PanBoczek Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 5 Września 2013 Ależ się chłopie narobiłeś! wielki szacun!!! szczególnie, że wiem jak smakują Twoje np. serki typu Koryciński niebo w gębie.. założę się, że reszta smakuje tak dobrze jak wygląda albo i lepiej hehe btw. 62 litry mleka.. nieźle Pozdrawiam :clap: Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/2/#findComment-299332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 5 Września 2013 dodać pokrojony w plastry czosnek i przesypać chilli. Można też chilli wymieszać z gorącym olejem i tak zalać - tu pełna dowolność.A jeśli nie w tym momencie to kiedy i czy zimny czy ciepły dodać olej ? Jak długo mogą stać "krokodylki" bez pasteryzacji ? PS Dzięki za informacje a'propos chorizo :grin: . Czekam na ocenę smaku tej wersji chorizo. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/2/#findComment-299440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 5 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 5 Września 2013 dodać pokrojony w plastry czosnek i przesypać chilli. Można też chilli wymieszać z gorącym olejem i tak zalać - tu pełna dowolność.A jeśli nie w tym momencie to kiedy i czy zimny czy ciepły dodać olej ? Jak długo mogą stać "krokodylki" bez pasteryzacji ? PS Dzięki za informacje a'propos chorizo :grin: . Czekam na ocenę smaku tej wersji chorizo. Gorący olej taki skwierczący leję na wymieszane z czosnkiem i chilli ogórki, bądź też chilli mieszam z gorącym olejem i i leję na ogórki wymieszane z czosnkiem - różnicy nie widzę. Ogórki konserwuje sól, ocet, cukier i czosnek - w przepisach jakie czytałem nie spotkałem się z opcją pasteryzacji, a więc powinny wytrzymać do kolejnych ogórków - o ile takie pyszne ogórki do kolejnych wytrzymają. Jeśli już pasteryzować to max.5 minut od zagotowania - ogórki przegotowane nie przypominają krokodylków. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/2/#findComment-299454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 5 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 5 Września 2013 Ja krokodylki robiłem tak,ze po prostu do gorącej zalewy (cukier, ocet) dodałem olej i tym zalałem ogórki. Nie pasteryzowałem, ale jak weźmiecie pod uwage, ze to są słone ogórki, odwodnione zalane tylko cotem i cukrem... to żaden organizm w tym nie przeżyje... oprócz ludzkiego oczywiscie Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/2/#findComment-299459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 6 Września 2013 kurp007, masz moze na zdjeciach szynke pokrojona , lub napoczętą ,czy skora ktora szyłeś byla z jednego udzca ? Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/2/#findComment-299559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 6 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 6 Września 2013 kurp007, masz moze na zdjeciach szynke pokrojona , lub napoczętą ,czy skora ktora szyłeś byla z jednego udzca ? Pozdrawiam Wojciechu - najpierw ostrym nożykiem oskórowałem tylną ćwiartkę. Robiłem to tak aby nie ponacinać skóry - tam gdzie była do słonina robiłem to z okładem. Takie skrórowanie dojechałem do stawu w którym raciczka przechodzi w golonkę i na tym stawie odciąłem ćwiartkę od oskórowanej skóry (masło maślane ale mam nadzieję że wiesz o co chodzi). Potem nadmiar słoniny która była na skórze ostrożne odcinałem tak aby zostało tej słoniny minimalna ilość. Z takiego połacia skóry możesz sobie uformować dowolnie wielką tą "kieszonkę" którą zawijasz do góry i obszywasz - bo szycie na zdjęciach jest od strony wewnętrznej ćwiartki, pośladek świński masz u spodu. Jak widzisz szycie wytrzymało - podczas parzenia pękła skóra prawie u spodu. Szynka nie była ściśle nabijana farszem (wcześniej była jeszcze jedna robiona na próbę i wiedziałem gdzie popełniałem błędy). Inspiracją było to zdjęcie: http://twister-catering.pl/wp-content/gallery/nasza-galeria/tc-104.jpg Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/2/#findComment-299583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 6 Września 2013 kurp007, jesli dobrze zrozumiałem , na wysokosci golonki i raciczki pozbyłes sie miesa z tej czesci , a potemz robiłes farsz i zaszyłeś w pozostała skóre , oczywiscie kosci zostały wytrybowane , stad miejsce na ladny kształt , chyba bym nie potrafił tego zrobić .Gratuluję umiejętności .