@hana Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Listopada 2013 Moje ulubione pierożki, które można wykonać na wiele sposobów - z nadzieniem mięsnym różnego rodzaju.Najbardziej lubię nadzienie z mięsa wieprzowo- wołowego z dużą ilością cebuli, dobrze doprawione pieprzem Ciasto na pierogi: 1 kg mąki3 szklanki gorącej wody3 łyżki olejusólMąkę wsypać do miski, dodać sól, wlać gorącą wodę z dodatkiem oleju.Dobrze wymieszać łyżką, a jak trochę przestygnie - zagnieść ciasto, rozwałkować dość cienko i wykrawać krążki. Farsz: 30 dag mięsa wieprzowego30 dag mięsa wołowego1-2 cebulesólpieprzMięso zemleć razem z cebulą, doprawić solą i pieprzem (dość sporo).Kulkami mięsa wielkości orzecha włoskiego nadziewać pierożki. Pierożki gotować w osolonej wodzie, po wypłynięciu ok. 3 min.Podawać w rosole z dodatkiem kwaśnej śmietany. Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Listopada 2013 Czy mięso na farsz jest smażone czy surowe i dojdzie w trakcie gotowania? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Listopada 2013 Mięso jest surowe Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Listopada 2013 Jadłem kilka razy takie pierożki, dwa razy farszem była ryba. W lasach obok Starej Miłosnej małżeństwo, chyba jedno z nich jest z Ukrainy, podają pielmieni, całkiem smaczne. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Listopada 2013 Z rybą nie jadłam...Farsz może być z samej wieprzowiny albo z wieprzowiny, wołowiny i baraniny w równych częściach.Do farszu można dodać też ząbek czosnku. Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Listopada 2013 samo wykonanie to chyba jest takie samo jak pierogówróżni się jedynie sposobem podania Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Listopada 2013 Dokładnie.Ciasto robię takie samo do wszystkich pierogów - jest bardzo elastyczne.Ciasto moze każdy zrobić swoje - wypróbowane.Moja mama dodaje do ciasta jajko i też jest smaczne. Pielmieni mogą być też podane z masłem, posypane pieprzem i do tego ocet Ja najbardziej lubię takie w rosołku drobiowo-wołowym ze śmietaną Dodano: 17 listopad 2013 - 14:08samo wykonanie to chyba jest takie samo jak pierogówróżni się jedynie sposobem podaniaW odróżnieniu od zwykłych pierogów z mięsem farsz do pielmieni jest surowy Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Listopada 2013 Patrzę na te pierożki i pytanko - jak zrobić efekt "śpiącego kota " ( takie zakręcone z ogonem) i w niektórych dziurkę widzę ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Listopada 2013 efekt "śpiącego kota "Fajnie napisałeś Pielmieni sklejam jak zwykłe pierogi, a potem rogi zlepiam razem i poprawiam falbankę (widać to na 3 zdjęciu).Tak samo zlepiam uszka z grzybami Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan30 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Listopada 2013 Pierożki gotować w osolonej wodzie, po wypłynięciu ok. 3 min. Czy nie za krótko jak na surowe mięso. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Listopada 2013 Farszu jest mało i w sumie gotują się kilka minut - wg mnie wystarczająco.Mięso nie jest surowe, ale nie jest też miękkie jak w pierogach z gotowanym mięsem. Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Listopada 2013 A czy po ugotowaniu i wystudzeniu, nie byłyby dobre takie rumiane, chrupiące, odsmażane na patelni ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Listopada 2013 Cały dowcip chyba jednak w podaniu tych pierożków.Spróbuj zjeść je z rosołem z dodatkiem śmietany, albo z masłem, pieprzem i octem Usmażyć po ugotowaniu zawsze można, ale to chyba już nie będą pielmieni...Farsz po ugotowaniu jest dość ścisły, myślę jednak, że jak je usmażysz to będzie po prostu twardy... Pielmieni pochodzą z Syberii - jej mieszkańcy robili je w dużych ilościach zimą, wynosili na mróz,a kiedy zamarzły przesypywali do worków i trzymali w spiżarniach (komorach). Potem gotowali w wodzie ze stopionego śniegu i obiadek gotowy Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Listopada 2013 Jasne że spróbuję, i dzięki za odpowiedź, ale ja właśnie mam taki dziwaczny smak, że wszystkie pierogi te które jem i lubię, czy to z mięsem, kapustą i grzybami, jak też ruskie. Jadam tylko odsmażane, rumiane chrupiące. Nie lubię żadnych