EAnna Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Lipca 2007 Witam forumowiczów. Będąc w poprzedni weekend na wsi podrzeszowskiej otrzymałam radę, pochodzącą od lokalnego rzeżnika, który utrzymuje, że do farszu kiełbasianego nie powinno się dodawać surowej miazgi czosnkowej, tylko napar z tej miazgi. Sposób ten podobno zwiększa trwałość wyrobów. Zgodnie z tą opinią, wokół kawałaczków (strzębków) czosnku tworzą się z czasem "ogniska zgnilizny". Mit to, czy w sugerowanym sposobie zawarte jest ziarnko prawdy :question: :question: :question: Pomijając nawet kwestię trwałości, sparzony czosnek - według mnie - traci na ostrości.Proszę o podzielenie się własnymi doświadczeniami. :idea: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/885-czosnek-w-kie%C5%82basie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Lipca 2007 Dodawaj świeży lub w ostateczności, suszony. Jak sama zauważyłaś, wygotowany czosnek nadaje się pewnie jedynie dla chorych z nadwrażliwym żołądkiem. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/885-czosnek-w-kie%C5%82basie/#findComment-14714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Lipca 2007 sparzony czosnek - według mnie - traci na ostrości. Traci i na ostrości i na wartości, duża część aromatów i witamin zostaje bezpowrotnie zniszczona. Dlatego do potraw dodajemy na koniec obróki termicznej, a najczęściej już na talerz :smile: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/885-czosnek-w-kie%C5%82basie/#findComment-14715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgodnie z tą opinią, wokół kawałaczków (strzębków) czosnku tworzą się z czasem "ogniska zgnilizny". koleżanko droga, kiełbasa przechodzi przecież obróbkę termiczną - czy to w wędzarni czy w wodzie. Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/885-czosnek-w-kie%C5%82basie/#findComment-14716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Lipca 2007 Witam . EAnna . Myślę że to mit . Ja dokładam do kiełbasek zdecydowanie więcej czosnku niż podają przepisy i nigdy z tego powodu nie miałem problemu z trwałością kiełbasy. Czosnek ma między innymi właściwości bakteriobójcze . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/885-czosnek-w-kie%C5%82basie/#findComment-14717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Lipca 2007 Witam . EAnna . Myślę że to mit . Ja dokładam do kiełbasek zdecydowanie więcej czosnku niż podają przepisy . Czosnek ma między innymi właściwości bakteriobójcze . Pozdrawiam W 100 % z Tobą się zgadzam pod warunkiem, że czosnek jest w wersji surowej. W wersji gotowanej, czy pieczonej jest mało wartościowej, a nawet niesmaczny. :smile: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/885-czosnek-w-kie%C5%82basie/#findComment-14718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Lipca 2007 witaj EAnnahej hej pomalutku jaka zgnilizna z czosnku w kielbasie?co to ten kozimasorz za farmazony opowiada?przeciez kielbasa jest poddana obrobcecieplnej-parzenie lub pieczenie,a jezeli jest nawet kielbasa biala to nicsie nie dzieje jezeli jest przechowywana w lodowce pare dni..... a ogniska zgnilizny to sie mu robia jak napelnia kielbase razem z powietrzemdo oslonki lub napelnia do zle oczyszczonych jelit lub niedokladnie przelanychja bym to tak zinterpretowal. tacy rzeznicy nie powinni sie nazywac rzeznikami tylko paprokami...przepraszam za dosadnosc, ale nie lubie jak ktos komus glupotymowi Pani EAnna nie wiem czy dobrze Pani powiedzial ten rzeznik,moze dodawac czosnek dorosolu czy wody, ktora jest dodawana do farszu przez co nastepuje dobrerozprowadzenie czosnku w farszu.jak on zrobi napar to bedzie z niegosyrop ktory bardziej sie nada na zime przeciw grypie,ale nie do farszu.w barszczu rozgotowany czosnek jest nawet bym powiedzial slodkawy i malowyczuwalny jest posmak zapachu czosnku. podobnie jak andrzej k dodaje wiecej czosnku bo tak lubie.dodajenasz krajowy czosnek ktory kupuje u gospodyni na rynku takie ladneglowki o zabarwieniu lekko sino-bordowym. p.s.mi jak by tak powiedzial rzeznik to bym mu powiedzial dobry zurekalbo barszcz mozemy z tego naparu zrobic ale nie do farszu...litosci :-) slonecznie pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/885-czosnek-w-kie%C5%82basie/#findComment-14719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesiorek Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Lipca 2007 Witam.Ale pojechałeś z grubej rury temu rzeźnikowi. Ja również dodaję więcej czosnku do kiełbasy , i nic się nie dzieje , ale kiełbaska jest wywędzona. Każdy robi jak umie, najważniejsze , że smakuje i nikt od tego nie zachoruje. Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Wiesiorek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/885-czosnek-w-kie%C5%82basie/#findComment-14720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 24 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Lipca 2007 WitamSPOKOJNIE Panowie nie można tak krytycznie oceniać sposobów na wyrabianie kiełbas domowych Każdy region kraju ma swoje tradycje i sposoby na robienie wędlin, co nie znaczy, że te wędliny są nie smaczne a wręcz przeciwnie.Co do czosnku tartego czy ugniatanego i zalewanego letnią wodą mam odmienne zdanie jest to sposób na robienie tak zwanego zacieru i jest silniejszy zapach i moc i szybciej się rozprowadza w farszu? Natomiast zaparzanie czosnku stosowano w dawnych latach, aby kiełbasa była trwalsza nasi pradziadowie nie mieli tak rozwiniętej techniki jak my w obecnych czasach Znam przeróżne sposoby dodawania czosnku1 robienie naparu z czosnku2 zalewanie czosnku spirytusem3 robienie zacieru4 prażenie 5 bardzo wygodny najczęściej stosowany kręcenie przez sitko razem z farszemMarku z Bielska nie koniecznie to musi być zły fachman w bardzo wielu przypadkach teoria Mija się z prawdą a wyroby czy potrawy są unikalne i nie do podrobienia smakowo Pozdrawiam KAŻDY REGION POLSKI MA SWOJE TRADYCJE USZANUJMY TO !! Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/885-czosnek-w-kie%C5%82basie/#findComment-14723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Lipca 2007 Marku z Bielska (Białej?), ten rzeźnik twierdził, że rozgnieciony czosnek zalewa wrząca wodą i przecedzony płyn dodaje do kiełbasy. Mnie najbardziej zdziwił ten czosnek w roli sprawcy psucia wędliny. Zawsze byłam przekonana o antybiotycznych właściwosciach i działaniu konserwującym tej świetnej przyprawy. Ponieważ czasami, jako była blondynka, mimo najgłębszych, osobistych przekonań mylę się jednak, poprosilam Forumowiczów o ich opinie w czosnkowej sprawie. SZCZEPANie, dziekuję za rozwiniecie tematu. Ciekawi mnie, jak sie robi ten zacier? czy to rodzaj fermentacji? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/885-czosnek-w-kie%C5%82basie/#findComment-14724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Lipca 2007 Witam SZCZEPAN. Pięknie rozwinąłeś temat czosnku ale problem był w tym że ten fachman powiedział naszej koleżance EAnna że wokół świeżego czosnku w wędlinie powstają "ogniska zgnilizny" i to było zapewne przyczyną takiej reakcji . A tak nawiasem to myślę że jest to oczywiste że do naszych wyrobów domowych jak jest to możliwe stosujemy nasz czosnek krajowy . Ja już pomału "zbieram " czosnek z wiadomych źródeł i odpowiednio przechowując wystarczy aż do wiosny . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/885-czosnek-w-kie%C5%82basie/#findComment-14726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Lipca 2007 Andrzeju k, poruszyłeś istotną kwestię jakości oferowanego na rynku czosnku.Według mnie, najlepszy jest czosnek krajowy, ciemnoróżowa odmiana. Jeżeli wyrósł dodatkowo na działce lub w przydomowym ogródku (nie na plantacji) to będzie wyjątkowo ostry i aromatyczny. Dlatego wyszukuję czosnku na targu u "baby", oferowanego w niewielkich ilosciach.Podobnie jest z rzodkiewkami. Te, z przydomowego ogródka są wielokrotnie ostrzejsze w smaku niż oferowane z masowej produkcji. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/885-czosnek-w-kie%C5%82basie/#findComment-14729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Lipca 2007 Zeby już nawet czosnek sprzedawany w marketach miał etykietę "Made in China", to już jest przesada...Ale prawdziwa BonAir Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/885-czosnek-w-kie%C5%82basie/#findComment-14730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Lipca 2007 witaj EAnnaczosnek mozna trzec razem z sola,lecz ilosc soli do peklowania nalezypomniejszyc o sol dodana do czosnku,w przeciwnym razie wyszlo by namza slone. ja tak jak Szczepan miele czosnek razem z farszem na brat na drobnymoczku ,ale jezeli robie kielbase na rosole to czosnek ztarty wrzucamdo wystudzonego rosolu bez tluszczu i mieszam ,pozostawiam tak na jakies5-10 min do przegryzienia a potem dodaje dalsze przyprawy jak pieprz,troche galki,magi badz jak ktos lubi...i taka zalewa zalewam farsz imieszam.miesza sie super,ladnie rozprowadzaja sie przyprawy konsystencjafarszu jest super. moja babcia przechowywala na zime czosnek jako utarty z sola i bylprzechowywany w sloikach,po