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/2/#findComment-299599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 6 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 6 Września 2013 kurp007, jesli dobrze zrozumiałem , na wysokosci golonki i raciczki pozbyłes sie miesa z tej czesci , a potemz robiłes farsz i zaszyłeś w pozostała skóre , oczywiscie kosci zostały wytrybowane , stad miejsce na ladny kształt , chyba bym nie potrafił tego zrobić .Gratuluję umiejętności .Pozdrawiam Dokładnie tak. Śmiałem się w duchu że nabyłem nową umiejętność - kaletnik;) Bo trzeba było sobie w głowie wymyśleć kształt tej sakwy/torebki tak aby nabrała kształtu szynki z nogą Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/2/#findComment-299631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 10 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 10 Września 2013 Zrobiłem już zaopatrzenie w czosnek na zimę do wędlin i nie tylko. Kupiłem u sprawdzonego sprzedawcy (z zagłębia czosnkowego Pardocin, Słomniki - mają swoje dożynki czosnkowe) 10 kilo czosnku - część dekoracyjna w warkoczach http://img19.imageshack.us/img19/8641/u6l1.jpg i 5 kilo luzem http://img600.imageshack.us/img600/1071/98ah.jpg Dokończyłem też dziś ciasto Koliber - tak się nazywa. Co by nie było że Kurp nie potrafi też piec;) http://img41.imageshack.us/img41/8817/oncm.jpg http://img689.imageshack.us/img689/7374/ya59.jpg http://img5.imageshack.us/img5/479/umos.jpg A na koniec zabrałem się za zrobienie serów - na zdjęciach koryciny, ricotta, i odciekająca baza do oscypków http://img31.imageshack.us/img31/5729/qdcb.jpg a tu już kulka po odcieku do zrobienia oscypków - jeszcze tylko ją pociąć podgrzać serwatkę i trochę powyciskać, uformować gołki http://img268.imageshack.us/img268/7523/4lt5.jpg a tu już uformowane gołki chłodzą się w wodzie, aby na noc wylądować w solance - jutro wędzenie;) http://img163.imageshack.us/img163/8544/ftjj.jpg Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/2/#findComment-300361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 10 Września 2013 super sprawa !!! A ja dalej coś za sery nie mogę się zabrać... A ten koliber ? To na ciemnym biszkopcie ? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/2/#findComment-300363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 10 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 10 Września 2013 super sprawa !!! A ja dalej coś za sery nie mogę się zabrać... A ten koliber ? To na ciemnym biszkopcie ? Ciasto koliber zrobione z tego przepisu - fajne w smaku;) http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-koliber Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/2/#findComment-300366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 11 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 11 Września 2013 Po uwędzeniu chorizo jeszcze tydzień siedziało sobie w wędzarni - nie była przez ten czas opalana - jedyne to ciepło które było po uwędzeniu w zeszłym tygodniu wędlin, po tym wędzeniu chorizo z powrotem na tydzień zostało zamknięte na kłódkę w wędzarni.http://img824.imageshack.us/img824/3995/wd1y.jpghttp://img809.imageshack.us/img809/4975/fuv9.jpg [ Dodano: Sro 11 Wrz, 2013 22:47 ]super sprawa !!! A ja dalej coś za sery nie mogę się zabrać... Serki pokemon tym razem nie wyszły coś się spieprzyło - wyszły takie gąbczaste i kwaskowe w smaku 8 serków - chyba będę robił pizzę z serem al'a oscypek aby to zjeść ;/ http://img823.imageshack.us/img823/7595/4gpj.jpg Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/2/#findComment-300603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 11 Września 2013 Po uwędzeniu chorizo jeszcze tydzień siedziało sobie w wędzarni - nie była przez ten czas opalana - jedyne to ciepło które było po uwędzeniu w zeszłym tygodniu wędlin, po tym wędzeniu chorizo z powrotem na tydzień zostało zamknięte na kłódkę w wędzarni.A wg jakiego przepisu robiłeś to chorizo? