Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Morfeusz, tez lubie jagniecine :thumbsup:  ( wreszcie napisalam poprawnie, bo zwykle z przyzwyczajenia pisze baranine  :laugh: ), a w tym roku mialam tylko cielecine  :D

 Piekne i smaczne wyroby :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/45/#findComment-465227
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Kiełbasa Kowala97d932ed7a06bcc2181f3377d0a51ac3.jpg

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Boczek przekładany w przyprawachaa5e71f1d28641bfab9b83ecb2fd4d3f.jpg

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Słoninka rolowana z przyprawani 2 razy wędzona plus kiszony czosnekaeb54b5d2b81955ccc0794edc5b0b182.jpg

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/45/#findComment-466718
Udostępnij na innych stronach

Bardzo smacznie wyglądają te wyroby, kiełbasa mistrzostwo. Napisz jak robisz ten boczek, że się nie rozpada przy krojeniu.

Po wędzeniu parzyłem

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/45/#findComment-466746
Udostępnij na innych stronach

Morfi :) już mam ochotę na taki boczek  wygląda super  :tongue:    :clap: Pozdrawiam 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/45/#findComment-466770
Udostępnij na innych stronach

Podpowiem jak z tym boczkiem było;)dwa równe płaty boczku,ja troszkę obkroiłem aby do oka było,każdy płat boczku przekroiłem po długości ale nie do końca!!troszkę sklepałem środki i zasypałem mieszanką peklującą i dodatkowo świeży czosnek tarty,złożyłem do kupy i zasznurowałem! Wędziłem dwa razy w temper 50/55 stopni brzozą bez kory,w sumie tylko takim drewnem wędze!!Po wędzeniu jak ostygło zapakowałem w próżnię i do parzenia od i tyle ;)fedd85e75df5a969e0db802f1561c8c3.jpg36a5caf837097c19198746111c6d397f.jpgcbd15676a048d7d90e8fe2553aa05ea9.jpg105ef62d146200df533ba0cc9d10cdc4.jpgc2a429d8d185497ed1741caec895d45f.jpg Wyszło tak jak wyżej ;)

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Kiełbaska Drobiowo wieprzowapost-56687-1452122162,03_thumb.jpg

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/45/#findComment-466812
Udostępnij na innych stronach

Kusisz Waść tą Kowala- kusisz , a do Belfastu coraz bliżej :clap: , będziesz musiał urlop załatwić jak z Rimolem nawiedzimy Ciebie. :D

Edytowane przez Wujaszek Tom

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/45/#findComment-466860
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze parówki3f422112884445feeec7fe8711e88323.jpg0ac800e95aa0ed6867bda28dc84136ff.jpg

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/45/#findComment-466965
Udostępnij na innych stronach

Jednemu nie przeszkadza tyczka a inny lubi dym :)

Pięknie Morfeusz :clap:

 

 

Morfi ta Kowala to ma być taka przebarwialna/ wielokolorowa?

Parówy klasa... takie normalne :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/45/#findComment-467024
Udostępnij na innych stronach

post-56687-1452200327,8056_thumb.jpg

 

 

Kiełbasa Kowala

 

Przepis

 

4 kg schabu

4 kg łopatki kl 1

2 kg boczku

1 kg słoniny

 

Przyprawy

 

sól morska 22gr na kg 70% I 30% peklosól

ziele angielskie tłuczone w mozdzierzu grubo 3 g na kg

kolendra mielona 3 g na kg

pieprz 2g na kg

gałka muszkatołowa sporo

liść laurowy drobno łamany 3g na kg

czosnek świeży tarty 8g na kg

 

Jak robiłem

 

3 kg schabu pokroiłem w kostkę 2x2 centymetra

3kg łopatki pokroiłem tak samo

1kg schabu zmieliłem na sitku n 8

1 kg łopatki zmieliłem na sitku nr 8

2 kg boczku zmieliłem na sitku nr 3

1 kg słoninki pokroiłem w drobną kostkę

Peklowanie 48h na sucho

 

Wszystkie składniki mieszamy dodając zimnej wody,tak długo wyrabiamy farsz aż się nam wszystko ładnie zwiąże,następnie pakujemy w osłonki białkowe 45mm lub w jelita naturalne 38 mm,Osadzamy koło 8h w temperaturze pokojowej,następnie wędzimy 2 razy po 5 godzin w temperaturze 50/55 stopni,Ostatnie 30 minut lekkie podpiekanie do 80 stopni

Suszymy koło 10 dni

 

Tak wyszło jak widać fajny smak

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Brak słów. Wszystko na 100%. Jest gdzieś przepis na tą kowalówkę czy to twój oryginał? :D

No tak sobie pokombinowałem sam????

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/45/#findComment-467029
Udostępnij na innych stronach

A parówy ;-)

Parówy z przepisu Beiota;)

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/45/#findComment-467150
Udostępnij na innych stronach

Morfeusz a już się bałem że ci noże pokradli bo zacząłeś wstawiać zdjęcia bez "wizytówki" :laugh:

Ale kiełbasa kowala uspokoiła mnie.

Co do wyrobów - wielki szacun :clap: :clap: :clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/45/#findComment-467156
Udostępnij na innych stronach

78aa6bf065ce8dbee490703117d8aac5.jpg takie lastriko wyszło z galaretką;)

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

3571b11b47b62d789db52184e1229acc.jpg wieprzowinka z wołowinką;)

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/45/#findComment-467932
Udostępnij na innych stronach

Przepis na Lastriko

Przysmak z praski

 

Składniki

 

0.5 kg karkóweczki

O.5 kg chudego boczku

Mieszanka peklująca

 

Mięsko peklujemy na sucho 48 h

Karkóweczkę kroimi w duże plastry

Boczek kroimy w paski 2x2 centymetra i w paski

Pakujemy w praskę ładnie układamy aby dla oka też cieszyło????

Parzymy w temper 75/80 stopni 120 minut

Chłodzimy i wstawiamy do lodówki na noc

 

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

A przepis na to lastriko będzie.

Zapodano;)

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/45/#findComment-468062
Udostępnij na innych stronach

621191f32c963d5c7b4a967270ee38a2.jpgpasztecik podwędzany jest cool;)

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/45/#findComment-468090
Udostępnij na innych stronach

no i slinotok ,normalnie  :D ..musze przejzec zamrazalke bo jeszcze ze swiat sie uchowal kawalek pasztetu ..taki podwedzany musi byc rewelka ,nigdy nie jadlam..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/45/#findComment-468099
Udostępnij na innych stronach

6de42a7aad31870a64a4b634dfad671a.jpg boczuś parzony tqk na szybko????

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/45/#findComment-468151
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.