Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli nie bedziesz potrafił wedzic w tym urzadzeniu , zmienisz na inne

Radziłbym od razu to zrobić. Ta wędzarenka to raczej gadżet niż funkcjonalne urządzenie. Lepiej wybudować samemu prostą wędzarnię, opisów na stronie masz multum.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-298793
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Wpadł mi do głowy jeszcze taki pomysł aby do wędzarni domontować grzałkę elektryczną np. z elektrycznego grilla.

Koszt niewielki ok. 45 zł.

Podobne grzałki mam w swoich wędzarniach:

http://allegro.pl/super-grill-elektryczny-stabilny-warto-promocja-i3498438031.html

 

Paliłbyś sobie aby tylko otrzymać dym, a grzałka dogrzewałaby komorę wędzarni.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-298848
Udostępnij na innych stronach

OK, ot jestem strasznie napalony oglądając Wasze prace, ale tak jak pisze Wojtek - muszę wstrzymać konia. Niestety wybudowanie wędzarni nie wchodzi w grę, począwszy od tego, że nie wolno na działkach, po fakt, że losy naszych ogrodów są palcem po wodzie pisane i wybrałem coś, co w razie W zapakuję w bagażnik i gdzieś wywiozę.

Pomysł z grzałką mi się podoba, póki co zacznę od termometru - mam zarówno elektroniczny jak i bolcowy taki jak chyba wszyscy mają, zaopatrzyłem się, podczas prób z szynkowarem i produktami mlecznymi :)

Kanał też ocieplę, powiedzcie tylko - na blachę wełna, a co na wełnę? Czym to owinać by się trzymała?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-298907
Udostępnij na innych stronach

domontować grzałkę elektryczną

Dobry pomysł!

 

Kanał też ocieplę, powiedzcie tylko - na blachę wełna, a co na wełnę? Czym to owinać by się trzymała?

Są takie płyty z wełny pokryte z jednej strony folią aluminiową, stosuje się je do izolacji obudów kominków. Może coś takiego...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-298911
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Pytanie na szybko: Pierwszy raz będę wędził pstrąga (jakąkolwiek rybę), jak należy przygotować ją do wędzenia? Oczywiste jest że - wypatroszyć, ale co jeszcze? Skrobać? Ktoś mi mówił że koniecznie wyciąć skrzela? Pozostałe zasady, solenie, specjalne haki, wędzenie są mi znane. Proszę o szybką odpowiedz - jutro wędzę.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-299574
Udostępnij na innych stronach

Pstrąga się nie skrobie bo i tak skóry nie jesz.Skrzela musisz wyciąć obowiazkowo i wyjąć oczy coby jedzenie na Ciebie z talerza nie łypało :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-299587
Udostępnij na innych stronach

romanb, na co czekasz , wędz jak juz wszystko Ci znane , resztę dopełni doświadczenie , które zdobędziesz .Trzymam kciuki .Pozdrawiam
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-299594
Udostępnij na innych stronach

wycinam skrzela. Powiedz jednak dlaczego

Bo skrzela to min. filtr i tam jest dużo szkodliwych substancji,jak chcesz to zostaw i posmakuj,to poczujesz gorycz.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-299597
Udostępnij na innych stronach

Bo skrzela to min. filtr i tam jest dużo szkodliwych substancji,jak chcesz to zostaw i posmakuj,to poczujesz gorycz.

do gotowania to skrzela wycinam ale do wedzenia nie, tak samo jak nie wydlubuje oczu. Goryczki nie czuje przy wedzonym pstragu, zreszta moi znajomi tez tak robia.

Pozdrawiam yogi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-299615
Udostępnij na innych stronach

Witaj Yogi, można tak jak na tym filmku

:D

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-299620
Udostępnij na innych stronach

Ktoś już kiedyś podawał na forum podawał link do urządzenia (rurka na stojaku) służącego do wyjmowania kręgosłupa z ośćmi z ryb jednym ruchem. Nie mogę go odszukać.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-299699
Udostępnij na innych stronach

Dziękując jeszcze raz za wszystkie Wasze rady zrobiłem dziś drugie podejście do wędzenia. Z innym termometrem, ale jeszcze z nieizolowaną rurą. Tu pojawił się mały problem.

 

Pstrągi:

http://www.malew.user.icpnet.pl/pstragi.jpg

 

Łosoś:

http://www.malew.user.icpnet.pl/losos_nowy.jpg

 

I eksperyment - golonki:

http://www.malew.user.icpnet.pl/golonka.jpg

 

I tu pytanie - nie udało mi się osiagnąć w golonce więcej jak 46 stopni a miałem nadzieję ją podpiec. Czy powinienem teraz ją parzyć?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-299935
Udostępnij na innych stronach

I tu pytanie - nie udało mi się osiagnąć w golonce więcej jak 46 stopni a miałem nadzieję ją podpiec. Czy powinienem teraz ją parzyć?

