Bandolini Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 2 Września 2013 Jesli nie bedziesz potrafił wedzic w tym urzadzeniu , zmienisz na inne Radziłbym od razu to zrobić. Ta wędzarenka to raczej gadżet niż funkcjonalne urządzenie. Lepiej wybudować samemu prostą wędzarnię, opisów na stronie masz multum. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-298793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 2 Września 2013 Wpadł mi do głowy jeszcze taki pomysł aby do wędzarni domontować grzałkę elektryczną np. z elektrycznego grilla.Koszt niewielki ok. 45 zł.Podobne grzałki mam w swoich wędzarniach:http://allegro.pl/super-grill-elektryczny-stabilny-warto-promocja-i3498438031.html Paliłbyś sobie aby tylko otrzymać dym, a grzałka dogrzewałaby komorę wędzarni. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-298848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McLeo Opublikowano 3 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 3 Września 2013 OK, ot jestem strasznie napalony oglądając Wasze prace, ale tak jak pisze Wojtek - muszę wstrzymać konia. Niestety wybudowanie wędzarni nie wchodzi w grę, począwszy od tego, że nie wolno na działkach, po fakt, że losy naszych ogrodów są palcem po wodzie pisane i wybrałem coś, co w razie W zapakuję w bagażnik i gdzieś wywiozę.Pomysł z grzałką mi się podoba, póki co zacznę od termometru - mam zarówno elektroniczny jak i bolcowy taki jak chyba wszyscy mają, zaopatrzyłem się, podczas prób z szynkowarem i produktami mlecznymi Kanał też ocieplę, powiedzcie tylko - na blachę wełna, a co na wełnę? Czym to owinać by się trzymała? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-298907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 3 Września 2013 domontować grzałkę elektrycznąDobry pomysł! Kanał też ocieplę, powiedzcie tylko - na blachę wełna, a co na wełnę? Czym to owinać by się trzymała? Są takie płyty z wełny pokryte z jednej strony folią aluminiową, stosuje się je do izolacji obudów kominków. Może coś takiego... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-298911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanb Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 6 Września 2013 Witam. Pytanie na szybko: Pierwszy raz będę wędził pstrąga (jakąkolwiek rybę), jak należy przygotować ją do wędzenia? Oczywiste jest że - wypatroszyć, ale co jeszcze? Skrobać? Ktoś mi mówił że koniecznie wyciąć skrzela? Pozostałe zasady, solenie, specjalne haki, wędzenie są mi znane. Proszę o szybką odpowiedz - jutro wędzę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-299574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 6 Września 2013 Pstrąga się nie skrobie bo i tak skóry nie jesz.Skrzela musisz wyciąć obowiazkowo i wyjąć oczy coby jedzenie na Ciebie z talerza nie łypało :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-299587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanb Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 6 Września 2013 Witam.Już wycinam skrzela. Powiedz jednak dlaczego? co do oczu to rozumiem że jak mi nie przeszkadza rybi wzrok, to można zostawić?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-299589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 6 Września 2013 romanb, na co czekasz , wędz jak juz wszystko Ci znane , resztę dopełni doświadczenie , które zdobędziesz .Trzymam kciuki .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-299594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 6 Września 2013 wycinam skrzela. Powiedz jednak dlaczegoBo skrzela to min. filtr i tam jest dużo szkodliwych substancji,jak chcesz to zostaw i posmakuj,to poczujesz gorycz. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-299597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 6 Września 2013 Bo skrzela to min. filtr i tam jest dużo szkodliwych substancji,jak chcesz to zostaw i posmakuj,to poczujesz gorycz.do gotowania to skrzela wycinam ale do wedzenia nie, tak samo jak nie wydlubuje oczu. Goryczki nie czuje przy wedzonym pstragu, zreszta moi znajomi tez tak robia. Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-299615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 6 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 6 Września 2013 Witaj Yogi, można tak jak na tym filmku Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-299620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McLeo Opublikowano 7 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 7 Września 2013 Genialne. Ale chyba dla mnie hardcore. Może dlatego nie jestem wędkarzem i ryby kupuje już sprawione. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-299697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 7 Września 2013 Ktoś już kiedyś podawał na forum podawał link do urządzenia (rurka na stojaku) służącego do wyjmowania kręgosłupa z ośćmi z ryb jednym ruchem. Nie mogę go odszukać. