krisolsztyn Opublikowano 19 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 19 Października 2013 dzięki Gwizdekkomon zrobony, raczej kruciec ok 20cm z wstawionym szyberem fi 110od dołu zrobiłem dolot z regulowaną żaluzją z nierdzewki kwadrat 14x14 tam podam powietrze z wentylatorapozostało zamontowanie grzałkitermostatururek do wieszania jak umieścić wylot DG nad, czy pod grzałką?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8635-w%C4%99dzarnia-z-lod%C3%B3wki-zalety-wady-zagro%C5%BCenia/page/2/#findComment-307696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 19 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 19 Października 2013 Ja bym wylot DG umieścił pod grzałką i zostawił troch miejsca od spodu na jakiś pojemniczek, gdzie by skapywała smoła. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5945-dymogenerator-by-roger/page-3 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8635-w%C4%99dzarnia-z-lod%C3%B3wki-zalety-wady-zagro%C5%BCenia/page/2/#findComment-307726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 19 Października 2013 Nie ma znaczenia gdzie, nad czy pod grzałką, ważne żeby było miejsce na pojemnik na smołę i żeby dym rozchodził się po całej wędzarni. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8635-w%C4%99dzarnia-z-lod%C3%B3wki-zalety-wady-zagro%C5%BCenia/page/2/#findComment-307727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inqubus Opublikowano 19 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 19 Października 2013 (edytowane) Tak sobie czytam o tych wędzarniach z lodówek i innych wynalazków typu płyty OSB, bloczki gazo-betonowe i inne -materiały nie mające nic wspólnego z zastosowaniem do spożywki- i się zastanawiam gdzie ta tradycja i gdzie te zdrowe wyroby. Nie mam nic przeciwko wędzarni z dobrym DG, wykonanej z blachy i podgrzewanej grzałką --ale jednak tworzywo sztuczne i pianka poliuretanowa w tak agresywnym środowisku to już przesada. Owszem --łatwiej skonstruować taką wędzarnię bo jakaś tam baza jest. I niech nikt nie pisze że to nie szkodliwe --przecież kiedyś ludzi leczyli rtęcią i filtrowano wino za pomocą azbestu. Edytowane 19 Października 2013 przez inqubus Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8635-w%C4%99dzarnia-z-lod%C3%B3wki-zalety-wady-zagro%C5%BCenia/page/2/#findComment-307731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisolsztyn Opublikowano 21 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 21 Października 2013 zatem stawiam na rozprowadzenie równomierne dymu, więc wylot zrobię nad grzałką ni i oczywiście z pojemnikiem - dzięki Panowiejako grzałkę użyję grilla elektrycznego z wanienką pokrytą emalią co do wypowiedzi Inqubus-apewnie masz rację co naturalne to naturalnejednak pianka typu "styrodur" służy do izolacji zmywarek, lodówek, piekarników i tam dostała jakieś atestynie twierdzę, że jest 100% naturalna oraz zdrowa bo tego nie wiemale tak naprawdę 90% otaczających nas przedmiotów które posiadają kontakt z żywnością ma jakieś "ale" (teflon, silikon, pojemniki pcv, worki hdpe i itp) Tak jak pisałem wnętrze lodówki kończę wykładać blachą nierdzewką moim zdaniem łatwiej utrzymać w czystości niż drewnopośrednio pomiędzy ścianę lodówki a blachę włożyłem (jak pisano na forum) ekran zagrzejnikowy w celu odbicia ciepłaco do nierdzewki to chyba 100% profesjonalnego sprzętu spożywczego z niej jest właśnie robione od lat a co do tradycji pewnie masz rację, ja jednak założenia miałem inne od samego początku, jednak jaki jest złty środek tego nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8635-w%C4%99dzarnia-z-lod%C3%B3wki-zalety-wady-zagro%C5%BCenia/page/2/#findComment-307974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inqubus Opublikowano 21 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 21 Października 2013 Ekran zagrzejnikowy to nic innego jak styropian oklejony folią aluminiową. Piszesz, że materiały z których jest wykonana lodówka spełniają atesty --owszem, ale właśnie z tego powodu iż są zastosowane w lodówce a nie w urządzeniu w którym poza wysoką temperaturą mamy całą masę różnych substancji z którymi te materiały mogą różnie zareagować. A to, że wyłożysz komorę blachą --nawet nierdzewną --nic nie zmieni do momentu kiedy