Adek Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Listopada 2013 Długo się ociągałem z zakładaniem własnego tematu bo ilości które robię i częstotliwość ich wykonywania w porównaniu z innymi kolegami jest hm .................. powiedzmy śmieszna . Jest to spowodowane nie tym , że mi się nie chce czy coś w tym stylu ale tym , że nie jestem w stanie zaplanować za dużo na ileś dni do przodu ehhhhhhhhhh ( świzdu gwizdu i wsio stoi na głowie ) . Jednak kurcze jak coś wychodzi a jeszcze przy tym smakuje ( niebo w gębie ) to chciało by się pochwalić , podzielić swą radością i tak samo w drugą stronę jak coś nie halllllo to chętnie usłyszeć głos doradczy czy konstruktywnej krytyki ( nie zawsze jest wesoło - życie ) . I właśnie dlatego aby nie zaśmiecać wątków kolegów postanowiłem założyć własny . Nie będę się cofał w przeszłość gdzie co i jak bo na forum jestem już bardzo długo , najpierw jako ukryty łapiący bakcyla czytacz a od 2008 już zarejestrowany cichy użytkownik . O moich perypetiach ( czytanie nie pomogło uniknąć błędów ) z własną wędzarnią możecie poczytać w tym temacie : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1532-wedzarnia-prosze-o-kilka-porad/ A teraz to rzeczy Moje królestwo i moja wędzarnia ( jak ja tam lubię spędzać wolny czas i odpoczywać ) : Wędzarnia jest z dwoma paleniskami :- jeden piec w ziemi na długim kanale ( 1,6 m ) do wędzenia gorącym dymem się nie nadaje został tylko dlatego , że nadaje się do wędzenia na zimno . Będę miał kiedyś więcej czasu to go wykorzystam i popróbuję zimnego wędzenia - drugi piec na króciutkim kanale z szybrem ( fi- 200 ) z dużym paleniskiem wykonanym z klinkieru i dużymi drzwiczkami . Od momentu pobudowania tego paleniska uwielbiam w nim wędzić i podawać wędzonki rodzince Wędzarnia ma wędzić nie patrzyłem na wygląd i brałem pod uwagę złodziejaszków buszujących po działkach dlatego wygląda jak wygląda . Jest wyłożona w środku 3 cm deskami dębowymi obitymi jeszcze 1mm czarną blachą ( między deskami a murem 3 cm szczelina powietrzna ) . Średnica komina była za mała to dołożyłem klapę dymną i to był strzał w 10 . To tak pokrótce w czym zadymiam A teraz aby nie wracać do starych wyrobów ( a było z tym różnie ) zacznę od sobotniej zadymy .Polędwice , boczki , szynki peklowane według tabeli dziadka ( mniej słonej ) - 10 dni . Serek typu włoskiego Pilos 24 godziny w 8% solance . Kiełbasa kanapkowa , zrobiona tak na szybko bo LP bardzo chciała coś na kanapki - a'la Pobiedziska . A'la bo z Pobiedziskiej to tylko został zestaw przypraw - Pobiedziska była natchnieniem . Tak to wyglądało po przyniesieniu do domu : Kiełbasa i inne wyroby po parzeniu - co na potem to do zamrażarki bez parzenia : Ufffffffff poszło odważyłem się - Pozdrawiam wszystkich Adek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8801-dzia%C5%82kowe-zadymianie-u-adka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Listopada 2013 (edytowane) Brawo Adam, kolor piękny, można rzec wędzonki pokazowe. Smak na pewno nie ustępuje wyglądowi. Masz słuszną rację, dobra wędzarnia to podstawa sukcesu. Ps. Ja właśnie kończę parzenie serdelowej. Edytowane 11 Listopada 2013 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8801-dzia%C5%82kowe-zadymianie-u-adka/#findComment-312156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Listopada 2013 chętnie usłyszeć głos doradczy To może poproś Vteca ,żeby założył Ci Kącik .W kąciku ustawisz sobie podfoldery i masz porządek a i moderację też będziesz tam miał .Wędzonki pierwsza