Golonka to takie ustrojswo ,że jak ja nie sparzysz to ją nie zjesz.Możesz ew. po wędzeniu upiec, ale w piekarniku a nie w wędzarni.Próba jak widać skończyła się fatalnie dla golonek :grin: bo masz te golonki jak wczesny Zbój Madej.Jestem tylko ciekaw skąd przyszedł Ci do głowy ten wynalazek.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-299972
Udostępnij na innych stronach

Widać, że więcej dymisz niż wędzisz, ale to nie Twoja wina, a konstrukcji wędzarni.

Walczysz z temperaturą kosztem okopcenia.

Koniecznie powinieneś ją przerobić na bardziej użyteczną.

 

Spytaj się sprzedawcy czy kiedykolwiek miał coś wspólnego z wędzeniem, bo według mnie nigdy ani grama nie uwędził.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-299975
Udostępnij na innych stronach

Skąd wynalazek z golonkami? Z przypadku i rodzinnych eksperymentów. W sklepie kiedyś kupiliśmy golonki takie już upeklowane. Są zapakowane w specyficzny sposób, mięso jest "ofoliowane" i na to siatka. I przy eksperymentach wyszło, że po uwędzeniu jest całkiem całkiem - takie 'ratunkowe wędzonko' do wódki powiedzmy. No to postanowilim z bratem powtórzyć :)

Trochę mnie zmartwiliście tym okopceniem :( jest o niebo lepiej niż za pierwszy razem, przedtem były naprawdę czarne. Tu też było parę procent bliższe temu co na Waszych zdjęciach. Ale potem próbowałem podnieść temperaturę no i ... jak widać wyszło tak sobie. Ale i tak zjem, ostatnio było czarniejsze a smakowało całkiem nieźle.

Sprzedawca - cóż... Niby ma i praktykę, i dobre komentarze.

Tak czy siak - nic nie poradzę, oprócz zaizolowania samej wędzarni i rury. Jeśli wtopiłem, trudno, muszę sobie radzić z tym co mam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-299990
Udostępnij na innych stronach

Tak czy siak - nic nie poradzę, oprócz zaizolowania samej wędzarni i rury. Jeśli wtopiłem, trudno, muszę sobie radzić z tym co mam

Musisz tylko nauczyć się w''tym''wędzić,narazie nie panujesz nad temp.to widać po wyrobach,czytaj o wędzeniu I poszczególnych fazach to jest do ogarnięcia nawet na tym sprzęcie,tylko jest problem że masz za mało doświadczenia.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-299994
Udostępnij na innych stronach

Zanim tknąłem starałem się naczytać ile wlezie, zarówno forum, artykułu jak i książki.

Ale ewidentnie albo coś pomijam, albo przedobrzam.

Dziś wziałem inny termometr - elektroniczny, próbowałem na różnych poziomach wędzarni. Termometr na pewno jest dobry, porównywałem z innymi.

Oczywiście ten co jest w przykrywę wmontowany można o konta dupy rozbić, nie ma nic wspólnego z temperaturą w środku.

Temperatura utrzymuje się na poziomie 45-55 stopni (czujnik gdzieś na 3/4 wysokości wędzarni), przy 'normalnym żarze'. Ale wystarczy że otworzę drzwiczki i dorzucę kawałek drewna, temperatura potrafi skoczyć nagle do 100 stopni po czym po chwili zjechać do 60.

No dobra, poczytam jeszcze o technikach palenia, może coś przeoczyłem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-299995
Udostępnij na innych stronach

Ktoś już kiedyś podawał na forum podawał link do urządzenia (rurka na stojaku) służącego do wyjmowania kręgosłupa z ośćmi z ryb jednym ruchem. Nie mogę go odszukać.

Maxell to było to

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-300000
Udostępnij na innych stronach

No to jest pole do popisu dla mira. Ja bym takie cuś chętnie zanabył :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-300011
Udostępnij na innych stronach

Da się zrobić. :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-300016
Udostępnij na innych stronach

McLeo....

Dosyć duże to palenisko jest w Twojej wędzarni (wnioskuję z proporcji do siekiery, młotka, etc). Spróbuj może przed paleniem nasypać wiaderko piasku/żwirku (czystego) na dno paleniska.

Następnie te długie szczapy (które hajcujesz) przetnij piłą na małe klocki dł 7/10cm.

Rozpal Koleżankę Wędzarynkę a następnie rozgarniaj po piasku żar, jest szansa, że będzie łatwiej z temp i dymem.

Paląc długimi drewkami robi się "długi" płomień dodatkowo węgielki spadają/staczają się na dno paleniska i następuje kumulacja :)

Jakoś zabezpiecz, żeby ten piasek nie uciekł po otwarciu drzwiczek :)

Działaj i koryguj :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-300026
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.