;)

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8434-czosnek-marynowany/#findComment-297338
Udostępnij na innych stronach

Szklanka octu na 2 litry wody? A to nie za mało?? Pytam bo akurat w zaprawach doświadczenie me mizerne jest wielce :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8434-czosnek-marynowany/#findComment-297341
Udostępnij na innych stronach

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8434-czosnek-marynowany/#findComment-297342
Udostępnij na innych stronach

ta zalewa jest słodko kwaśna ja dałem octu 10% jak w przepisie nie jest za ostra , nie każdy lubi ostre. Oczywiście później pasteryzacja z tej ilości zalewy wychodzi ok 15 małych słoików. Wiesz zrób jak w przepisie odczekaj 1 miesiąc i testuj jak za mało pikantne zmień proporcje np. octu do wody i rób znowu

Wojtek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8434-czosnek-marynowany/#findComment-297343
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wielkie. No to plan na zalewę octową mam. Teraz jeszcze olejowa została do rozpracowania :grin:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8434-czosnek-marynowany/#findComment-297344
Udostępnij na innych stronach

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8434-czosnek-marynowany/#findComment-297346
Udostępnij na innych stronach

Szklanka octu na 2 litry wody? A to nie za mało??

tusiaczku, w tym przepisie kwasowości również dodaje użyty ketchup ( ja dawałam trochę mniej cukru a trochę więcej ketchupu ).

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8434-czosnek-marynowany/#findComment-297424
Udostępnij na innych stronach

Ja tam nauczony przyjemnymi doświadczeniami degustacyjnymi w ciemno idę za Waszymi radami :grin: Jutro robię ....

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8434-czosnek-marynowany/#findComment-297426
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.