klasa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8801-dzia%C5%82kowe-zadymianie-u-adka/#findComment-312224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Listopada 2013 Brawo Adam, kolor piękny, można rzec wędzonki pokazowe. Dzięki za miłe słowo Jarek Masz słuszną rację, dobra wędzarnia to podstawa sukcesu Dużo czasu mi zajęło to pojąć ale pomoc kolegów i uważna lektura forum ( kopalnia wiedzy ) przyniosła efekt ale dzięki temu troszkę poznałem zasady . Teraz zrobił bym inną i o wiele prostszą ale ta jak już jest niech będzie - po przeróbkach dobrze spełnia swoje zadanie oby obsługa tylko sprostała i będzie oki Ja właśnie kończę parzenie serdelowej. Ja zanim za tego typu wyroby się wezmę to muszę się jeszcze duuuuuuuużo dokształcić i sprzęt którym dysponuję wymienić . Dojrzewam do tego i już chyba bliżej niż dalej . Pozdrawiam Dodano: 11 listopad 2013 - 17:23Arku jak się troszkę rozhulam to może wtedy bo teraz to z czymmmmmmmmm do ludzi . Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8801-dzia%C5%82kowe-zadymianie-u-adka/#findComment-312226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adbud Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Listopada 2013 Ślicznie W sobotę też wędzę poledziwczki i szynkę. Najbardziej podoba mi się Twoja szynka na samym dole, czy jest soczysta? Jak długo wędziłeś i parzyłeś ? Cytuj Adbud Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8801-dzia%C5%82kowe-zadymianie-u-adka/#findComment-312278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Listopada 2013 Smakołyki pierwsza klasa ..... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8801-dzia%C5%82kowe-zadymianie-u-adka/#findComment-312310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Listopada 2013 Twoja szynka na samym dole, czy jest soczysta? Jak długo wędziłeś i parzyłeś ? Powiem Ci niebo w gębie soczystość rewelacyjna . Szynki parzę zawsze według przelicznika 50 min na kg wyrobu . Ta była po przyniesieniu do domu wrzucona na wrzątek 10 min potem poprzez dolanie zimniej wody szybko obniżyłem temperaturę wody do 79-80 stopni i tak coś około 50 min ( ważyła więcej niż kg ) pod koniec parzenia wbiłem orientacyjnie termometr aby zmierzyć temperaturę wewnątrz wyrobu bo parzę do 68 oC w środku ale pokrywa się to dosyć dokładnie z przelicznikiem 50min/kg ( 10min-15min w gotującej + 35- 40 min w 80oC) . Po wyciągnięciu mam zawsze z boku gar z zimną wodą do którego wrzucam na chwilę parzone szynki a potem wieszam w chłodnym miejscu do odsapnięcia ( teraz poszły na balkon ) . Polędwicę parzę w 80oC do 58oC w środku ( nie 60oC) i tutaj bez termometru tego nie robię a wyciągam prędzej bo jakoś tak mi lepiej smakuje a poza tym po wyciągnięciu zawsze temperatura jeszcze trochę skoczy w środku .Co do wędzenia to wędzenie szynek i boczku ( nie liczę osuszania ) jakieś 4 godzinki . Polędwicę wyciągam dużo szybciej zaraz po osiągnięciu kolorku aby nie dostała twardej "skórki" tak samo serki czy kiełbasę ( patrzę na kolor ) . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8801-dzia%C5%82kowe-zadymianie-u-adka/#findComment-312379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Listopada 2013 Bardzo proszę o pomoc bardziej doświadczonych SiB . Przed świętami będę jak większość z nas robił wyroby i od dłuższego czasu chodzą za mną zrobione własnoręcznie wędzone żeberka . Szynki , boczki , polędwice nastawię na 10 dniowy okres peklowania i nie chciał bym dawać do tej samej zalewy żeberek . Po pierwsze , że wydaje mi się to za długim okresem a dwa , że dysponuję ograniczonym miejscem na pojemniki w lodówce . Dodatkowo dojdzie jeszcze zapeklowane podzielone na klasy mięso na kiełbasy na 