Skocz do zawartości

Tusiaczkowe wyroby....


Rekomendowane odpowiedzi

Poszalałem dzisiaj troszkę z rybkami... Zrobiłem ze 200 kotlecików rybnych z których część poszła w zalewę wg Halyny a część pożarliśmy ze smakiem :) Jasiek stwierdził że tak dobrych paluszków rybnych to on jeszcze nie jadł  :facepalm: W sumie nazwać to paluszkami rybnymi to chyba jedyny sposób żeby mu przemycić rybę do jadłospisu (coś jak jajecznica Gonza na "karkówce" :) )

 

post-44979-0-75729800-1453068348_thumb.jpg

 

 

Jednocześnie mając do dyspozycji głowy i kręgosłupy pokusiłem się na zrobienie zupy rybnej na którą to przepis dostałem w prezencie grubo ponad 20 lat temu... W sumie historia ciekawa bo będąc fanem zupy rybnej próbuję jej praktycznie wszędzie gdzie tylko podają. Kiedyś w pewnej restauracji na pomorzu jadłem najlepszą zupę rybną w życiu i okazało się że całkowitym przypadkiem właściciele restauracji są przyjaciółmi mojej bliskiej przyjaciółki... 

Za diabła nie wiem dlaczego do tej pory nie pokusiłem się wcześniej o zrobienie tej zupy  :facepalm:

Dzisiaj zrobiłem i... jestem już po trzeciej misce  :facepalm:  :D Zupa jest absolutnie boska i za zgoda darczyńcy zamieszczam przepis:

 

post-44979-0-89786700-1453068357_thumb.jpg

Edytowane przez tusiaczek

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469279
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 563
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

W sumie historia ciekawa bo będąc fanem zupy rybnej próbuję jej praktycznie wszędzie gdzie tylko podają

Oj Tusiaczku to mój syn ma podobnie. Niech tylko w knajpie w karcie jest rybna, to nie ważne czy przyszliśmy na pizzę czy deser to on chce. Fakt jest faktem, że rybna rybnej nierówna . Jak kiedyś dorosnę do zupy rybnej to spróbuję z Twojego przepisu :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469731
Udostępnij na innych stronach

Od niedzieli kilka osób miało okazję jej popróbować i chyba im smakowała...  :cool: Dla mnie nie ma lepszej zupy...

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469737
Udostępnij na innych stronach

 

 

Od niedzieli kilka osób miało okazję jej popróbować

My dzisiaj :D

 

 

i chyba im smakowała..

No chyba :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469739
Udostępnij na innych stronach

Ja lubie zupe rybna pod warunkiem ze mam 100% pewnosc ze nie ma osci ..dosc czesto gosci u mnie z lososia lub dorsza, musze wyprobowac z Twojego przepisu :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469741
Udostępnij na innych stronach

Sam obierałem kręgosłupy i głowy i filetowałem ryby więc ości nie miało prawa być :) Też nie lubię i się zniechęcam jak są...

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469746
Udostępnij na innych stronach

:) Przepis wart wypróbowania :cool:  chociaż... raz się ''zraziłam'' do zupy rybnej... :cry:  Zastanawia mnie tylko jedna kwestia ... po kiego cedzić przez sitko cały wywar , jak można by ''zapakować'' w gazę , wygotować co trzeba i wyciągnąć... :rolleyes: Pozdrowionka :)

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469797
Udostępnij na innych stronach

Ania, na mój chłopski rozumek to po pierwsze w gazie nie zamieszasz podczas gotowania a co ważniejsze ości tak Ci się powbijają i powplątują w gazę że późniejsze obranie kręgosłupów i głów z "mięska" będzie stanowiło nie lada wyzwanie  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469814
Udostępnij na innych stronach

 

 

późniejsze obranie kręgosłupów i głów z "mięska" będzie stanowiło nie lada wyzwanie
  :D  A chyba,że tak ... to inna sprawa :)  Wiele razy na programach kulinarnych widziałam właśnie ,że po wygotowaniu ''owych resztek'' po prostu wyrzucają to do kosza :rolleyes: i ot taki pomysł mi do głowy wpadł... :angel: 
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469823
Udostępnij na innych stronach

