Skocz do zawartości

Tusiaczkowe wyroby....


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

sa one juz malo smakowe bo calosc smaku zostalo w wywarze,,tak samo czynie z wywarem z warzyw.

Ja wszystkie warzywa miksuję na miazgę i zagęszczam nimi zupę.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/15/#findComment-469888
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 563
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dyzio , ale nie będzie klarowna będziesz miał zupę krem , która również jest smaczna , ale............ ;)

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/15/#findComment-469889
Udostępnij na innych stronach

Zupki rybne robię w dwóch wersjach jedna to rosół i jak ten to tylko z Turbota to mi kiedyś pokazali rybacy z mierzei ....

A jak klasyczna rybna to tak jak wspomniał Paweł miks rybek najlepszy a robię to praktycznie jak flaki tylko z dodatkiem pomidorów i papryki, ryby oprawione z głowami blanszuje krótko w osolonej wodzie a potem wyjmuję i oddzielam kawałki mięsa, reszta czyli głowa kręgosłup i ogony wracają do wody i gotuję wywar. Wywar przecedzam dodaje pokrojone warzywa (paprykę pod koniec) w dużej ilości i gotuje do miękkości dodając chilli, majeranek a na końcu zasmażkę . Kawałki ryby ladują w garze tylko do podgrzania tuz przed podaniem ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/15/#findComment-469890
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe kto pisal ten przepis?   "...dodać filet z karpia i jakąś rybę słodkowodną..."   A tak żeby już się nie czepiać wegety, to dodam, że lepszą zjesz jak zrobisz z ryb mieszanych, znaczy i morskich i słodkowodnych

 

 

Kobieta ...   :cool: I napisała że im więcej gatunków tym lepiej... U mnie były 4 (szczupak, sandacz, pstrąg i dorsz)

 

 

koniecznie z pomidorami.

Akurat tę zupę wolę bez... 

 

 

Aż sam się dziwię, że nie wstawiłem jeszcze przepisu na forum albo nie pamiętam. 

Ja również... :cool:  

 

 

I tak jak Wujaszek napisał, wywar na głowach i gręgosłupach, rybę dodaje się na końcu na kilka minut.

Ale to chyba logiczne? 

Edytowane przez tusiaczek

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/15/#findComment-469891
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie będzie klarowna będziesz miał zupę krem

Właśnie u nas w domu tak się robiło zupę rybną. Nigdy nie była klarowna. To nie rosół rybny tylko zupa rybna. Czasami zageszczana kaszą manną, zabielana obowiązkowo. Z lekkim dodatkiem zie

Krem to jeszcze inna para kaloszy. Aby powstał, trza zmiksowaś i rybę.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/15/#findComment-469894
Udostępnij na innych stronach

 Dyzio pamiętam zupę z kaszką taką z dzieciństwa , teraz wolę wersję  z "przeszkodami" ;)

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/15/#findComment-469900
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ciekawe kto pisal ten przepis?

Właścicielka jednej z najbardziej kultowych restauracji "Ewa zaprasza"W Sasinie.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/15/#findComment-469907
Udostępnij na innych stronach

A ja zageszczam smietana , a moja druga wersja zamiast pomidorow  sok z cytryny szczegolnie gdy robie z lososiem :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/15/#findComment-469924
Udostępnij na innych stronach

U jednego takiego co to Go znam cytrynkę się w plajsterkach do miseczki daje... mniam :)

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/15/#findComment-469927
Udostępnij na innych stronach

Cytrynke mozna dac w plasterkach tyz ,a ja do tej lososiowej obowiazkowo jeszcze na sam koniec czyli rowno z ryba daje zielony groszek :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/15/#findComment-469929
Udostępnij na innych stronach

Właścicielka jednej z najbardziej kultowych restauracji "Ewa zaprasza"W Sasinie.

Co z tego Krusznko? Czy to znaczy, że nie można zrobić uwagi, że ktoś pisze dziwacznie, żeby nie powiedzieć inaczej?  :) No chyba że jest karp morski i taki się dodaje a ja o tym nie wiem. :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/15/#findComment-469931
Udostępnij na innych stronach

 

 

U jednego takiego co to Go znam cytrynkę się w plajsterkach do miseczki daje... mniam :)

 

i oliwki pokrojone w talarki :)

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/15/#findComment-469932
Udostępnij na innych stronach

 

 

chyba że jest karp morski

 

takiego nie znam ale Skarp jest - to nazwa gatunkowa Turbota a ten jest idealny do zupki rybnej.

