Skocz do zawartości

Dyzia ciecia małe Conieco


Rekomendowane odpowiedzi

jak sie piecze na kilku poziomach to dobrze wlaczyc termoobieg( oczywiscie jakpiecyk posiada takie cos) u mnie skapa spoldzielnia dala zwykly piekarnik.

 

 

Było na "umlufcie" ;)  i nic nie pomogo. Przestrzeń pomiędzy pokładami była chyba zbyt mała. Następną razą robię tylko cztery foremki.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/11/#findComment-395126
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pasztety Halusi rozjechały się. Nawet po Europie. Fotki tylko się jeno ostały.
 

Ale zaszalałeś Włodku... Pasztety wyglądają bardzo dobrze.. a czy smaczne to Europejczycy musieliby się wypowiedzieć  :rolleyes:

Jeśli mam taką ilość pasztetu to piekę na dwa razy  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/11/#findComment-395174
Udostępnij na innych stronach

Jeśli mam taką ilość pasztetu to piekę na dwa razy

 

 

No właśnie. Jeszcze raz okazało się, że pośpiech jest tylko wskazany przy łapaniu pcheł, a nie w kuchni przy wyrobach.

 

 

 

czy smaczne to Europejczycy musieliby się wypowiedzieć

 

 

Że smaczne, to mieli okazję sprawdzić na miejscu. Zabrali ze sobą po sztuce wraz z dołączoną recepturą  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/?p=131912

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/11/#findComment-395295
Udostępnij na innych stronach

Przed ŚB miałem sposobność wypróbować garnek z sieci L..l. Spisał się wyśmienicie. Mandolina i prostokątna mieszczą się bez problemu /dzięki Tusiaczek/.

Jedyny drobny mankament to tylko 120 min. timera przy wyrobach parzonych.

 

post-51023-0-17923400-1420714791_thumb.jpg  post-51023-0-79478400-1420714834_thumb.jpg   post-51023-0-36603200-1420714873_thumb.jpg

 

Przy parzeniu wzrobów wręcz idealny.

 

Do barszczu albo grzańca zimą w ogrodzie będzie niezastąpiony.

 

 

 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/11/#findComment-395559
Udostępnij na innych stronach

 

 

wypróbować garnek z sieci L..l.

 

A to skorzystam z okazji i tutaj koledze Dyziowi podziękuje bo dzięki niemu po świętach i ja wszedłem w posiadanie takiego gara drogą barteru ;)

Dzięki za załatwienie tematu i miłe choć krótkie spotkanko - następnym razem zarezerwujcie sobie troszkę więcej czasu jadąc "po lub z" ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/11/#findComment-395563
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jedyny drobny mankament to tylko 120 min. timera przy wyrobach parzonych.
Ale jak przejdziesz te 120` to potem masz opcje parzenia stałego....  I wsadzasz se Pan takom goloneczkie na 8-10 godzin i po powrocie z roboty oblizujesz paluszki  :D

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/11/#findComment-395566
Udostępnij na innych stronach

 

 

następnym razem zarezerwujcie sobie troszkę więcej czasu jadąc "po lub z"

 

Dzięki. Nie omieszkamy.

 

 

 

Ale jak przejdziesz te 120` to potem masz opcje parzenia stałego

 

Nie czytałem jeszcze instrukcji, ale nie żałuję. Mogłem dzieki temu coś inne zrobić czy wypić. Dzięki Tobie już teraz wiem.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/11/#findComment-395590
Udostępnij na innych stronach

Zaległości ciąg dalszy.

 

Tradycją mojego domu jest to, że w Nowy Rok, kto jest w stanie spośród znajomych na siłach podążyć w moje progi, będzie obdarowany pierogami i barszczem. Ma sie rozumieć mięsnymi.

Przygotowania oczywiście trochę wcześniej, ale bywało, że i w Nowy Rok.

