Skocz do zawartości

KURP'iowska zadyma w kuchni


Rekomendowane odpowiedzi

Krzysiek tu jest przepis na stronie głównej

http://wedlinydomowe.pl/pozostale-przepisy/przepisy-z-roznych-stron-swiata/1593-usa-slynne-chorizo-trzy-przepisy-nadeslane-przez-seminole

 

teraz tak - w przepisie na tej stronie jak kopiowałem jest 36gram soli na 2kg składników - ja daję 23g na 1kg i jak się wczytasz w przepisy to Seminole to samo mówi co Ty że na ten wyrób 23-25g soli na 1kg mięsa to norma. Ja peklosól dawałem do I kl. i wołowiny, a do słoniny dałem sól.

Co do bakterii to nie wiem czy dobrze zrobiłem ale ten 1gram dodałem od razu do wina do którego dorzuciłem 10gram cukru i to wszystko wymieszałem z wołowiną a potem ją jeszcze zblendowałem aby dała klej.

Aha, teraz rozumiem, zrobiłeś chorizo argentyńskie sposobem (coś tak jak) hiszpańskim.  Ten 1g ostrej papryki w przepisie to bez wykluczenia pomyłka.  Marianski tłumaczył z angielskiego, ponieważ tsp jest skrót na teaspoon, czyli łyżeczka.  Nie wiem czy twój sposób dodania kultury starterowej zrobił jakąś różnicę.  Po pierwsze, 1g to jest bardzo mało.  W tym jednym gramie znajdują się inne środki, i nie zawsze się uda zaszczepić taka mala ilością.  Alkohol z wina które dodałeś do kultury bezpośrednio także mógł zatruć bakterię .  Następnym razem obudź bakterię w 40-50ml destylowanej albo gotowanej (i ochłodzonej) wodzie i szczypta glukozy.  Dodawaj 1,5g kultury na kg, ale minimum 5 gram jak robisz mniej jak 3kg.  Więcej kultury nigdy nie zaszkodzi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-366632
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 840
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

Krzysiek tu jest przepis na stronie głównej

http://wedlinydomowe.pl/pozostale-przepisy/przepisy-z-roznych-stron-swiata/1593-usa-slynne-chorizo-trzy-przepisy-nadeslane-przez-seminole

 

teraz tak - w przepisie na tej stronie jak kopiowałem jest 36gram soli na 2kg składników - ja daję 23g na 1kg i jak się wczytasz w przepisy to Seminole to samo mówi co Ty że na ten wyrób 23-25g soli na 1kg mięsa to norma. Ja peklosól dawałem do I kl. i wołowiny, a do słoniny dałem sól.

Co do bakterii to nie wiem czy dobrze zrobiłem ale ten 1gram dodałem od razu do wina do którego dorzuciłem 10gram cukru i to wszystko wymieszałem z wołowiną a potem ją jeszcze zblendowałem aby dała klej.

Aha, teraz rozumiem, zrobiłeś chorizo argentyńskie sposobem (coś tak jak) hiszpańskim.  Ten 1g ostrej papryki w przepisie to bez wykluczenia pomyłka.  Marianski tłumaczył z angielskiego, ponieważ tsp jest skrót na teaspoon, czyli łyżeczka.  Nie wiem czy twój sposób dodania kultury starterowej zrobił jakąś różnicę.  Po pierwsze, 1g to jest bardzo mało.  W tym jednym gramie znajdują się inne środki, i nie zawsze się uda zaszczepić taka mala ilością.  Alkohol z wina które dodałeś do kultury bezpośrednio także mógł zatruć bakterię .  Następnym razem obudź bakterię w 40-50ml destylowanej albo gotowanej (i ochłodzonej) wodzie i szczypta glukozy.  Dodawaj 1,5g kultury na kg, ale minimum 5 gram jak robisz mniej jak 3kg.  Więcej kultury nigdy nie zaszkodzi.

 

Krzysiek na pewno zmieniła się kwasowość mięsa (poprzednim razem też tak było).

