Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie moim skromnym zdaniem ,praktyka i jeszcze raz praktyka.

Jestem szczęściarzem , bo posiadam dwie wędzarnie, z kanałem i bezpośrednią.

Jestem w stanie dobrze wędzić w jednej jak i w drugiej.

Jedyny problem z wędzeniem mam -jak przyjdzie powódź.

Ale to już kwestia dla mistrzów. ;)

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

• Odpowiedzi 81
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Tomek musisz zmeliorować teren i usypać kopiec (np. KOPIEC WUJA TOMA) i będziesz miał spokój  :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Rozpoczynając swoją przygodę z wędzeniem na początku w planach była wędzarnia z tunelem. Będąc codziennym gosciem tego forum zdecydowałem się jednak na tę z paleniskiem bezposrednim (jestem w trakcie budowy). W opinii części forumowiczów w takiej wędzarni występują trudności w wędzeniu na zimno. Jeżeli w swojej będę tak miał, to i tak nie widzę problemu - po prostu przygotuję sobie przenosny kanał który będę wmontowywał w obecne palenisko i chyba w ten sposób będę sobie radzić.

Ab48. Wystarczy że zapytasz o radę kol. AndyAndy i On poinstruuje Cię jak wędzić zimnym dymem na zimno w wędzarni z paleniskiem bezpośrenim. Jest to tak samo proste jak wędzenie dymem ciepłym. Oczywiście kanał też możesz sobie dorobić jeżeli będziesz miał ochotę.

po prostu przygotuję sobie przenosny kanał który będę wmontowywał w obecne

Prościej dokupić dymogenerator,tylko koszty trochę się podniosą.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Wystarczy że zapytasz o radę kol. AndyAndy i On poinstruuje Cię jak wędzić zimnym dymem na zimno w wędzarni z paleniskiem bezpośrenim. Jest to tak samo proste jak wędzenie dymem ciepłym.

Proste to jest jesienią, zimą i wczesną wiosną, latem już nie. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Masz PISu rację, latem nieco gorzej, ale taki doraźny DG można zrobić nawet z puszki po konserwach i nie będzie drożej niż 30-40 złociszy razem z pompką, zawsze to taniej i mniej kłopotliwie niż kanał budować.

Prościej dokupić dymogenerator,tylko koszty trochę się podniosą.

kostek61  no ale wędzarnię też należy ogrzać . :D 

Pozdrowienia ślę .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Z sąsiadem podjelismy decycję ze wybuduwjemy wędzarnię na wzór wędzarni beiota. Wczoraj wylaliśmy już ławę i w sobotę mamy zamiar wziąć się za murowanie, na szczęście mrozy nas omijają. Ale teraz zastanawiamy się z której strony zrobic palenisko, bo to również doś istotna sprawa. W wędzarni beiota sa drzwiczki, ale my chcemy zastosować szufladę. Proszę o poradę bardziej doświadczonych kolegów :)

...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... :D

Jedo i drugie rozwiązanie jest dobre, osobiście jednak wolę drzwiczki dwudzielne, takie od pieca chlebowego, ze względu na większą łatwość obsługi, wygodę i swobodę regulacji oraz ew. manewrowania szczpami w trakcie procesu, ale to tylko moja opinia.

ok, tylko na która stronę świata ma być to zwrócone, dodam wiatr wieje najczesciej z kierunku zachodniego.

Raczej od zachodu.Ja miałem od poludnia i zmieiłem na od zachodu. Jeszcze zwróć uwage na jakieś zawirowania, odbicia wiatru lokalne ale swoją dzialke na pewno znasz i  wiesz w którym miejscu jest zaciszniej a w którym wiecej wieje lub wiatr "kręci".

w miejscu gdzie jest ława wylana, to patrząc w kierunku zachodnim to jet przestrzeń, tylko od północy stoi drewutnia, która powoduje że jest ciszej.

Zrób z tej strony z której na podstawie obserwacji masz pewność że jest ciszej i spokojniej. Będziesz miał wtedy naturalną, niczym nie wymuszaną cyrkulację powietrza i Ty będziesz decydwal jak palić aby było wszystko wg. Twoich potrzeb.

• 2 tygodnie później...

Witam,

Gdzie mogę znaleźć projekt połączenia wędzarni z paleniskiem pośrednim i bezpośrednim do jednej komory.

Jak połączyć te dwie komory przy jednym deflektorze.

• 2 lata później...

