Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Trzeba było zadzwonić.Po to Ci podałem telefon.Pewnie resztę przypraw też dałeś za mało.?Przed nabiciem powinna być lekko przesolona.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/11/#findComment-503251
Udostępnij na innych stronach

Trzeba było zadzwonić.Po to Ci podałem telefon.Pewnie resztę przypraw też dałeś za mało.?Przed nabiciem powinna być lekko przesolona.

 

tzn naczytawszy się  o tym pieprznym nie pieprznym sam od siebie dałem więcej pieprzu i majeranku i cebuli tak że tu ok było 

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/11/#findComment-503253
Udostępnij na innych stronach

Jak kaszy jest 3 kilo i do gotowania potrzeba 2l rosołu/kg to skąd Ci się wzięło 15 kg ? :facepalm:.To kaszę gotujesz w proporcji 1kg/3l lub 1kg/4l rosołu.?.Powinno być 9 kg kaszy po ugotowaniu.

 

A Tobie skąd się wzięło 9? Jeżeli masz 3 kilo kaszy i dwa litry rosołu to razem 5.

 

Ok. nie zauważyłem, że na kg

 

W recepturze daje się 2 L na 1kg kaszy.

 

A jeśli chodzi o to jak ja robię, to wrzucam 100 gramową paczkę kaszy do rosołu i wyjmuję 500g, jak krócej potrzymam to 400-450 g

bo 17 g soli wg mnie to za mało.

 

Czego za mało?.Czytajcie recepturę ze zrozumieniem i  uważnie i będzie dobrze. 

Ty dajesz 17 ja 20, więc dla mnie 17 za mało.  :facepalm:

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/11/#findComment-503259
Udostępnij na innych stronach

 

 

A Tobie skąd się wzięło 9? Jeżeli masz 3 kilo kaszy i dwa litry rosołu to razem 5.

 

Jakoś nie chce być inaczej ..... 3kg kaszy i 3x2litry rosołu to daje  3kg kaszy + 6litrów rosołu = 9kg razem :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/11/#findComment-503264
Udostępnij na innych stronach

To już chyba wszystko zostało wyjaśnione z matematycznego punktu widzenia.Nawet kosz zaliczyłem. :D  :D  :D, ale jeszcze coś mnie nurtuje.

 

 

 

Ty dajesz 17 ja 20, więc dla mnie 17 za mało. 

 

 

20g/kg całej masy.Czy masz inne przeliczniki.?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/11/#findComment-503278
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Po zamrażarce pętało się kilka łebków  i coś tam jeszcze to się wczoraj wziąłem i  przerobiłem na salcesony. :)

 

post-41296-0-93240600-1472378632_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/11/#findComment-512542
Udostępnij na innych stronach

Dawno u Ciebie salcesonu nie było a tu od razu dwa rodzaje :) Dobrze widzę? Ozorkowy i brunszwicki? Apetyczne i jak zwykłe piękne. Pozdrawiam.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/11/#findComment-512701
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ozorkowy i brunszwicki?

 

A'la włoski z dodatkiem ozorka wp. i serca wp. i brunszwicki. :)  


 

 

To masz duza zamrazarke  

 

Oj tak. :D  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/11/#findComment-512761
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dzisiejsza kaszanka Arkadiusza - no cóż -( zostały schowane 3 szt)  -8 osób zaproszonych na kaszankę z grilla pochłonęło  siatę kaszaneczki - opinia - DOBRA !!! . Arku - gratulacje - niby kaszanka - a smakowitość !!! - z podziękowaniem :)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/11/#findComment-517264
Udostępnij na innych stronach

Naszła mnie ochota na "Czarny". :)

 

post-41296-0-48602000-1474821725_thumb.jpg

 

Czarny.