łączenia tych blach nie bedą będą absolutnie szczelne --a nawet w pewnych warunkach sprawę pogorszy bo blacha kumuluje ciepło i może miejscowo nagrzać tworzywo (zwłaszcza ten ekran) do wysokich temperatur. A koszt matariału (desek i kantówek sosnowych struganych i przesezonowanych i przycietych nawymiar ) do wędzarni o wymiarach 70x70x130 wraz z okuciami to koszt ok 150zł --nawet w średnio tanim tartaku --wygląd inny i wpływ na zdrowie znikomy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8635-w%C4%99dzarnia-z-lod%C3%B3wki-zalety-wady-zagro%C5%BCenia/page/2/#findComment-308062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisolsztyn Opublikowano 22 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 22 Października 2013 Dziękuję za zainteresowanieszkoda, że tak późnotak jak pisałem w temacie :wędzarnia z lodówki zalety, wady, zagrożeniapierwsze infa były na tak więc kontynuowałem tematmleko się rozlało wędzarnia w 95% gotowadziś kupuję pierwszy wsad i peklujęproszę o poradę jak zrobić zalwę do:-10 szt pstrąga świeżego po ok 400g - jaka zalewa, proporcje do tego i czas, jak najlepiej wędzić- 1,5kg schabu- 1,5kg karkówki- 1,5kg szynkirazem 4,5kg mięsa - jaka zalewa i czas, jak wędzićwiem, że jest dużo tabel i informacji na forum ale nie ma takich 100% jasnychnp. info z zalewą Pana Dziadka - przeraziło mnie z ilością peksolu na 10L zalewy - chyba za dużona napisane jest 20g na 10kg mięsamam strzykawkę do nastrzykuProszę o krótką informację ile czego, jak długo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8635-w%C4%99dzarnia-z-lod%C3%B3wki-zalety-wady-zagro%C5%BCenia/page/2/#findComment-308110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 22 Października 2013 Proszę o krótką informację ile czego, jak długo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7109-sciagawka-dla-poczatkujacych/?hl=%20tabela%20%20dziadka Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8635-w%C4%99dzarnia-z-lod%C3%B3wki-zalety-wady-zagro%C5%BCenia/page/2/#findComment-308111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 22 Października 2013 krisolsztynMasz tutaj link do sciagniecia sobie pomocniczej sciagawki Rogerahttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7109-sciagawka-dla-poczatkujacych/ Tam jest i o miesie i o rybach.Bardzo pomocna, a co do slonosci, to musisz sam ustalic sobie ilosc. KAzdy z nas inaczej soli bo kazdy inaczej czuje smak Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8635-w%C4%99dzarnia-z-lod%C3%B3wki-zalety-wady-zagro%C5%BCenia/page/2/#findComment-308113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 22 Października 2013 Aniu, to jest dokładnie to co podałem post wyżej Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8635-w%C4%99dzarnia-z-lod%C3%B3wki-zalety-wady-zagro%C5%BCenia/page/2/#findComment-308118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 22 Października 2013 JA slepa dzisiaj Tusiaczku. Zmylilo mnie w linku nazwa tabeli dziadka, a nie otwieralam jego. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8635-w%C4%99dzarnia-z-lod%C3%B3wki-zalety-wady-zagro%C5%BCenia/page/2/#findComment-308119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisolsztyn Opublikowano 22 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 22 Października 2013 dziękujęno i wszystko jasnezrobię 100g peksoli na 1 L zalewy - 5dnitak jak radzi Roger Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8635-w%C4%99dzarnia-z-lod%C3%B3wki-zalety-wady-zagro%C5%BCenia/page/2/#findComment-308120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 22 Października 2013 Roger daje pól na pól sól/peklosól Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8635-w%C4%99dzarnia-z-lod%C3%B3wki-zalety-wady-zagro%C5%BCenia/page/2/#findComment-308173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisolsztyn Opublikowano 24 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 24 Października 2013 Witam szanownych "zadymiaczy" Moja wędzarnia przeszła testczekam na regulator mocy i temperatury z Pamela bo termostat przy grzałce nie zdaje egzaminu Testy:uzyskana temperatura wewnątrz tak na 80% mocy grzałki to 90'C - nic nie śmierdzi, szyba równomiernie się nagrzała tak do 50'Cuszczelka orginalna jest ok nic się nie topi moim