Witam,

Gdzie mogę znaleźć projekt połączenia wędzarni z paleniskiem pośrednim i bezpośrednim do jednej komory.

Jak połączyć te dwie komory przy jednym deflektorze.

Odswiezę temat też interesuje mnie jak wygląda to połączenie zaczynam murowanie i nie wiem już sam czy robić dodatkowo bezpośrednie a jeśli tak to jak to wygląda ( połączenie) ktoś ma jakieś fotki

Nie da się połączyć paleniska bezpośredniego z pośrednim.Jedno i drugie są pod komorą tylko palenisko pośrednie jest oddzielone od komory stropem z otworem dymowym a w palenisku bezpośrednim tego stropu nie ma.Albo jedno albo drugie.Można natomiast wybudować wędzarnię z paleniskiem bezpośrednim i kanałowym lub pośrednim i kanałowym.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Sorki chodziło mi o kanałowe i bezposrednie. Nigdzie nie mogę znaleźć na fotelach jak wygląda komora wędzarni  pod spodem z wychodząca rurą od kanałowego i paleniskiem bezpośrednim . Wiem że rura kanałowa powinna być w miejscu centralnym na środku to jak wygląda to palenisko pod komora wędzarnianą . Dopiero się uczę i staram się unikać błędów już na samym początku budowy

Wędzarnia będzie murowana takie bezpośrednie na pewno się sprzyda chociażby do samego osuszania a kto wie czy nie wędzenia co wyjdzie w praktyce. Tu np. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5595-wedzarnia-hudziny/jest palenisko kanałowe i bezposrednie z tego co widzę zalane tylko kanałowe a jak to wygląda w bezpośrednim też jest strop z dodatkowym kanałem pionowym czy jak ?

Edytowane przez cris66

Nie da się połączyć paleniska bezpośredniego z pośrednim.Jedno i drugie są pod komorą tylko palenisko pośrednie jest oddzielone od komory stropem z otworem dymowym a w palenisku bezpośrednim tego stropu nie ma

Arku, piszesz ze sie nie da ,ale sie da. ;)Osobiscie mam cos takiego,a mianowicie moj strop jest zrobiony z blach zespawanych w odstepie 40 mm z otworem 250x250 mm ktore moge w kazdej chwili wyjac z wedzarni.dodatkowo mam palenisko "kanalowe" ktore tez moge zaslepic wedzac innym paleniskiem :)

pozdrowienia Olek.P

Arku, piszesz ze sie nie da ,ale sie da. ;

Masz rację .Nie wziąłem pod uwagę że można zrobić niby strop z blachy z otworem i ją ściągać. :facepalm:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

I na jakim przeważnie wędzisz? Która wersja wydaje ci się najlepsza?

Wedze w zalznosci od potrzeby,moim zdaniem wszystkie trzy sa dobre.

Masz rację .Nie wziąłem pod uwagę że można zrobić niby strop z blachy z otworem i ją ściągać.

Taki strop jest praktyczny bo nie kumuluje ciepla.

Wiem że rura kanałowa powinna być w miejscu centralnym na środku

Nie koniecznie; ja mam rure dymowa z boku, a jako Deflektor mam "skrzydlo " z wetylatora. Jest napedzane cieplym powierzem z paleniska i rozprowadza rownomiernie powietrze i daym w komorze wedzarniczej tak, ze nie musze przekladac kijow podczas wedzenia . :) Ale to robie :facepalm:

pozdrowienia Olek.P
Gość ArkoGdynia

Ja również zrobiłem sobie taką hybrydę...znajdziesz w dziale budowy pod hasłem WGK czyli wędzarnio grillo kominek. Ja mam pod komorą wędzarnię " bezpośrednią" ze stropem i obok palenisko z kanałem. Wszystko połączone rurą fi 200 z trójnikiem i dwoma szybrami do sterowania. Z praktyki powiem że w większości używam paleniska "bezpośredniego" a pośrednie wykorzystuję do wędzenia na zimno.

Z Dymnym pozdrowieniem...

cris66, dnia 18 Wrze 2016 - 07:16, napisał: Wiem że rura kanałowa powinna być w miejscu centralnym na środku Nie koniecznie; ja mam rure dymowa z boku, a jako Deflektor mam "skrzydlo " z wetylatora. Jest napedzane cieplym powierzem z paleniska i rozprowadza rownomiernie powietrze i daym w komorze wedzarniczej tak, ze nie musze przekladac kijow podczas wedzenia . Ale to robie

pozdrowienia Olek.P