Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

dzięki Gwizdek

komon zrobony, raczej kruciec ok 20cm z wstawionym szyberem fi 110

od dołu zrobiłem dolot z regulowaną żaluzją z nierdzewki kwadrat 14x14 tam podam powietrze z wentylatora

pozostało zamontowanie grzałki

termostatu

rurek do wieszania

 

jak umieścić wylot DG nad, czy pod grzałką??

Ja bym wylot DG umieścił pod grzałką i zostawił troch miejsca od spodu na jakiś pojemniczek, gdzie by skapywała smoła.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5945-dymogenerator-by-roger/page-3

Nie ma znaczenia gdzie, nad czy pod grzałką, ważne żeby było miejsce na pojemnik na smołę i żeby dym rozchodził się po całej wędzarni.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

  Tak sobie czytam o tych wędzarniach z lodówek i innych wynalazków typu płyty OSB, bloczki gazo-betonowe  i inne -materiały nie mające nic wspólnego z zastosowaniem do spożywki- i się zastanawiam gdzie ta tradycja i gdzie te zdrowe wyroby.  Nie mam nic przeciwko wędzarni z dobrym DG, wykonanej  z blachy  i podgrzewanej grzałką --ale jednak tworzywo sztuczne i pianka poliuretanowa w tak agresywnym środowisku to już przesada.
  Owszem --łatwiej skonstruować taką wędzarnię bo jakaś tam baza jest.

 

I niech nikt nie pisze że to nie szkodliwe --przecież kiedyś ludzi leczyli rtęcią i filtrowano wino za pomocą azbestu.

Edytowane przez inqubus

zatem stawiam na rozprowadzenie równomierne dymu, więc wylot zrobię nad grzałką ni i oczywiście z pojemnikiem - dzięki Panowie

jako grzałkę użyję grilla elektrycznego z wanienką pokrytą emalią

 

co do wypowiedzi Inqubus-a

pewnie masz rację co naturalne to naturalne

jednak pianka typu "styrodur" służy do izolacji zmywarek, lodówek, piekarników i tam dostała jakieś atesty

nie twierdzę, że jest 100% naturalna oraz zdrowa bo tego nie wiem

ale tak naprawdę 90% otaczających nas przedmiotów które posiadają kontakt z żywnością ma jakieś "ale" (teflon, silikon, pojemniki pcv, worki hdpe i itp)

 

Tak jak pisałem wnętrze lodówki kończę wykładać blachą nierdzewką moim zdaniem łatwiej utrzymać w czystości niż drewno

pośrednio pomiędzy ścianę lodówki a blachę włożyłem (jak pisano na forum) ekran zagrzejnikowy w celu odbicia ciepła

co do nierdzewki to chyba 100% profesjonalnego sprzętu spożywczego z niej jest właśnie robione od lat

 

a co do tradycji pewnie masz rację, ja jednak założenia miałem inne od samego początku, jednak jaki jest złty środek tego nie wiem

    Ekran zagrzejnikowy to  nic innego  jak styropian oklejony folią  aluminiową. Piszesz, że materiały z których jest wykonana lodówka spełniają atesty  --owszem, ale właśnie z tego powodu  iż są zastosowane w lodówce a nie w  urządzeniu w którym poza wysoką temperaturą mamy całą masę  różnych  substancji  z którymi te materiały mogą różnie zareagować.

 

  A to, że wyłożysz komorę blachą --nawet nierdzewną --nic nie zmieni do momentu kiedy łączenia tych blach nie bedą będą absolutnie szczelne --a nawet w pewnych warunkach sprawę pogorszy bo  blacha kumuluje ciepło  i może miejscowo nagrzać tworzywo (zwłaszcza ten ekran)  do wysokich temperatur.

 

A koszt matariału (desek i kantówek sosnowych struganych i przesezonowanych i przycietych nawymiar ) do wędzarni o wymiarach 70x70x130 wraz z okuciami  to koszt ok 150zł --nawet w średnio tanim tartaku --wygląd inny i wpływ na zdrowie  znikomy.

Dziękuję za zainteresowanie

szkoda, że tak późno

tak jak pisałem w temacie :wędzarnia z lodówki zalety, wady, zagrożenia

pierwsze infa były na tak więc kontynuowałem temat

mleko się rozlało wędzarnia w 95% gotowa

dziś kupuję pierwszy wsad i pekluję

proszę o poradę jak zrobić zalwę do:

-10 szt pstrąga świeżego po ok 400g - jaka zalewa, proporcje do tego i czas, jak najlepiej wędzić

- 1,5kg schabu

- 1,5kg karkówki

- 1,5kg szynki

razem 4,5kg mięsa - jaka zalewa i czas, jak wędzić

wiem, że jest dużo tabel i informacji na forum ale nie ma takich 100% jasnych

np. info z zalewą Pana Dziadka - przeraziło mnie z ilością peksolu na 10L zalewy - chyba za dużo

na napisane jest  20g na 10kg mięsa

mam strzykawkę do nastrzyku

Proszę o krótką informację ile czego, jak długo

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

krisolsztyn

Masz tutaj link do sciagniecia sobie pomocniczej sciagawki Rogera

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7109-sciagawka-dla-poczatkujacych/

 Tam jest i o miesie i o rybach.

