Anetka Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Lipca 2007 Wczoraj wędziałam kiełbasę - taka była kombinowana trochę łopatki brzuszka i i chudego podgardla , dobrze wyrobione , doprawiono i właściwie wszystko powinno być w porządku ale nie jest i to już drugi raz , wędzone w tem. 40-50 oC i problem w tym , że kiełbasa wędziła się w takie ciapki nierównomierne , wędziłam prawie trzy godziny , bo cały czas nie miała właściwego koloru ( była przewieszana) ale potem okazało się , że owszem aż za bardzo uwędzona ale pod flakiem a nie na wierzchu ( poprzednim razem też mi się tak stało) , i teraz mam pytanie czy to wina flaków , to już jest końcówka pęczka a mam je kilka miesięcy i te na końcu są inne niż była na początku ( teraz nawet po kilku godzinach moczenia czuje się , żę są dość grube , niestety jeść się ich po uwędzeniu nie da, odchodzą od kiełbasy same) Czy mam sobie dać z nimi spokój i kupić nowe :question: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/864-jelita-a-kolor-w%C4%99dzenia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Lipca 2007 Witam Anetka . Ja przechowuję jelita w grubej soli w słoiku na dolnej półce w lodówce nieraz ponad rok i nigdy nie miałem problemu z uwędzeniem . Warunek że jelita nie są zepsute już kupione . Nie miałem takiego zdarzenia i nie mogę się wypowiedzieć myślę że dobra dusza się znajdzie i się wypowie. Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/864-jelita-a-kolor-w%C4%99dzenia/#findComment-14293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Lipca 2007 Anetka Możesz zrobić zdjęcie ?.Co to za jelita (przypuszczam że wieprzowe) i jak je przechowujesz. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/864-jelita-a-kolor-w%C4%99dzenia/#findComment-14296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Lipca 2007 Jelita oczywiście wieprzowe stoją sobie w dolnej szufladzie w lodówce od kilku miesięcy (są w soli i w torebce ze strunowym zamknięciem) było ich bardzo dużo :grin: , nie mają oznak zepsucia pachną normalnie tylko są inne niż na początku pęczka przed moczeniem wyglądają na bardzo grube.Przy poprzednich wędzeniach nie miałam problemu, a teraz dwa razy pod rząd taka klapa :blush: , kiełbasa bardzo uwędzona na upartego mozna zjeść a i do tego wyszła jakaś taka za sucha , przy tym wędzona była kiłbasa szlachty w osłonce białkowej i to się uwędziło dobrze (choć oczywiście w pieczeniu pęło i cały smak wyciekł) :devil: czyli wniosek taki muszę chyba zrobić z tego wszystkiego jakąś pastę :sad:. Choć raz musi być jakaś wpadka ale aż dwa razy to za dużo :devil:. Kupować nowe jelita :question: tych jest może z 8 metrów może ciut więcej Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/864-jelita-a-kolor-w%C4%99dzenia/#findComment-14298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Lipca 2007 Anetko Chciałbym Ci pomóc ale że kiełbasa wędziła się w takie ciapki nierównomierne nic mi nie mówi, dlatego prosiłem o zdjęcie. Na przyszłość jelita przechowuj zasolone w słoiku szklanym dobrze zakręconym. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/864-jelita-a-kolor-w%C4%99dzenia/#findComment-14305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Lipca 2007 kiełbasa na jelicie ma kolor tylko od góry trochę z boku a reszta jelita jest biała nie uwędzona ale w środku farsz jest bardzo mocno uwędzony czego nie widać na wierzchu tylko w kilku miejscach przez co przeciągałam czas wędzenia aż środek zrobił się bardzo uwędzony co widać dopiero po zdjęciu osłonki (sama osłonka schodzi jak balonik ) aparat mam narazie po za zasięgiem a jak już będzie to podejrzewa, że coś już zrobię z tego przewędzonego farszu Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/864-jelita-a-kolor-w%C4%99dzenia/#findComment-14306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Lipca 2007 Nie mam bladego pojęcia co może być przyczyną takiego stanu rzeczy.Jedynie co mogę myśleć to to że jelito wyschło podczas przechowywania i w tych zasuszonych miejscach nie przepuszcza dymu.Jakie były jelita po wyciągnięciu z woreczka wilgotne czy suche jak kamień ?. