kipi Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Listopada 2013 Witam!Mam około 10kg swojskiej kiełbasy. Smak dobry, ale jest dość mocno tłusta i chyba nie do końca uwędzona (miękka była - chyba za krótko trzymana w wędzarni). Aktualnie jest zamrożona.Czy coś można z tym zrobić aby pozbyć się tłuszczu (kiedyś wyroby z tego miejsca nie były tak tłuste jak tym razem). Ja rozumiem że kiełbasa musi być trochę tłusta ale ta jest mega tłusta. Myślałem żeby podgrzać (nie bardzo wiem jak czy piekarnik, parowar, garnek) odsączyć tłuszcz i powkładać do słoików i zrobić ala kiełbasiankę. Ale nie wiem co z tego wyjść może. Czy ktoś bawił się w taką reanimację ? W ostateczności po prostu będę wkładał do wrzątku aby wyparzyć tłuszcz i taką jadł. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8854-kie%C5%82basa-swojska-%C5%BAle-zrobiona-jak-poprawi%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Listopada 2013 Kiełbasa, którą opisujesz część z forowiczów chętnie by zjadła. Sposobów zagospodarowania kiełbasy jest kilka.Wszystkie dania z udziałem kiełbas: bigos, fasolka, jajecznica itp. Wykonanie smalcu z kiełbasą. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8854-kie%C5%82basa-swojska-%C5%BAle-zrobiona-jak-poprawi%C4%87/#findComment-314034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Listopada 2013 Ściągnij flaka, zmiel, dodaj przyprawy albo suszoną cebulę i zapakuj do słoików. Pasteryzuj 90min i 45 min, mozesz zrobić nawet pełną tyndalizację dodając trzecie pasteryzowanie 20min. Tłuszczyk sam sie oddzieli i bedzie na górze. Będziesz mógł go później wykorzystać do smażenia. Taka mielonka będzie bardzo smaczna. Robiłem tak kiedyś ale dodałem tylko 1/3 kiełbasy, reszta to mięso. Wyszło super. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8854-kie%C5%82basa-swojska-%C5%BAle-zrobiona-jak-poprawi%C4%87/#findComment-314070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Listopada 2013 mogę odkupić - uwielbiam tłuste wędliny Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8854-kie%C5%82basa-swojska-%C5%BAle-zrobiona-jak-poprawi%C4%87/#findComment-314072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Listopada 2013 mogę odkupić - uwielbiam tłuste wędliny to musisz sie spieszyć. Mirek ma bliżej Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8854-kie%C5%82basa-swojska-%C5%BAle-zrobiona-jak-poprawi%C4%87/#findComment-314082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kipi Opublikowano 18 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Listopada 2013 Dzięki za oddzew. Na pewno wypróbuję Twój sposób Bandolini. Co do propozycji odsprzedaży wiem że to miły sposób pomocy, ale nie chcę się jej pozbywać, wszystko mi pasi poza tą ilością tłuszczu, ja bym chciał tak tylko pozbyć się połowy bo kiełbasy chudej też nie lubię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8854-kie%C5%82basa-swojska-%C5%BAle-zrobiona-jak-poprawi%C4%87/#findComment-314091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Listopada 2013 (edytowane) ale ta jest mega tłusta Mega tłusta kiełbasa - 1kgwątroba 0,25kgcebula-0,1kgbułki- 2sztjajka - 3szt- przyprawywątrobę, cebulę, namoczoną bułkę i kiełbasę zmielić na sitku 4mm, doprawić, upiec i pasztet jak znalazł, do tego chudy . Edytowane 18 Listopada 2013 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8854-kie%C5%82basa-swojska-%C5%BAle-zrobiona-jak-poprawi%C4%87/#findComment-314099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.