tusiaczek Opublikowano 11 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Heniuś, bedziesz to dojrzysz na pewno.... No bo że potem kłopoty ze wzrokiem mogą wystąpić to rzecz zrozumiała Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/2/#findComment-326210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Gdzie ta szafa ? Ja już wiem Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/2/#findComment-326221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Jako że po spływie nic już Smorodinki nie zostało to trzeba coś na to zaradzić... Nigdzie się cholerstwo nie chciało pomieścić... Tak z 15-18 literków będzie Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/2/#findComment-364764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 29 Września 2014 Moja dzisiejsza zdobycz - 5 kg owoców pigwowca Będzie się działo Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/2/#findComment-374059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 29 Września 2014 5 kg owoców pigwowca Pracuj Prezesie w pocie czoła.Doświadczenie z Rozewia wykazało że dla spółdzielców gąsiorek smorodiny to mały pikuś Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/2/#findComment-374061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 29 Września 2014 Się zrobi Szanowny Panie Kazimierzu Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/2/#findComment-374062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 29 Września 2014 Przemrażasz pigwowca czy go sieczesz tak jak jest?Ja zamówiłem jeszcze dla siebie 10kg Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/2/#findComment-374063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 29 Września 2014 A po co go przemrażać? Zawsze robiłem na świeżo bez żadnych zbędnych ceregieli. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/2/#findComment-374064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 29 Września 2014 (edytowane) Sławek - zdecydowanie łatwiej się kroi jak By Ci to powiedzieć - po przemrożeniu miękknie a i obficie oddaje sok Edytowane 29 Września 2014 przez KURP Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/2/#findComment-374067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 29 Września 2014 Łe tam, te kilka kilogramów to jeszcze dam rade połupać Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/2/#findComment-374070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 29 Września 2014 Tylko siekaczmi zgryzaj szkoda jedynek Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/2/#findComment-374072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 29 Września 2014 Ludzie na wsi gadajo (podobno to ksiądz z ambony im mówił), że jak się owoc przemrozi to więcej potem soku wydaSławek, może warto spróbować Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/2/#findComment-374098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 29 Września 2014 Tylko siekaczmi zgryzaj szkoda jedynek Jedynki to właśnie siekacze Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/2/#findComment-374117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 29 Września 2014 No dobra... to se przemroże i sie obaczy czy będzie soczyściej :grin: Część już się maceruje wraz z pestkami. Powinno być zalane koniakiem ale że nie było tyle w chałupie to jest mix koniaku łyskacza i burbona. Chiba bedzie dobre ;-) Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/2/#findComment-374131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 29 Września 2014 Wydziwiacie Panie, wydziwiacie - nie ma to jak pigwa, alko i cukier Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/2/#findComment-374137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumbas Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 29 Września 2014 Mrozić należało by więcej niż napewno jarzębinę, ale według mnie w przypadku pigwowca to strata aromatu. Będzie "na dzień dobry" faktycznie łagodniejszy i nie o to chodzi, bo pigwa "lubi poleżeć jak wino". Osobiście trzymam je w lodówce w warzywniku przez cały rok (do następnych zbiorów), dodaję do herbaty i uważam, że są lepsze od cytryn: bardziej aromatyczne, więcej pektyn, więcej witaminy C, mam je na działce i nie muszę za nie płacić 12 zeta za kg( to w sumie też jakiś plus jest). Maserować ale nie z pestkami,gniazda nasienne trzeba wykroić bo będzie inny smak,w pestkach są różne związki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/2/#findComment-374139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 29 Września 2014 Sylwek, robiłem tak jak Ty całe życie ale.... zrobiłem raz z przepisu niejakiego Chefa Paula. I tak już zawsze będę robił. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/2/#findComment-374141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 29 Września 2014 Mrozić należało by więcej niż napewno jarzębinę, ale według mnie w przypadku pigwowca to strata aromatu. Będzie "na dzień dobry" faktycznie łagodniejszy i nie o to chodzi, bo pigwa "lubi poleżeć jak wino". Osobiście trzymam je w lodówce w warzywniku przez cały rok (do następnych zbiorów), dodaję do herbaty i uważam, że są lepsze od cytryn: bardziej aromatyczne, więcej pektyn, więcej witaminy C, mam je na działce i nie muszę za nie płacić 12 zeta za kg( to w sumie też jakiś plus jest). Maserować ale nie z pestkami,gniazda nasienne trzeba wykroić bo będzie inny smak,w pestkach są różne związki.gumbas tu chodzi tylko o to aby łatwiej było ją kroić - przemrożoną to nawet możesz przez robota przepuścić cięcie na grube plastry bez obawy że robota rozwalisz. Spróbuj to zrobić z takim nie przemrożonym.Nawet na ćwiartki zdecydowanie lepiej się kroi przemrożony niż taki prosto z krzaka. Czy traci na aromacie - ja tego nie zauważyłem. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/2/#findComment-374148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumbas Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 29 Września 2014 (edytowane) Opisuję własne kubki smakowe, robiłem i mrożone ale pozostanę jednak przy świeżych i ku...o twardych. Przekroić i tak trzeba nie jeden raz, bo gniazda nasienne są do wykrojenia. Muszę przemyśleć temat z robotem, o tym nie pomyślałem, reszta to przecież tylko kwestia gustu. Edytowane 29 Września 2014 przez gumbas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/2/#findComment-374160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 29 Września 2014 (edytowane) jak nie przemrozisz to rozwalisz robota, a przynajmniej jego plastikowe elementy - wiem bo sprawdziłem dlatego przemrażam kroję na ćwiartki i wrzucam w całości do maceracji. kiedyś bawiłem się w wyjmowanie gniazd nasiennych, ale uważam że z pestkami nalewka ma jeszcze pełniejszy smak. No ale każdy lubi co innego Bawiłem się w robienie pigwówki na cukrze, na miodzie, pigwówki wileńskiej (tej z miodem i koniakiem) i uważam że ta z cukrem najprostsza i najlepsza. Edytowane 29 Września 2014 przez KURP Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/2/#findComment-374162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 30 Września 2014 .... zrobiłem raz z przepisu niejakiego Chefa Paula. I tak już zawsze będę robił.A może tak link do tego przepisu niejakiego Chefa Paula ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/2/#findComment-374167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 30 Września 2014 A może tak link do tego przepisu niejakiego Chefa Paula ? http://www.chefpaul.net/pigwowka01.html Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/2/#findComment-374171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 30 Września 2014 Dzięki Wirus.Co VIP to VIP. Można polegać. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/2/#findComment-374174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 30 Września 2014 Ja owoce pigwowca zasypuję cukrem w proporcji 1:1 i nigdy nie trzymam tydzień!-mogą sfermentować!! Po jednym dniu już puszczą sok .Część soku przeznaczam do herbatki ,a część łącze zwódką i spirytusem i odstawiam na ....ROK!!!Podobno klasyczną nalewkę robi się w ten sposób ,ze pokrojone owoce zalewa się spirytusem ,a potem cukrem ,ale ja dużo soku zostawiam dla dzieciaków do herbatki , czy do wody z miodem , dlatego robię odwrotnie Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/2/#findComment-374303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 30 Września 2014 beatag tak jak piszesz - pigwa zasypana cukrem przez tydzień zaczyna fermentować, dlatego odkąd się przekonałem że tak jest, najpierw owoc zalewam % a potem zasypuję cukrem. procenty ładnie wyciągają sok i aromat z owoców, a cukier to poprawia. I jest gwarancja że to nie sfermentuje Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8752-tusiaczkowe-napitki-wszelakie/page/2/#findComment-374308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.