stan- Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Października 2013 Kilka dni temu zrobiona moja pierwsza kiełbasa i w smaku super, ale osłonka / jelito wieprzowe jest wyczuwalnie twarde..Wędzona około trzech godzin w temp. około 40-50 stopni i 25 min. parzenia. Czy jest możliwość zmiekczyć osłonkę, aby nie zniechęcała do konsumcji.? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8657-twarda-os%C5%82onka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Października 2013 Czy jest możliwość zmiekczyć osłonkę, aby nie zniechęcała do konsumcji.? Nie ma.Może za mocno osuszyłeś ,albo trafiłeś na takie jelita. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8657-twarda-os%C5%82onka/#findComment-307363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Października 2013 Z jakim produktem porównujesz twardość jelita/osłonki ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8657-twarda-os%C5%82onka/#findComment-307390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan- Opublikowano 17 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Października 2013 Z kijem od szczotki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8657-twarda-os%C5%82onka/#findComment-307392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Października 2013 Z jakim produktem porównujesz twardość jelita/osłonki ? Z kijem od szczotki. dowcip albo..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8657-twarda-os%C5%82onka/#findComment-307393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Października 2013 To dziękuję koledze stan- za wymianę zdań.Pozdrawiam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8657-twarda-os%C5%82onka/#findComment-307394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 17 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Października 2013 Pisali 100 razy.... albo moczyć pare godzin w zimnej , albo pózniej zalac wodą -temp. ok. 40*C , na 15 minut .... No 3-cie wyjście.... Zmienić ''dostawcę''... Pozdro ! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8657-twarda-os%C5%82onka/#findComment-307408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan- Opublikowano 18 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Października 2013 100 razy pisania jednak wystarczy, tylko że osłonki były moczone przez ponad godzinę w letniej wodzie.Po napełnieniu było osadzanie i obsuszanie. Obsuszanie i tutaj błąd nr. 1, bo przez 24 godziny w temp. około 30 stopni.Nr. 2 to faktycznie twarde jelito i baton twardy jak kij do szczotki. Konieczne nawet było dodatkowe ostrzenie noży.Czyżby jedynym rozwiązaniem było użycie szczotki stalowej, aby zdrapać twardziela? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8657-twarda-os%C5%82onka/#findComment-307454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Października 2013 Obsuszanie i tutaj błąd nr. 1, bo przez 24 godziny w temp. około 30 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8657-twarda-os%C5%82onka/#findComment-307495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Października 2013 Obsuszanie i tutaj błąd nr. 1, bo przez 24 godziny w temp. około 30 stopni. Doba w temperaturze 30c i wędlina dobra albo czegoś nie zrozumiałem Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8657-twarda-os%C5%82onka/#findComment-307538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan- Opublikowano 18 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Października 2013 Dobra, nawet bardzo dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8657-twarda-os%C5%82onka/#findComment-307572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Października 2013 przez 24 godziny w temp. około 30 stopni. Przez dobę osuszałeś kiełbasę w wędzarni utrzymując temperaturę 30 stC Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8657-twarda-os%C5%82onka/#findComment-307573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Października 2013 Po takim czasie to zrobiła Ci się "dojżewająca" .Obecne warunki na to pozwoliły bo te 30C to raczej przesada , albo przyprawy zadziałały . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8657-twarda-os%C5%82onka/#findComment-307576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 18 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Października 2013 Doba w temperaturze 30c i wędlina dobra Masz szczęście, że w czasie osuszania nie namnożyły się bakterie kwasu mlekowego lub gnilne, które spowodowały zepsucie mięsa. Chociaż, tego nie jestem pewien.Nigdy nie osuszaj tak długo i w tak wysokiej temperaturze.Radzę prowadzić proces osuszania w wędzarni jako jeden z etapów wędzenia. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8657-twarda-os%C5%82onka/#findComment-307577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan- Opublikowano 18 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Października 2013 Faktycznie, przeholowałem z osuszaniem, ale smak kiełbasy wyśmienity i żeby nie twardość osłonki, to wszystko było by super.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8657-twarda-os%C5%82onka/#findComment-307583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 19 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Października 2013 Faktycznie, przeholowałem z osuszaniem, ale smak kiełbasy wyśmienity i żeby nie twardość osłonki, to wszystko było by super.. Wiesz mam takie wrażenie ,że nad tymi którzy zaczynają ktoś czuwa też tak miałem teoretycznie lipa a praktycznie dobre ,zdarza się też a przynajmniej mnie się zdarzyło ,pilnowałem wszystkiego a kiełbaska z lekkim zakwasem i o co kaman .Ważne ,że wszystko jest ok a skórkę można ściągnąć prawda Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8657-twarda-os%C5%82onka/#findComment-307613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 19 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Października 2013 a kiełbaska z lekkim zakwasem i o co kaman Przyczyna prosta - wilgotna jeszcze kiełbaska dostała dym . To tak zwany efekt pirolizy . Wystarczy że zmiana temperatury wędlin i za szybkie danie dymu , wtedy wędzonki się "pocą" Osuszanie w wygrzanej wędzarni z przepływem powietrza daje pozytywny efekt . Wędliny się osadzają , a jednocześnie osuszają . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8657-twarda-os%C5%82onka/#findComment-307720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Października 2013 a kiełbaska z lekkim zakwasem i o co kamanPrzyczyna prosta - wilgotna jeszcze kiełbaska dostała dym . To tak zwany efekt pirolizy . Wystarczy że zmiana temperatury wędlin i za szybkie danie dymu , wtedy wędzonki się "pocą" Osuszanie w wygrzanej wędzarni z przepływem powietrza daje pozytywny efekt . Wędliny się osadzają , a jednocześnie osuszają . Wiem ,wiem teraz podałem to jako luźny przykład pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8657-twarda-os%C5%82onka/#findComment-307754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 20 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Października 2013 Mysle . ze jesli to prawda ze kolega osuszał w temperaturze 30 stopni to musial tam miec mocna wymiane powietrza , kielbasa pozbyla sie wilgoci a uwedzil juz sucha . Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8657-twarda-os%C5%82onka/#findComment-307755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan- Opublikowano 20 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Października 2013 Wszystko na to wskazuje, że tak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8657-twarda-os%C5%82onka/#findComment-307808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santafe Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Witam ja miałem taki sam efekt, osłonka kiełbasy była twarda i teraz analizując myślę, że za szybko dałem dym, popieram wypowiedź Henia> Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8657-twarda-os%C5%82onka/#findComment-348738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.