tusiaczek Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 17 Stycznia 2016 (edytowane) Poszalałem dzisiaj troszkę z rybkami... Zrobiłem ze 200 kotlecików rybnych z których część poszła w zalewę wg Halyny a część pożarliśmy ze smakiem Jasiek stwierdził że tak dobrych paluszków rybnych to on jeszcze nie jadł W sumie nazwać to paluszkami rybnymi to chyba jedyny sposób żeby mu przemycić rybę do jadłospisu (coś jak jajecznica Gonza na "karkówce" ) Jednocześnie mając do dyspozycji głowy i kręgosłupy pokusiłem się na zrobienie zupy rybnej na którą to przepis dostałem w prezencie grubo ponad 20 lat temu... W sumie historia ciekawa bo będąc fanem zupy rybnej próbuję jej praktycznie wszędzie gdzie tylko podają. Kiedyś w pewnej restauracji na pomorzu jadłem najlepszą zupę rybną w życiu i okazało się że całkowitym przypadkiem właściciele restauracji są przyjaciółmi mojej bliskiej przyjaciółki... Za diabła nie wiem dlaczego do tej pory nie pokusiłem się wcześniej o zrobienie tej zupy Dzisiaj zrobiłem i... jestem już po trzeciej misce Zupa jest absolutnie boska i za zgoda darczyńcy zamieszczam przepis: Edytowane 17 Stycznia 2016 przez tusiaczek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 19 Stycznia 2016 W sumie historia ciekawa bo będąc fanem zupy rybnej próbuję jej praktycznie wszędzie gdzie tylko podają Oj Tusiaczku to mój syn ma podobnie. Niech tylko w knajpie w karcie jest rybna, to nie ważne czy przyszliśmy na pizzę czy deser to on chce. Fakt jest faktem, że rybna rybnej nierówna . Jak kiedyś dorosnę do zupy rybnej to spróbuję z Twojego przepisu Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 19 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Od niedzieli kilka osób miało okazję jej popróbować i chyba im smakowała... Dla mnie nie ma lepszej zupy... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Od niedzieli kilka osób miało okazję jej popróbować My dzisiaj i chyba im smakowała.. No chyba Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Ja lubie zupe rybna pod warunkiem ze mam 100% pewnosc ze nie ma osci ..dosc czesto gosci u mnie z lososia lub dorsza, musze wyprobowac z Twojego przepisu Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 19 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Sam obierałem kręgosłupy i głowy i filetowałem ryby więc ości nie miało prawa być Też nie lubię i się zniechęcam jak są... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Przepis wart wypróbowania chociaż... raz się ''zraziłam'' do zupy rybnej... Zastanawia mnie tylko jedna kwestia ... po kiego cedzić przez sitko cały wywar , jak można by ''zapakować'' w gazę , wygotować co trzeba i wyciągnąć... Pozdrowionka Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Ania, na mój chłopski rozumek to po pierwsze w gazie nie zamieszasz podczas gotowania a co ważniejsze ości tak Ci się powbijają i powplątują w gazę że późniejsze obranie kręgosłupów i głów z "mięska" będzie stanowiło nie lada wyzwanie Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Aniu i będzie zupa rybna z gazą :D Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 20 Stycznia 2016 A ja mam obawy że gaza spowoduje gazy ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 20 Stycznia 2016 późniejsze obranie kręgosłupów i głów z "mięska" będzie stanowiło nie lada wyzwanie A chyba,że tak ... to inna sprawa Wiele razy na programach kulinarnych widziałam właśnie ,że po wygotowaniu ''owych resztek'' po prostu wyrzucają to do kosza i ot taki pomysł mi do głowy wpadł... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 20 Stycznia 2016 To jeżeli już to ja osobiście gotowałbym w takim fajnym silikonowym worku/durszlaku/sitku co to był ostatnio w Lidlu. Ten z Lidla był jak dla mnie za mały ale chyb a kiedyś se kupię jakiś większy... Albo takie cuś metalowe http://allegro.pl/wklad-do-gotowania-13l-pierogow-ryzu-i-makaronu-i5908496660.html Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Jjjjaaaa pierdziu... :frantics:Nie dość ,że za tyle kasy , to jeszcze ''amelinium''... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Łe tam... w Ikei są chyba po jakieś 30 złociszy Mniejsze ale cena już bardziej ludzka A te silikonowe są jeszcze tańsze O takie cosik http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70238999/ Edytowane 20 Stycznia 2016 przez tusiaczek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Łe tam... w Ikei są chyba po jakieś 30 złociszy Mniejsze ale cena już bardziej ludzka A te silikonowe są jeszcze tańsze O takie cosik http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70238999/ Ja bym to wykorzystał jako forme do sera Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Ja jak robie zupe rybna, a raczej gotuje sam wywar z resztek ryb to juz nie zostawiam tych resztek miesa ,moim zdaniem sa one juz malo smakowe bo calosc smaku zostalo w wywarze,,tak samo czynie z wywarem z warzyw. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Ja bym to wykorzystał jako forme do sera Metal na formę kiepsko się nadaje bo się za szybko wyziębia i chłodzi skrzep. A skrzep powinien się schładzać jak najwolniej. Dlatego dobre formy są z grubego plastiku... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Od niedzieli kilka osób miało okazję jej popróbować i chyba im smakowała... Dla mnie nie ma lepszej zupy. W to nie wątpię Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Są jeszcze takie wkłady do garnka i takie coś na pewno zdaje egzamin Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Male osci napewno sie przecisna...ja nawet znajde osc w szprotce z puszki ,ktora nie jestem w stanie przelknac ...oczywiscie osc nie puszke Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Metal na formę kiepsko się nadaje bo się za szybko wyziębia i chłodzi skrzep. A skrzep powinien się schładzać jak najwolniej. Dlatego dobre formy są z grubego plastiku... No fakt... o tym nie pomyślałem Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Próbowaliście gotować zupę rybną na samych głowach i ogonach ?Kręgosłup można ugotować oddzielnie i przelać przez sito. Znowu mędrkuje. już sam ze sobą nie mogę wytrzymać Edytowane 20 Stycznia 2016 przez Wujaszek Tom Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Czy u ciebie w domu zona zmywa???? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Dla mnie nie ma lepszej zupy...Ciekawe kto pisal ten przepis? "...dodać filet z karpia i jakąś rybę słodkowodną..." A tak żeby już się nie czepiać wegety, to dodam, że lepszą zjesz jak zrobisz z ryb mieszanych, znaczy i morskich i słodkowodnych i koniecznie z pomidorami. Aż sam się dziwię, że nie wstawiłem jeszcze przepisu na forum albo nie pamiętam. Zupa wg Makłowicza - Smak Gdyni. I tak jak Wujaszek napisał, wywar na głowach i gręgosłupach, rybę dodaje się na końcu na kilka minut.Też używam sitka podobnego jak Andrzej pokazał. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Electra , wykorzystuję na maxa domowy rodzaj żeński , ma na pierwsze Zmywarka. , że nie wspomnę o lodówce i pralce.Fory mają blendery ,kociołki i czasami odkurzacz Edytowane 20 Stycznia 2016 przez Wujaszek Tom Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/14/#findComment-469886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.