1,Podgardle peklowane b/s - 1,5 kg

2,Serce

3,Nerki - 2 szt 

4,Mięso z kości schabowych-ok.1,5 kg po ugotowaniu

5,Nóżka

6,Płuca 0,4 kg

7,Skóry - 0,9 kg

8,Krew - ok .1 kg ( sztuczna rozrabiana w wodzie zimnej w stosunku 1 :14)

Wszystkie składniki gotowane w temp.90 C  do miękkości oprócz podgardla.Podgardle na pół miękko.

 

Rozgrabnianie

1,Mięsa - 5 mm

2,Skórki  i mięso z nózki - 2 mm

3,Podgardle -kostka 0,5X 0,5

 

Przyprawy

Majeranek -2g/kg

Pieprz - 1g/kg

Czosnek -2g/kg

Ziele - 0,6g/kg

Sól - do smaku.Jeśli w osłonkach naturalnych musi być przesolonyJeśli w sztucznych to akurat bo się nie odsoli w czasie parzenia.Po napełnieniu parzymy w wodzie o temp. 83º C do uzyskania w środku 68º C.W czasie studzenia dociskamy

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/11/#findComment-518856
Udostępnij na innych stronach

 

 

Naszła mnie ochota na "Czarny".
Jakoś boczku jako tłuszcz tu nie widzę :) chyba słoninkę zastosowałeś :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/11/#findComment-518866
Udostępnij na innych stronach

Jakoś boczku jako tłuszcz tu nie widzę chyba słoninkę zastosowałeś

 

Boczku nie zobaczysz i słoniny też  :facepalm: ..Staram się robić wyroby zgodnie ze składem prezentowanym w przepisach z lat dobrych polskich wędlin.Zastosowałem zgodnie z przepisem peklowane podgardle, ale gdyby był problem z kupnem podgardla to bym go zastąpił właśnie tłustym boczkiem. :tongue:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/11/#findComment-518885
Udostępnij na innych stronach

podgardle

Chyba słoninie z podgardla ,bo całego przekroju podgardla nie widzę,ciekawe jak zastosujesz w razie ,,niemca,, boczek i jak to będzie wyglądało w przekroju? :) Zrób i pokaż please :)

Edytowane przez kostek61

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/11/#findComment-518891
Udostępnij na innych stronach

Ze Szacunkiem... :thumbsup:  ale przyznaj Arku...że ''tłuścioszka'' smacznioszka :thumbsup:  bo tak to by za suche było :cool::)  Ładniutki :clap:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/11/#findComment-518980
Udostępnij na innych stronach

 

 

  ale przyznaj Arku...że ''tłuścioszka'' smacznioszka

 

Gdybym trzymał się ściśle proporcji podgardla do innych składników to był jeszcze bardziej tłusty.Teraz dla mnie jest w sam raz. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/11/#findComment-519103
Udostępnij na innych stronach

 

 

Arkadiuszu gdzie kupujesz kątnice?

 

W Nadarzynie w hurtowni dla masarń. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/11/#findComment-519114
Udostępnij na innych stronach

Nie tam ... kurze ozorki bym dał więcej roboty ale ten smak ...

Czarne to czarne ...

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/11/#findComment-519439
Udostępnij na innych stronach

Próbka większej całości. :)

 

post-41296-0-64678800-1475401153_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/11/#findComment-520216
Udostępnij na innych stronach

 

 

Próbka większej całości.
  Miałem to szczęście i spróbowałem -konsystencja tradycyjna -zwarta ale nie twarda - w smaku DOBRY  nie piszę bardzo dobry bo w Arkadiuszu jest jeszcze wiele potencjału :) - dzięki :)

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/11/#findComment-520302
Udostępnij na innych stronach

 

 

Miałem to szczęście i spróbowałem

A ja będę dzisiaj miał szczęście jak Arek podwiezie mi do pracuni. :tongue:  :)  

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/11/#findComment-520402
Udostępnij na innych stronach

Szczęście dopisało. Arek dowiózł i powiem, że bardzo smaczny. Jednego już nie ma. Arek zamawiam więcej.  :)  :tongue:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/11/#findComment-520997
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.