Kruszynka Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 22 Stycznia 2015 nie do końca pojmuję, Dyziu nie martw się,ja dopiero teraz skumałem o co kaman Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/12/#findComment-398757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Nie no Kaziu Ty mnie nie załamuj ja rozumiem że jest późno i myslenie idzie opornie ... no ale .... Hmmm no nie da się z Wami pożartować ... ale i tak przyniosę na ten stół dwa polskie nagie miecze Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/12/#findComment-398789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Roger, bo ty nie znasz tajemnicy musztardy. NAwet moje dziewczyny ,ktore jedza dania z roznych kuchni, stwierdzily, ze musztarda TYLKO POLSKA jest najlepsza i francuzi wysiadaja przy niej Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/12/#findComment-398938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 25 Stycznia 2015 (edytowane) Miałem problem wczoraj.Niespodziewanie zapowiedziała sie na obiad w niedzielę moja jedyna, wspaniała, ukochana teściowa. Znalazłem karkówke w zamrażarce, co ją chciałem na inny raz, ale cóż było robić.Wczoraj rozmroziłem, a dziś w na barbarzyńca namoczyłem we wszystkim, co Maxel kazał i upiekłem w rekawie. Z musztardami nie było kłopotu. Może jedynie z octem. Piekłem na chybcika w rekawie. O dziwo, mimo że bez maceracji, zasmakowało. Do tego podałem w/g zalecenia teściowej ziemniaki dreptane z odrobina masła, selera, śmietany i cebuli. Buraczki zasmażane i brukselka okraszona tarta bułką w maśle. I jako trzecie, kapusta kiszona na zasmażce z prawdziwym boczkiem i podgrzybkami.Nie życzono sobie zdjeć przy stole. Uważają, że jestem zboczony. Ale uważam, że ona łże. Edytowane 25 Stycznia 2015 przez Kruszynka Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/12/#findComment-399640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 25 Stycznia 2015 A mówiłem że teściowa to skarb . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/12/#findComment-399642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Dzięki musztardzie i składowi dodatków, po dwóch dniach dojrzewania mięso uzyskuje w przekroju fajny, czerwony kolor. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/12/#findComment-399643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Dzięki musztardzie i składowi dodatków, po dwóch dniach dojrzewania mięso uzyskuje w przekroju fajny, czerwony kolor. Niewątpliwie. Sprawdzę. Smakowało i tak. THX za przepis. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/12/#findComment-399645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 7 Lutego 2015 Przeglądając zamrażarkę trafiłem na kilogram mięsa, ktore mógłbym zmielić. Padło na pieczeń rzymską. Pieczen rzymska.pdf Nie zanotowałem niestety, kto jest autorem przepisu. Może ponownie po obrusie uda się poznać autora. Właśnie wsunąłem do piekarnika. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/12/#findComment-403304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 7 Lutego 2015 Posypane papryka slodka czy ostra? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/12/#findComment-403312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 7 Lutego 2015 Wydawało mi się, że słodką sypałem. Jeszcze godzinka w piekarniku i rano będzie wiadomo. Ale myślę, że odrobina ostrej na plasterku nie zaszkodzi. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/12/#findComment-403318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 7 Lutego 2015 Wydaje mi się że ostra jeszcze podkręci smak. Koniecznie pokaż zdjęcia upieczonej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/12/#findComment-403349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 19 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 19 Lutego 2015 Skusiła mnie Anuś. Uległem polędwicy w mleku. Poledwica peklowana na sucho i parzona w mleku z ziolami wg Anus.pdf Masło wyklarowałem i podpiekłem zapeklowane wcześniej polędwice pozbawione mizdry i warkocza. Garnek z pokaźnym dnem się też znalazł i 2,4 kg mięsa utopiłem w mleku z ziołami. Czas parzenia zgodnie z przepisem. Wyjąłem z gara i utaplałem miejszy kawałek w ziołach prowansalskich, większy, tak jak Anuś, w majeranku. Większy bez niczego, jakby tamte dwa nie podeszły. Do jutra będą się studziły, więc przekroju jeszcze nie będzie. Jak smakowało też napiszę. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/12/#findComment-405740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 19 Lutego 2015 Skusiła mnie Anuś. Uległem polędwicy w mleku. Dyzio ... bardzo się cieszę, że się na nią skusiłeś Jak smakowało też napiszę. Czekam z niecierpliwością na doznania smakowe Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/12/#findComment-405774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 20 Lutego 2015 Czekam z niecierpliwością na doznania smakowe Moje doznania smakowe bardzo pozytywne. Najbardziej mi podeszedł był ten z ziołami prowansaldzkimi. Kolegom w pracy wszystkie trzy podeszły, ale przypuszczam, że oni chyba łżą, bo ich wzstarczy czymś poczęstować i jeśli nie muszą zapłacić, to wychwalają przez pół dnia. