Skocz do zawartości

Kiełbasa swojska - źle zrobiona, jak poprawić


Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam około 10kg swojskiej kiełbasy. Smak dobry, ale jest dość mocno tłusta i chyba nie do końca uwędzona (miękka była - chyba za krótko trzymana w wędzarni). Aktualnie jest zamrożona.

Czy coś można z tym zrobić aby pozbyć się tłuszczu (kiedyś wyroby z tego miejsca nie były tak tłuste jak tym razem). Ja rozumiem że kiełbasa musi być trochę tłusta ale ta jest mega tłusta. Myślałem żeby podgrzać (nie bardzo wiem jak czy piekarnik, parowar, garnek) odsączyć tłuszcz i powkładać do słoików i zrobić ala kiełbasiankę. Ale nie wiem co z tego wyjść może. Czy ktoś bawił się w taką reanimację ? 

W ostateczności po prostu będę wkładał do wrzątku aby wyparzyć tłuszcz i taką jadł.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8854-kie%C5%82basa-swojska-%C5%BAle-zrobiona-jak-poprawi%C4%87/
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa, którą opisujesz część z forowiczów chętnie by zjadła. Sposobów zagospodarowania kiełbasy jest kilka.

Wszystkie dania z udziałem kiełbas: bigos, fasolka, jajecznica itp. Wykonanie smalcu z kiełbasą.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8854-kie%C5%82basa-swojska-%C5%BAle-zrobiona-jak-poprawi%C4%87/#findComment-314034
Udostępnij na innych stronach

Ściągnij flaka, zmiel, dodaj przyprawy albo suszoną cebulę i zapakuj do słoików. Pasteryzuj 90min i 45 min, mozesz zrobić nawet pełną tyndalizację dodając trzecie pasteryzowanie 20min. Tłuszczyk sam sie oddzieli i bedzie na górze. Będziesz mógł go później wykorzystać do smażenia. Taka mielonka będzie bardzo smaczna. Robiłem tak kiedyś ale dodałem tylko 1/3 kiełbasy, reszta to mięso. Wyszło super.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8854-kie%C5%82basa-swojska-%C5%BAle-zrobiona-jak-poprawi%C4%87/#findComment-314070
Udostępnij na innych stronach

mogę odkupić - uwielbiam tłuste wędliny

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8854-kie%C5%82basa-swojska-%C5%BAle-zrobiona-jak-poprawi%C4%87/#findComment-314072
Udostępnij na innych stronach

 

 

mogę odkupić - uwielbiam tłuste wędliny

to musisz sie spieszyć. Mirek ma bliżej :)  

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8854-kie%C5%82basa-swojska-%C5%BAle-zrobiona-jak-poprawi%C4%87/#findComment-314082
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za oddzew. Na pewno wypróbuję Twój sposób Bandolini.

 

Co do propozycji odsprzedaży wiem że to miły sposób pomocy, ale nie chcę się jej pozbywać, wszystko mi pasi poza tą ilością tłuszczu, ja bym chciał tak tylko pozbyć się połowy bo kiełbasy chudej też nie lubię.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8854-kie%C5%82basa-swojska-%C5%BAle-zrobiona-jak-poprawi%C4%87/#findComment-314091
Udostępnij na innych stronach

ale ta jest mega tłusta

 

Mega tłusta kiełbasa - 1kg

wątroba 0,25kg

cebula-0,1kg

bułki- 2szt

jajka - 3szt

- przyprawy

wątrobę, cebulę, namoczoną bułkę i kiełbasę zmielić na sitku 4mm, doprawić, upiec i pasztet jak znalazł, do tego chudy . :cool:   

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8854-kie%C5%82basa-swojska-%C5%BAle-zrobiona-jak-poprawi%C4%87/#findComment-314099
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.