Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka dni temu zrobiona moja pierwsza  kiełbasa  i w smaku super, ale osłonka / jelito wieprzowe jest wyczuwalnie  twarde..Wędzona około trzech godzin w temp. około 40-50 stopni i 25 min. parzenia.  Czy jest możliwość zmiekczyć osłonkę, aby nie zniechęcała do konsumcji.?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8657-twarda-os%C5%82onka/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy jest możliwość zmiekczyć osłonkę, aby nie zniechęcała do konsumcji.?

 

Nie ma.Może za mocno osuszyłeś ,albo trafiłeś na takie jelita.  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8657-twarda-os%C5%82onka/#findComment-307363
Udostępnij na innych stronach

Z jakim produktem porównujesz twardość jelita/osłonki ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8657-twarda-os%C5%82onka/#findComment-307390
Udostępnij na innych stronach

To dziękuję koledze stan- za wymianę zdań.

Pozdrawiam.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8657-twarda-os%C5%82onka/#findComment-307394
Udostępnij na innych stronach

Pisali 100 razy.... :facepalm:  albo moczyć pare godzin  w zimnej ,  albo pózniej zalac wodą -temp. ok. 40*C , na 15 minut .... No 3-cie wyjście.... :rolleyes:    Zmienić ''dostawcę''... :thumbsup:  Pozdro !

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8657-twarda-os%C5%82onka/#findComment-307408
Udostępnij na innych stronach

100 razy pisania jednak  wystarczy, tylko że osłonki były moczone przez ponad godzinę w letniej wodzie.

Po napełnieniu było osadzanie i obsuszanie. Obsuszanie i tutaj błąd nr. 1, bo przez 24 godziny w temp. około 30 stopni.

Nr. 2 to faktycznie twarde jelito i baton twardy jak kij do szczotki. Konieczne nawet było dodatkowe ostrzenie noży.

Czyżby jedynym rozwiązaniem było użycie szczotki stalowej, aby zdrapać twardziela?  :laugh:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8657-twarda-os%C5%82onka/#findComment-307454
Udostępnij na innych stronach

 

 

Obsuszanie i tutaj błąd nr. 1, bo przez 24 godziny w temp. około 30 stopni.

Doba w temperaturze 30c i wędlina dobra :question: albo czegoś nie zrozumiałem :cry:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8657-twarda-os%C5%82onka/#findComment-307538
Udostępnij na innych stronach

 

 

przez 24 godziny w temp. około 30 stopni.

Przez dobę  osuszałeś kiełbasę w wędzarni utrzymując  temperaturę 30 stC :w00t:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8657-twarda-os%C5%82onka/#findComment-307573
Udostępnij na innych stronach

 

 

Doba w temperaturze 30c i wędlina dobra

Masz szczęście, że w czasie osuszania nie namnożyły się bakterie kwasu mlekowego lub gnilne, które spowodowały zepsucie mięsa. Chociaż, tego nie jestem pewien.

Nigdy nie osuszaj tak długo i w tak wysokiej temperaturze.

Radzę prowadzić proces osuszania w wędzarni jako jeden z etapów wędzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8657-twarda-os%C5%82onka/#findComment-307577
Udostępnij na innych stronach

 

 

Faktycznie, przeholowałem z osuszaniem, ale smak kiełbasy wyśmienity i żeby nie twardość osłonki, to wszystko było by super..

Wiesz mam takie wrażenie ,że nad tymi którzy zaczynają ktoś czuwa też tak miałem teoretycznie lipa a praktycznie dobre :question: ,zdarza się też a przynajmniej mnie się zdarzyło ,pilnowałem wszystkiego a kiełbaska z lekkim zakwasem i o co kaman :cry: .Ważne ,że wszystko jest ok a skórkę można ściągnąć ;) prawda :) Pozdrawiam

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8657-twarda-os%C5%82onka/#findComment-307613
Udostępnij na innych stronach

 

 

a kiełbaska z lekkim zakwasem i o co kaman

Przyczyna prosta - wilgotna jeszcze kiełbaska dostała dym . To tak zwany efekt pirolizy . Wystarczy że zmiana temperatury wędlin i za szybkie danie dymu , wtedy wędzonki się "pocą" Osuszanie w wygrzanej wędzarni z przepływem powietrza daje pozytywny efekt . Wędliny się osadzają , a jednocześnie osuszają . 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8657-twarda-os%C5%82onka/#findComment-307720
Udostępnij na innych stronach

 

a kiełbaska z lekkim zakwasem i o co kaman

Przyczyna prosta - wilgotna jeszcze kiełbaska dostała dym . To tak zwany efekt pirolizy . Wystarczy że zmiana temperatury wędlin i za szybkie danie dymu , wtedy wędzonki się "pocą" Osuszanie w wygrzanej wędzarni z przepływem powietrza daje pozytywny efekt . Wędliny się osadzają , a jednocześnie osuszają . 

 

Wiem ,wiem teraz podałem to jako luźny przykład pozdrawiam :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8657-twarda-os%C5%82onka/#findComment-307754
Udostępnij na innych stronach

Mysle . ze jesli to prawda ze kolega osuszał w temperaturze 30 stopni to musial tam miec mocna wymiane powietrza , kielbasa pozbyla sie wilgoci a uwedzil juz sucha . Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8657-twarda-os%C5%82onka/#findComment-307755
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.