Skocz do zawartości

KURP'iowska zadyma w kuchni


Rekomendowane odpowiedzi

Ja Ci mogę podać skład i jak robiłem:)

 

Na 3 kilogramy wsadu do szynkowaru:

 

2,5kg łopatki

0,5 kg podgardla ,

peklowane na sucho 48godz  18g/kg  

zmielone sitko 8mm

przyprawy:

pieprz biały 2g/kg 

gorczyca w całości 0,5g/kg ,

śliwki wędzone w/g uznania w środek centralnie wzdłuż batonu na całej długości (kolejny raz będą 2 rzędy po bokach) 

 Woda 20% mąka kartoflana 3%  forma wyłożona folią celulozową.

Parzenie 80stC do temperatury w środku 68stC lub 3 godziny.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-343688
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 864
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dzięki bardzo serdeczne.

Nazwałem tą mielonkę tak od siebie - POBIEDZISKA -. Myślę, że Kol AndrzejK nie ma nic na przeciwko ?

W swoim zeszycie wszystkie receptury AndrzejaK,  tzn kaszanka, kiełbasa i pasztetowa są pod nazwą jw.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-343694
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nazwałem tą mielonkę tak od siebie - POBIEDZISKA -. Myślę, że Kol AndrzejK nie ma nic na przeciwko ?

 

 dyzio . Śmiało działaj . Kurp podał mój przepis i gitara . W ubiegłym tygodniu robiłem kolejną mielonkę  i zrobiłem trochę na paprykowato . Dołożyłem słodką paprykę suszoną  oraz czubricę czerwoną . Smak  do zaakceptowania . :D   Całość zmieliłem przez siatkę 6mm .

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-343699
Udostępnij na innych stronach

Wędliny dojrzewające kolejne podejście. Tym razem baleron i polędwica - skład przypraw: czosnek, kolendra, pieprz czarny i biały oraz majeranek.

Wyborne w smaku :) Gonzo - dzięki za przepis :)

post-45680-0-07533600-1396472244_thumb.jpgpost-45680-0-19582300-1396472255_thumb.jpgpost-45680-0-77261700-1396472266_thumb.jpgpost-45680-0-22381600-1396472280_thumb.jpg

 

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-344176
Udostępnij na innych stronach

Bravissimo !!!  Jestem pełen uznania i zazdroszcze wyrobu.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-344199
Udostępnij na innych stronach

 

 

Gonzo - dzięki za przepis
Dawaj mi tutaj szybciutko ten przepisik dziadu jeden  :tongue: (dla niewtajemniczonych bo bywały kiedyś takie pytania - nie wyzywamy się :rolleyes: )

I porządna krajalnica by Ci się przydała .. :cool:  

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-344204
Udostępnij na innych stronach

Mówmy se po imieniu - Dziadu:) Zapomniałem Ty jesteś Super Dziad.:)

A na poważnie - to krajalnicę dla mnie w takich pieniądzach jak kupiłeś mógłbyś wyczaić - Ty masz większe szczęście niż ja do takich... okazji:)

A przepisik poleciał gołębiem na skrzynkę :) (tak dobrze ze mną masz). Ja na Twoje skany z Pażęc to czekam i czekam i jak tak będę dalej czekał to pewnie je sfotografuje na kuligu 2015 ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-344207
Udostępnij na innych stronach

Sylwuś, te skany mają ponad 200 MB bo połączyłem je w jeden pdf. Ale espeszyli for ju dzisiaj się za nie wezmę...

A co do krajalnicy to pogadaj z Wiesiem bo on kupił jeszcze taniej nowszy model Berkela  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-344223
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dawaj mi tutaj szybciutko ten przepisik

 

Ja też poproszę  :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-344233
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wędliny dojrzewające kolejne podejście. Tym razem baleron i polędwica - skład przypraw: czosnek, kolendra, pieprz czarny i biały oraz majeranek.

