tusiaczek Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 17 Stycznia 2016 (edytowane) Poszalałem dzisiaj troszkę z rybkami... Zrobiłem ze 200 kotlecików rybnych z których część poszła w zalewę wg Halyny a część pożarliśmy ze smakiem Jasiek stwierdził że tak dobrych paluszków rybnych to on jeszcze nie jadł W sumie nazwać to paluszkami rybnymi to chyba jedyny sposób żeby mu przemycić rybę do jadłospisu (coś jak jajecznica Gonza na "karkówce" ) Jednocześnie mając do dyspozycji głowy i kręgosłupy pokusiłem się na zrobienie zupy rybnej na którą to przepis dostałem w prezencie grubo ponad 20 lat temu... W sumie historia ciekawa bo będąc fanem zupy rybnej próbuję jej praktycznie wszędzie gdzie tylko podają. Kiedyś w pewnej restauracji na pomorzu jadłem najlepszą zupę rybną w życiu i okazało się że całkowitym przypadkiem właściciele restauracji są przyjaciółmi mojej bliskiej przyjaciółki... Za diabła nie wiem dlaczego do tej pory nie pokusiłem się wcześniej o zrobienie tej zupy Dzisiaj zrobiłem i... jestem już po trzeciej misce Zupa jest absolutnie boska i za zgoda darczyńcy zamieszczam przepis: Edytowane 17 Stycznia 2016 przez tusiaczek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 19 Stycznia 2016 W sumie historia ciekawa bo będąc fanem zupy rybnej próbuję jej praktycznie wszędzie gdzie tylko podają Oj Tusiaczku to mój syn ma podobnie. Niech tylko w knajpie w karcie jest rybna, to nie ważne czy przyszliśmy na pizzę czy deser to on chce. Fakt jest faktem, że rybna rybnej nierówna . Jak kiedyś dorosnę do zupy rybnej to spróbuję z Twojego przepisu Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 19 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Od niedzieli kilka osób miało okazję jej popróbować i chyba im smakowała... Dla mnie nie ma lepszej zupy... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Od niedzieli kilka osób miało okazję jej popróbować My dzisiaj i chyba im smakowała.. No chyba Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Ja lubie zupe rybna pod warunkiem ze mam 100% pewnosc ze nie ma osci ..dosc czesto gosci u mnie z lososia lub dorsza, musze wyprobowac z Twojego przepisu Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 19 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Sam obierałem kręgosłupy i głowy i filetowałem ryby więc ości nie miało prawa być Też nie lubię i się zniechęcam jak są... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Przepis wart wypróbowania chociaż... raz się ''zraziłam'' do zupy rybnej... Zastanawia mnie tylko jedna kwestia ... po kiego cedzić przez sitko cały wywar , jak można by ''zapakować'' w gazę , wygotować co trzeba i wyciągnąć... Pozdrowionka Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Ania, na mój chłopski rozumek to po pierwsze w gazie nie zamieszasz podczas gotowania a co ważniejsze ości tak Ci się powbijają i powplątują w gazę że późniejsze obranie kręgosłupów i głów z "mięska" będzie stanowiło nie lada wyzwanie Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Aniu i będzie zupa rybna z gazą :D Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 20 Stycznia 2016 A ja mam obawy że gaza spowoduje gazy ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 20 Stycznia 2016 późniejsze obranie kręgosłupów i głów z "mięska" będzie stanowiło nie lada wyzwanie A chyba,że tak ... to inna sprawa Wiele razy na programach kulinarnych widziałam właśnie ,że po wygotowaniu ''owych resztek'' po prostu wyrzucają to do kosza i ot taki pomysł mi do głowy wpadł... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 20 Stycznia 2016 To jeżeli już to ja osobiście gotowałbym w takim fajnym silikonowym worku/durszlaku/sitku co to był ostatnio w Lidlu. Ten z Lidla był jak dla mnie za mały ale chyb a kiedyś se kupię jakiś większy... Albo takie cuś metalowe http://allegro.pl/wklad-do-gotowania-13l-pierogow-ryzu-i-makaronu-i5908496660.html Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Jjjjaaaa pierdziu... :frantics:Nie dość ,że za tyle kasy , to jeszcze ''amelinium''... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Łe tam... w Ikei są chyba po jakieś 30 złociszy Mniejsze ale cena już bardziej ludzka A te silikonowe są jeszcze tańsze O takie cosik http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70238999/ Edytowane 20 Stycznia 2016 przez tusiaczek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Łe tam... w Ikei są chyba po jakieś 30 złociszy Mniejsze ale cena już bardziej ludzka A te silikonowe są jeszcze tańsze O takie cosik http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70238999/ Ja bym to wykorzystał jako forme do sera Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Ja jak robie zupe rybna, a raczej gotuje sam wywar z resztek ryb to juz nie zostawiam tych resztek miesa ,moim zdaniem sa one juz malo smakowe bo calosc smaku zostalo w wywarze,,tak samo czynie z wywarem z warzyw. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Ja bym to wykorzystał jako forme do sera Metal na formę kiepsko się nadaje bo się za szybko wyziębia i chłodzi skrzep. A skrzep powinien się schładzać jak najwolniej. Dlatego dobre formy są z grubego plastiku... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Od niedzieli kilka osób miało okazję jej popróbować i chyba im smakowała... Dla mnie nie ma lepszej zupy. W to nie wątpię Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Są jeszcze takie wkłady do garnka i takie coś na pewno zdaje egzamin Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Male osci napewno sie przecisna...ja nawet znajde osc w szprotce z puszki ,ktora nie jestem w stanie przelknac ...oczywiscie osc nie puszke Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Metal na formę kiepsko się nadaje bo się za szybko wyziębia i chłodzi skrzep. A skrzep powinien się schładzać jak najwolniej. Dlatego dobre formy są z grubego plastiku... No fakt... o tym nie pomyślałem Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Próbowaliście gotować zupę rybną na samych głowach i ogonach ?Kręgosłup można ugotować oddzielnie i przelać przez sito. Znowu mędrkuje. już sam ze sobą nie mogę wytrzymać Edytowane 20 Stycznia 2016 przez Wujaszek Tom Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Czy u ciebie w domu zona zmywa???? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Dla mnie nie ma lepszej zupy...Ciekawe kto pisal ten przepis? "...dodać filet z karpia i jakąś rybę słodkowodną..." A tak żeby już się nie czepiać wegety, to dodam, że lepszą zjesz jak zrobisz z ryb mieszanych, znaczy i morskich i słodkowodnych i koniecznie z pomidorami. Aż sam się dziwię, że nie wstawiłem jeszcze przepisu na forum albo nie pamiętam. Zupa wg Makłowicza - Smak Gdyni. I tak jak Wujaszek napisał, wywar na głowach i gręgosłupach, rybę dodaje się na końcu na kilka minut.Też używam sitka podobnego jak Andrzej pokazał. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Electra , wykorzystuję na maxa domowy rodzaj żeński , ma na pierwsze Zmywarka. , że nie wspomnę o lodówce i pralce.Fory mają blendery ,kociołki i czasami odkurzacz Edytowane 20 Stycznia 2016 przez Wujaszek Tom Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.