Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

... właśnie popełniłem swoją pierwszą  kiełbasę - tą  z Akademii Dziadka / rzeźnicka /. Kiełbasa wisi na kijach i osadza się / ok 3 godzin/. Nie wiem jak długo to powinno trwać / w przepisie nie podano /. Kłopot polega na tym, że aktualnie jest 12 stopni, noc zapowiada się na względnie ciepłą. Boję się zostawić kiełbasę do rana w takiej temperaturze. Gdyby chodziło o wędzonki to na pewno nic by im nie zaszkodziło, ale kiełbasa ?, moja pierwsza kiełbasa  :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/
Udostępnij na innych stronach

 

 

. właśnie popełniłem swoją pierwszą kiełbasę - tą z Akademii Dziadka / rzeźnicka /

 

Znaczy zrobiłeś kiełbasę... :cool:

 

 

 

Kiełbasa wisi na kijach i osadza się / ok 3 godzin/. Nie wiem jak długo to powinno trwać / w przepisie nie podano /

 

Jak cienka - to ma dość, możesz wędzić, jak chcesz spać, lepiej schowaj ją do lodówki, 12 stopni? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308874
Udostępnij na innych stronach

... żeby nie przesadzić z osadzaniem schowałem ją do lodówki / właśnie zaczął padać deszcz /. 

 

A temacie grubości batonu to wyszło różnie - od 2,5 do 4 cm / teoretycznie kalibrowane osłonki/. Jaki flak, taka Karma. Może jeszcze jedne małe pytanko / jakoś nigdzie nie doczytałem / - jak mocno napełniać osłonkę farszem, żeby nie było w trakcie wędzenia niekontrolowanych wypływów zawartości ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308882
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak mocno napełniać osłonkę farszem, żeby nie było w trakcie wędzenia niekontrolowanych wypływów zawartości ? :D

 

Generalnie napełniać należy dość mocno, zawartość sama rzadko wypływa. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308883
Udostępnij na innych stronach

Dobrze, że schowałes do lodówki... ja kiedys osadzałem przez noc w temp 12-15 stopni i kicha mi wyszła podczas wedzenia... Najlepiej tak sobie rozplanować wyrób kiełbasy, żeby po nadzianiu, osadzać od 2-4h w temp otoczenia i do wędzarni :)

Pozdrawiam

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308889
Udostępnij na innych stronach

 

 

po nadzianiu, osadzać od 2-4h w temp otoczenia i do wędzarni
A nie przypadkiem w temperaturze pokojowej? Bo jak na dworze masz dajmy na to jak teraz 6 stopni to chyba raczej nie..... 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308890
Udostępnij na innych stronach

 

 

A nie przypadkiem w temperaturze pokojowej?

tusiaczku, czy to bedzie 12 stopni czy 22,,, jak zwał tak zwał...

najwazniejsza jest temperatura i czas osadzania....

kiełbasy robię od kilku lat i nigdy nie miałem problemu , nawet z 12 godzinnnym osadzaniem ale... w temp do 8 stopni...

 raz jakoś coś zawaliłem, do pracy musiałem jechać, nie wiem, ale kiełbasy zostawiłem w piwnicy raptem na 16 godzin w temp 8-10 stopni, co mi sie wydawało ok, a przy wędzeniu wyszła mqasakra , wszystko sie "pociło" , ... ma szczęście to tylko taki raz mi sie zdarzył.... teraz juz takich blędów nie popełniam....

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308895
Udostępnij na innych stronach

Poki, masz absolutną rację. Mój wpis odnosił się do przedziału czasowego jaki podałeś.2-4 godziny to tylko w temperaturze pokojowej....

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308917
Udostępnij na innych stronach

... minęła godzina suszenia w średniej temperaturze 30 stopni. Kiełbaska nie poci się. Dołożyłem zrębków bukowych i zacząłem  zadymiać rzadkim dymem, temperatura ok. 40 stopni. Po godzince lub dwóch wyłączę wędzenie, wieczorem powtórzę proces od nowa. Jutro podniosę temperaturę do 60 stopni, podymię na niebiesko, a w poniedziałek znowu powedzę na zimnym dymie.

 

Zastanawia mnie tylko, czy należy chłodzić produkt pomiędzy kolejnymi etapami wędzenia ? Na dworku ma być z 17 stopni, noce też mają być ciepłe. Lodówka ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308929
Udostępnij na innych stronach

Po godzince lub dwóch wyłączę wędzenie, wieczorem powtórzę proces od nowa. Jutro podniosę temperaturę do 60 stopni, podymię na niebiesko, a w poniedziałek znowu powedzę na zimnym dymie

Pytanie ile godzin i dni będziesz wędził i dlaczego? Jakoś pojąć tych planów nie mogę. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308941
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jakoś pojąć tych planów nie mogę.
Szczerze mówiąc ja też.... Chyba że to ma być jakaś taka autorska wariacją z kiełbasa surową, nieparzoną ....