 

post-51023-0-99569900-1420817639_thumb.jpg   post-51023-0-56488000-1420817953_thumb.jpg

 

W tym roku produkcja pierogów zbiegła się z dopiekiem keksów, bo wyszły. Ale co mi tam. Podołałem.

 

post-51023-0-72286800-1420818180_thumb.jpg   post-51023-0-80353700-1420818230_thumb.jpg

 

Od zeszłego roku pojawiła się niepokojąca mnie opcja, że pierogi powinny być podsmażane co dla niektórych. Niestety lekko uległem. Okazało się, że teściowa też takie preferuje. Do tej pory łykała jak bocian żabę tylko gotowane. Był to pierwszy i ostatni raz. Profanacja.

 

post-51023-0-87297700-1420818489_thumb.jpg

 

Fotki wizyty znajomków z teściową na czele z Nowego Roku nie mam niestety. Ale zostawiłem sobie troche pierogów na potem.

 

post-51023-0-95416200-1420818816_thumb.jpg

 

Pierogi robię raz w roku. Podobnie białą kiełbasę. Dwa razy w roku. Tylko na święta. Już za nimi tesknię. Kto wie, może dożyję następnych świąt.

 

 

 

 

 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/11/#findComment-395888
Udostępnij na innych stronach

To jest silna wola. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/11/#findComment-395890
Udostępnij na innych stronach

oj ja bez pierogow to bym tak nie mogla  :) az caly ROK czekac...wszystko bardzo smakowite az zglodnialam :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/11/#findComment-395896
Udostępnij na innych stronach

Dziś sobota.

Dzień większych zakupów. Miałem w głowie dla odmiany jakąś rybę. Owszem. Kupiłem. Ale mięso oczywiście też. Jakaś siła ciągnęła chyba mnie na dział mięsny , bo szynkę ze skórą mieli w promocji. 3,5o €/kg. No schab jeszcze też wziąłem. Bo lubiem.

 

post-51023-0-88303600-1420901019_thumb.jpg   post-51023-0-43959400-1420901094_thumb.jpg

 

Będę ją parzył w mandolince. Dla niektórych w sercówce, a dla sąsiadów zza Odry w gruszkówce.

Odciąłem sama skórę. Tłuszcz oczywiście zostawiam.

 

post-51023-0-69183400-1420901313_thumb.jpg

 

Ten kawałek ma 3,oo kg, więc powinien się jeszcze zmieścić w mniejszej mandolinie.

 

Schab po odcięciu mizdry i warkocza też się już pekluje. Fotorelacja nastąpi oczywiście w odpowiednim terminie.

 

A tym czasem teściowa szykuje się już na jutrzejszego Pollachius virens. Dawno jej u mnie nie było. NIe ryby. Teściowej.

 

 

 

 

 

 

 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/11/#findComment-396052
Udostępnij na innych stronach

No i już po rybce.

Zamarynowałem w soku z cytryny z odrobiną chinskiego sosu rybnego doprawiając kolorowym pieprzem.

 

post-51023-0-47556800-1420992183_thumb.jpg

 

Panierowane w mące z niewielka ilością tartej bułki. Solone na patelni. Nie daję soli przed marynowaniem, bo zabiera ona wodę z filetów. W ten sposób są bardzo soczyste.

Podane z surówką z kiszonej kapusty, z zasmażaną kapustą z kosteczkami boczku do wyboru i ziemniakami puree gotowanymi z kawałkiem selera cebuli i masła. Do ziemniaków szczypta startej świeżo gałki muszkatołowej i śmietana. Z tłuszczu po smażeniu robię sos dodając troche mąki i wodę z gotowanych ziemniaków i lekko doprawiam sola i pieprzem.

Wszystkim smakowało. Teściowej najbardziej.

Edytowane przez Kruszynka

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/11/#findComment-396250
Udostępnij na innych stronach

Znowu trochę zaległości.