Bardzo pomocna, a co do slonosci, to musisz sam ustalic sobie ilosc.  KAzdy z nas inaczej soli bo kazdy inaczej czuje smak

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Aniu, to jest dokładnie to co podałem post wyżej  :rolleyes:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

JA slepa dzisiaj Tusiaczku. :facepalm: Zmylilo mnie w linku nazwa tabeli dziadka, a nie otwieralam jego.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Roger daje pól na pól sól/peklosól ;)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Witam szanownych "zadymiaczy"

 

Moja wędzarnia przeszła test

czekam na regulator mocy i temperatury z Pamela bo termostat przy grzałce nie zdaje egzaminu

 

Testy:

uzyskana temperatura wewnątrz tak na 80% mocy grzałki to 90'C - nic nie śmierdzi, szyba równomiernie się nagrzała tak do 50'C

uszczelka orginalna jest ok nic się nie topi moim zdaniem deflektory dały efekt za radą kolegów

 

DG - zadymia komorę tak, że nie widać tylnej ściany tylko biały pachnący dym, pracuje tak na 60% wydajności pompki

Pytanie:

Po testach ok 1,5h (wyłączyłem DG i wysypałem zrębki) zostało białego popiołu niecałe pudełko od zapałek w popielniku, a w komorze DG 2 pudełka od zapałek węgla drzewnego - czy oznacza to prawidłowy proces spalania?

z wylotu do miseczki wydobyło się tak z 3cm3 czarnej gęstej mazi, która po ostygnięciu zrobiła się twarda 

DG mogę dotknąć ręką już ok 10 cm nad wylotem 

- czy oznacza to prawidłowy proces spalania?

Mięso się pekluje, w sobote wjadą pstrągi no i niedziela 1 wędzenie :)

  • 3 tygodnie później...

wędzarnia i DG działa, jest moim zdaniem ok

dziękuję za porady i uwagi wszystkim

pierwsze próbne wędzonki daaaawno zjedzone

jutro kolejne nauki i próby, tym razem leszcz

 

kilka fotek

jak coś to chętnie podpowiem co i jak

 

post-59880-0-15796600-1383912222_thumb.jpgpost-59880-0-73103100-1383912266_thumb.jpgpost-59880-0-82916800-1383912315_thumb.jpgpost-59880-0-20723600-1383912357_thumb.jpgpost-59880-0-70419300-1383912248_thumb.jpgpost-59880-0-75989400-1383912290_thumb.jpgpost-59880-0-43745200-1383912332_thumb.jpg

 

pozdrawiam

Kiedyś przymierzałem się do zrobienia inkubatora do wylęgu drobiu właśnie z lodówki.

Dzisiaj pewnie byłoby łatwo skonstruować elektroniczny regulator temperatury i wilgotności oraz mechanizm obracania jaj.

  • 2 tygodnie później...

witam, dziękuję za dobre słowo

wędzarnia działa i daje radę

znajomi twierdzą, że wędzonki są ok, nie okopcone i nie spalone

a to dzięki fajnemu forum i jego aktywnym użytkownikom

:)

Fajnie wyszło. Tak z ciekawości. Sterownik masz z jedną sondą? I gdzie ją umieściłeś? Pytam bo ja tez mam wędzarnię z lodówki i mam 4 sondy rozmieszczone dookoła na różnych poziomach i rozkład temperatur potrafi być z różnicami ładnych kilku stopni.... W Ciebie może być przez tą szybę nawet więcej...

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

mam dwie sondy

jedna na przy ścianie bocznej w środku wysokości, tylko wystaje czujnik

druga zawieszam w środku pomiędzy wędzonkami, tak w połowie wys wedzonek

wskazania temperatur na sondach różnica +-1'C

wcześniej mierzyłem dodatkowym termometrem z metalową sondą - przy kalibracji regulatora różnice +-1'C

wędzę razem ryby i mięso, nie widzę oznak przypalenia

przez szybę widać jak rozchodzi się dym i krąży wewnątrz komory - cyrkulacja chyba ok

wpływ na cyrkulację ma otwarcie szybra, mam w kominie i na dole pod grzałką

szyba jest podwójna -tzw panel szybowy podobny jak w oknach więc dość dobra izolacja

natomiast otwarcie drzwi - są duże powoduje zawirowanie temp. tak na 30-60sek.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.