otwarciu utrzymywal wszystkie walorysmakowe.ja niestety nie robie tak,bo mam babke z targu do ktorejdzwonie ze bede po czosnek i zawsze mam go. EAnna w zalewie solnej robie kurczaka na grila i wlasnie do tejzimnej zalewy dodaje czosnek,zostawiam tak na noc,a rano jest juzgotowy pieknie wyrosolony zero krwi w miesie!udka teraz robilem topol godz. wystarczalo piec na grilu i byly super soczyste. jak twoj rzeznik zalewa tym przecedzonym goracym roztworem farszto mu wyjdzie kielbasa krucha,o ktorej byl mocny artykul na forumpare miesiecy temu polecam go przeczytac i wyciagnac wnioski dla siebie. Wiesiorek tu nie oto chodzilo zeby pojechac po kims,bo przeslaniebylo takie aby nie robic tak,tym bardziej ludzie czytaja to juz chybaz calego swiata to forum i po co sie maja smiac. zachwile ktos napisze ze cielaka po uboju parzymy i dzwonkiemczyscimy z siersci lub cos podobnego? Szczepan tradycja tradycja masz racje,ale uwazam ze Ty bys tegotym sposobem napewno nie robil chyba sie nie myle. slonecznie pozdrawiam wszystkichz Bielska-Bialej (EAnna):-)Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/885-czosnek-w-kie%C5%82basie/#findComment-14733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Lipca 2007 witaj Bon Airw chinach jest najwieksze na swiecie bodajze spozycie czosnku,oni jedza go rano do obiadu i na deser:-) charakterystyczna cecha czosnku chinskiego jest to ze jestbardzo bardzo bialy i jak sie go powacha nie pachnie takjak nasz,jest wysylany do europy jeszcze jako lekko niedojrzaly pozdrawiam slonecznieMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/885-czosnek-w-kie%C5%82basie/#findComment-14738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Lipca 2007 Marku z B-B,Twój sugestywny opis kurczaka z grila, wymoczonego w aromatycznej, czosnkowej solance gwałtownie wzmógł produkcję moich soków trawiennych. Moje myśli, z niebezpiecznym natręctwem krążą wokół tego kurczaka :lol:Temat "kruchość kiełbasy" bardzo uważnie śledziłam jako osoba zainteresowana. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/885-czosnek-w-kie%C5%82basie/#findComment-14740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Lipca 2007 ...w zalewie solnej robie kurczaka na grila...a mógłbyś nieco przybliżyć temat? Co do czosnku importowanego, to oprócz Chińskiego jest jeszcze rozpowszechniony Hiszpański - ten też jest dużo słabszy niż nasz krajowy, dlatego już kiedyś wspominałem abyśmy brali pod uwagę pochodzenie czosnku w recepturach - najlepiej dodawać adnotację jakiego użyliśmy, Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/885-czosnek-w-kie%C5%82basie/#findComment-14741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 25 Lipca 2007 WitamMarku z Bielska Ja w ten sposób bym nie dodawał czosnku tz (parzonego) kiedyś 2-3lata temu moje reakcje były by podobne zmieniłem zdanie jak zacząłem wgłębiać się w stare metody wyrabiania kiełbas i wędzonek Pewien starszy rzeźnik liczy sobie 92 lata mi powiedział wszystko zależy od tego, co chcesz robić przemysł czy rzemiosło, bo to jest wielka różnica Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/885-czosnek-w-kie%C5%82basie/#findComment-14755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 26 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Lipca 2007 witaj Szczepanprosze napisz dokladniej poniewaz nie rozumie o jakim parzonym czosnku piszeszczekam na odpowiedz. pozdrawiam slonecznie was wszystkichMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/885-czosnek-w-kie%C5%82basie/#findComment-14834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 26 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Lipca 2007 WitamMarek zaparzany czosnek tz czosnek zalewają wrzącą wodą i dopiero dodawają do kiełbas takie po prostu maja metody i sposoby Pozdrawiam Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/885-czosnek-w-kie%C5%82basie/#findComment-14847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzyt Opublikowano 20 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Października 2007 Ja także słyszałem o tym od mojego dziadka(po kturym odziedziczyłem niezłe masarskie graty) że dodawanie surowego czosnku do kiełbasy grozi jej szybkim psuciem. Nie zastosowałem sie i jak dotad nigdy na tym żle nie wyszedłem. Moim zdaniem dobrze uwędzonej kiełbasie czosnek na pewno nie szkodzi, wręcz przeciwnie. Cytuj nie ma dymu bez ognia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/885-czosnek-w-kie%C5%82basie/#findComment-19550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.