Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

co dalej robić z tym serem co mamy aby go nie zmarnować całkowicie? Pasta czy nie?

Pojedyncze wykwity pleśni to nie koniec świata.

Zacznij ser po prostu jeść. Trzymaj w lodówce odkryty, musi być codziennie odwracany na suchą podkładkę. Na serze powinna się wytworzyć sucha skórka.

Jeżeli pojawią się kropki czarnej pleśni to je wykrój a "ranę" wydezynfekuj spirytusem lub solanką i posmaruj oliwą.

Nie upierała bym się przy długim dojrzewaniu korycińskiego a raczej sera na wzór korycińskiego, bo może zostać zdominowany goryczką.

Jeżeli natomiast go wysuszysz to może leżeć w lodówce i dwa lata. Stanie się bardzo twardym (tarcie wyłącznie mechaniczne), aromatycznym serem przyprawowym.

Zostawiam zawsze resztki serów właśnie w tym celu. Uzyskane wiórki dojrzałego sera (może nosić ślady pleśni niebieskiej) są znakomite i przewyższają IMO walorami dostępne w handlu drogie sery przyprawowe.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/3/#findComment-302208
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 88
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dziękuję ;) Uczę się. Zdaję sobie sprawę że to nie Koryciński ale chciałbym choć coś z niego uzyskać. Na za dwa tygodnie znowu mam 20 litrów mleka zamówione wówczas błędu już nie popełnię. Muszę aby jakieś kultury zakupić.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/3/#findComment-302212
Udostępnij na innych stronach

Mówisz że nie jestem w stanie go zepsuć ;) ?

Wszystko można zepsuć, ale myślę że dasz radę :grin: Na forum i na stronie głównej jest kilka przepisów jak robić.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/3/#findComment-302390
Udostępnij na innych stronach

karkan,

Zobacz na ten post:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=170345#170345

Ser pielęgnowany na suchą skórkę.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/3/#findComment-302860
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Odszukałem dziś stary swój temat z pierwszym serem. Co najlepsze ten ser mam jeszcze w lodówce :D

Czyli ma ponad 2 lata.  W sobotę planuję zrobić kolejny ser. Z odpadów nierdzewnych zrobiliśmy taką oto praskę coś na wzór praski Łysego.

post-57505-0-49327100-1449129859_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/3/#findComment-460167
Udostępnij na innych stronach

No i piknie. Nie ma to jak kolejna wkrętka :) Ja PIWO a Ty SER :) i tak trzymać :)


A przedłużek do ramion nie musisz spawać. Mogą być dokręcane na tej ostatniej dziurce której i tak nie wykorzystasz na tłok :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/3/#findComment-460178
Udostępnij na innych stronach

No wiem wiem że jutro u nas. Ale dzisiaj u dostawcy :) Powodzonka - Ty to masz dobrze z tym mlekiem. Pozazdrościć tylko i wielce Ci podziękować za to że nam załatwiasz :)

Fajnie chłopaki że wkrętkę dostajecie bo to także fajna i smaczna zabawa. Nie wie tego ten kto nie spróbuje :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/3/#findComment-460233
Udostępnij na innych stronach

Próbowałem tego 2 letniego sera. Ogólnie dobry ale muszę sobie jakiś miecz samurajski do pocięcia kupić ;)

 

Co do prasy jeszcze na końcach trzeba wspawać kółka do lepszej stabilizacji. Tomek mówi aby obić drewnem ale chyba dam sobie spokój ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/3/#findComment-460244
Udostępnij na innych stronach

Jak jest twardy to trzesz na tarce do sosów, makaronów, do sałatek etc.

Albo na zapiekanki, pizze itp. Jest taki fajny pojemniczek z Tescoma na tarty ser (parmezan np.). I sobie posypujesz co chcesz i nic się nie psuje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/3/#findComment-460391
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj w TV Okrasa na jakimś zad...iu gotował i również robił ser z miejscowym serowarem który dostarcza też sery do Lidla. Ten serowar powiedział, że sok z figi działa tak samo jak podpuszczka. Jak myślicie, prawda to?

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/3/#findComment-460405
Udostępnij na innych stronach

Hmmmm pierwsze słyszę. Ale przecież można wypróbować. Ale drogo wyjdzie bo figi nie są tanie hehe :) Ja tam wolę naturalną podpuszczkę cielęcą a do ricotty ocet jabłkowy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/3/#findComment-460406
Udostępnij na innych stronach

sok z figi działa tak samo jak podpuszczka. Jak myślicie, prawda to?

Dotyczy to soku mlecznego (podobny do kauczuku) z drzewa figowego.

Po ułamaniu gałazki wylewa się takie mleczko.

Wprawdzie mam w szklarni kilkuletnią figę ale nie robiłam prób ze ścinniem mleka.

Ten sok jest u____wy, nie daje się zmyć wodą i ręce się kleją.

Podobnie enzymatycznie na mleko działają liście laurowe.

Dają jednak gorzki, korzenny posmak.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/3/#findComment-460446
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Moje wczorajsze sery.

Emmental 2.8 kg parmezan 3kg.

Jak polecacie solić z ręki czy solanka?

A ten żółty to już dojrzewał czy też świeżo zrobiony? ;)

I czego telefonów ode mnie nie odbierasz? ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/3/#findComment-472308
Udostępnij na innych stronach

Barwnik dodany :) A telefon mam inny numer tamten numer ma kolega z pracy bo to był firmowy :)

Co z tym soleniem?

Ja to solę w solance 25% (czyli kilo soli na 4 litry wody) przez 24 godziny co 12 godzin tylko przekręcam w solance.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8478-karkan-zaczyna-z-serami/page/3/#findComment-472310
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.