zdaniem deflektory dały efekt za radą kolegów DG - zadymia komorę tak, że nie widać tylnej ściany tylko biały pachnący dym, pracuje tak na 60% wydajności pompkiPytanie:Po testach ok 1,5h (wyłączyłem DG i wysypałem zrębki) zostało białego popiołu niecałe pudełko od zapałek w popielniku, a w komorze DG 2 pudełka od zapałek węgla drzewnego - czy oznacza to prawidłowy proces spalania?z wylotu do miseczki wydobyło się tak z 3cm3 czarnej gęstej mazi, która po ostygnięciu zrobiła się twarda DG mogę dotknąć ręką już ok 10 cm nad wylotem - czy oznacza to prawidłowy proces spalania?Mięso się pekluje, w sobote wjadą pstrągi no i niedziela 1 wędzenie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8635-w%C4%99dzarnia-z-lod%C3%B3wki-zalety-wady-zagro%C5%BCenia/page/2/#findComment-308525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisolsztyn Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 8 Listopada 2013 wędzarnia i DG działa, jest moim zdaniem okdziękuję za porady i uwagi wszystkimpierwsze próbne wędzonki daaaawno zjedzonejutro kolejne nauki i próby, tym razem leszcz kilka fotekjak coś to chętnie podpowiem co i jak pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8635-w%C4%99dzarnia-z-lod%C3%B3wki-zalety-wady-zagro%C5%BCenia/page/2/#findComment-311618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 9 Listopada 2013 Eleganckie wykonanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8635-w%C4%99dzarnia-z-lod%C3%B3wki-zalety-wady-zagro%C5%BCenia/page/2/#findComment-311762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 9 Listopada 2013 Ładnie, tak trzymaj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8635-w%C4%99dzarnia-z-lod%C3%B3wki-zalety-wady-zagro%C5%BCenia/page/2/#findComment-311881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakoszek Opublikowano 9 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 9 Listopada 2013 Kiedyś przymierzałem się do zrobienia inkubatora do wylęgu drobiu właśnie z lodówki. Dzisiaj pewnie byłoby łatwo skonstruować elektroniczny regulator temperatury i wilgotności oraz mechanizm obracania jaj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8635-w%C4%99dzarnia-z-lod%C3%B3wki-zalety-wady-zagro%C5%BCenia/page/2/#findComment-311885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisolsztyn Opublikowano 22 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 22 Listopada 2013 witam, dziękuję za dobre słowowędzarnia działa i daje radęznajomi twierdzą, że wędzonki są ok, nie okopcone i nie spalonea to dzięki fajnemu forum i jego aktywnym użytkownikom Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8635-w%C4%99dzarnia-z-lod%C3%B3wki-zalety-wady-zagro%C5%BCenia/page/2/#findComment-315224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 22 Listopada 2013 Fajnie wyszło. Tak z ciekawości. Sterownik masz z jedną sondą? I gdzie ją umieściłeś? Pytam bo ja tez mam wędzarnię z lodówki i mam 4 sondy rozmieszczone dookoła na różnych poziomach i rozkład temperatur potrafi być z różnicami ładnych kilku stopni.... W Ciebie może być przez tą szybę nawet więcej... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8635-w%C4%99dzarnia-z-lod%C3%B3wki-zalety-wady-zagro%C5%BCenia/page/2/#findComment-315227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisolsztyn Opublikowano 22 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 22 Listopada 2013 mam dwie sondyjedna na przy ścianie bocznej w środku wysokości, tylko wystaje czujnikdruga zawieszam w środku pomiędzy wędzonkami, tak w połowie wys wedzonekwskazania temperatur na sondach różnica +-1'Cwcześniej mierzyłem dodatkowym termometrem z metalową sondą - przy kalibracji regulatora różnice +-1'Cwędzę razem ryby i mięso, nie widzę oznak przypaleniaprzez szybę widać jak rozchodzi się dym i krąży wewnątrz komory - cyrkulacja chyba okwpływ na cyrkulację ma otwarcie szybra, mam w kominie i na dole pod grzałkąszyba jest podwójna -tzw panel szybowy podobny jak w oknach więc dość dobra izolacjanatomiast otwarcie drzwi - są duże powoduje zawirowanie temp. tak na 30-60sek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8635-w%C4%99dzarnia-z-lod%C3%B3wki-zalety-wady-zagro%C5%BCenia/page/2/#findComment-315233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.