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/15/#findComment-469934
Udostępnij na innych stronach

 

 

Właścicielka jednej z najbardziej kultowych restauracji "Ewa zaprasza"W Sasinie.

Co z tego Krusznko? Czy to znaczy, że nie można zrobić uwagi, że ktoś pisze dziwacznie, żeby nie powiedzieć inaczej? :) No chyba że jest karp morski i taki się dodaje a ja o tym nie wiem. :)
Hehehe,Paweł bez obrazy ale przepis był dla mnie i ja go jakoś doskonale zrozumiałem a skoro Ty nie... A miejsce i kuchnia taka że przytyki i inne takie tylko mogą przytykanta ośmieszyć :)

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/15/#findComment-469935
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co z tego Krusznko?

Ano nic..pytałeś ,odpowiedziałem :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/15/#findComment-469936
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Troszkę mielonki wczoraj ukręciłem...

Jako że w zamrażarce walało mi się trochę boczku to dokupiłem do tego 2,5 kg dwójki i postanowiłem sobie pomielić :) Przepis w zasadzie jak zawsze (+20% wody i 3% mąki ziemniaczanej) z tym że tym razem zamiast dawać 23/kg peklosoli dałem 20g i dodałem Radkowej przyprawy do metki plus troszkę czosnku suszonego. Na surowo już było ekstra a w wyrobie gotowym wzbudziło zachwyt konsumentów.

Przy parzeniu troszkę się zagapiłem i wyszła mi niewielka ilość galaretki  :facepalm:  I co ciekawe osłonki które nabyłem jako termokurczliwe takie chyba jednak nie są  :mad:

 

post-44979-0-76489100-1454397482_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/15/#findComment-472759
Udostępnij na innych stronach

 

 

I co ciekawe osłonki które nabyłem jako termokurczliwe takie chyba jednak nie są :mad:

 

Ekspedienty nie wiedzą co sprzedają ..................   bo sami wyrobów nie robią :D :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/15/#findComment-472765
Udostępnij na innych stronach

Zdziwiłbyś się jakbym Ci powiedział z jakiego "sklepiku" to jest...  :facepalm:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/15/#findComment-472775
Udostępnij na innych stronach

Tusiaczku , ale galaretka smaczna w wyrobie ? :D:thumbsup:  Witam w Klubie Pożeraczy Galaretki :clap:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/15/#findComment-472789
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Troszkę rybek ostatnio nawiozłem więc czas był najwyższy na kolejne klopsiki...

Jako że niestety zalewa pomidorowa z udziałem octu nam nie bardzo podeszła postanowiłem wykoncypować własną.

Najpierw skarmelizowałem kilka drobno pokrojonych cebul, potem do kilku litrów przecieru pomidorowego własnej roboty dodałem kilka sporych potartych na średnim oczku marchewek i poddusiłem z liściem laurowym i zielem do miękkości, dodałem cebulkę, dosmaczyłem i wszystko razem zmiksowałem. Usmażone klopsiki zalałem tym sosem i spasteryzowałem.

Wyszło mi jakieś 24 słoiczki - te nasze ulubione 346 ml (idealnie na raz) i 5 słoików 550 ml.

A konsumpcję uskuteczniam posypane cebulką i otoczone ogóreczkami, ostatnio były kiszone a dzisiaj na kolację diabelskie.

Bez fałszywej skromności powiem że wstydu nie ma...  :cool:

 

post-44979-0-30493200-1457801527_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/15/#findComment-484069
Udostępnij na innych stronach

I równie dobrze smakuje :) Starałem się zrobić tak żeby dało się zjeść zarówno na ciepło jak i na zimno a niestety zalewa z octem na ciepło nam nijak nie podchodzi. Na zimno a i owszem ale na ciepło już nie :)

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/15/#findComment-484120
Udostępnij na innych stronach

Ja np lubie bardzo rybe på grecku ale tylko na zimno na cieplo nie przechodzi przez gardlo ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/15/#findComment-484128
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.