andrzej k Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 3 Maja 2014 Generalnie staram się funkcjonować w/g zasady - biednego nie stać na oszczędności (chytry dwa razy traci) i inwestowac w dobry sprzęt Ja uznaję taką samą zasadę :D Pozdrawiam gorąco Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-349768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 3 Maja 2014 Pozdrawiam gorąco kurcze, od razu mi cieplej mimo padającego u mnie na wsi deszczu, czołem Andrzejku Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-349777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 3 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 3 Maja 2014 @KURP Dodam że wczorja skończyłem swoja 9 warkę AIPA. Do tej pory nie miałem problemu z kwasem ale czym więcej czytam zaczynam się obawiać.KarKan o jakim "kwasie" mowa? Czyżby piwo przechodziło w kwas? Ma kwaśny posmak czy jak? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-349848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 3 Maja 2014 Uwarzone 3 warki (dolniaki), 3 kolejne czekają na swoją kolej po niedzieli:) Gdzie trzymasz fermentatory z dolniakami? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-349880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 3 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 3 Maja 2014 Pisu w kanale w garażu - wstawiłem rurki fermentacyjne - mam 12 stopni. Jak myślisz może wyjść kwas nie piwo? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-349882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 3 Maja 2014 Jak myślisz może wyjść kwas nie piwo? Czystość i suche pomieszczenia to podstawa, a kwas, jeszcze nie miałem, ale i to może przede mną . Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-349883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 3 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 3 Maja 2014 dolniaki trzymam jak napisałem w kanale w garażu, w zeszłym roku obłozyłem go stryropianem także mam tam 12 stopni i wilgotoność 70%- może to złe miejsce ale innego póki co nie mam, dałem do 2 fermentatorów rurki fermentacyjne. w 3 mam tylko nie dociśnięte wieko na szerokości ok.10cm. Myślę o kupnie do niego rurki fermentacyjnej - radzisz aby ją kupić? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-349885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 3 Maja 2014 Nigdy nie używałem do piwka rurek fermentacyjnych, jak to pisał Biotitu - burzliwa - bez kagańca, cicha - z kagańcem Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-349887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 3 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 3 Maja 2014 w dolniakach jest burzliwa przy 12 stopniach? Ja 2 dni trzymałem fermentatory na powierzchni temperatura brzeczki 20 stopni do tego bezpośrednio zadane drożdże, dziś czyli po 2 dniach zauważyłem że drożdże zastartowały i fermentatory poszły do kanału na 12 stopni z rurką fermentacyjną.trzeci też poszedł do kanałów choć nie zauważyłem aby drożdże zastarowały - sprawdzę jutro lub za 2 dni.u mnie z dolniakami jest tak że na razie pierwszy jaki robiłem mi nie wyszedł - pozostałe wyszły, aczkolwiek coś z kwasowości w nich jest - przywiozę na zlot w Gąsiorowie to ocenisz. Wiesio je pił i nie miał uwag, mi coś jednak nie pasuje, może termin przydatności/spożycia się kończy - w sumie to rok od momentu kiedy je zrobiłem, więc czas je spożyć. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-349890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 4 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 4 Maja 2014 Sylwek, "kwas" to inaczej infekcja http://www.wolczaska.pl/Infekcje.pdf może termin przydatności/spożycia się kończy - w sumie to rok od momentu kiedy je zrobiłem, więc czas je spożyć. za http://www.browamator.pl/lista.php?grupa_p=13&menu_pwd[163923]=%2F3&sbl=&sess_id=34600099130 Dlaczego piwo domowe może leżakować nawet kilka lat, a piwo "z fabryki" kilka miesięcy mimo, że jest pasteryzowane? Jeżeli to zasługa drożdży, to dlaczego browary pasteryzują piwo skoro takie domowe niepasteryzowane ma dłuższy termin przydatności ?Browary przemysłowe dają powiedzmy roczny termin przydatności do spożycia dla swoich produktów nie dlatego, że boją się o jego bezpieczeństwo mikrobiologiczne. Chodzi o nieuchronne załamanie się układu koloidalnego jakim jest piwo i pojawienie się w butelce trwałego zmętnienia / osadu, nieakceptowalnego dla przeciętnych konsumentów. Ten osad to kompleksy garbnikowo-białkowe, bo komórki drożdżowe zostały usunięte z piwa już wcześniej, przed rozlewem podczas filtracji. Nas taka perspektywa w ogóle "nie rusza", bo nasze piwa, refermentowane w butelce, od samego początku zawierają osad. Obecność żywych drożdży w butelce domowego, niepasteryzowanego piwa stanowi dobrą ochronę przed tego piwa utlenieniem tlenem dyfundującym zwolna przez kapsel. Z drugiej strony ich obecność w butelce prowadzi z czasem (nawet cudowne drożdże umierają) do pojawienia się niekorzystnych posmaków będących skutkiem tzw. autolizy martwych komórek drożdżowych.(AS) Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-349914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 4 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 4 Maja 2014 @KURP Dodam że wczorja skończyłem swoja 9 warkę AIPA. Do tej pory nie miałem problemu z kwasem ale czym więcej czytam zaczynam się obawiać.KarKan o jakim "kwasie" mowa? Czyżby piwo przechodziło w kwas? Ma kwaśny posmak czy jak? Pisząc kwas miałem na myśli infekcję. Zakupiłem już dwa normalne fermentory. Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-349920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 7 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 7 Maja 2014 Żeby nie było że Sylwester kręci jedynie kiełbasę. Coś na słodko przyszykowane na komunię bratanicy - Śmietanowiec, Cappucino i 3Bit. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-350663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 7 Maja 2014 Oj chyba kręcisz Sylwek , pewnie Ci Szanowna pomagała , albo Ty jej A tak to ogólnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-350665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 7 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 7 Maja 2014 Oj chyba kręcisz Sylwek , pewnie Ci Szanowna pomagała , albo Ty jej A tak to ogólnie Jedyne co ukręciła to śmietanę na 3Bit'a - mi jakoś nie wychodzi, albo za rzadka, albo przeciągnę i masło zrobię Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-350670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 7 Maja 2014 Sylwuś ... Wyroby superowe ,a ciacha ... hmmm... Jak za słodkim nie przepadam , to takie jak najbardziej Szególnie Cappucino... Ps. Henio... bo wiesz... kobitki , to mają lepszą ''rękę'' do ubijania śmietany... Pozdawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-350678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 7 Maja 2014 Ps. Henio... bo wiesz... kobitki , to mają lepszą ''rękę'' do ubijania śmietany. No cóż pewnie masz rację , a ja myślałem , że moja ręka marynarza też wprawiona Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-350680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 7 Maja 2014 Żeby nie było że Sylwester kręci jedynie kiełbasę. Coś na słodko przyszykowane na komunię bratanicy - Śmietanowiec, Cappucino i 3Bit. Sylwek w/g mnie wybór był trafny..ciasta wyglądają smacznie . i bez cukrowania ... mógłbyś zostać moim pomocnikiem Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-350692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 7 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 7 Maja 2014 Żeby nie było że Sylwester kręci jedynie kiełbasę. Coś na słodko przyszykowane na komunię bratanicy - Śmietanowiec, Cappucino i 3Bit. Sylwek w/g mnie wybór był trafny..ciasta wyglądają smacznie . i bez cukrowania ... mógłbyś zostać moim pomocnikiem Ja myślę H@luś że byśmy mogli założyć "Spółdzielnię cukierniczą" Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-350704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 7 Maja 2014 Jedyne co ukręciła to śmietanę na 3Bit'a - mi jakoś nie wychodzi, albo za rzadka, albo przeciągnę i masło zrobię Jeżeli przed ubijaniem schłodzisz śmietankę do ok 0st.C to nie masz szans na masło Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-350751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 7 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 7 Maja 2014 Jedyne co ukręciła to śmietanę na 3Bit'a - mi jakoś nie wychodzi, albo za rzadka, albo przeciągnę i masło zrobięJeżeli przed ubijaniem schłodzisz śmietankę do ok 0st.C to nie masz szans na masło O widzisz Anno - człowiek całe życie się uczy - dziękuję za radę Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-350752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 7 Maja 2014 Ja myślę H@luś że byśmy mogli założyć "Spółdzielnię cukierniczą" Z Tobą zawsze Sylwku ale byśmy zrobili interes Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-350756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 7 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 7 Maja 2014 Ja myślę H@luś że byśmy mogli założyć "Spółdzielnię cukierniczą" Z Tobą zawsze Sylwku ale byśmy zrobili interes Wątpisz? To byłby interes życia Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-350761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 8 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 8 Czerwca 2014 (edytowane) Zaległe zdjęcieod lewej- kiełbasa całoroczna AndrzejK'a,- kiełbasa z barana wg. przepisu Jumbo,- kiełbasa z barana wg. przepisu z 16 paweljack- palcówka dojrzewająca pokemona z modyfikacją o przyprawy EL GREGORAJako że sezon mleczny w pełni, krowy chodzą po zielonym i dają pyszne mleko czas na robienie serków wszelkiej maści.Oto efekt czwartkowego zadymiania serków:oraz te same serki przygotowane (spakowane) do wysyłki do przyjaciół na pomorze te serki białe u samej góry to próba/eksperyment przetrzymania serka w solance jak mozarella Edytowane 8 Czerwca 2014 przez KURP Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-356743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 8 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Sylwek a te oscypki to będziesz na mazurach sprzedawał jako świeże prosto od górali z samiuteńkich Tater Ładne jak malowane i serki i kiełbaski. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-356749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 8 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Sylwek a te oscypki to będziesz na mazurach sprzedawał jako świeże prosto od górali z samiuteńkich Tater Ładne jak malowane i serki i kiełbaski.Nie one nie są od górali, a jeśli już od "górali nizinnych" - czyli Kurpi. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/8/#findComment-356752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.