Skocz do zawartości

KURP'iowska zadyma w kuchni


Rekomendowane odpowiedzi

Kurp... jak możesz ? Jak tu do ciebie przez całą Polskę na nauki mam pojechać ???

No super !!!

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/26/#findComment-479741
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 864
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jako że miałem trochę wolnego czasu i na życzenie znajomych machnąłem salcesonik - jeden poszedł do nich, a jeden jedzie ze mną na Zlot w Zakopanem. Maleńki poszedł do konsumpcji.

post-45680-0-02496900-1457545721_thumb.jpgpost-45680-0-05308800-1457545722_thumb.jpg

No i mój nowy nabytek - będzie czym słody śrutować i teraz przy zamawianiu opcja bez śrutowania :) Cena prawie jak ten z Biowinu (na kolbę), a ten zupełnie inne rozwiązanie :)

post-45680-0-02654300-1457545723_thumb.jpgpost-45680-0-97247100-1457545723_thumb.jpg

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/26/#findComment-483464
Udostępnij na innych stronach

PIKNE, PANIE !!! :thumbsup:  :clap:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/26/#findComment-483549
Udostępnij na innych stronach

 

 

No i mój nowy nabytek - będzie czym słody śrutować i teraz przy zamawianiu opcja bez śrutowania :) Cena prawie jak ten z Biowinu (na kolbę), a ten zupełnie inne rozwiązanie :)

 

Dołożysz wkrętarkę lub silniczek od wycieraczek i się samo  śrutuje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/26/#findComment-483685
Udostępnij na innych stronach

Sylwek rozwijasz się coraz bardziej. Super wyroby :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/26/#findComment-483805
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bo próbowałem i nie działa, silniczek za słaby jest aby przełamać opory żeby wystartować. Mam taki sam srutownik.

 

  Silniczek    z eskorta  radzi sobie dobrze z tym śrutownikiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/26/#findComment-483814
Udostępnij na innych stronach

Ok, nie wiem od czego miałem silniczek ale u mnie nie dało rady. Wkretarka spisuje sie znakomicie. Nie mam problemu że startem z zasypanym zasobnikiem.
Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/26/#findComment-483844
Udostępnij na innych stronach

Po powrocie z Zakopca trzeba było wejść w rytm - dziś lajtowo, przelana warka American Bitter

post-45680-0-96780900-1457993941_thumb.jpgpost-45680-0-73581400-1457993942_thumb.jpg

 

i przerobione na koryciny 34 litry mleka ;) nawet ricottę udało się zebrać i zasłużone piwqo wypić ;)

post-45680-0-02946400-1457993958_thumb.jpgpost-45680-0-80181200-1457993958_thumb.jpg

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/26/#findComment-484791
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po powrocie z Zakopca trzeba było wejść w rytm

Najstarsi gadają, że na kaca najlepsza ciężka praca ;)

Oczywiście jak zawsze :clap: :clap: :clap::thumbsup:

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/26/#findComment-484821
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
VI Ogólnopolski Festiwal Serów Farmerskich i Tradycyjnych odbędzie się w Lidzbarku Warmińskim w dniach 3-5 czerwca.W piątek, jak zwykle spotkanie w ramach sympozjum. Wieczorem dla chętnych uroczysta kolacja.
Warunki nadsyłania serów na konkurs - jak w latach ubiegłych. Każdy wystawca może dostarczyć na konkurs 2 sery. Nie przyjmujemy serów od osób, które nie będą wystawcami.
 Formularze uczestnictwa w VI Ogólnopolskim Festiwalu Serów Farmerskich i Tradycyjnych Czas Na Ser oraz regulamin zgłaszania serów do konkursu znajdą Państwo na stronie:

Sylwek zgłos się koniecznie, będę Ci kibicować.

PS. od czasu do czasu posprzątaj skrzynkę

zapka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/26/#findComment-492084
Udostępnij na innych stronach

Po kolejnych 2 Belgach - Blondie i Tripel przyszedł czas na Dubbel i Quadrupel. I tak jak przy pierwszym (7,2kg słodu) w garze dało się mieszać, tak Quadrupel (8,5kg słodu) łycha już w garze staje. Już wiem że do 8kg wsadu spokojnie w nim można zacierać, powyżej trzeba się przesiadać na gar na palnik gazowy  :)

Dubbel już zlany w fermentator, jeszcze tylko gotowanie, chmielenie, a jutro pójdą drożdże.  :)

post-45680-0-79061700-1461588529_thumb.jpgpost-45680-0-32350000-1461588536_thumb.jpg

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/26/#findComment-493421
Udostępnij na innych stronach

 

 

tak Quadrupel (8,5kg słodu) łycha już w garze staje.

 

A ten kurdupel - co to za piwko?  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/26/#findComment-493426
Udostępnij na innych stronach

 

tak Quadrupel (8,5kg słodu) łycha już w garze staje.

 

A ten kurdupel - co to za piwko?  :cool:

 

Tu masz recepturę - http://www.piwo.org/blog/25/entry-58-309-quadrupel/

a tu masz drożdże jakich użyłem - http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/drozdze-piwowarskie-suche/1047-belgian-ale-m27-mangrove-jack-s-.html

Edytowane przez KURP

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/26/#findComment-493427
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Tak sobie wczoraj popełniłem 6kg salcesonu - dziś wstawiam przekroje :)

Odparzałem go na działce - pogoda aż prosiła aby spędzić czas na świeżym powietrzu. Jak salceson się parzył Ja w tym czasie uwędziłem jeszcze 2,3kg korbaczy i 6 oscypków

post-45680-0-70617600-1462741996_thumb.jpgpost-45680-0-50382500-1462741994_thumb.jpg

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/26/#findComment-495589
Udostępnij na innych stronach

LAdnie Kurp :clap:

 

 Widac dzisiaj jest salcesonowy dzien na forum  :laugh:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/26/#findComment-495590
Udostępnij na innych stronach

Mieliśmy dziś dyskusję salcesonową na forum, więc pozwól, że zapytam czy dałeś głowiznę?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/26/#findComment-495596
Udostępnij na innych stronach

 

 

6kg salcesonu
Sylwek wyrób super ,bardzo ładny przekrój :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/26/#findComment-495660
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.