KURP Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 31 Marca 2014 Ja Ci mogę podać skład i jak robiłem:) Na 3 kilogramy wsadu do szynkowaru: 2,5kg łopatki0,5 kg podgardla ,peklowane na sucho 48godz 18g/kg zmielone sitko 8mmprzyprawy:pieprz biały 2g/kg gorczyca w całości 0,5g/kg ,śliwki wędzone w/g uznania w środek centralnie wzdłuż batonu na całej długości (kolejny raz będą 2 rzędy po bokach) Woda 20% mąka kartoflana 3% forma wyłożona folią celulozową.Parzenie 80stC do temperatury w środku 68stC lub 3 godziny. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-343688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 31 Marca 2014 Dzięki bardzo serdeczne.Nazwałem tą mielonkę tak od siebie - POBIEDZISKA -. Myślę, że Kol AndrzejK nie ma nic na przeciwko ?W swoim zeszycie wszystkie receptury AndrzejaK, tzn kaszanka, kiełbasa i pasztetowa są pod nazwą jw. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-343694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 31 Marca 2014 Nazwałem tą mielonkę tak od siebie - POBIEDZISKA -. Myślę, że Kol AndrzejK nie ma nic na przeciwko ? dyzio . Śmiało działaj . Kurp podał mój przepis i gitara . W ubiegłym tygodniu robiłem kolejną mielonkę i zrobiłem trochę na paprykowato . Dołożyłem słodką paprykę suszoną oraz czubricę czerwoną . Smak do zaakceptowania . Całość zmieliłem przez siatkę 6mm . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-343699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Wędliny dojrzewające kolejne podejście. Tym razem baleron i polędwica - skład przypraw: czosnek, kolendra, pieprz czarny i biały oraz majeranek.Wyborne w smaku Gonzo - dzięki za przepis Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-344176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Bravissimo !!! Jestem pełen uznania i zazdroszcze wyrobu. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-344199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Gonzo - dzięki za przepis Dawaj mi tutaj szybciutko ten przepisik dziadu jeden (dla niewtajemniczonych bo bywały kiedyś takie pytania - nie wyzywamy się )I porządna krajalnica by Ci się przydała .. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-344204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Mówmy se po imieniu - Dziadu:) Zapomniałem Ty jesteś Super Dziad.A na poważnie - to krajalnicę dla mnie w takich pieniądzach jak kupiłeś mógłbyś wyczaić - Ty masz większe szczęście niż ja do takich... okazji:)A przepisik poleciał gołębiem na skrzynkę (tak dobrze ze mną masz). Ja na Twoje skany z Pażęc to czekam i czekam i jak tak będę dalej czekał to pewnie je sfotografuje na kuligu 2015 Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-344207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Sylwuś, te skany mają ponad 200 MB bo połączyłem je w jeden pdf. Ale espeszyli for ju dzisiaj się za nie wezmę...A co do krajalnicy to pogadaj z Wiesiem bo on kupił jeszcze taniej nowszy model Berkela Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-344223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Dawaj mi tutaj szybciutko ten przepisik Ja też poproszę Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-344233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Wędliny dojrzewające kolejne podejście. Tym razem baleron i polędwica - skład przypraw: czosnek, kolendra, pieprz czarny i biały oraz majeranek. No No - wygląda imponująco . Rewelacja Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-344234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Sylwek, to i ja poproszę o przepisik tego specjału Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-344249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Sylwek, to i ja poproszę o przepisik tego specjału Ty nie możesz dostać bo nie jesteś z naszej spółdzielni (bandy) Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-344250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Sylwek i ja też poproszę o przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-344274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Wspaniale wykonanie tych dojrzewających!http://www.sherv.net/cm/emoticons/yes/big-thumbs-up-smiley-emoticon.gif Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-344278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-maly Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Sylwek dawaj ten przepis Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-344306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zdziwicie