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-299699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McLeo Opublikowano 8 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 8 Września 2013 Dziękując jeszcze raz za wszystkie Wasze rady zrobiłem dziś drugie podejście do wędzenia. Z innym termometrem, ale jeszcze z nieizolowaną rurą. Tu pojawił się mały problem. Pstrągi:http://www.malew.user.icpnet.pl/pstragi.jpg Łosoś:http://www.malew.user.icpnet.pl/losos_nowy.jpg I eksperyment - golonki:http://www.malew.user.icpnet.pl/golonka.jpg I tu pytanie - nie udało mi się osiagnąć w golonce więcej jak 46 stopni a miałem nadzieję ją podpiec. Czy powinienem teraz ją parzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-299935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 8 Września 2013 McLeo, koniecznie musisz ją parzyć Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-299938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 8 Września 2013 I tu pytanie - nie udało mi się osiagnąć w golonce więcej jak 46 stopni a miałem nadzieję ją podpiec. Czy powinienem teraz ją parzyć? Golonka to takie ustrojswo ,że jak ja nie sparzysz to ją nie zjesz.Możesz ew. po wędzeniu upiec, ale w piekarniku a nie w wędzarni.Próba jak widać skończyła się fatalnie dla golonek :grin: bo masz te golonki jak wczesny Zbój Madej.Jestem tylko ciekaw skąd przyszedł Ci do głowy ten wynalazek.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-299972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 8 Września 2013 Widać, że więcej dymisz niż wędzisz, ale to nie Twoja wina, a konstrukcji wędzarni.Walczysz z temperaturą kosztem okopcenia.Koniecznie powinieneś ją przerobić na bardziej użyteczną. Spytaj się sprzedawcy czy kiedykolwiek miał coś wspólnego z wędzeniem, bo według mnie nigdy ani grama nie uwędził. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-299975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McLeo Opublikowano 8 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 8 Września 2013 Skąd wynalazek z golonkami? Z przypadku i rodzinnych eksperymentów. W sklepie kiedyś kupiliśmy golonki takie już upeklowane. Są zapakowane w specyficzny sposób, mięso jest "ofoliowane" i na to siatka. I przy eksperymentach wyszło, że po uwędzeniu jest całkiem całkiem - takie 'ratunkowe wędzonko' do wódki powiedzmy. No to postanowilim z bratem powtórzyć Trochę mnie zmartwiliście tym okopceniem jest o niebo lepiej niż za pierwszy razem, przedtem były naprawdę czarne. Tu też było parę procent bliższe temu co na Waszych zdjęciach. Ale potem próbowałem podnieść temperaturę no i ... jak widać wyszło tak sobie. Ale i tak zjem, ostatnio było czarniejsze a smakowało całkiem nieźle.Sprzedawca - cóż... Niby ma i praktykę, i dobre komentarze. Tak czy siak - nic nie poradzę, oprócz zaizolowania samej wędzarni i rury. Jeśli wtopiłem, trudno, muszę sobie radzić z tym co mam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-299990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 8 Września 2013 Tak czy siak - nic nie poradzę, oprócz zaizolowania samej wędzarni i rury. Jeśli wtopiłem, trudno, muszę sobie radzić z tym co mamMusisz tylko nauczyć się w''tym''wędzić,narazie nie panujesz nad temp.to widać po wyrobach,czytaj o wędzeniu I poszczególnych fazach to jest do ogarnięcia nawet na tym sprzęcie,tylko jest problem że masz za mało doświadczenia. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-299994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McLeo Opublikowano 8 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 8 Września 2013 Zanim tknąłem starałem się naczytać ile wlezie, zarówno forum, artykułu jak i książki. Ale ewidentnie albo coś pomijam, albo przedobrzam. Dziś wziałem inny termometr - elektroniczny, próbowałem na różnych poziomach wędzarni. Termometr na pewno jest dobry, porównywałem z innymi. Oczywiście ten co jest w przykrywę wmontowany można o konta dupy rozbić, nie ma nic wspólnego z temperaturą w środku.Temperatura utrzymuje się na poziomie 45-55 stopni (czujnik gdzieś na 3/4 wysokości wędzarni), przy 'normalnym żarze'. Ale wystarczy że otworzę drzwiczki i dorzucę kawałek drewna, temperatura potrafi skoczyć nagle do 100 stopni po czym po chwili zjechać do 60.No dobra, poczytam jeszcze o technikach palenia, może coś przeoczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-299995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 9 Września 2013 Ktoś już kiedyś podawał na forum podawał link do urządzenia (rurka na stojaku) służącego do wyjmowania kręgosłupa z ośćmi z ryb jednym ruchem. Nie mogę go odszukać. Maxell to było to Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-300000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McLeo Opublikowano 9 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 9 Września 2013 Rany, coś A`la Predator 2 Ale to racze chyba do takich mniejszych ryb, będzie miało siłę wyciągnąć kręgosłup z czegoś "mocniejszego"? Eeeee.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-300010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 9 Września 2013 No to jest pole do popisu dla mira. Ja bym takie cuś chętnie zanabył Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-300011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 9 Września 2013 Da się zrobić. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-300016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 9 Września 2013 McLeo.... Dosyć duże to palenisko jest w Twojej wędzarni (wnioskuję z proporcji do siekiery, młotka, etc). Spróbuj może przed paleniem nasypać wiaderko piasku/żwirku (czystego) na dno paleniska.Następnie te długie szczapy (które hajcujesz) przetnij piłą na małe klocki dł 7/10cm.Rozpal Koleżankę Wędzarynkę a następnie rozgarniaj po piasku żar, jest szansa, że będzie łatwiej z temp i dymem.Paląc długimi drewkami robi się "długi" płomień dodatkowo węgielki spadają/staczają się na dno paleniska i następuje kumulacja Jakoś zabezpiecz, żeby ten piasek nie uciekł po otwarciu drzwiczek Działaj i koryguj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8459-co-zrobi%C5%82em-nie-tak/page/2/#findComment-300026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.