tusiaczek Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 HejDostałem okazyjnie kilka pudełeczek czosnku :grin: :grin: Chętnie bym go zamarynował w słoiczki czy jak tam żeby poczekał na lepsze czasy (jakiś kulig czy cuś ). Macie może jakieś sprawdzone przepisy? Myślałem o wersji z ziołami prowansalskimi, curry lub na ostro z chili ? Ale jak? Ocet? Oliwa? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8434-czosnek-marynowany/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Tusiaczek, marynowany jest ok.. ale jak dla mnie nie ma lepszego czosnku do pogryzania jak kiszony taki jak z ogórkami kiszonymi.. cała przyjemność z własnych słoików ogórkowych to dłubanie potem tego zakiszonego czosnku hehe jak nie pasi to wiesz.. popróbowałbym z lekką zalewą octową i minimalną ilością przypraw.. żeby czuć ten czosneczek przepiękny :P oliwy tyle żeby zakrywała wierzch.. przy wyciąganiu i tak lekko złapie czosnek i będzie ją czuć minimalistycznie i smacznie zależy jeszcze czy ten czosnek chcesz jako dodatek do mięsa np. czy jako osobną przekąskę.. trzeba dopasować recepturę do oczekiwań sprawcy hehe Pozdrawiam P.S. kisić umiesz! kiszony bób bardzo mi zasmakował nie mogłem się go doszukać potem Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8434-czosnek-marynowany/#findComment-297277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=22683#22683 Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8434-czosnek-marynowany/#findComment-297278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Tusiaczku, ja mam ten sam problem. Chciałbym zrobic marynowany,ale taki ze sklepu nie smakuje mi-po prostu traci smak i nie smakuje czosnkiem... Moze rzeczywiscie lepiej kiszony... Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8434-czosnek-marynowany/#findComment-297279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Tamte przepisy już przeglądałem. W occie tez popełnię ale kiedyś miałem okazję wcinać taki w zalewie olejowej z curry i był super. Może ktoś ma doświadczenia z zalewami oleistymi?Boczuś , ten bobik to nie ja ........ Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8434-czosnek-marynowany/#findComment-297281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Sierpnia 2013 tusiaczek, robię zalewę z samej oliwy do podpiekanych bakłażanów, które przekładam listkami bazylii i suszonymi ziołami... przechowuje w lodówce do 3 miesięcy... nie pasteryzuję.. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8434-czosnek-marynowany/#findComment-297283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tegwoj Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Witam!W zeszłym roku testowałem w zalewie do ogórków z keczupem (Jak dobrze pamiętam Halusi). Robiłem ją jak w przepisie po odstaniu 1 miesiąca wszystkie zniknęły wciągu 1 tygodnia. Nam b. smakowały. Najgorsze jest obieranie czosnku. Ja podszedłem do tego następująco: wziąłem dwie miski do jednej wrzuciłem kilka główek lekko klepniętych z góry pięścią, przykryłem drugą i jak to żona stwierdziła pozostawałem przez jakiś czas w dziwnych pozach tj. trząsłem tymi miskami jak meksykanin grzechotkami. W efekcie było ok90% obranych.WojtekPS. Acha niezbędne są wygłuszacze :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8434-czosnek-marynowany/#findComment-297336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Witam! W zeszłym roku testowałem w zalewie do ogórków z keczupem (Jak dobrze pamiętam Halusi). Robiłem ją jak w przepisie po odstaniu 1 miesiąca wszystkie zniknęły wciągu 1 tygodnia. Nam b. smakowały. Najgorsze jest obieranie czosnku. Ja podszedłem do tego następująco: wziąłem dwie miski do jednej wrzuciłem kilka główek lekko klepniętych z góry pięścią, przykryłem drugą i jak to żona stwierdziła pozostawałem przez jakiś czas w dziwnych pozach tj. trząsłem tymi miskami jak meksykanin grzechotkami. W efekcie było ok90% obranych. Wojtek PS. Acha niezbędne są wygłuszacze :grin:Czosnek mam już obrany A mógłbyś zapodać coś o tej zalewie z ketchupem bo za diabła nie mogę znaleźć? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8434-czosnek-marynowany/#findComment-297337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 W zeszłym roku testowałem w zalewie do ogórków z keczupemzapewne zalewa wg Beny mi też bardzo smakuje :thumbsup: A mógłbyś zapodać coś o tej zalewie z ketchupem bo za diabła nie mogę znaleźć?możliwe, że do czosnku też byłoby to fajne zaraz poszukam... Ogórki z ketchupem (przepis znaleziony na jakimś blogu :grin: ) Przepis przetestowałam. Są to oczywiście ogórki konserwowe, ale dość łagodne ze względu na małą zawartość octu. Mi osobiście bardzo odpowiadają :grin: Nieduże ogórki myję, kroję w słupki ze skórą. Układam w słoikach i dodaję koper ,ziele angielskie,czosnek, gorczyce i pieprz. Sporządzam zalewę: 2 l wody 3szkl cukru 4 łyżki soli 16 łyżek ketchupu pikantnego (ja daję cała butelkę pikantnego "pudliszki") 1 szk octu Ogórki zalewam gorącym płynem, zakręcam słoiki i pasteryzuję je ok. 10 minut. Smacznego!!!Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8434-czosnek-marynowany/#findComment-297338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria.s Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 http://www.youtube.com/watch?v=BgPW3S4wWgA bardzo prosty obierak do czosnku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8434-czosnek-marynowany/#findComment-297339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tegwoj Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 To jest ta zalewa. Przepraszam pomyliłem podającego przepis, myślałem, że to Halusia podała. Jeszcze raz serdecznie przepraszam Benę i Halusię. Dziękuję Panie Boczku.Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8434-czosnek-marynowany/#findComment-297340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Szklanka octu na 2 litry wody? A to nie za mało?? Pytam bo akurat w zaprawach doświadczenie me mizerne jest wielce Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8434-czosnek-marynowany/#findComment-297341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Ogorki Beny https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=144624#144624 :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8434-czosnek-marynowany/#findComment-297342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tegwoj Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 ta zalewa jest słodko kwaśna ja dałem octu 10% jak w przepisie nie jest za ostra , nie każdy lubi ostre. Oczywiście później pasteryzacja z tej ilości zalewy wychodzi ok 15 małych słoików. Wiesz zrób jak w przepisie odczekaj 1 miesiąc i testuj jak za mało pikantne zmień proporcje np. octu do wody i rób znowuWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8434-czosnek-marynowany/#findComment-297343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Dzięki wielkie. No to plan na zalewę octową mam. Teraz jeszcze olejowa została do rozpracowania :grin: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8434-czosnek-marynowany/#findComment-297344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Czosnek miksowany http://cobytuzjesc.blogspot.com/2013/07/czosnek-miksowany.html?m=1 :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8434-czosnek-marynowany/#findComment-297346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Ciekawy przepis. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8434-czosnek-marynowany/#findComment-297348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Szklanka octu na 2 litry wody? A to nie za mało??tusiaczku, w tym przepisie kwasowości również dodaje użyty ketchup ( ja dawałam trochę mniej cukru a trochę więcej ketchupu ). Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8434-czosnek-marynowany/#findComment-297424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Ja tam nauczony przyjemnymi doświadczeniami degustacyjnymi w ciemno idę za Waszymi radami :grin: Jutro robię .... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8434-czosnek-marynowany/#findComment-297426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 wymyśliłeś coś z tym czosnkiem ? wiem , że dawno było ale może polecasz jakiś przepis ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8434-czosnek-marynowany/#findComment-441743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.