2-3 dni przed wędzeniem . Porozmawiałem z rodzinką i znalazło by się dodatkowe miejsce w ich lodówce tak na 3-5 dni ale też w miarę ograniczone a inna sprawa to wiadomo jak to przed świętami u większości lodówka robi się za mała dlatego nie chcę nadwyrężać czyjeś uprzejmości .I teraz chodzi mi o to czy dobrze chcę zrobić : Żeberka okres peklowania 3-5 dni :- zalewa 0.4l/kg- peklosól 120 gr/ lPo tym okresie moczenie , płukanie , ociekanie , suszanie i do wędzarni . Dobrze kombinuję z peklowaniem na mokro żeberek ( nie będą za słone i ta ilość dni ) Nie ukrywam , że tak naprawdę myślę o peklowaniu 3 dniowym na sucho ( wersja na mokro to od biedy - miejsce ) tylko nie mam pojęcia ile tej peklosoli na kg żeberek i na jak długo . Przeglądam , czytam ale albo widzę w przepisie ( strona główna ) na łyżeczki albo określenia że ktoś sypie z ręki /garści . Nauczyłem się na forum i u mnie bez wagi i określonych czasów teraz ani rusz i nie wiem jak ugryźć temat . Jak policzyć te kilogramy żeberek na gr peklosoli jak tam ileś to kości a odnieść to jeszcze do czasu to już nad moje siły . Posypać => zapeklować => spróbować => w razie czego moczyć i co będzie to będzie ??? Trzymam się póki co bardzo sztywno przepisów ( nie ma cwaniakować ) i taka loteria jest mi obca .Dlatego proszę odnieście się do mojego peklowania na mokro i napiszcie jak zrobić w razie czego peklowanie na sucho bo decyzję podejmę jak zobaczę ile rodzinka da mi miejsca w lodówce a to będzie dopiero przed świętami . Pozdrawiam i przepraszam jeśli moja rozterka Was śmieszy na pewno kiedyś i mnie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8801-dzia%C5%82kowe-zadymianie-u-adka/#findComment-316909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Listopada 2013 Mnie nie śmieszy Twoja rozterka. Też chętnie się dowiem. Uczymy sie całe życie. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8801-dzia%C5%82kowe-zadymianie-u-adka/#findComment-316941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Listopada 2013 Adek ja praktycznie za każdym razem robię żeberka i pekluje je zawsze razem z wszystkimi wędzonkami przeważnie 7 dni. Czasami jak nie mam żeberek wcześniej to robię tak jak Ty proponujesz czyli na sucho kilka dni. Ilość soli (lub peklosoli) to 25-30 g na kg. Ja takie żeberka używam do zup, fasolki po bretońsku lub bigosu więc mogą być bardziej słone.kiedyś przypomniało mi się w dzień przed wędzeniem więc na noc posoliłem, rano tylko spłukałem nadmiar soli i osuszyłem. Do nagotowania też były dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8801-dzia%C5%82kowe-zadymianie-u-adka/#findComment-316944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Listopada 2013 Mnie nie śmieszy Twoja rozterka Dzięki Też chętnie się dowiem. Uczymy sie całe życie. Musimy być cierpliwi a w tym fachu cierpliwość jest bard pożądana Co do peklowania na mokro - przełożyłem po swojemu to co Zbójaszek podrzucił w poście tylko nie wiem czy dobrze . https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5609-zeberkazeberka/?p=159952 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8801-dzia%C5%82kowe-zadymianie-u-adka/#findComment-316966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Listopada 2013 Żeberka zapekluj standardowo dawkując 0,4 litra solanki na 1kg żeberek.Solanka również standard na litr wody 8-10 dkg peklosoli.Dokładnie i szybko policzysz tutaj:http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html Przyśpiesz peklowanie pozostawiając mięso w zalewie na 4-5 h w temperaturze pokojowej.Potem do lodówki i awaryjnie powinno być ok. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8801-dzia%C5%82kowe-zadymianie-u-adka/#findComment-316979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Listopada 2013 Dziękuję miro , że Ciebie tu widzę . A jeśli miał byś zapeklować na sucho tak 2-3 dni to ile byś dał peklosoli bo kurcze pojęcie sypie z garści równa się dla mnie wyrób nieprzewidywalny . Chyba ,że jest tak iż żeberka wezmą ile mogą przy tym będąc oki a nadmiar i tak opłuczę i wymoczę . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8801-dzia%C5%82kowe-zadymianie-u-adka/#findComment-316985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Listopada 2013 Dałbym 2 dkg na kg żeberek, dobrze natrzeć i do pojemnika.Każdy dzień wymasować ręcznie mięsko w sokach które ewentualnie odda, moczyć dla odsolenia, nie ma potrzeby. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8801-dzia%C5%82kowe-zadymianie-u-adka/#findComment-316990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Listopada 2013 Dałbym 2 dkg na kg żeberek, dobrze natrzeć i do pojemnika. Każdy dzień wymasować ręcznie mięsko w sokach które ewentualnie odda, moczyć dla odsolenia, nie ma potrzeby. I to jest konkretna odpowiedź - dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8801-dzia%C5%82kowe-zadymianie-u-adka/#findComment-316993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Listopada 2013 Jak to mówią piwo lecisz ...... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8801-dzia%C5%82kowe-zadymianie-u-adka/#findComment-317009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Listopada 2013 Jak to mówią piwo lecisz ...... Jak to mówią już się robi szeffffie Jojo Tobie też dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8801-dzia%C5%82kowe-zadymianie-u-adka/#findComment-317030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Listopada 2013 Tak mi się przypomniało....Jak robisz na sucho, do peklosoli dodaj przyprawy jakie lubisz i mocno wmasuj w mięsko.Trochę odpadną przy wędzeniu, ale smaczek będzie przedni. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8801-dzia%C5%82kowe-zadymianie-u-adka/#findComment-317035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Listopada 2013 Dzięki miro chyba jedno dzisiaj do mnie dotarło za bardzo się przejmuję trzeba włączyć na luz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8801-dzia%C5%82kowe-zadymianie-u-adka/#findComment-317044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Listopada 2013 Luzik jest najważniejszy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8801-dzia%C5%82kowe-zadymianie-u-adka/#findComment-317047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Wczorajszy dzień poświęciłem na działkowe zadymianie kiełbas , wędzonki będę zadymiał w piątek . Pogoda mnie nie rozpieszczała zmarzłem ale było warto , musiałem tylko odpuścić etap podpiekania . Wędziłem wczoraj szynkową , krakowską według przepisu kostka61 oraz cienką ale nie wiem jak ją nazwać bo jest taka kombinowana przeze mnie z zestawem przypraw jak w Pobiedziskiej . Efektem mojej zadymy jest : - Szynkowa która wyląduje w bigosie chociaż moja LP stwierdziła , że nie jest tak źle bo wyglądu to ona nie ma ale smak jest oki . Wszystko przez to , że po wędzeniu chciałem zrobić fotkę i tak nierozważnie majtnąłem batonem ( 2,5 kg ) , że uszkodziłem osłonkę białkową którą potem niedostatecznie zabezpieczyłem i podczas parzenia woda wtargnęła pod nią i na dodatek nastąpił wyciek . Tak że wygląda ona jak ser szwajcarski i nie mogę przeżałować bo to był jedyny baton który zrobiłem tej kiełbasy - Krakowska według przepisu kostka61 wyszła w smaku