 

post-51023-0-69085800-1421671383_thumb.jpg   post-51023-0-90443800-1421671634_thumb.jpg   post-51023-0-82214500-1421671705_thumb.jpg   post-51023-0-06443400-1421671804_thumb.jpg   post-51023-0-03679500-1421671871_thumb.jpg   post-51023-0-44460300-1421671962_thumb.jpg

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/11/#findComment-397996
Udostępnij na innych stronach

Dyziu Cieciu drogi, piękne toto, ale teściowa, gdzie atest , nooo ??? :D .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/11/#findComment-397997
Udostępnij na innych stronach

Nie zdążyłem dodać.

 

post-51023-0-92378900-1421672369_thumb.jpg   post-51023-0-17423900-1421672443_thumb.jpg

 

Soczysta i smaczna. Bez dodatków przy peklowaniu. Tylko liść laurowy przy parzeniu.

 

Trochę przysnąłem. Zamiast czterech godzin było sześć. Aż wstyd się przyznać. Teściowej nie powiedziałem.

Edytowane przez Kruszynka

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/11/#findComment-397998
Udostępnij na innych stronach

No właśnie, jak tak można, musisz obiecać poprawę :D , a tak poza tym to w przekroju :thumbsup: .

Ty jeden mnie rozumiesz.  A co u twojej Teściowej ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/11/#findComment-398004
Udostępnij na innych stronach

Ooo Dyziu, mojej Pan świeci nad jej duszą dawno dawno, i atesty z Góry dostaję dla tego :D .

sory mi bardzo verry.

Mniej Ją Panie w swojej opiece!

Moja wciąż na ziemskim padole.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/11/#findComment-398010
Udostępnij na innych stronach

Wysiliłem sie na zdjęcie wyrobów. 

 

Rozmaryn, pieprz różnokolorowy, nalewka. Ostatnio taki trynd jest, więc nie chciałem na uboczu zostać.

 

post-51023-0-02457100-1421832239_thumb.jpg

 

W ostatni tydzień, bo po świętach mało co zostało, trzeba było coś zrobić.

Polędwica a`la parmeńska, jeszcze z przed świąt. Polędwica a`la wild lachs wczorajsza, polędwiczka na krótko w/g Gregora chyba wczorajsza i szynka parzona w mandolince z przed paru dni dwóch.

Plan pierwszy to Ratafia Mr. Boczka, która w nienaruszonym stanie dotarła do HH. Wyśmienita w smaku. Podparta prawdziwym uczuciem i więzią. Łącząca serca wszystkich forumowiczów. Wręcz bezcenna.

 

 

Zdjęcie zawiera lokowanie produktów.

Edytowane przez Kruszynka

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/11/#findComment-398457
Udostępnij na innych stronach

Hmmm no musztarda Kamisa , chrzan Rolnika , "wieprz pewnie ze mnjasta Odzi pochodzi" a "Uć" to Polska centralna  ... jak to się można pomylić .... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/11/#findComment-398498
Udostępnij na innych stronach

Hmmm no musztarda Kamisa , chrzan Rolnika , "wieprz pewnie ze mnjasta Odzi pochodzi" a "Uć" to Polska centralna  ... jak to się można pomylić .... ;)

nie do końca pojmuję, jako pozbawiony codziennego kontaktu z językiem polskim.  Poproszę po chłopsku.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/11/#findComment-398505
Udostępnij na innych stronach

musztarda i chrzan z polskiego sklepu zapewne, nie ma mozliwosci wyboru producenta ,wazne bo niby "polskie" :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/11/#findComment-398513
Udostępnij na innych stronach

Oj tam dyziu taki żarcik że niby obca ziemia ale stół Polski ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/11/#findComment-398515
Udostępnij na innych stronach

Oj tam dyziu taki żarcik że niby obca ziemia ale stół Polski ;)

Roger, sorry mi bardzo very, ale te prawie trzydzieści lat na wygnaniu zrobiło swoje w sprawie rozumienia żartów. W sprawie kuchni, to zawsze NASZA.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/11/#findComment-398740
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.