Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Moje ulubione pierożki, które można wykonać na wiele sposobów - z nadzieniem mięsnym różnego rodzaju.

Najbardziej lubię nadzienie z mięsa wieprzowo- wołowego z dużą ilością cebuli, dobrze doprawione pieprzem :cool:

 

post-53398-0-56012000-1384686741_thumb.jpg  post-53398-0-84923800-1384686769_thumb.jpg

 

post-53398-0-89211100-1384686790_thumb.jpg

 

Ciasto na pierogi:

 

1 kg mąki

3 szklanki gorącej wody

3 łyżki oleju

sól

Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wlać gorącą wodę z dodatkiem oleju.

Dobrze wymieszać łyżką, a jak trochę przestygnie - zagnieść ciasto, rozwałkować dość cienko i wykrawać krążki.

 

Farsz:

 

30 dag mięsa wieprzowego

30 dag mięsa wołowego

1-2 cebule

sól

pieprz

Mięso zemleć razem z cebulą, doprawić solą i pieprzem (dość sporo).

Kulkami mięsa wielkości orzecha włoskiego nadziewać pierożki.

 

post-53398-0-58501100-1384687060_thumb.jpg

 

Pierożki gotować w osolonej wodzie, po wypłynięciu ok. 3 min.

Podawać w rosole z dodatkiem kwaśnej śmietany.

 

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/
Udostępnij na innych stronach

Jadłem kilka razy takie pierożki, dwa razy farszem była ryba. W lasach obok Starej Miłosnej małżeństwo, chyba jedno z nich jest z Ukrainy, podają pielmieni, całkiem smaczne.

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313739
Udostępnij na innych stronach

Z rybą nie jadłam...

Farsz może być z samej wieprzowiny albo z wieprzowiny, wołowiny i baraniny w równych częściach.

Do farszu można dodać też ząbek czosnku. 

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313743
Udostępnij na innych stronach

samo wykonanie to chyba jest takie samo jak pierogów

różni się jedynie sposobem podania

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313744
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie.

Ciasto robię takie samo do wszystkich pierogów - jest bardzo elastyczne.

Ciasto moze każdy zrobić swoje - wypróbowane.

Moja mama dodaje do ciasta jajko i też jest smaczne.

 

Pielmieni mogą być też podane z masłem, posypane pieprzem i do tego ocet  :cool:

Ja najbardziej lubię takie w rosołku drobiowo-wołowym ze śmietaną  :)



Dodano: 17 listopad 2013 - 14:08

samo wykonanie to chyba jest takie samo jak pierogów

różni się jedynie sposobem podania

W odróżnieniu od zwykłych pierogów z mięsem farsz do pielmieni jest surowy :cool:

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313746
Udostępnij na innych stronach

 efekt "śpiącego kota "

Fajnie napisałeś  :D  :D

 

Pielmieni sklejam jak zwykłe pierogi, a potem rogi zlepiam razem i poprawiam falbankę  :tongue:  (widać to na 3 zdjęciu).

Tak samo zlepiam uszka z grzybami  :cool:

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313750
Udostępnij na innych stronach

Farszu jest mało i w sumie gotują się kilka minut - wg mnie wystarczająco.

Mięso nie jest surowe, ale nie jest też miękkie jak w pierogach z gotowanym mięsem.

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313754
Udostępnij na innych stronach

Cały dowcip chyba jednak w podaniu tych pierożków.

Spróbuj zjeść je z rosołem z dodatkiem śmietany, albo z masłem, pieprzem i octem  :)

Usmażyć po ugotowaniu zawsze można, ale to chyba już nie będą pielmieni...

Farsz po ugotowaniu jest dość ścisły, myślę jednak, że jak je usmażysz to będzie po prostu twardy...

 

Pielmieni pochodzą z Syberii -  jej mieszkańcy robili je w dużych ilościach zimą, wynosili na mróz,

a kiedy zamarzły przesypywali do worków i trzymali w spiżarniach (komorach). 