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/2/#findComment-300608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 11 Września 2013 Serki pokemon tym razem nie wyszły coś się spieprzyło - wyszły takie gąbczaste i kwaskowe w smakuzaszczepiły Ci się :lol: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/2/#findComment-300609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 11 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 11 Września 2013 zaszczepiły Ci się :lol:czym się zaszczepiły i w którym momencie? i co zrobić aby na przyszłość tego uniknąć - pasteryzować w temp. ok 73C jak radził AndrzejK? [ Dodano: Sro 11 Wrz, 2013 23:17 ]A wg jakiego przepisu robiłeś to chorizo?Na stronie głównej znajdziesz 3 przepisy na chorizo - tym razem było robione chorizo argentyńskie - trochę modyfikowane. Modyfikacja dotyczyła jedynie papryki (pimenton ostry/słodki w stosunku 60/40). no i było osadzone, dobrze wysuszone, potem zadymione i obsuszone w wędzarni Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/2/#findComment-300613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 11 Września 2013 jak nic bakterie kwasu mlekowego Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/2/#findComment-300615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 11 Września 2013 Serki pokemon tym razem nie wyszły coś się spieprzyło - wyszły takie gąbczaste i kwaskowe w smakuw jakiej temp skrzep robiłeś ? 35 stopni? opatuliłeś gar kocem na godzinę ? Kwaskowatość to niestety ja za mały jestem żeby się wypowiadać... a dziurki... może za słabo wyciskałeś serki ??? Nie przejmuj się, mi też kiełbasy nie zawsze wychodzą Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/2/#findComment-300616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 12 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 12 Września 2013 Wstawiam zdjęcie mojego pierwszego Schinkenspeck'a. http://img594.imageshack.us/img594/3961/vef4.jpg W smaku wyborne - jest tylko jedno ale - mięsko się trochę ciągnie po zębach. Czy należy poczekać jaki czas aż szyneczki uschną a mięsko skruszeje, a może wpływ na to będzie miało kilkukrotne wędzenie? W przepisie Ligawy nic nie ma o czasie oczekiwania/dojrzewania - ostatni punkt mówi że trzeba cienko kroić na świeży chlebek posmarowany masełkiem - ale nie ma mowy o czasu oczekiwania od wędzenia do jedzenia. Ktoś już może ma doświadczenie i zechce się podzielić Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/2/#findComment-300810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 12 Września 2013 Taki to urok tego specjału i dla tego trzeba kroić "cienko "Podobnie jak wszystkie dojrzewające by wydobyć smak .______________ Pozdrawia Kurp Kurpia :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/2/#findComment-300811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 12 Września 2013 mięsko się trochę ciągnie po zębach.pewnikiem szybko "zniknie" możesz poczekać z tydzień dwa co by "skruszało" ale po co ? Jak Henio napisał, taki to specjał super :thumbsup: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/2/#findComment-300817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 12 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 12 Września 2013 mięsko się trochę ciągnie po zębach.pewnikiem szybko "zniknie" możesz poczekać z tydzień dwa co by "skruszało" ale po co ? Jak Henio napisał, taki to specjał super :thumbsup: mam jeszcze 2 takie także dłużej potrzymam - wraz z chorizo. Swoją drogą na przyszły tydzień planuję kolejne chorizo i może jakąś jałowcową i myśliwską? A jak już będę miał kultury bakterii to zrobię salami i jakąś dojrzewającą kiełbaskę Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/2/#findComment-300820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Poczytałem sobie taki artykuł http://kliowkuchni.muzhp.pl/opowiesci/wedliniarstwo/37/kindziuk-zagubiony-smak.html wklejam aby się nie zagubił no i przymierzam się do zrobienia:) Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/2/#findComment-317743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Fajny artykuł. Dzięki. Co do tego schinkenspeck, robiłem kilka razy i smak zawsze najlepszy po dwóch tygodniach dojrzewania. Pozdrow. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/2/#findComment-317745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 14 Grudnia 2013 (edytowane) Krótka relacja tego co udało mi się zrobić w ostatnich dniach...Produkcja szynkoweja to efekt końcowy Produkcja chorizoefekt końcowy I jeszcze schinkenspeck efekt końcowy a wszystko uwędzone w mojej małej ogrodowej wędzarce Edytowane 14 Grudnia 2013 przez kurp007 Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/2/#findComment-320675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Dużo i ładnie... tego Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/2/#findComment-320676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.