tusiaczek Opublikowano 11 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Heniuś, bedziesz to dojrzysz na pewno.... No bo że potem kłopoty ze wzrokiem mogą wystąpić to rzecz zrozumiała Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Gdzie ta szafa ? Ja już wiem Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Jako że po spływie nic już Smorodinki nie zostało to trzeba coś na to zaradzić... Nigdzie się cholerstwo nie chciało pomieścić... Tak z 15-18 literków będzie Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 29 Września 2014 Moja dzisiejsza zdobycz - 5 kg owoców pigwowca Będzie się działo Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 29 Września 2014 5 kg owoców pigwowca Pracuj Prezesie w pocie czoła.Doświadczenie z Rozewia wykazało że dla spółdzielców gąsiorek smorodiny to mały pikuś Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 29 Września 2014 Się zrobi Szanowny Panie Kazimierzu Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 29 Września 2014 Przemrażasz pigwowca czy go sieczesz tak jak jest?Ja zamówiłem jeszcze dla siebie 10kg Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 29 Września 2014 A po co go przemrażać? Zawsze robiłem na świeżo bez żadnych zbędnych ceregieli. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 29 Września 2014 (edytowane) Sławek - zdecydowanie łatwiej się kroi jak By Ci to powiedzieć - po przemrożeniu miękknie a i obficie oddaje sok Edytowane 29 Września 2014 przez KURP Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 29 Września 2014 Łe tam, te kilka kilogramów to jeszcze dam rade połupać Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 29 Września 2014 Tylko siekaczmi zgryzaj szkoda jedynek Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 29 Września 2014 Ludzie na wsi gadajo (podobno to ksiądz z ambony im mówił), że jak się owoc przemrozi to więcej potem soku wydaSławek, może warto spróbować Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 29 Września 2014 Tylko siekaczmi zgryzaj szkoda jedynek Jedynki to właśnie siekacze Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 29 Września 2014 No dobra... to se przemroże i sie obaczy czy będzie soczyściej :grin: Część już się maceruje wraz z pestkami. Powinno być zalane koniakiem ale że nie było tyle w chałupie to jest mix koniaku łyskacza i burbona. Chiba bedzie dobre ;-) Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 29 Września 2014 Wydziwiacie Panie, wydziwiacie - nie ma to jak pigwa, alko i cukier Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumbas Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 29 Września 2014 Mrozić należało by więcej niż napewno jarzębinę, ale według mnie w przypadku pigwowca to strata aromatu. Będzie "na dzień dobry" faktycznie łagodniejszy i nie o to chodzi, bo pigwa "lubi poleżeć jak wino". Osobiście trzymam je w lodówce w warzywniku przez cały rok (do następnych zbiorów), dodaję do herbaty i uważam, że są lepsze od cytryn: bardziej aromatyczne, więcej pektyn, więcej witaminy C, mam je na działce i nie muszę za nie płacić 12 zeta za kg( to w sumie też jakiś plus jest). Maserować ale nie z pestkami,gniazda nasienne trzeba wykroić bo będzie inny smak,w pestkach są różne związki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 29 Września 2014 Sylwek, robiłem tak jak Ty całe życie ale.... zrobiłem raz z przepisu niejakiego Chefa Paula. I tak już zawsze będę robił. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 29 Września 2014 Mrozić należało by więcej niż napewno jarzębinę, ale według mnie w przypadku pigwowca to strata aromatu. Będzie "na dzień dobry" faktycznie łagodniejszy i nie o to chodzi, bo pigwa "lubi poleżeć jak wino". Osobiście trzymam je w lodówce w warzywniku przez cały rok (do następnych zbiorów), dodaję do herbaty i uważam, że są lepsze od cytryn: bardziej aromatyczne, więcej pektyn, więcej witaminy C, mam je na działce i nie muszę za nie płacić 12 zeta za kg( to w sumie też jakiś plus jest). Maserować ale nie z pestkami,gniazda nasienne trzeba wykroić bo będzie inny smak,w pestkach są różne związki.gumbas tu chodzi tylko o to aby łatwiej było ją kroić - przemrożoną to nawet możesz przez robota przepuścić cięcie na grube plastry bez obawy że robota rozwalisz. Spróbuj to zrobić z takim nie przemrożonym.Nawet na ćwiartki zdecydowanie lepiej się kroi przemrożony niż taki prosto z krzaka. Czy traci na aromacie - ja tego nie zauważyłem. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumbas Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 29 Września 2014 (edytowane) Opisuję własne kubki smakowe, robiłem i mrożone ale pozostanę jednak przy świeżych i ku...o twardych. Przekroić i tak trzeba nie jeden raz, bo gniazda nasienne są do wykrojenia. Muszę przemyśleć temat z robotem, o tym nie pomyślałem, reszta to przecież tylko kwestia gustu. Edytowane 29 Września 2014 przez gumbas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 29 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 29 Września 2014 (edytowane) jak nie przemrozisz to rozwalisz robota, a przynajmniej jego plastikowe elementy - wiem bo sprawdziłem dlatego przemrażam kroję na ćwiartki i wrzucam w całości do maceracji. kiedyś bawiłem się w wyjmowanie gniazd nasiennych, ale uważam że z pestkami nalewka ma jeszcze pełniejszy smak. No ale każdy lubi co innego Bawiłem się w robienie pigwówki na cukrze, na miodzie, pigwówki wileńskiej (tej z miodem i koniakiem) i uważam że ta z cukrem najprostsza i najlepsza. Edytowane 29 Września 2014 przez KURP Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 30 Września 2014 .... zrobiłem raz z przepisu niejakiego Chefa Paula. I tak już zawsze będę robił.A może tak link do tego przepisu niejakiego Chefa Paula ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 30 Września 2014 A może tak link do tego przepisu niejakiego Chefa Paula ? http://www.chefpaul.net/pigwowka01.html Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 30 Września 2014 Dzięki Wirus.Co VIP to VIP. Można polegać. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 30 Września 2014 Ja owoce pigwowca zasypuję cukrem w proporcji 1:1 i nigdy nie trzymam tydzień!-mogą sfermentować!! Po jednym dniu już puszczą sok .Część soku przeznaczam do herbatki ,a część łącze zwódką i spirytusem i odstawiam na ....ROK!!!Podobno klasyczną nalewkę robi się w ten sposób ,ze pokrojone owoce zalewa się spirytusem ,a potem cukrem ,ale ja dużo soku zostawiam dla dzieciaków do herbatki , czy do wody z miodem , dlatego robię odwrotnie Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 30 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 30 Września 2014 beatag tak jak piszesz - pigwa zasypana cukrem przez tydzień zaczyna fermentować, dlatego odkąd się przekonałem że tak jest, najpierw owoc zalewam % a potem zasypuję cukrem. procenty ładnie wyciągają sok i aromat z owoców, a cukier to poprawia. I jest gwarancja że to nie sfermentuje Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.