super tylko odpuściłem podpiekanie i sparzyłem ją . W smaku super jestem z niej zadowolony i na pewno jeszcze nie raz ją zrobię tylko poczekam na lepszą pogodę bo muszę ją zrobić pieczoną ( w wędzarni nie w piekarniku ) . Jest to moja pierwsza Krakowska jaką robiłem musiałem wypróbować nową nadziewarkę - Kiełbasa cienka to tak jak pisałem wyżej jest z zestawem przypraw jak w Pobiedziskiej AndrzejaK jednak nie mogę jej tak nazwać bo zostało mi z w/w kiełbas trochę Wp kl. III którą zmieliłem 2x na sitku nr 3 i po wyrobieniu dodałem do tej kiełbasy . Oraz nie miałem tyle podgardla i w związku z tym dodałem trochę tłustego boczku . Kiełbasa pyszna i zrobiłem jej stanowczo za mało ( 8kg) Na fotce widać jeszcze baton w osłonce barierowej . Zapakowałem w niego to co mi zostało w nadziewarce ( kolanko i lejek ) po kiełbasie i parzyłem w 76oC 10min/cm średnicy . Podeszło galaretką i wygląda baaaaardzo obiecująco . Fotki części wczorajszego wkładu A na koniec chciałem szczególnie podziękować einshel , jumbo i dobrodusznemu . Każdy z nich ma wkład w obiadek jaki moja rodzinka i nie tylko dzisiaj skonsumowała . Opinia byłą jedna takiego żurku jeszcze nie jedliśmy . Zrobiłem jego około 8 litrów i kurcze na jutro nic nie zostało . Cały żurek zrobiony na własnoręcznie zrobionym z duuuuużą pomocą koleżanki i kolegi zakwasie z własnoręcznie zrobionym mięsnym wkładem ( wędzonki i biała ) według przepisu zlotowego . To jest to !!!!!! Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8801-dzia%C5%82kowe-zadymianie-u-adka/#findComment-319407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan30 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 8 Grudnia 2013 - Szynkowa która wyląduje w bigosie chociaż moja LP stwierdziła , że nie jest tak źle bo wyglądu to ona nie ma ale smak jest oki . Wszystko przez to , że po wędzeniu chciałem zrobić fotkę i tak nierozważnie majtnąłem batonem ( 2,5 kg ) , że uszkodziłem osłonkę białkową którą potem niedostatecznie zabezpieczyłem i podczas parzenia woda wtargnęła pod nią i na dodatek nastąpił wyciek . Tak że wygląda ona jak ser szwajcarski i nie mogę przeżałować bo to był jedyny baton który zrobiłem tej kiełbasy Mogłeś zawinąć do foli aluminiowej i podpiec w piekarniku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8801-dzia%C5%82kowe-zadymianie-u-adka/#findComment-319409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Mogłeś zawinąć do foli aluminiowej i podpiec w piekarniku. Masz rację , mogłem też zapakować próżniowo i dopiero wtedy sparzyć . Ale co tam gdzie drwa rąbią ........... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8801-dzia%C5%82kowe-zadymianie-u-adka/#findComment-319420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Adek,gratuluję BARDZO udanych wyrobów Podziel się przepisem i poradami od einshel , jumbo i dobrodusznego na temat żurku. Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8801-dzia%C5%82kowe-zadymianie-u-adka/#findComment-319444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Podziel się przepisem i poradami od einshel , jumbo i dobrodusznego na temat żurku. Świadziu jeśli chodzi o zakwas to w temacie einshel możesz poczytać wyszedł rewelacyjny https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8968-einshelswojski-zurek-slaski/?p=317996 a żurek zrobiłem według tej receptury https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8981-zurek-zlotowy-wg-dobrodusznego/ . Ciepło pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8801-dzia%C5%82kowe-zadymianie-u-adka/#findComment-319448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.