Potem gotowali w wodzie ze stopionego śniegu :cool: i obiadek gotowy  :tongue:

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313774
Udostępnij na innych stronach

Jasne że spróbuję, i dzięki za odpowiedź, ale ja właśnie mam taki dziwaczny smak, że wszystkie pierogi te które jem i lubię, czy to z mięsem, kapustą i grzybami, jak też ruskie. Jadam tylko odsmażane, rumiane chrupiące. Nie lubię żadnych pierogów na świeżo, z tzw. wody, choć próbowałamem wielokrotnie, a wszyscy w mojej rodzince lubią zarówno jedne jak i drugie, ja jednak nie, stąd było pytanie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313779
Udostępnij na innych stronach

Jak usmażysz pielmieni to podziel się swoimi uwagami - jestem ciekawa jak bedą smakowały  :)

 

mam taki dziwaczny smak, że wszystkie pierogi te które jem i lubię, czy to z mięsem, kapustą i grzybami, jak też ruskie. Jadam tylko odsmażane, rumiane chrupiące. 

 Ja mam dokładnie odwrotnie  :D  nie lubię żadnych smażonych - jadam tylko gotowane z dodatkami  :D

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313781
Udostępnij na innych stronach

ja  kiedys robilam pielmieni i wlasnie chcialam porownac ,smazone nie mozna nawet porownywac z takimi w rosole ze smietana a podobnie jak sverige2 lubie pierogi odsmazane ,nie jestem fanka ruskich 

sverige2 tylko mi nie mow ze z jagodami tez odsmazasz ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313784
Udostępnij na innych stronach

Kora czy do farszu dajesz wodę ?



Dodano: 17 listopad 2013 - 16:16

Gdy je odsmażymy to już nie będzie to samo je się je zaraz po ugotowaniu Powinien po przegryzieni wypływać soczek warto je zrobić malutkie na jednego kęsa by poczuć właśnie magie smaku tego wypływającego soczku Farsz powinien być dość dobrze wyrobiony do kleistości niektórzy zamiast wody do farszu dają mleka ponoć daje lepszą kleistość mięsa

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313787
Udostępnij na innych stronach

Można dodać trochę zimnej wody - wtedy w pierożku będzie więcej smakowitego rosołku.

Dlatego właśnie pielmieni muszą być małe (a mięso i cebula surowe) - takie żeby na raz zmieściły się w ustach i żeby

po nagryzieniu całe dobrodziejstwo w postaci właśnie tego rosołku ze środka pierożka nie zostało na talerzu  :)



Dodano: 17 listopad 2013 - 16:20

Chyba pisałyśmy to jednocześnie  :D

"Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313789
Udostępnij na innych stronach

sverige2 tylko mi nie mow ze z jagodami tez odsmazasz ;)

Nie Electro, wymieniłem przecież rodzaje pierogów jakie odsmażam, nie odsmażam rzecz jasna z owocami, czy też z serem na słodko, ale nie jem ich nigdy prosto z tzw. wody, bo takich jak pisałem nie lubię. Takie pierożki z kolei muszą wystygnąć i być zimne, wtedy polewam je śmietaną posypuję cukrem, plus ew. dodatki, cynamon etc.i traktują je bardziej jako rodzaj słodkiego deseru. Podobnie zresztą naleśniki. Nigdy nie jem ich na ciepło, jak uwielbia np. małżonka czy dzieciaki, no i wnuczki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313837
Udostępnij na innych stronach

@sverige2, oczywiscie z tymi pirrogami  z owocami to sobie zartowalam :)

a ja np lubie z serem zjesc odsmazone ale tylko na masle tak samo jak nalesniki z serem to dla mnie odsmazone na masle i polane kwasna smietana i posypane cukrem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313857
Udostępnij na innych stronach

Jasne że tak Electro, wcale nie myślałem inaczej, ale te naleśniczki to lubię tak jak Ty, lecz na zimno właśnie, bo jak ciepłe polewam kwaśną śmietaną, to śmietana płynie, a ja lubię jak jest gęsta jak krem i np. posypana jeszcze tartą czekoladą. Takie ciacho. Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313868
Udostępnij na innych stronach

u mnie zamiast czekolady i cukru czasem na takich nalesnikach laduje konfitura z wisni :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313871
Udostępnij na innych stronach

POdobnie moja mama ( rodzinne korzenie na Litwie) robila kolduny Byly to malenikie pierozki z nadzieniem wolowym lub baranim z surowego miesa, tez podawane w rosole, z zastrzezeniem, ze rosol musial byc wolowy lub barani. Osobiscie tylko wolowy lubie, za baranim nie przepadam.

Wielkosc pieroga powinna byc trak mala, ze jest jednorazowa porcja na lyzce z rosolem.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313891
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.