Czy kultura zadziałała powiem Ci jak wrócę do domu - jeden wyrób leży w lodówce (porozkładany luzem na siatce) drugi schnie w piwnicy.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-366634
Udostępnij na innych stronach

Żeby nie było że KURP tylko mięso, wędliny, sery - lubię też pochodzić po grzybach. Ten sezon uważam za otwarty, a to efekt 3 godzin chodzenia po lesie :)

post-45680-0-18265500-1408716607_thumb.jpg

 

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-367048
Udostępnij na innych stronach

U mnie jeszcze pustelnia. Czekam.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-367050
Udostępnij na innych stronach

U mnie jeszcze pustelnia. Czekam.

Ale powiem Ci że prawych dużo robaczywych (w przeciwieństwie do tych osaków-kozaków). U Nas ma Kurpiach grzyby się dopiero pojawiają - skoro muchomorów nie widać w lesie to i z grzybami kiepsko - jedynie co te miejsce które schodziłem, ojciec po mnie jeszcze poprawił (znalazł 5 osaków).

A tak jak ojciec nie miał czego szukać w lesie to narwał orzechów laskowych ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-367052
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Żeby nie było że Kurp się leni - wczoraj po zebraniu w 3 godziny 15l wiaderka grzybów (głównie podgrzybki) uwędziłem jeszcze trochę oscypka

post-45680-0-67266400-1409434143_thumb.jpg

a po powrocie z wędzenia ukręciłem jeszcze parę Korbaczy które uwędziłem dziś :)

post-45680-0-91671500-1409434157_thumb.jpg

A po powrocie z wędzenia poskręcałem swoją maszynę i przygotowuję się do grubszej roboty - sery gouda, edam

post-45680-0-66520500-1409434200_thumb.jpg

post-45680-0-50401800-1409434212_thumb.jpg

 

Po niedzieli startuję :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368460
Udostępnij na innych stronach

 

 

Żeby nie było że Kurp się leni
 

 Kurp'ik chyba o to, to nikt ciebie nie bedzie podejrzwal :D , za gesto i czesto pokazujesz dokonania :thumbsup:  Sery cudowne

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368462
Udostępnij na innych stronach

morfi - w England  rosną też te same grzyby co w Poland - i parę innych jeszcze - ale nie dramatuj

 

KURPIU -  sorki za wtręt

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368463
Udostępnij na innych stronach

Jumbo a może Ja z Tobą i kolegą ziezielonym pojedziemy do Morfi'ego i pokażemy lasy, grzyby i jak się zbiera - weźmiemy trochę "księżycówki" w termosach?  ;) Morfi co Ty na to?

Edytowane przez EAnna
o.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368465
Udostępnij na innych stronach

Zbierać grzybki umiem;)Jumbo downo żeś nie był w England grzybki niby te same ale wody w sobie mają tyle że szoken!!Kurp/Jumbo zapraszam nawet bez okazji;)))
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368472
Udostępnij na innych stronach

.....KURPIU ...a dojedziemy.....?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368482
Udostępnij na innych stronach

My nie dojedziemy? ;) Jak nie my to kto? ;) Oczywiście że dojedziemy!!! :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368490
Udostępnij na innych stronach

...ochany , a chto za kirewnicom....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368493
Udostępnij na innych stronach

a to autem a nie samolotem, tanimi liniami lotniczymi?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368494
Udostępnij na innych stronach

upssss....nie pomyślałem ..... no bo nie lubię latać tak jakby ktoś się pytał .....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368505
Udostępnij na innych stronach

Tanie linie jaaa heheee to było downo i nie prowda:/ teraz to walom takie ceny że aż przykro:(
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368623
Udostępnij na innych stronach

To jeżdżenie autem bardziej się opłaca?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-368651
Udostępnij na innych stronach

Kilka fotek z kolejnej produkcji przetwórstwa mlecznego.

