Skocz do zawartości

KURP'iowska zadyma w kuchni


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Generalnie staram się funkcjonować w/g zasady - biednego nie stać na oszczędności (chytry dwa razy traci) i inwestowac w dobry sprzęt :cool:

 

 

   Ja uznaję taką samą zasadę :D :D 

 

 Pozdrawiam gorąco :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-349768
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 864
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

@KURP

 

Dodam że wczorja skończyłem swoja 9 warkę AIPA. Do tej  pory nie miałem problemu z kwasem ale czym więcej czytam zaczynam się obawiać.

KarKan o jakim "kwasie" mowa? Czyżby piwo przechodziło w kwas? Ma kwaśny posmak czy jak?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-349848
Udostępnij na innych stronach

 

 

Uwarzone 3 warki (dolniaki), 3 kolejne czekają na swoją kolej po niedzieli:)

 

Gdzie trzymasz fermentatory z dolniakami?  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-349880
Udostępnij na innych stronach

Pisu w kanale w garażu - wstawiłem rurki fermentacyjne - mam 12 stopni. Jak myślisz może wyjść kwas nie piwo?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-349882
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak myślisz może wyjść kwas nie piwo?

 

Czystość i suche pomieszczenia to podstawa, a kwas, jeszcze nie miałem, ale i to  może przede mną . :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-349883
Udostępnij na innych stronach

dolniaki trzymam jak napisałem w kanale w garażu, w zeszłym roku obłozyłem go stryropianem także mam tam 12 stopni i wilgotoność 70%- może to złe miejsce ale innego póki co nie mam, dałem do 2 fermentatorów rurki fermentacyjne. w 3 mam tylko nie dociśnięte wieko na szerokości ok.10cm. Myślę o kupnie do niego rurki fermentacyjnej - radzisz aby ją kupić?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-349885
Udostępnij na innych stronach

Nigdy nie używałem do piwka rurek fermentacyjnych, jak to pisał Biotitu - burzliwa - bez kagańca, cicha -  z kagańcem  :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-349887
Udostępnij na innych stronach

w dolniakach jest burzliwa przy 12 stopniach? Ja 2 dni trzymałem fermentatory na powierzchni temperatura brzeczki 20 stopni do tego bezpośrednio zadane drożdże, dziś czyli po 2 dniach zauważyłem że drożdże zastartowały i fermentatory poszły do kanału na 12 stopni z rurką fermentacyjną.

trzeci też poszedł do kanałów choć nie zauważyłem aby drożdże zastarowały - sprawdzę jutro lub za 2 dni.

u mnie z dolniakami jest tak że na razie pierwszy jaki robiłem mi nie wyszedł - pozostałe wyszły, aczkolwiek coś z kwasowości w nich jest - przywiozę na zlot w Gąsiorowie to ocenisz. Wiesio je pił i nie miał uwag, mi coś jednak nie pasuje, może termin przydatności/spożycia się kończy - w sumie to rok od momentu kiedy je zrobiłem, więc czas je spożyć.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-349890
Udostępnij na innych stronach

Sylwek, "kwas" to inaczej infekcja http://www.wolczaska.pl/Infekcje.pdf

 

 

 

może termin przydatności/spożycia się kończy - w sumie to rok od momentu kiedy je zrobiłem, więc czas je spożyć.

za http://www.browamator.pl/lista.php?grupa_p=13&menu_pwd[163923]=%2F3&sbl=&sess_id=34600099130

 

  • Dlaczego piwo domowe może leżakować nawet kilka lat, a piwo "z fabryki" kilka miesięcy mimo, że jest pasteryzowane? Jeżeli to zasługa drożdży, to dlaczego browary pasteryzują piwo skoro takie domowe niepasteryzowane ma dłuższy termin przydatności ?Browary przemysłowe dają powiedzmy roczny termin przydatności do spożycia dla swoich produktów nie dlatego, że boją się o jego bezpieczeństwo mikrobiologiczne. 
    Chodzi o nieuchronne załamanie się układu koloidalnego jakim jest piwo i pojawienie się w butelce trwałego zmętnienia / osadu, nieakceptowalnego dla przeciętnych konsumentów. 
    Ten osad to kompleksy garbnikowo-białkowe, bo komórki drożdżowe zostały usunięte z piwa już wcześniej, przed rozlewem podczas filtracji. 
    Nas taka perspektywa w ogóle "nie rusza", bo nasze piwa, refermentowane w butelce, od samego początku zawierają osad. 
    Obecność żywych drożdży w butelce domowego, niepasteryzowanego piwa stanowi dobrą ochronę przed tego piwa utlenieniem tlenem dyfundującym zwolna przez kapsel. 
    Z drugiej strony ich obecność w butelce prowadzi z czasem (nawet cudowne drożdże umierają) do pojawienia się niekorzystnych posmaków będących skutkiem tzw. autolizy martwych komórek drożdżowych.(AS)
Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-349914
Udostępnij na innych stronach

 

@KURP

 

Dodam że wczorja skończyłem swoja 9 warkę AIPA. Do tej  pory nie miałem problemu z kwasem ale czym więcej czytam zaczynam się obawiać.

KarKan o jakim "kwasie" mowa? Czyżby piwo przechodziło w kwas? Ma kwaśny posmak czy jak?

