tusiaczek Opublikowano 20 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Skoro Mikołaj już był tak miły i dostarczył nowy lejek to grzechem byłoby nie wykorzystać okazji...Tak z 5 kg kabanosków się radośnie podsusza....Będzie jak w rymowance z plaży - lody lody świeże pączki coś do buzi coś do rączki Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/10/#findComment-391929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Tak z 5 kg kabanosków się radośnie podsusza.... Pięknie,oj pięknie.A osłonki naturalne czy te inne ? Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/10/#findComment-391932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 20 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Część zapakowałem w kolageny bo jeszcze miałem a część w jelita baranie. Tak dla porównania... To co zostało mi w gardzieli nadziewarki zapakowałem jeszcze w osłonkę chyba 45mm. Całość ładnie podpieczona w wędzarni teraz czeka i się grzecznie suszy. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/10/#findComment-391933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Choinka właśnie przytachana do domku więc troszkę bombek trzeba było dorobić... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/10/#findComment-392689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 15 Marca 2015 Na forum popularny jest teraz paprykarz więc i ja pozazdrościłem.... Robiłem z przepisu BonAira`a w ilości razy 3 - wyszło jakieś 18 słoików.Martadela twierdzi że wyszedł zaje a ona się na ribach zna Przy okazji pyknąłem kilkanaście słoików pasztetu wg Wnuczka tylko z pomidorami bo mi ta wersja bardziej podchodzi. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/10/#findComment-412557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 20 Maja 2015 (edytowane) Jako że najbliższy weekend spędzamy na zawodach starszaka a przy nadarzającej się okazji w miłym gronie przyjaciół w samym sercu Kaszub to trzeba było się było jako tako przygotować....Nabiłem więc flintę, uzupełniłem zapas granatów, zmarnowałem troszkę słoniny z mastodonta z Podlasia (do obkładania ran ) w trzech odsłonach i przygotowałem się na weekendowe boje i zmagania wszelakie Jak to mówią - chcesz pokoju szykuj się do wojny... Edytowane 20 Maja 2015 przez tusiaczek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/10/#findComment-426164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 20 Maja 2015 O chłopie ... mistrzostwo świata !!! Zaje...bista sprawa Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/10/#findComment-426168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 20 Maja 2015 Po użyciu broni do ostatniego naboju , mapeweno bedziesz " ranny w głowę " przez dwa dni zapas amunicji porzadny , radze pomiedzy masodonta włozyc pare tabletek na ból głowy .Miłej zabawy pozdrawiam. Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/10/#findComment-426173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 20 Maja 2015 Uwazaj zeby dzieciaki nie zrobily sobie z tego uzytku jako karabin na wode Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/10/#findComment-426177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 16 Czerwca 2015 (edytowane) tusiaczku , czy poza golonką i kapustą masz jakiś inny wypróbowany przepis na potrawę robioną metodą sous vide?? Edytowane 16 Czerwca 2015 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/10/#findComment-430841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 17 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Jak to mówią - chcesz pokoju szykuj się do wojny... Z takim arsenałem to żadna "potyczka" Ci nie straszna Oj chyba będziesz musiał mnie kiedyś odwiedzić z twoim "orężem" przy okazji jakiegoś grilla Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/10/#findComment-430851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 17 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 17 Czerwca 2015 czy poza golonką i kapustą masz jakiś inny wypróbowany przepis na potrawę robioną metodą sous vide?? Robiłem jeszcze szynkę, schaby i ryby. O ile ryby mnie nie zachwyciły (jakkolwiek by to nie zabrzmiały ale "waliły rybą" ) to mięsiwa wyszły naprawdę super. Tylk z tego co pamiętam trzeba je trzymać w temperaturach powyżej tych "zalecanych" do sous vide bo nawet mimo trzymania po 10-12 godzin były twardawe. Po zwiększeniu temperatury o kilka czy może nawet kilkanaście stopni wychodziły naprawde fajne. Oj chyba będziesz musiał mnie kiedyś odwiedzić z twoim "orężem" przy okazji jakiegoś grilla Oj raz już poległem na polu chwały raniony orężem owym... Do dzisiaj mam rany... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/10/#findComment-430857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 17 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Oj raz już poległem na polu chwały raniony orężem owym... Do dzisiaj mam rany... Tak podejrzewałem, że mogli być "zabici i ranni" ...bitwę można przegrać ale najważniejsze że wojna wygrana Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/10/#findComment-430858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 17 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Do dzisiaj mam rany.. Boś leczyć się nie dał Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/10/#findComment-430927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 17 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 17 Czerwca 2015 Boś leczyć się nie dał Chory czy też ranny byłem to i nie rozumowałem logicznie... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/10/#findComment-430939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Czas zabezpieczyć się na zimę więc przetwory idą pełną parą... Dzisiaj czas na ketchup i przecier pomidorowy. Coraz bardziej doceniam mojego Zelmerka bo gdyby nie przystawka do przecierania to chyba bym spuchł... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/10/#findComment-440600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria.s Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Super sprawa my też w sobotę testowaliśmy sprzęt Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/10/#findComment-440637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 25 Sierpnia 2015 tusiaczku, pewnie robisz nie pierwszy raz, skoro taką ilość. Zdradzisz wedle jakiego przepisu robisz zarówno przecier jak i ketchup? I z jakich pomidorów? W tym roku chcę się z tym zmierzyć. Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/10/#findComment-440941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Czy zelmer przerobil na raz taka ilosc przetworu (bez przerw) oraz z ilu kg..?Czy nic sie nie zatykalo..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/10/#findComment-440945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 25 Sierpnia 2015 No to po kolei...Otóż właśnie robię w tym roku pierwszy raz Przepis na przecier wziąłem od znajomej a jest on banalnie prosty. Pomidory albo obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych albo jak ktoś ma sprzęt (ja mam końcówkę Zelmerka) to przecieramy. W garnku delikatnie podgrzewamy do zagotowania i potem na malutkim ogniu tak żeby tylko bulgotało grzejemy redukując tak minimum o 1/3. W trakcie dodajemy tak na wyczucie soli i cukru. Potem w słoiczki i pasteryzacja.Ja użyłem pomidorów gatunku Lima bo podobno to są typowo pod przetwory.Przecier wyszedł tak fantastyczny ze jak wczoraj zrobiłem na nim pomidorową na skrzydełkach to czym prędzej zamówiłem kolejne 20 kg... Czy zelmer przerobil na raz taka ilosc przetworu (bez przerw) oraz z ilu kg..? Czy nic sie nie zatykalo..? Zelmerek tylko delikatnie się zrobił ciepły, nawet nie zagrzał po prostu cieplejszy niż zwykle i tyle. A co do zapychania to w trakcie dwukrotnie czyściłem sitko od przecieraka. W sumie bagatelka bo cała operacja trwa z 3 minuty. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/10/#findComment-440974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 25 Sierpnia 2015 A ja jeszcze raz te wytłoki przepuszczam przez taką samą wyciskarkę i z tego drugiego przecierania otrzymuję jeszcze bardziej gęsty przecier świetnie nadający się na sos pomidorowy do klopsików. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/10/#findComment-440998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Z częścią wytłoków tak zrobiłem ale potem z braku czasu resztę sobie odpuściłem. W przyszłym tygodniu pewnie się jednak skuszę żeby je wszystkie ponownie wycisnąć Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/10/#findComment-441000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 25 Sierpnia 2015 albo jak ktoś ma sprzęt (ja mam końcówkę Zelmerka) to przecieramy. Tusiaczku, czyli nie trzeba pomidorow juz obeirac ani ich pozbawiac gniazd nasiennych jesli posiada sie odpowiednia koncowke maszynki..?Mam zelmera pelny wypas. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/10/#findComment-441063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Tusiaczku, czyli nie trzeba pomidorow juz obeirac ani ich pozbawiac gniazd nasiennych jesli posiada sie odpowiednia koncowke maszynki..? Dokładnie tak Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/10/#findComment-441067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Sławek, skórkę to zelmerowa przystawka pewnie da rade ogarnąć ale te gniazda nasienne trochę duże i takie łykowate???My je usuwaliśmy, ta przystawka to taka delikatna trochę, u Ciebie poszło? Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/10/#findComment-441076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.