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308943
Udostępnij na innych stronach

... przepis jak przepis, jest w Akademii Dziadka - zakładka ; kiełbasy, wędliny trwałe i średnio trwałe. Wg mnie jest to jakaś kompilacja kiełbasy polskiej. Z przepisu wynika, że w pierwszym dniu podsuszamy batony i wędzimy je po dwie godziny dwa razy w temperaturze 40 stopni, w drugim dniu wędzimy dwa razy w temperaturze 60 stopni / podpiekanie ?/ przez godzinę, w trzecim wędzimy tak jak w dniu pierwszym. Kiełbasy nie parzymy. Przez moje doświadczenia z wędzonkami wnioskuję, że taka procedura powinna dać trwały wyrób.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308951
Udostępnij na innych stronach

że taka procedura powinna dać trwały wyrób

Tylko, że kiełbaskę tak można zrobić za jednym zamachem. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308955
Udostępnij na innych stronach

... no właśnie można wędzić na raz. Przed chwilą spróbowałem swojego wyrobu po dwugodzinnym wędzeniu - da to się jeść. Można by ją sparzyć, ale ja z zasady niczego nie parzę. Pozostało odymiać cyklicznie dla zasady zachowania oryginalnej technologii tego wyrobu. Pewnie powiecie, że nie warto.

 

Jako, że kiełbasę popełniłem po raz pierwszy mogę wstępnie podsumować swoje błędy - wg mnie jest za mocno rozdrobniona. Łopatkę mieliłem na fi 10, słoninę/ w mojej wersji podgardle/ i wołowinę na fi 2,5.

- maszynka nr 8 z napędem. Wyszło trochę miazgowato, Do tego próbowałem napełnić jelita tą właśnie maszynką / ma za duże obroty/ i pierwszy - na szczęście krótki odcinek wypełnił się mieszaniną o konsystencji metki, brrrr. Maszynka z za dużymi obrotami dodatkowo przemieszała nadzienie nim przeszło do flaka. Szybko przeszedłem na korbę i tu było lepiej. No ale wcześniej się zmieliło. Ktoś wcześniej napisał, że małe maszynki / 5, 8 / na tym samym sitku mielą o stopień drobniej niż duże. Miał chyba rację.

 

A w kwestii studzenia między kolejnymi dobami odymiania co radzicie - zostawić na noc w wędzarni czy dla bezpieczeństwa przechować w lodówce ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308965
Udostępnij na innych stronach

 

 

słoninę/ w mojej wersji podgardle/ i wołowinę na fi 2,5.

 

To będzie kiełbasa ze smalcem w środku  zamiast w smalcu. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308966
Udostępnij na innych stronach

... a jeżeli się rozchodzi o kwestię smalcu w kiełbasie to poddałem swój wyrób próbie organoleptyczniej  /na zasadzie określania zawartości cukru w cukrze/ stosując się do zawartości aktywnych składników farszu i wyszło po zjedzeniu kawałka,że tłuszcz nie dominuje w smaku. No bo niby dlaczego - 5,5 kg łopatki odtłuszczonej + 1,2 kg wołowiny kontra 1,3 kg podgardla. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308972
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszowi, gdy mówił że będzie w Twojej kiełbasie smalec, chodziło prawdopodobnie o zbyt duże rozdrobnienie podgardla, a nie o jego ilość ;)

Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308976
Udostępnij na innych stronach

... tłuszcz faktyczne jakby rozdrobniony za bardzo. W przepisie pisano o drobnej siatce, fi otworów nie podano. Znajomy masarz  poradził żeby dać taką do maku. Następnym razem zmielę na fi 5.

 

Na razie włączyłem zadymianie po raz drugi. A co z chłodzeniem przez noc ? Zostawić w wędzarce ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308990
Udostępnij na innych stronach

Znajomy masarz  poradził żeby dać taką do maku

 

A może to był masarz od masażu leczniczego ;)  bo na masarstwie to on się na pewno nie zna .A może to miały być parówki a nie kiełbaska, którą prezentujesz.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308993
Udostępnij na innych stronach

:facepalm:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-309004
Udostępnij na innych stronach

A Ciebie co tak śmieszy, że zapytam.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-309005
Udostępnij na innych stronach

Sobota.  :tongue:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-309006
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.