 

 

Pisząc kwas miałem na myśli infekcję. Zakupiłem już dwa normalne fermentory.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-349920
Udostępnij na innych stronach

Żeby nie było że Sylwester kręci jedynie kiełbasę. Coś na słodko przyszykowane na komunię bratanicy - Śmietanowiec, Cappucino i 3Bit.

post-45680-0-86192100-1399466288_thumb.jpgpost-45680-0-40456800-1399466313_thumb.jpgpost-45680-0-97075800-1399466336_thumb.jpg

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-350663
Udostępnij na innych stronach

Oj chyba kręcisz Sylwek , pewnie Ci Szanowna pomagała , albo Ty jej  :facepalm:

A tak to ogólnie  :thumbsup:  :clap:

Jedyne co ukręciła to śmietanę na 3Bit'a - mi jakoś nie wychodzi, albo za rzadka, albo przeciągnę i masło zrobię ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-350670
Udostępnij na innych stronach

:) Sylwuś ... Wyroby superowe  :thumbsup::clap:  ,a ciacha ... hmmm... :rolleyes:  Jak za słodkim nie przepadam , to takie jak najbardziej :clap:   Szególnie Cappucino...  :cool:  Ps. Henio... bo wiesz... kobitki , to mają lepszą ''rękę'' do ubijania śmietany... :facepalm::D;):facepalm:  Pozdawiam!

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-350678
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ps. Henio... bo wiesz... kobitki , to mają lepszą ''rękę'' do ubijania śmietany.

No cóż pewnie masz rację , a ja myślałem , że moja ręka marynarza też wprawiona   :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-350680
Udostępnij na innych stronach

 

 

Żeby nie było że Sylwester kręci jedynie kiełbasę. Coś na słodko przyszykowane na komunię bratanicy - Śmietanowiec, Cappucino i 3Bit.
 

Sylwek w/g mnie wybór był trafny..ciasta wyglądają smacznie :clap: . i bez cukrowania ... mógłbyś zostać  moim pomocnikiem  :D  :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-350692
Udostępnij na innych stronach

 

Żeby nie było że Sylwester kręci jedynie kiełbasę. Coś na słodko przyszykowane na komunię bratanicy - Śmietanowiec, Cappucino i 3Bit.
 

Sylwek w/g mnie wybór był trafny..ciasta wyglądają smacznie :clap: . i bez cukrowania ... mógłbyś zostać  moim pomocnikiem  :D  :facepalm:

 

Ja myślę H@luś że byśmy mogli założyć "Spółdzielnię cukierniczą" ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-350704
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jedyne co ukręciła to śmietanę na 3Bit'a - mi jakoś nie wychodzi, albo za rzadka, albo przeciągnę i masło zrobię

Jeżeli przed ubijaniem schłodzisz śmietankę do ok 0st.C to nie masz szans na masło :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-350751
Udostępnij na innych stronach

 

Jedyne co ukręciła to śmietanę na 3Bit'a - mi jakoś nie wychodzi, albo za rzadka, albo przeciągnę i masło zrobię

Jeżeli przed ubijaniem schłodzisz śmietankę do ok 0st.C to nie masz szans na masło :D

 

O widzisz Anno - człowiek całe życie się uczy - dziękuję za radę :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-350752
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja myślę H@luś że byśmy mogli założyć "Spółdzielnię cukierniczą"
 

Z Tobą zawsze Sylwku  :) ale byśmy zrobili interes  :D  :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-350756
Udostępnij na innych stronach

 

Ja myślę H@luś że byśmy mogli założyć "Spółdzielnię cukierniczą"
 

Z Tobą zawsze Sylwku  :) ale byśmy zrobili interes  :D  :facepalm:

 

Wątpisz? To byłby interes życia :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-350761
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zaległe zdjęcie

post-45680-0-24150700-1402250918_thumb.jpg

od lewej

- kiełbasa całoroczna AndrzejK'a,

- kiełbasa z barana wg. przepisu Jumbo,

- kiełbasa z barana wg. przepisu z 16 paweljack

- palcówka dojrzewająca pokemona z modyfikacją o przyprawy EL GREGORA


Jako że sezon mleczny w pełni, krowy chodzą po zielonym i dają pyszne mleko czas na robienie serków wszelkiej maści.

Oto efekt czwartkowego zadymiania serków:

post-45680-0-50649800-1402251326_thumb.jpgpost-45680-0-50901600-1402251342_thumb.jpg

oraz te same serki przygotowane  (spakowane) do wysyłki do przyjaciół na pomorze :)

post-45680-0-35749800-1402251359_thumb.jpg

te serki białe u samej góry to próba/eksperyment przetrzymania serka w solance jak mozarella :)

Edytowane przez KURP

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-356743
Udostępnij na innych stronach

Sylwek a te oscypki to będziesz na mazurach sprzedawał jako świeże prosto od górali :) z samiuteńkich Tater :tongue:

Ładne jak malowane :) i serki i kiełbaski.

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-356749
Udostępnij na innych stronach

Sylwek a te oscypki to będziesz na mazurach sprzedawał jako świeże prosto od górali :) z samiuteńkich Tater :tongue:

Ładne jak malowane :) i serki i kiełbaski.

Nie one nie są od górali, a jeśli już od "górali nizinnych" - czyli Kurpi.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-356752
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.