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/864-jelita-a-kolor-w%C4%99dzenia/#findComment-14307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Lipca 2007 No może suche jak kamień nie ale suche bo sól się z nich bardzo obsypywała a na początku pęczka tak bardzo się nie obsypywała jak wyjmowałam z pęczka tylko się bardziej flaka trzymała , Miro jak dzisiaj w sklepie zamówię nowe to do piątko dojdą do mnie :question: Może rzeczywiście teraz włożę do dużego słoika ( te mam już do pażdziernika - może za długo)pozdr :grin: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/864-jelita-a-kolor-w%C4%99dzenia/#findComment-14308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Lipca 2007 Za pobraniem wyślę jutro więc dojdą a jak przelew to czekam na kasiorkę i po wpłynięciu od razu wysyłam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/864-jelita-a-kolor-w%C4%99dzenia/#findComment-14316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Lipca 2007 Moim zdaniem to nie jest wina jelit .Mogą leżeć i rok jak nie mają obcego zapachu i nie rozleciały się w czasie nadziewania są dobre .Prawdopodobnie wina operatora wędzarni i całego procesu wędzenia.Nie będę się dużo rozpisywał ale jedno to co narzuca się to przepełniona wędzarnia i brak ruchu ciepłego powietrza między batonami przez to brak osuszenia batonów i takie efekty wędzenia Górna część batonów uwędziła się bo było trochę ruchu powietrza nastąpiło osuszenie .lub inna była temperatura .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/864-jelita-a-kolor-w%C4%99dzenia/#findComment-14321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Lipca 2007 WitamMoim zdaniem kiełbaska się pociła albo rosiła i przychylam się do wypowiedzi dziadka Anetka jak będziesz wędziła to wyjmij kiełbasę na powietrze, aby dobrze odparowała i zacznij dopiero wędzić dymem Pozdrawiam Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/864-jelita-a-kolor-w%C4%99dzenia/#findComment-14325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Lipca 2007 Czytam te wasze podpowiedzi i już wiem :blush: krótko się obsuszała kiełbasa bo latały muchy i bałam się co by mojej kiełbasie nie zasdzkodziły a potem zrobiło się dość ciasno w mojej szafkowej wędzarce i mam odpowiedź niedokładnie obsuszona i za duzy ścisk, zimą całą noc obsuszałam i było dobrze a teraz mszę coś wymyśleć żeby muchy jak się kiełbasa obsusza nie interesowały się nią. parzone w edliny wychodzą mi super a z tym wędzonym lichem mam kłopoty :sad: chyba poczekam z nastepnym wędzeniem do jesieni jak będzie chłoniej (szkoda takie dobre kabanosy mi wychodziły)dziekuję Wam za podpowiedzi Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/864-jelita-a-kolor-w%C4%99dzenia/#findComment-14332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Lipca 2007 Jak to mówią co dwie głowy to nie jedna w a jak już są trzy głowy to i rozwiązanie się znajdzie. :grin: Co do zabezpieczenia kiełbasy to proponuje zakupić tzw moskitiere i żadna mucha nie dobierze się do kiełbasy. alegro http://photos01.allegro.pl/photos/oryginal/210/40/34/210403440 Dzięki Dziadku i Szczepanie za pomoc bo sam zgłupiałem i nie wiedziałem gdzie szukać winy w jelitach. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/864-jelita-a-kolor-w%C4%99dzenia/#findComment-14333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Lipca 2007 Anetko -trafiłem w sedno sprawy ale tylko na podstawie własnych doświadczeń.Jedno co zaskoczyło mnie bo chyba pomyliłaś osadzanie z osuszaniem Osadzanie to jest proces i tu odtwarzam z archiwum mojego bo już nie wiem gdzie szukać na forum - chyba starość i umysł nie tak jasny) ,,Nie zagłębiając się w polemiki przytaczam tekst z,, Instrukcji produkcji wędlin’’ Instrukcja jest to opisany proces produkcji wędzonek , wędlin i wyrobów wędliniarskich oparty na normach , PN. BN. ZN, z lat 1963 – 1983. OSADZANIE - Kiełbasy poddawane obróbce cieplnej osadza sie w temp. 20-30stC . czas osadzania wynosi 0,5 - 2 godz , w zależności od średnicy batonów. Kiełbasy wędzone surowe osadza się w pomieszczeniach chłodzonych o temp. 2 – 6 st C o zalecanej wilgotności względnej powietrza ok. 85 % przez 1-4 dni . aż wszystkie składniki będą widoczne przez osuszoną osłonkę batonu . W przypadku stosowania w produkcji peklowania szybkiego (nitrytowego ) proces osadzania można pominąć.Temat osadzanie z ,,Sami robimy wędliny’’OSADZANIE – ma na celu ocieknięcie i osuszenie powierzchni batonu przed wędzeniem właściwe wypełnienie osłonek (ewentualne powietrze zostaje wypchnięte do górnej części batonu ) oraz jest końcowym etapem procesów peklowania Wykonuje się je zawieszając kolejne batony na kijach wędzarniczych i przetrzymuje się w temp. otoczenia. W przypadku kiełbas drobno rozdrobnionych (zwłaszcza cienkich ) proces ten trwa ok. 30 min do 2 godz. , natomiast kiełbas suszonych – od kilkunastu godz. do kilku dni . W tym przypadku proces osadzania jest również pierwszym okresem dojrzewania . W nioski z tych opisów i poprzednich wyciągnij sam. PozdrawiamBagno- tak miło się dyskutuje że jeszcze raz wracam do tematu osadzanie uporządkowując wszystkie posty wniosek nasuwa sie jeden że w tym cyklu produkcji kiełbasy mamy do czynienia z wieloma procesami zachodzącymi w batonach, wymienię kolejno po co to stosuje się -wyrównanie smaku i koloru w batonach-ocieknięcie- bardziej przy wędzonkach-częściowe osuszenie powierzchni batonu przed wędzeniem,,-Pozdrawiam Andrzeja jeszcze wtedy jego nie znałem - Osadzanie możesz przeprowadzić w domu więc temat much opanujesz . W czasie osuszania w wędzarni żadna mucha tam nie wejdzie przy temp 45-60st c. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/864-jelita-a-kolor-w%C4%99dzenia/#findComment-14337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Lipca 2007 Dziadku nie pomyliłam osadzania z osuszaniem rano wisiała na kijach kiełbaska ok 2 godzin w łazience z otwartym oknem tam było było dość chłodno wiał mocny zimny wiatr i nawet ładnie przy ty się obsuszyła na wierzchu ale potem pojechała na działkę gdzie około 11 zrobiło się cieplej i w czasie jazdy znowu zrobiła się wilgotna i fakt potem dość krótko obsuszałam w tem. 40-55 oC . No cóż trzeba trenować dalej bo bez tego nic nie wyjdzie . Narazie z braku funduszy na budowę murowanej wędzarni i braku możliwości zdobycia beczki metalowej muszę sie męczyć z moją małą wędzarką szafkową , na balkonie zimą sprawdzała się doskonale bo uwędziła parę kilo węzonek i kiełbasek i nic im nie brakowało a teraz może nie podoba się jej na wsi ( wędzarce) :grin: pozdrawiam wszystkich i dziekuję za rady :grin: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/864-jelita-a-kolor-w%C4%99dzenia/#findComment-14353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.