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/12/#findComment-405860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 20 Lutego 2015 (edytowane) wychwalają przez pół dnia.Coś w tym jest jak dla mnie super wyglądają,pamiętaj że ja na nic nie liczę Edytowane 20 Lutego 2015 przez kostek61 Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/12/#findComment-405862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 10 Marca 2015 Nie bardzo lubię słowo masakra. Ale przed chilą zakupiłem 2kg słoniny. Parę dni temu kupowałem karkówkę, szynkę ze skórą i bez, golonki i boczek. Cena w granicach 4,5o €/kg.Dzisiejsza słonina w tej samej prawie cenie. A jaka gruba? Ho, ho ! Europejska, jej psia nać! Całe 15 mm. Masakra więc ! Mięsa się peklują na szynkę z szynkowara z warstwą tłuszczu, baleron, polędwicę ala, krakowską w/g Kostka i oczywiście boczek. Jutro z rana smalec. O smaku pizzy w/g PIS´a.Smalec zlotowy.pdf No i też hit ostatnich dni na forum, paprykarz szczeciński.Paprykarz szczecinski wg MariuszaB i Bon Air´a.pdf Planujemy mały wypad na narty ze znajomymi i wręcz wymogli na mnie to, aby "nie brać konserw". Mają wyraźną ochotę na śniadania i nie tylko z wyrobów z przepisów WB. Od kiedy jestem na forum udowadniam im co na codzień tracą. Udają, że nie, że wszystko OK. Ale ja im nie wierzę. Łżą. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/12/#findComment-411123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 11 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 11 Marca 2015 No i zrobiło się sentymentalnie.2200 g słoniny nie przepuściłem przez maszynkę. Pokroiłem w kostkę. Trzy godziny zeszły. Do szybkich krajaczy nie należę.No i w czasie krojenia zaczął się film wyswietlać. Dyzio lat sześć i jego ukochany Dziadziuś. Maszynkę miał, ale wolał w kostkę kroić słonine, co mu ją Babcia z targu przyniosła. Mówił, że lepiej smakuje. A że krojenie zabiera troche czasu, nawet jeśli to jest kilogram, Dziadziuś snuł opowieści. Dla mnie wtedy trochę makabryczne, bo o głodzie i o wojnie pierwszej. Ale widać siedziało to w nim mocno jeśli wnukowi opowiadał. Bitwa pod Verdun i głodzie jaki wtedy przeżywali. Pewnie wpajał mi wtedy szacunek do tego co ziemia spłodzi by nic nie marnować i do pracy, bez której niczego nie ma. Opowidał, że jedli korę z młodych brzóz. Nie docierało to wtedy do mnie, ale teraz umiem sobie to wyobrazić.W jak pieknych i spokojnych czasach żyjemy teraz. No dobra. Sentymenty na bok. Słonina pokrojona, ale wkradła się mała modyfikacja. Dodałem 300g słoniny wędzonej. Bo lubię. Teraz pewnie z dwie godziny na małym ogniu. Potem to co powinno się do zlotowego smalcu dodać i doczekać, aż zastygnie. Udręka, bo już pachnie. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/12/#findComment-411375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 12 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 12 Marca 2015 Dzisiaj hit tygodnia czyli paprykarz szczeciński. Mało roboty to primo po pierwsze. Primo po drugie, to już się pasteryzuje. Pierwszy raz. Nie ostatni. Już przed pasteryzacją wspaniały bukiet smakowy przypominający epokę dawną, słusznie minioną. Nastepną razą podwójnie. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/12/#findComment-411681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 12 Marca 2015 A po trzecie primo Cieciu Drogi, to ten niepowtarzalny lekki powiew PRLu, i wspomnień dawnych czar, to jest to co nas kręci . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/12/#findComment-411693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 12 Marca 2015 (edytowane) A z którego przepisu robiłeś tzn czy proporcje zachowałes jak w tym przepisie co podałes w linku ? Edytowane 12 Marca 2015 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/12/#findComment-411800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 13 Marca 2015 A z którego przepisu robiłeś tzn czy proporcje zachowałes jak w tym przepisie co podałes w linku ?Paprykarz dokładnie jak w przepisie. Szprotek tylko nie dałem chociaż już miałem je w ręce. Zrobiłem z makreli wędzonej i czarniaka. Ryż do risotto. wspomnień dawnych czar, to jest to co nas kręc Jeszcze nie zdążyłem powspominać, a już słoiczek do kochanej teściowej odjechał. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/12/#findComment-411827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 13 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 13 Marca 2015 No i wszystko zgodnie z tradycyjnie uświęconą koleją rzeczy, bez Teściowej nie da rdy . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/12/#findComment-411831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 31 Marca 2015 Jak dalej ? Z obróbki dziewięciu kilogramów schabów zostało jak widać ile mizdry i warkoczy. Na co to dobrze wykorzystać ??? No co ??? Uczę się. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/12/#findComment-417249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 31 Marca 2015 Ja robię mielonkę w szynkowarze. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/12/#findComment-417256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 31 Marca 2015 Dyziu Cieciu Drogi, a zapytaj teściowej na co by miała ochotę, i co by takiego smaczniusiego zjadła, na bank podrzuci jedynie słuszny kierunek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page/12/#findComment-417258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.