pierogów na świeżo, z tzw. wody, choć próbowałamem wielokrotnie, a wszyscy w mojej rodzince lubią zarówno jedne jak i drugie, ja jednak nie, stąd było pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Listopada 2013 Jak usmażysz pielmieni to podziel się swoimi uwagami - jestem ciekawa jak bedą smakowały mam taki dziwaczny smak, że wszystkie pierogi te które jem i lubię, czy to z mięsem, kapustą i grzybami, jak też ruskie. Jadam tylko odsmażane, rumiane chrupiące. Ja mam dokładnie odwrotnie nie lubię żadnych smażonych - jadam tylko gotowane z dodatkami Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Listopada 2013 ja kiedys robilam pielmieni i wlasnie chcialam porownac ,smazone nie mozna nawet porownywac z takimi w rosole ze smietana a podobnie jak sverige2 lubie pierogi odsmazane ,nie jestem fanka ruskich sverige2 tylko mi nie mow ze z jagodami tez odsmazasz Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Listopada 2013 Kora czy do farszu dajesz wodę ?Dodano: 17 listopad 2013 - 16:16Gdy je odsmażymy to już nie będzie to samo je się je zaraz po ugotowaniu Powinien po przegryzieni wypływać soczek warto je zrobić malutkie na jednego kęsa by poczuć właśnie magie smaku tego wypływającego soczku Farsz powinien być dość dobrze wyrobiony do kleistości niektórzy zamiast wody do farszu dają mleka ponoć daje lepszą kleistość mięsa Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Listopada 2013 Można dodać trochę zimnej wody - wtedy w pierożku będzie więcej smakowitego rosołku.Dlatego właśnie pielmieni muszą być małe (a mięso i cebula surowe) - takie żeby na raz zmieściły się w ustach i żebypo nagryzieniu całe dobrodziejstwo w postaci właśnie tego rosołku ze środka pierożka nie zostało na talerzu Dodano: 17 listopad 2013 - 16:20Chyba pisałyśmy to jednocześnie Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Listopada 2013 sverige2 tylko mi nie mow ze z jagodami tez odsmazasz Nie Electro, wymieniłem przecież rodzaje pierogów jakie odsmażam, nie odsmażam rzecz jasna z owocami, czy też z serem na słodko, ale nie jem ich nigdy prosto z tzw. wody, bo takich jak pisałem nie lubię. Takie pierożki z kolei muszą wystygnąć i być zimne, wtedy polewam je śmietaną posypuję cukrem, plus ew. dodatki, cynamon etc.i traktują je bardziej jako rodzaj słodkiego deseru. Podobnie zresztą naleśniki. Nigdy nie jem ich na ciepło, jak uwielbia np. małżonka czy dzieciaki, no i wnuczki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wies Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Listopada 2013 Pic polega na tym żeby były malutkie. Jadłem na ukrainie z grzybami i mięsem .rewelacja a odsmażane były droższe ale i lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 17 Listopada 2013 @sverige2, oczywiscie z tymi pirrogami z owocami to sobie zartowalam a ja np lubie z serem zjesc odsmazone ale tylko na masle tak samo jak nalesniki z serem to dla mnie odsmazone na masle i polane kwasna smietana i posypane cukrem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 17 Listopada 2013 (edytowane) Jasne że tak Electro, wcale nie myślałem inaczej, ale te naleśniczki to lubię tak jak Ty, lecz na zimno właśnie, bo jak ciepłe polewam kwaśną śmietaną, to śmietana płynie, a ja lubię jak jest gęsta jak krem i np. posypana jeszcze tartą czekoladą. Takie ciacho. Edytowane 17 Listopada 2013 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Listopada 2013 u mnie zamiast czekolady i cukru czasem na takich nalesnikach laduje konfitura z wisni Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Listopada 2013 Oj tak,oj tak.Wariantów multum, tylko ten pasek taki jakiś krótki się robi, dziurek za mało, czy jakoś tak . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 17 Listopada 2013 POdobnie moja mama ( rodzinne korzenie na Litwie) robila kolduny Byly to malenikie pierozki z nadzieniem wolowym lub baranim z surowego miesa, tez podawane w rosole, z zastrzezeniem, ze rosol musial byc wolowy lub barani. Osobiscie tylko wolowy lubie, za baranim nie przepadam.Wielkosc pieroga powinna byc trak mala, ze jest jednorazowa porcja na lyzce z rosolem. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8847-pielmieni/#findComment-313891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.