się jakie to jest proste do wykonania i myślę że można spokojnie zastosować przepis do: polędwicy, karkówki czy szynki.Pierwsza czynność to wiadomo oczyszczenie mięśnia szynki z żyłek czy polędwicy z mizdry.Kolejna to w odpowiednio dobranym naczyniu do wielkości produktu zasypać taki kawałek mięsa cukrem (wysypujemy z cm cukruna spód naczynia, obraczamy mięsko w cukrze i przysypujemy cukrem po wierzchu - odstawiamy na 6 godzin.Po tym czasie wyjmuję mięso z cukru - przecieram dłonią, aby pozbyć się cukru (nie myję) i to samo robię tylko z solą kamienną (najlepiej grubą przesianą przez sito) - robię łoże na spodzie naczynia, obtaczam mięsko i na wierzch przysypuje solą - odstawiam na 20 godzin (24 też może być). Po tym czasie mięsko oczyszczam z nadmiaru soli tępym grzbietem noża i nacieram drobno posiekanym czosnkiem (cztery ząbki drobniutko posiekne nożem). Następnie obtaczam w zmielonej kolendrze z dodatkiem pieprzu i majeranku.Zawijam w pończochę i wieszam na 6 dni (ja powiesiłem na tydzień) w temp. 15 stopni (u mnie w piwnicy). Po tym czasie podobno już się nadaje do spożycia, jednak ja przetrzymałem jeszcze jeden tydzień w lodówce. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-344318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Kurp to ja bardzo dziekuje za przepis. Jesli wszystko bedzie ok, to tez sie na to zlapie i zrobie, w koncu zimno u nas sie robi Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-344323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Wspaniale wykonanie tych dojrzewających!http://www.sherv.net/cm/emoticons/yes/big-thumbs-up-smiley-emoticon.gifNo usłyszeć słowa pochwały z ust tak doświadczonego kolegi - miło Daleko mi do Ciebie, a z racji tego że mi z kolei podoba się to co Ty robisz, podążam Twoją ścieżką. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-344357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Dzięki Sylwek za przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-344464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 2 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 2 Maja 2014 Tak wyglądały ostatnie 3 dni. Czynność - warzenie piwa. Uwarzone 3 warki (dolniaki), 3 kolejne czekają na swoją kolej po niedzieli:) Dziś zawędziłem 5 kilo kiełbasy z przepisu AndrzejK'a, 5kg palcówki pokemona z lekką modyfikacją przypraw (zestaw EL GREGOR) i 5 kilo chorizo w jelicie wiankowym Zdjęć nie mam bo wędzenie zakończyłem o zmroku, ale kiełbaskę próbowałem wyszła jak zwykle pyszna Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-349666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 2 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 2 Maja 2014 (edytowane) OO to browar Omża kele Łostrołęki zagrożony upadłościem Edytowane 2 Maja 2014 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-349672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 2 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 2 Maja 2014 Omża Henio, ten browar padł kilka lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-349678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 3 Maja 2014 Moja poledwica dojrzewajaca na razie lezy w soli do jutra Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-349684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 3 Maja 2014 @KURP Widzę że ma fermentory ze sklepów piwnych. Ja kupiłem wiadra 30 litrowe po miodzie. Dekiel wszystko jest. Na burzliwej wstawiam rurkę w dekiel ale nie bulka czyli jest nieszczelny dekiel. W sumie pół biedy jak na burzliwej. Przelałem na cichą i tak sobie myślę że powietrze się będzie tam dostawać. Jakie Ty masz doświadczenie ze szczelnością na cichej? Dodam że wczorja skończyłem swoja 9 warkę AIPA. Do tej pory nie miałem problemu z kwasem ale czym więcej czytam zaczynam się obawiać. Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-349743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 3 Maja 2014 Ja kupiłem wiadra 30 litrowe po miodzie. Dekiel wszystko jest. Na burzliwej wstawiam rurkę w dekiel ale nie bulka czyli jest nieszczelny dekiel.już paru piwowarów się nacięło na takie wiadra - potrafią pękać wieka - jak znajdę to zapodam linka. Generalnie staram się funkcjonować w/g zasady - biednego nie stać na oszczędności (chytry dwa razy traci) i inwestowac w dobry sprzęt Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/7/#findComment-349762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.