Lisor Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Października 2013 ... właśnie popełniłem swoją pierwszą kiełbasę - tą z Akademii Dziadka / rzeźnicka /. Kiełbasa wisi na kijach i osadza się / ok 3 godzin/. Nie wiem jak długo to powinno trwać / w przepisie nie podano /. Kłopot polega na tym, że aktualnie jest 12 stopni, noc zapowiada się na względnie ciepłą. Boję się zostawić kiełbasę do rana w takiej temperaturze. Gdyby chodziło o wędzonki to na pewno nic by im nie zaszkodziło, ale kiełbasa ?, moja pierwsza kiełbasa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Października 2013 . właśnie popełniłem swoją pierwszą kiełbasę - tą z Akademii Dziadka / rzeźnicka / Znaczy zrobiłeś kiełbasę... Kiełbasa wisi na kijach i osadza się / ok 3 godzin/. Nie wiem jak długo to powinno trwać / w przepisie nie podano / Jak cienka - to ma dość, możesz wędzić, jak chcesz spać, lepiej schowaj ją do lodówki, 12 stopni? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisor Opublikowano 25 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Października 2013 ... żeby nie przesadzić z osadzaniem schowałem ją do lodówki / właśnie zaczął padać deszcz /. A temacie grubości batonu to wyszło różnie - od 2,5 do 4 cm / teoretycznie kalibrowane osłonki/. Jaki flak, taka Karma. Może jeszcze jedne małe pytanko / jakoś nigdzie nie doczytałem / - jak mocno napełniać osłonkę farszem, żeby nie było w trakcie wędzenia niekontrolowanych wypływów zawartości ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Października 2013 jak mocno napełniać osłonkę farszem, żeby nie było w trakcie wędzenia niekontrolowanych wypływów zawartości ? Generalnie napełniać należy dość mocno, zawartość sama rzadko wypływa. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Października 2013 Pisu dobrze radzi , Jak kiełbaski lużne - to je jeszcze kilka razy obracaj , okręcaj , aż będą sztywne . Flak wytrzymały jednak jest . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Października 2013 Dobrze, że schowałes do lodówki... ja kiedys osadzałem przez noc w temp 12-15 stopni i kicha mi wyszła podczas wedzenia... Najlepiej tak sobie rozplanować wyrób kiełbasy, żeby po nadzianiu, osadzać od 2-4h w temp otoczenia i do wędzarni Pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Października 2013 po nadzianiu, osadzać od 2-4h w temp otoczenia i do wędzarni A nie przypadkiem w temperaturze pokojowej? Bo jak na dworze masz dajmy na to jak teraz 6 stopni to chyba raczej nie..... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 25 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Października 2013 A nie przypadkiem w temperaturze pokojowej? tusiaczku, czy to bedzie 12 stopni czy 22,,, jak zwał tak zwał...najwazniejsza jest temperatura i czas osadzania....kiełbasy robię od kilku lat i nigdy nie miałem problemu , nawet z 12 godzinnnym osadzaniem ale... w temp do 8 stopni... raz jakoś coś zawaliłem, do pracy musiałem jechać, nie wiem, ale kiełbasy zostawiłem w piwnicy raptem na 16 godzin w temp 8-10 stopni, co mi sie wydawało ok, a przy wędzeniu wyszła mqasakra , wszystko sie "pociło" , ... ma szczęście to tylko taki raz mi sie zdarzył.... teraz juz takich blędów nie popełniam.... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisor Opublikowano 26 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Października 2013 ... własnie wstałem, bo pierwsza rzeźnicka czeka. Idę rozpalić w palenisku. A dalej to już wg przepisu; suszymy, wędzimy, chłodzimy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Października 2013 Lisor powodzenia Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Października 2013 Poki, masz absolutną rację. Mój wpis odnosił się do przedziału czasowego jaki podałeś.2-4 godziny to tylko w temperaturze pokojowej.... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisor Opublikowano 26 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Października 2013 ... minęła godzina suszenia w średniej temperaturze 30 stopni. Kiełbaska nie poci się. Dołożyłem zrębków bukowych i zacząłem zadymiać rzadkim dymem, temperatura ok. 40 stopni. Po godzince lub dwóch wyłączę wędzenie, wieczorem powtórzę proces od nowa. Jutro podniosę temperaturę do 60 stopni, podymię na niebiesko, a w poniedziałek znowu powedzę na zimnym dymie. Zastanawia mnie tylko, czy należy chłodzić produkt pomiędzy kolejnymi etapami wędzenia ? Na dworku ma być z 17 stopni, noce też mają być ciepłe. Lodówka ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Października 2013 Po godzince lub dwóch wyłączę wędzenie, wieczorem powtórzę proces od nowa. Jutro podniosę temperaturę do 60 stopni, podymię na niebiesko, a w poniedziałek znowu powedzę na zimnym dymie Pytanie ile godzin i dni będziesz wędził i dlaczego? Jakoś pojąć tych planów nie mogę. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Października 2013 Jakoś pojąć tych planów nie mogę. Szczerze mówiąc ja też.... Chyba że to ma być jakaś taka autorska wariacją z kiełbasa surową, nieparzoną .... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisor Opublikowano 26 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Października 2013 ... przepis jak przepis, jest w Akademii Dziadka - zakładka ; kiełbasy, wędliny trwałe i średnio trwałe. Wg mnie jest to jakaś kompilacja kiełbasy polskiej. Z przepisu wynika, że w pierwszym dniu podsuszamy batony i wędzimy je po dwie godziny dwa razy w temperaturze 40 stopni, w drugim dniu wędzimy dwa razy w temperaturze 60 stopni / podpiekanie ?/ przez godzinę, w trzecim wędzimy tak jak w dniu pierwszym. Kiełbasy nie parzymy. Przez moje doświadczenia z wędzonkami wnioskuję, że taka procedura powinna dać trwały wyrób. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Października 2013 że taka procedura powinna dać trwały wyrób Tylko, że kiełbaskę tak można zrobić za jednym zamachem. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisor Opublikowano 26 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Października 2013 ... no właśnie można wędzić na raz. Przed chwilą spróbowałem swojego wyrobu po dwugodzinnym wędzeniu - da to się jeść. Można by ją sparzyć, ale ja z zasady niczego nie parzę. Pozostało odymiać cyklicznie dla zasady zachowania oryginalnej technologii tego wyrobu. Pewnie powiecie, że nie warto. Jako, że kiełbasę popełniłem po raz pierwszy mogę wstępnie podsumować swoje błędy - wg mnie jest za mocno rozdrobniona. Łopatkę mieliłem na fi 10, słoninę/ w mojej wersji podgardle/ i wołowinę na fi 2,5.- maszynka nr 8 z napędem. Wyszło trochę miazgowato, Do tego próbowałem napełnić jelita tą właśnie maszynką / ma za duże obroty/ i pierwszy - na szczęście krótki odcinek wypełnił się mieszaniną o konsystencji metki, brrrr. Maszynka z za dużymi obrotami dodatkowo przemieszała nadzienie nim przeszło do flaka. Szybko przeszedłem na korbę i tu było lepiej. No ale wcześniej się zmieliło. Ktoś wcześniej napisał, że małe maszynki / 5, 8 / na tym samym sitku mielą o stopień drobniej niż duże. Miał chyba rację. A w kwestii studzenia między kolejnymi dobami odymiania co radzicie - zostawić na noc w wędzarni czy dla bezpieczeństwa przechować w lodówce ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Października 2013 słoninę/ w mojej wersji podgardle/ i wołowinę na fi 2,5. To będzie kiełbasa ze smalcem w środku zamiast w smalcu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisor Opublikowano 26 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Października 2013 ... a jeżeli się rozchodzi o kwestię smalcu w kiełbasie to poddałem swój wyrób próbie organoleptyczniej /na zasadzie określania zawartości cukru w cukrze/ stosując się do zawartości aktywnych składników farszu i wyszło po zjedzeniu kawałka,że tłuszcz nie dominuje w smaku. No bo niby dlaczego - 5,5 kg łopatki odtłuszczonej + 1,2 kg wołowiny kontra 1,3 kg podgardla. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Października 2013 Arkadiuszowi, gdy mówił że będzie w Twojej kiełbasie smalec, chodziło prawdopodobnie o zbyt duże rozdrobnienie podgardla, a nie o jego ilość Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisor Opublikowano 26 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Października 2013 ... tłuszcz faktyczne jakby rozdrobniony za bardzo. W przepisie pisano o drobnej siatce, fi otworów nie podano. Znajomy masarz poradził żeby dać taką do maku. Następnym razem zmielę na fi 5. Na razie włączyłem zadymianie po raz drugi. A co z chłodzeniem przez noc ? Zostawić w wędzarce ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 26 Października 2013 (edytowane) Znajomy masarz poradził żeby dać taką do maku A może to był masarz od masażu leczniczego bo na masarstwie to on się na pewno nie zna .A może to miały być parówki a nie kiełbaska, którą prezentujesz. Edytowane 26 Października 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-308993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 26 Października 2013 Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-309004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 26 Października 2013 A Ciebie co tak śmieszy, że zapytam. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-309005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 26 Października 2013 Sobota. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8693-osadzanie-kie%C5%82basy-pilne/#findComment-309006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.