To jeżeli już to ja osobiście gotowałbym w takim fajnym silikonowym worku/durszlaku/sitku co to był ostatnio w Lidlu. Ten z Lidla był jak dla mnie za mały ale chyb a kiedyś se kupię jakiś większy...  Albo takie cuś metalowe http://allegro.pl/wklad-do-gotowania-13l-pierogow-ryzu-i-makaronu-i5908496660.html

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469834
Udostępnij na innych stronach

:w00t:  Jjjjaaaa pierdziu... :frantics:Nie dość ,że za tyle kasy , to jeszcze ''amelinium''...  :facepalm: 

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469835
Udostępnij na innych stronach

Łe tam... w Ikei są chyba po jakieś 30 złociszy :) Mniejsze ale cena już bardziej ludzka :) A te silikonowe są jeszcze tańsze :)

 O takie cosik http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70238999/

Edytowane przez tusiaczek

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469836
Udostępnij na innych stronach

Łe tam... w Ikei są chyba po jakieś 30 złociszy :) Mniejsze ale cena już bardziej ludzka :) A te silikonowe są jeszcze tańsze :)

 O takie cosik http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70238999/

 Ja bym to wykorzystał jako forme do sera :)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469846
Udostępnij na innych stronach

Ja jak robie zupe rybna, a raczej gotuje sam wywar z resztek ryb to juz nie zostawiam tych resztek miesa ,moim zdaniem sa one juz malo smakowe bo calosc smaku zostalo w wywarze,,tak samo czynie z wywarem z warzyw.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469854
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja bym to wykorzystał jako forme do sera
Metal na formę kiepsko się nadaje bo się za szybko wyziębia i chłodzi skrzep. A skrzep powinien się schładzać jak najwolniej. Dlatego dobre formy są z grubego plastiku... 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469857
Udostępnij na innych stronach

 

 

Od niedzieli kilka osób miało okazję jej popróbować i chyba im smakowała... :cool: Dla mnie nie ma lepszej zupy.

:):clap:  W to nie wątpię

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469860
Udostępnij na innych stronach

Są jeszcze takie wkłady do garnka i takie coś na pewno zdaje egzamin :D 

 

 

 post-39847-0-05870600-1453285680_thumb.jpg

 

 

 Pozdrawiam

 

 

 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469864
Udostępnij na innych stronach

Male osci napewno sie przecisna...ja nawet znajde osc w szprotce z puszki ,ktora nie jestem w stanie przelknac  :) ...

oczywiscie osc nie puszke :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469866
Udostępnij na innych stronach

 

 

Metal na formę kiepsko się nadaje bo się za szybko wyziębia i chłodzi skrzep. A skrzep powinien się schładzać jak najwolniej. Dlatego dobre formy są z grubego plastiku...

 

No fakt... o tym nie pomyślałem :)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469867
Udostępnij na innych stronach

Próbowaliście gotować zupę rybną  na samych głowach i ogonach ?

Kręgosłup można ugotować  oddzielnie i przelać przez sito. ;)

Znowu mędrkuje. :facepalm: już sam ze sobą nie mogę wytrzymać :cool:

Edytowane przez Wujaszek Tom

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469875
Udostępnij na innych stronach

Czy u ciebie w domu zona zmywa???? :tongue:  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469884
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie nie ma lepszej zupy...

Ciekawe kto pisal ten przepis?   "...dodać filet z karpia i jakąś rybę słodkowodną...:D  A tak żeby już się nie czepiać wegety, to dodam, że lepszą zjesz jak zrobisz z ryb mieszanych, znaczy i morskich i słodkowodnych i koniecznie z pomidorami. Aż sam się dziwię, że nie wstawiłem jeszcze przepisu na forum albo nie pamiętam.  :)

Zupa wg Makłowicza - Smak Gdyni. I tak jak Wujaszek napisał, wywar na głowach i gręgosłupach, rybę dodaje się na końcu na kilka minut.

Też używam sitka podobnego jak Andrzej pokazał.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469885
Udostępnij na innych stronach

Electra , wykorzystuję na maxa domowy  rodzaj żeński , ma na pierwsze Zmywarka. :D, że nie wspomnę o lodówce i pralce.

Fory mają blendery ,kociołki i  czasami odkurzacz ;)

Edytowane przez Wujaszek Tom

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469886
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.