redzed Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Krzysiek tu jest przepis na stronie głównejhttp://wedlinydomowe.pl/pozostale-przepisy/przepisy-z-roznych-stron-swiata/1593-usa-slynne-chorizo-trzy-przepisy-nadeslane-przez-seminole teraz tak - w przepisie na tej stronie jak kopiowałem jest 36gram soli na 2kg składników - ja daję 23g na 1kg i jak się wczytasz w przepisy to Seminole to samo mówi co Ty że na ten wyrób 23-25g soli na 1kg mięsa to norma. Ja peklosól dawałem do I kl. i wołowiny, a do słoniny dałem sól.Co do bakterii to nie wiem czy dobrze zrobiłem ale ten 1gram dodałem od razu do wina do którego dorzuciłem 10gram cukru i to wszystko wymieszałem z wołowiną a potem ją jeszcze zblendowałem aby dała klej.Aha, teraz rozumiem, zrobiłeś chorizo argentyńskie sposobem (coś tak jak) hiszpańskim. Ten 1g ostrej papryki w przepisie to bez wykluczenia pomyłka. Marianski tłumaczył z angielskiego, ponieważ tsp jest skrót na teaspoon, czyli łyżeczka. Nie wiem czy twój sposób dodania kultury starterowej zrobił jakąś różnicę. Po pierwsze, 1g to jest bardzo mało. W tym jednym gramie znajdują się inne środki, i nie zawsze się uda zaszczepić taka mala ilością. Alkohol z wina które dodałeś do kultury bezpośrednio także mógł zatruć bakterię . Następnym razem obudź bakterię w 40-50ml destylowanej albo gotowanej (i ochłodzonej) wodzie i szczypta glukozy. Dodawaj 1,5g kultury na kg, ale minimum 5 gram jak robisz mniej jak 3kg. Więcej kultury nigdy nie zaszkodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-366632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Krzysiek tu jest przepis na stronie głównejhttp://wedlinydomowe.pl/pozostale-przepisy/przepisy-z-roznych-stron-swiata/1593-usa-slynne-chorizo-trzy-przepisy-nadeslane-przez-seminole teraz tak - w przepisie na tej stronie jak kopiowałem jest 36gram soli na 2kg składników - ja daję 23g na 1kg i jak się wczytasz w przepisy to Seminole to samo mówi co Ty że na ten wyrób 23-25g soli na 1kg mięsa to norma. Ja peklosól dawałem do I kl. i wołowiny, a do słoniny dałem sól.Co do bakterii to nie wiem czy dobrze zrobiłem ale ten 1gram dodałem od razu do wina do którego dorzuciłem 10gram cukru i to wszystko wymieszałem z wołowiną a potem ją jeszcze zblendowałem aby dała klej.Aha, teraz rozumiem, zrobiłeś chorizo argentyńskie sposobem (coś tak jak) hiszpańskim. Ten 1g ostrej papryki w przepisie to bez wykluczenia pomyłka. Marianski tłumaczył z angielskiego, ponieważ tsp jest skrót na teaspoon, czyli łyżeczka. Nie wiem czy twój sposób dodania kultury starterowej zrobił jakąś różnicę. Po pierwsze, 1g to jest bardzo mało. W tym jednym gramie znajdują się inne środki, i nie zawsze się uda zaszczepić taka mala ilością. Alkohol z wina które dodałeś do kultury bezpośrednio także mógł zatruć bakterię . Następnym razem obudź bakterię w 40-50ml destylowanej albo gotowanej (i ochłodzonej) wodzie i szczypta glukozy. Dodawaj 1,5g kultury na kg, ale minimum 5 gram jak robisz mniej jak 3kg. Więcej kultury nigdy nie zaszkodzi. Krzysiek na pewno zmieniła się kwasowość mięsa (poprzednim razem też tak było).Czy kultura zadziałała powiem Ci jak wrócę do domu - jeden wyrób leży w lodówce (porozkładany luzem na siatce) drugi schnie w piwnicy. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-366634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Żeby nie było że KURP tylko mięso, wędliny, sery - lubię też pochodzić po grzybach. Ten sezon uważam za otwarty, a to efekt 3 godzin chodzenia po lesie Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-367048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 22 Sierpnia 2014 U mnie jeszcze pustelnia. Czekam. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-367050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 22 Sierpnia 2014 U mnie jeszcze pustelnia. Czekam.Ale powiem Ci że prawych dużo robaczywych (w przeciwieństwie do tych osaków-kozaków). U Nas ma Kurpiach grzyby się dopiero pojawiają - skoro muchomorów nie widać w lesie to i z grzybami kiepsko - jedynie co te miejsce które schodziłem, ojciec po mnie jeszcze poprawił (znalazł 5 osaków).A tak jak ojciec nie miał czego szukać w lesie to narwał orzechów laskowych Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-367052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Żeby nie było że Kurp się leni - wczoraj po zebraniu w 3 godziny 15l wiaderka grzybów (głównie podgrzybki) uwędziłem jeszcze trochę oscypkaa po powrocie z wędzenia ukręciłem jeszcze parę Korbaczy które uwędziłem dziś A po powrocie z wędzenia poskręcałem swoją maszynę i przygotowuję się do grubszej roboty - sery gouda, edam Po niedzieli startuję Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 U mnie też grzyby są ale to nie toooo Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Żeby nie było że Kurp się leni Kurp'ik chyba o to, to nikt ciebie nie bedzie podejrzwal , za gesto i czesto pokazujesz dokonania Sery cudowne Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 (edytowane) morfi - w England rosną też te same grzyby co w Poland - i parę innych jeszcze - ale nie dramatuj KURPIU - sorki za wtręt Edytowane 30 Sierpnia 2014 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 (edytowane) Jumbo a może Ja z Tobą i kolegą ziezielonym pojedziemy do Morfi'ego i pokażemy lasy, grzyby i jak się zbiera - weźmiemy trochę "księżycówki" w termosach? Morfi co Ty na to? Edytowane 31 Sierpnia 2014 przez EAnna o. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Zbierać grzybki umiem;)Jumbo downo żeś nie był w England grzybki niby te same ale wody w sobie mają tyle że szoken!!Kurp/Jumbo zapraszam nawet bez okazji;))) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 .....KURPIU ...a dojedziemy.....? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 My nie dojedziemy? Jak nie my to kto? Oczywiście że dojedziemy!!! Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 ...ochany , a chto za kirewnicom.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 a to autem a nie samolotem, tanimi liniami lotniczymi? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 upssss....nie pomyślałem ..... no bo nie lubię latać tak jakby ktoś się pytał ..... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 31 Sierpnia 2014 Tanie linie jaaa heheee to było downo i nie prowda:/ teraz to walom takie ceny że aż przykro:( Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 1 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 1 Września 2014 To jeżdżenie autem bardziej się opłaca? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 7 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 7 Września 2014 Kilka fotek z kolejnej produkcji przetwórstwa mlecznego.Jak zapowiadałem w zeszłym tygodniu w planach było pierwsze podejście do serów twardych. We wtorek dzięki uprzejmości kolegi ziezielonego w jego Macicy popełniłem ser gouda zwanym po 5 dniach ser wygląda na prawie wysuszony - jutro/pojutrze pokrywam go woskiem i pójdzie do ziezielonego na dojrzewanie (on ma warunki 12stopni i wilgotność większa). El Gregor w rozmowie telefonicznej stwierdził że ser mi trochę za szybko wysechł, ale podobno wosk i zapakowanie w Vaccum ma ten proces spowolnić.Pod prasą teraz dociska się cheddar który robiłem w piątek - nie do końca jestem z niego zadowolony, nie zmieliłem ziarna, bo stwierdziłem że ziarno zbyt drobno rozdrobniłem, ziarno posoliłem tak jak w przepisie, dałem do odciskania, mimo to ser wyszedł bardzo wysoki i odnoszę wrażenie że jest trochę jak gąbka. No ale to pierwszy ser tego typu, kolejne będą lepsze.Tak jak korbacze które w piątek razem z oscypkami zawędziłem i mogę powiedzieć że to chyba najlepsza produkcja korbaczy jaką do tej pory zrobiłem.Wędzi się... Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-369526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 7 Września 2014 Kurp, podziwiam te twoje serki, a te korbacze bardzo mnie intrygują. Przyjadę kiedyś do Ciebie ze skrzynką wina na degustacje! Czas także pochodzić sobie po Warszawie. Ostatni raz bylem w tym burgu w 1977. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-369533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 7 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 7 Września 2014 Redzed ZAPRASZAM!!! Napisz wcześniej cobym smakowitości miał przygotowane na przyjęcie tak zacnego gościa (bo te moje wyroby wiadomo - topnieją w mgnienia oku) . Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-369547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 7 Września 2014 Piękne dziurki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-369556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 7 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 7 Września 2014 tier tym razem podszedłem do robienia serków na zupełnym luzie, tak jak radził mi EL GREGOR - luźna guma.Kiedyś te serki wyciskałem, wyciskałem aby była gładka struktura - teraz trochę odciskam i serek od razu ląduje w solance - nie mam dzikiej fermentacji (jak kiedyś serki zrobiły się jak gąbka). Myślę że to jest loteria - jak zajdzie fermentacja, to zajdzie i nic jej nie powstrzyma (nawet lodowata woda). Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-369560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 7 Września 2014 Ja robię podobnie wstępnie odcieka na sitku i nabiera kształtu a w wodzie nadaje ostateczny format też za mocno nie wyciskam bo wolę dziurki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-369562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 14 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 14 Września 2014 Krótka fotorelacja z produkcji sera Cheddar. Ser został wyprodukowany 5 września, dziś został zapakowany, oznakowany i pójdzie do lodówki, a jak nastaną warunki w piwnicy +12 stopni to wyląduje tam na dojrzewanie. Ważenie sera 9 września czyli 3 dni po wyprodukowaniu:Pokusiłem się o zrobienie zdjęcia porównującego: ser po lewej to gouda która 9 września została zapakowana i obok po prawej Cheddar - bardzo wysoki na tle niskiej goudy.Minęło jednak 9 dni od produkcji i ser stracił 400g od początkowej wagi, trochę przysiadł i dał się zapakować w Vaccum Proficook'a Od razu stwierdzam że sery do Vaccum Proficook'a o wymiarach 28cmx40cm optymalnie powinny mieć wagę między 2300-2500kg ten miał 2750 i ledwo go wcisnąłem w ten woreczek. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-370861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.