lopez73 Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 20 Września 2011 Pójście na skróty nie zawsze przynosi oczekiwane efekty :grin: dzięki :grin: na spróbowanie smaku tej kiełbasy myślałem zrobić mniej jak 5kg,tylko jak by mi i moim znajomym posmakowało,to ..... :grin: :grin: :grin: Jak już pisałem wyżej nie polecam tej kiełbasy w smaku jakaś dziwna ale to chyba zasługa tych ziół prowansalskich i soli morskiej a na probe zrobiłem tylko z 1 kg Cytuj "Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0 dla znawców tematu " lewa w górę " Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/862-przysmak-mnicha/page/2/#findComment-176472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 20 Września 2011 nie polecam tej kiełbasy w smaku jakaś dziwna A ja ją zrobiłem i w smaku i konsystencji była OK, tylko wędzenie spartaczyłem i kolor wyszedł mi nierówny, częściowo ciemny jak na drugiej fotce SZCZEPAN'a a częściowo osłonka odeszła od farszu i nie złapała koloru. Chyba za dużo wody chlupnąłem i nie dopilnowałem temperatury. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/862-przysmak-mnicha/page/2/#findComment-176478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez73 Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 20 Września 2011 nie polecam tej kiełbasy w smaku jakaś dziwna A ja ją zrobiłem i w smaku i konsystencji była OK, tylko wędzenie spartaczyłem i kolor wyszedł mi nierówny, częściowo ciemny jak na drugiej fotce SZCZEPAN'a a częściowo osłonka odeszła od farszu i nie złapała koloru. Chyba za dużo wody chlupnąłem i nie dopilnowałem temperatury. moja wyglądała tak : żonie w sumie smakowała Cytuj "Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy" - Albert Einstein. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6803&postdays=0&postorder=asc&start=0 dla znawców tematu " lewa w górę " Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/862-przysmak-mnicha/page/2/#findComment-176492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adylu Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Jestem początkujący i na pierwsze wędzenie zrobiliśmy m.in tę kiełbasę. Raczej wszystko odbyło się zgodnie z przepisem - wiadomo za pierwszym razem ciężko dokładnie pilnować temperatur, ale mniej więcej się zgadzały. Składniki oraz czasy wędzenia i parzenia identyczne jak w przepisie. Wyszła jak ze zdjęcia powyżej, spróbowaliśmy na drugi dzień po wędzeniu i nam smakowała. Mam problem, bo po tygodniu wiszenia w spiżarni kiełbasa zrobiła się sucha jak wiór i twarda jak kamień. Do tego tak się skurczyła, że wygląda jakby była w jelicie 15mm (jelita miały kaliber 28-30). Co źle zrobiłem ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/862-przysmak-mnicha/page/2/#findComment-392359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Skąd miałeś mięso? czy aby nie z marketu?, tam zdarza się mięso nastrzykiwane wodą z chemią która ma za zadanie utrzymać wodę w mięsie. Po za tym wędlinę przechowujemy w odpowiednich warunkach wilgotnościowych, Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/862-przysmak-mnicha/page/2/#findComment-392428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 22 Grudnia 2014 po tygodniu wiszenia w spiżarni kiełbasa zrobiła się sucha jak wiór i twarda jak kamień. Do tego tak się skurczyła, że wygląda jakby była w jelicie 15mm (jelita miały kaliber 28-30). Odparowała z niej woda i tyle.Z przepisu wynika, że jest to bardzo chuda kiełbasa a takie po suszeniu lubią schnąć na kamień.Wiele zależy jeszcze od tzw. tłuszczu międzytkankowego w użytym mięsie.Świnki w chowu przydomowego mają go więcej, fermowe prawie w ogóle.Skład mięsa bardzo chudego to 20% białka, 5% (lub mniej) tłuszczu a reszta to woda.W mojej skromnej opinii nie jest to przepis na kiełbasę dla początkującego.Zacznij od chłopskiej i obserwuj wyroby z tłuszczem. Zupełnie inaczej się zachowują.Twardą kiełbaskę użyj do bigosu.Tak sobie jeszcze pomyślałam a'propos nazwy tej kiełbasy.Może jest w niej zawarta aluzja do tej spodziewanej twardości i mnisiego umartwienia w czasie jej konsumpcji. Szczególnie po roku przechowywania Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/862-przysmak-mnicha/page/2/#findComment-392465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adylu Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Dzięki za odpowiedzi Mięso miałem ze sprawdzonego źródła, gdzie kupujemy od lat, ale nie bezpośrednio z hodowli. Co macie na myśli "odpowiednie warunki" do przechowywania ? Bo mnie tak na chłopski rozum wydawało się, że wieszam na kiju w spiżarni i będzie ok. Może roku nie wytrzyma, ale żeby po tygodniu była jak kamień to się trochę rozczarowałem.... Kiełbasa miała być chuda, bo taka nam bardzo smakuje i rzeczywiście na początku była super. Jak najlepiej przechowywać taką chudą kiełbasę (czytałem o mrożeniu, ale jakoś tak z dystansem podchodzę do tego)? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/862-przysmak-mnicha/page/2/#findComment-392512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.