Jak zapowiadałem w zeszłym tygodniu w planach było pierwsze podejście do serów twardych. We wtorek dzięki uprzejmości kolegi ziezielonego w jego Macicy popełniłem ser gouda zwanym :)

post-45680-0-36760400-1410092821_thumb.jpgpost-45680-0-59330700-1410092837_thumb.jpgpost-45680-0-92542000-1410092857_thumb.jpgpost-45680-0-73522200-1410092880_thumb.jpg

po 5 dniach ser wygląda na prawie wysuszony - jutro/pojutrze pokrywam go woskiem i pójdzie do ziezielonego na dojrzewanie (on ma warunki 12stopni i wilgotność większa). El Gregor w rozmowie telefonicznej stwierdził że ser mi trochę za szybko wysechł, ale podobno wosk i zapakowanie w Vaccum ma ten proces spowolnić.

post-45680-0-10039500-1410093065_thumb.jpgpost-45680-0-00248600-1410093081_thumb.jpg

Pod prasą teraz dociska się cheddar który robiłem w piątek - nie do końca jestem z niego zadowolony, nie zmieliłem ziarna, bo stwierdziłem że ziarno zbyt drobno rozdrobniłem, ziarno posoliłem tak jak w przepisie, dałem do odciskania, mimo to ser wyszedł bardzo wysoki i odnoszę wrażenie że jest trochę jak gąbka. No ale to pierwszy ser tego typu, kolejne będą lepsze.

Tak jak korbacze które w piątek razem z oscypkami zawędziłem i mogę powiedzieć że to chyba najlepsza produkcja korbaczy jaką do tej pory zrobiłem.

Wędzi się...

post-45680-0-52159500-1410093278_thumb.jpgpost-45680-0-14069900-1410093441_thumb.jpgpost-45680-0-74994900-1410093506_thumb.jpg

 

 

 

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-369526
Udostępnij na innych stronach

Kurp, podziwiam te twoje serki, a te korbacze bardzo mnie intrygują.  Przyjadę kiedyś do Ciebie ze skrzynką wina na degustacje!  Czas także pochodzić sobie po Warszawie.  Ostatni raz bylem w tym burgu w 1977.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-369533
Udostępnij na innych stronach

Redzed ZAPRASZAM!!! Napisz wcześniej cobym smakowitości miał przygotowane na przyjęcie tak zacnego gościa (bo te moje wyroby wiadomo - topnieją w mgnienia oku) .;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-369547
Udostępnij na innych stronach

tier tym razem podszedłem do robienia serków na zupełnym luzie, tak jak radził mi EL GREGOR - luźna guma.

Kiedyś te serki wyciskałem, wyciskałem aby była gładka struktura - teraz trochę odciskam i serek od razu ląduje w solance - nie mam dzikiej fermentacji (jak kiedyś serki zrobiły się jak gąbka). Myślę że to jest loteria - jak zajdzie fermentacja, to zajdzie i nic jej nie powstrzyma (nawet lodowata woda).

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-369560
Udostępnij na innych stronach

Krótka fotorelacja z produkcji sera Cheddar. Ser został wyprodukowany 5 września, dziś został zapakowany, oznakowany i pójdzie do lodówki, a jak nastaną warunki w piwnicy +12 stopni to wyląduje tam na dojrzewanie.

 

Ważenie sera 9 września czyli 3 dni po wyprodukowaniu:

post-45680-0-27125900-1410690852_thumb.jpgpost-45680-0-64584000-1410690862_thumb.jpg

Pokusiłem się o zrobienie zdjęcia porównującego: ser po lewej to gouda która 9 września została zapakowana i obok po prawej Cheddar - bardzo wysoki na tle niskiej goudy.

post-45680-0-97011900-1410690874_thumb.jpgpost-45680-0-39074700-1410690887_thumb.jpg

Minęło jednak 9 dni od produkcji i ser stracił 400g od początkowej wagi, trochę przysiadł i dał się zapakować w Vaccum Proficook'a

post-45680-0-73225100-1410690900_thumb.jpgpost-45680-0-46804600-1410690910_thumb.jpg

 

Od razu stwierdzam że sery do Vaccum Proficook'a o wymiarach 28cmx40cm optymalnie powinny mieć wagę między 2300-2500kg ten miał 2750 i ledwo go wcisnąłem w ten woreczek. :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/13/#findComment-370861
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.