 

No No - wygląda imponująco  :clap: . Rewelacja  :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-344234
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sylwek, to i ja poproszę o przepisik tego specjału 

 

Ty nie możesz dostać bo nie jesteś z naszej spółdzielni (bandy) :)  

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-344250
Udostępnij na innych stronach

Zdziwicie się jakie to jest proste do wykonania i myślę że można spokojnie zastosować przepis do: polędwicy, karkówki czy szynki.

Pierwsza czynność to wiadomo oczyszczenie mięśnia szynki z żyłek czy polędwicy z mizdry.

Kolejna to w odpowiednio dobranym naczyniu do wielkości produktu zasypać taki kawałek mięsa cukrem (wysypujemy z cm cukruna spód naczynia, obraczamy mięsko w cukrze i przysypujemy cukrem po wierzchu - odstawiamy na 6 godzin.

Po tym czasie wyjmuję mięso z cukru - przecieram dłonią, aby pozbyć się cukru (nie myję) i to samo robię tylko z solą kamienną (najlepiej grubą przesianą przez sito) - robię łoże na spodzie naczynia, obtaczam mięsko i na wierzch przysypuje solą - odstawiam na 20 godzin (24 też może być). Po tym czasie mięsko oczyszczam z nadmiaru soli tępym grzbietem noża i nacieram drobno posiekanym czosnkiem (cztery ząbki drobniutko posiekne nożem). Następnie obtaczam w zmielonej kolendrze z dodatkiem pieprzu i majeranku.

Zawijam w pończochę i wieszam na 6 dni (ja powiesiłem na tydzień) w temp. 15 stopni (u mnie w piwnicy). Po tym czasie podobno już się nadaje do spożycia, jednak ja przetrzymałem jeszcze jeden tydzień w lodówce. 

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-344318
Udostępnij na innych stronach

Kurp to ja bardzo dziekuje za przepis. Jesli wszystko bedzie ok, to tez sie na to zlapie i zrobie, w koncu zimno u nas sie robi

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-344323
Udostępnij na innych stronach

No usłyszeć słowa pochwały z ust tak doświadczonego kolegi - miło :) Daleko mi do Ciebie, a z racji tego że mi z kolei podoba się to co Ty robisz, podążam Twoją ścieżką. :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-344357
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Tak wyglądały ostatnie 3 dni. Czynność - warzenie piwa. Uwarzone 3 warki (dolniaki), 3 kolejne czekają na swoją kolej po niedzieli:)

post-45680-0-53243400-1399062371_thumb.jpgpost-45680-0-22938200-1399062398_thumb.jpg

 

Dziś zawędziłem 5 kilo kiełbasy z przepisu AndrzejK'a, 5kg palcówki pokemona z lekką modyfikacją przypraw (zestaw EL GREGOR) i 5 kilo chorizo w jelicie wiankowym :) Zdjęć nie mam bo wędzenie zakończyłem o zmroku, ale kiełbaskę próbowałem wyszła jak zwykle pyszna :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-349666
Udostępnij na innych stronach

@KURP

 

Widzę że ma fermentory ze sklepów piwnych. Ja kupiłem wiadra 30 litrowe po miodzie. Dekiel wszystko jest. Na burzliwej wstawiam rurkę w dekiel ale nie bulka czyli jest nieszczelny dekiel. W sumie pół biedy jak na burzliwej. Przelałem na cichą i tak sobie myślę że powietrze się będzie tam dostawać. Jakie Ty masz doświadczenie ze szczelnością na cichej?

 

Dodam że wczorja skończyłem swoja 9 warkę AIPA. Do tej  pory nie miałem problemu z kwasem ale czym więcej czytam zaczynam się obawiać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-349743
Udostępnij na innych stronach

Ja kupiłem wiadra 30 litrowe po miodzie. Dekiel wszystko jest. Na burzliwej wstawiam rurkę w dekiel ale nie bulka czyli jest nieszczelny dekiel.

już paru piwowarów się nacięło na takie wiadra - potrafią pękać wieka - jak znajdę to zapodam linka. Generalnie staram się funkcjonować w/g zasady - biednego nie stać na oszczędności (chytry dwa razy traci) i inwestowac w dobry sprzęt :cool:

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-349762
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.