Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jednemu nie przeszkadza tyczka a inny lubi dym :)

Pięknie Morfeusz :clap:

 

 

Morfi ta Kowala to ma być taka przebarwialna/ wielokolorowa?

Parówy klasa... takie normalne :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/45/#findComment-467024
Udostępnij na innych stronach

post-56687-1452200327,8056_thumb.jpg

 

 

Kiełbasa Kowala

 

Przepis

 

4 kg schabu

4 kg łopatki kl 1

2 kg boczku

1 kg słoniny

 

Przyprawy

 

sól morska 22gr na kg 70% I 30% peklosól

ziele angielskie tłuczone w mozdzierzu grubo 3 g na kg

kolendra mielona 3 g na kg

pieprz 2g na kg

gałka muszkatołowa sporo

liść laurowy drobno łamany 3g na kg

czosnek świeży tarty 8g na kg

 

Jak robiłem

 

3 kg schabu pokroiłem w kostkę 2x2 centymetra

3kg łopatki pokroiłem tak samo

1kg schabu zmieliłem na sitku n 8

1 kg łopatki zmieliłem na sitku nr 8

2 kg boczku zmieliłem na sitku nr 3

1 kg słoninki pokroiłem w drobną kostkę

Peklowanie 48h na sucho

 

Wszystkie składniki mieszamy dodając zimnej wody,tak długo wyrabiamy farsz aż się nam wszystko ładnie zwiąże,następnie pakujemy w osłonki białkowe 45mm lub w jelita naturalne 38 mm,Osadzamy koło 8h w temperaturze pokojowej,następnie wędzimy 2 razy po 5 godzin w temperaturze 50/55 stopni,Ostatnie 30 minut lekkie podpiekanie do 80 stopni

Suszymy koło 10 dni

 

Tak wyszło jak widać fajny smak

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Brak słów. Wszystko na 100%. Jest gdzieś przepis na tą kowalówkę czy to twój oryginał? :D

No tak sobie pokombinowałem sam????

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/45/#findComment-467029
Udostępnij na innych stronach

A parówy ;-)

Parówy z przepisu Beiota;)

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/45/#findComment-467150
Udostępnij na innych stronach

Morfeusz a już się bałem że ci noże pokradli bo zacząłeś wstawiać zdjęcia bez "wizytówki" :laugh:

Ale kiełbasa kowala uspokoiła mnie.

Co do wyrobów - wielki szacun :clap: :clap: :clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/45/#findComment-467156
Udostępnij na innych stronach

78aa6bf065ce8dbee490703117d8aac5.jpg takie lastriko wyszło z galaretką;)

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

3571b11b47b62d789db52184e1229acc.jpg wieprzowinka z wołowinką;)

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/45/#findComment-467932
Udostępnij na innych stronach

Przepis na Lastriko

Przysmak z praski

 

Składniki

 

0.5 kg karkóweczki

O.5 kg chudego boczku

Mieszanka peklująca

 

Mięsko peklujemy na sucho 48 h

Karkóweczkę kroimi w duże plastry

Boczek kroimy w paski 2x2 centymetra i w paski

Pakujemy w praskę ładnie układamy aby dla oka też cieszyło????

Parzymy w temper 75/80 stopni 120 minut

Chłodzimy i wstawiamy do lodówki na noc

 

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

A przepis na to lastriko będzie.

Zapodano;)

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/45/#findComment-468062
Udostępnij na innych stronach

621191f32c963d5c7b4a967270ee38a2.jpgpasztecik podwędzany jest cool;)

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/45/#findComment-468090
Udostępnij na innych stronach

no i slinotok ,normalnie  :D ..musze przejzec zamrazalke bo jeszcze ze swiat sie uchowal kawalek pasztetu ..taki podwedzany musi byc rewelka ,nigdy nie jadlam..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/45/#findComment-468099
Udostępnij na innych stronach

6de42a7aad31870a64a4b634dfad671a.jpg boczuś parzony tqk na szybko????

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/45/#findComment-468151
Udostępnij na innych stronach

afca674012ed6c1f589d9a6a26c597ab.jpg Tak z lekka na kolacyjkę????

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/45/#findComment-468171
Udostępnij na innych stronach

Morfeusz a ta ciemna grubsza kielbasa na ostatnim zdjeciu , to nadal kielbasa kowala, czy cos innego ?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/45/#findComment-468235
Udostępnij na innych stronach

Masz rację! to jest Kiełbasa gospodarza;)znajdę chwilkę to przepisa zapodam

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/45/#findComment-468420
Udostępnij na innych stronach

0fab77b724ca01a7c23f088eb0bb98f1.jpg

 

Kiełbasa Gospodorza

 

Skład

 

- 1,5 kg polędwicy

- 2 kg mięsa z łopatki kl I

- 1,5 kg mięsa z łopatki z przerostami tłuszczu, boczku, podgardla

- 1 kg słoniny

- przyprawy: majeranek, czosnek, świeży, pieprz, kolendra, kminek, ziele angielskie

- sól peklowa 30% sól morska 70%

- 100ml Whisky

 

Jak robimy

Peklowanie naszej kiełbasy gospodarza to 48 godzin

Polędwicę i łopatkę kl I jedziemy nożykiem w kostkę 2x2 lub więcej 1 kg łopatki kl II mielimy średnim sitkiem, 0,5kg boczku lub podgardla lecimy na drobnym sitku

Słoninkę kroimy na drobną kostkę 0,5 jak będzie większa to też nic się nie stanie. Dodajemy przyprawy, mieszamy.

Pakujemy w to co mamy ja mam w osłonkach białkowych ale może być w jelitach

 

Wędzenie

 

Wędzimy trzy razy rzadkim dymem po 3 godzinki zostawiamy w wędzarni koło 7 dni do wyschnięcia

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/45/#findComment-468473
Udostępnij na innych stronach

Pasztecik podwędzanya19cc9e2a79ec54b38780de22d017c5d.jpg

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/45/#findComment-468526
Udostępnij na innych stronach

Boczuś parzony na szybko????https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160115/d8b13920d03e7d2799b0f2dfe99da2bd.jpg

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/45/#findComment-468813
Udostępnij na innych stronach

Salceson ozorkowy lepszy jak szynka;)https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160117/1a6072b9664d783d2446ca90af2dd3e4.jpg

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8762-wyroby-morfeusza/page/45/#findComment-469282
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.