Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projekty

http://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowa

http://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-325541
Udostępnij na innych stronach

No i namówili mnie diabły :D. Choć minęło dopiero 5 dni to nie wytrzymałem i napocząłem pierwszą krakowską
 


Muszę przyznać że przekroczyła moje najśmielsze oczekiwania smakowe. Jak widać między jednym a drugim zdjęciem nastąpił znaczny ubytek masy kiełbasy :D
 

Mam jednak jedną refleksję. Nie wiem po co i w jakim celu w przepisie jest ta niszczęsna słonina krojona w kostkę. Ja tam sobie nie przypominam by Krakowska miała takie tłuste oczka i tutaj tez całkowicie jest to zbędne. Następną zrobię z 50% tego tłuszczu co w przepisie, i zmielę go razem z wieprzowiną II klasy dla nadania soczystości i kleistości.

http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projekty

http://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowa

http://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-325773
Udostępnij na innych stronach

 

 

zmielę go razem z wieprzowiną II klasy dla nadania soczystości i kleistości.

 

 

  Słonina nie daje kleistości w kiełbasie .:D 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-325813
Udostępnij na innych stronach

hmmm ... no to zastanawiające. Jak ugniatam mięso na kiełbasę i jest samo chude to mogę gnieść do usranej śmierci i jest to nadal poprostu mięso mielone, ale jak dodam mielonego tłuszczu, podgardla, tłustych skrawków i td to przy ugniataniu farsz robi się kleisty ...... No ale ja się w końcu nie znam więc może mi się tylko wydaje :D Niech będzie zatem że wyłącznie w celu nadania soczystości.

http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projekty

http://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowa

http://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-325912
Udostępnij na innych stronach

Po oględzinach kiełbaski krakowskiej doszedłem do wniosku że już czas na konsumpcję. Obrałem z papieru i przystąpiłem do spożycia :D
 

Bardo smaczna ale nadal uważam że lepsza byłaby bez tej słoniny w kawałkach. W ten weekend będę robił nową już według uaktualnionego przepisu.
 

 
 

Miałem straszna ochotę na boczek, ale nie taki klasyczny peklowany w wodzie a potem wędzony i parzony. Mam ochotę na taki zimno wędzony, zwarty i surowy. Przestudiowałem forum, znalazłem produkty Pokemona i postanowiłem zapeklować go na sucho, by zapewnić mu bardziej zwięzłą konsystencję. Dodatkowo tak jak uczynił Pokemon potem zawinę go w gazę i pozwolę dojrzewać a przy kolejnym wędzeniu wrzucę jeszcze raz do wędzarni na jakiś czas. 
 

Mieszanka przypraw zainspirowana recepturą znalezioną w wątku Pokemona z niewielkimi modyfikacjami.
 

Już w najbliższą sobotę boczek idzie do wędzarni. Wiążę w nim wielkie nadzieje :D

http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projekty

http://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowa

http://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-326526
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa Krakowska Sucha ze słoniną to kiełbasa retro (dawniej tak robiono), ja teraz swoją krakowską robię w ten sposób:kl I -60%. kl II - 20%, kl III z golonki 20% i wychodzi bardzo dobra.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-326532
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Mój sucho peklowany boczek został uwędzony i wygląda bardzo interesująco ..... Teraz wisi i się suszy .. no i dojrzewa :D

 

 
Zrobiłem tez drugie podejście do krakowskiej. tym razem bez krojonej słoniny. Wyszła naprawde rewelacyjnie. Jedną opędzlowaliśy z rodzinką na jedno śniadanie :D
 

http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projekty

http://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowa

http://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-330303
Udostępnij na innych stronach

Zajebiaszcze. :clap:

A krakowska to z jakiej receptury ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-330304
Udostępnij na innych stronach

nooo kolego... na osatnim zdjęciu to poszlałeś !! :) a przecież całkiem niedawno zaczynałeś swoją przygode z wędzeniem a jaki już masz asortyment !! cienki i grube kiełbaski, wędzonki peklowane na mokro i sucho, wędzenie na zimno i ciepło, nic tylko bić :clap:  :clap: :clap:  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-330310
Udostępnij na innych stronach

a dziękuję dziękuję .... jakoś tak ciągły niedosyt w człowieku i chce się więcej. Ten boczek to niebo w gębie.

 

@dyzio Krakowska z tego przepisu

http://wedlinydomowe...krakowska-sucha

tylko bez słoniny, suszy się tylko 1 - 2 dni i bez trzeciego wędzenia. Wychodzi rewelacja. Smakuje jak krakowska z mojego dzieciństwa wystana w kolejce za PRLu :) .. ale wtedy nie było wędlin wysokowydajnych i mięsa oddzielanego mechanicznie :D

http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projekty

http://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowa

http://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-330318
Udostępnij na innych stronach

Dzięki starykot. Narobiłeś mi smaka Twoimi.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-330448
Udostępnij na innych stronach

Starykocie :D super wyroby!!! z najwyższej półki, żałuję że spróbować nie mogę hehe 

 

 

Smakuje jak krakowska z mojego dzieciństwa wystana w kolejce za PRLu

wspaniale czytać coś takiego, chociaż ja w kolejkach takich nie stałem i nie pamiętam tych czasów :)

 

 

Ten boczek to niebo w gębie.

o wilku mowa? :laugh: też uwielbiam takie boczusie typu 'szybkie Pokemona' :) wielkie  :clap:  :clap:  :clap: dla Ciebie! Pozdrawiam 

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-330463
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Ostatnio byłem dość cicho co nie znaczy że nic się nie działo. Było kolejne podejście do boczku dojrzewającego tylko na większa skalę

 

 
który już po leżakowaniu wyglądał i smakował tak jak poprzednie
 
http://2.bp.blogspot.com/-51TSNOCtBBw/UzAtIlLaJNI/AAAAAAAAB6M/90l0TVrSoEE/s1600/20140316_111144.jpg

 
Zrobiłem tez metkę wiejską według przepisu znalezionego na forum ale okazało się ze wiele przypraw mam niezmielone, więc na szybko skontrułowałem elektryczny młynek do przypraw :D
 

 
Na metce umarła moja nadziewarka do kiełbas. Miałem taką badziewną chińską aluminiową, a że do metki wpycha się mielone bez dodatku wody, to opór był taki że zerwało gwint w deklu. Okazało się że moja elektryczna maszynka zelmera świetnie nadaje się do nadziewania .... a właściwie po prostu nie miałem innego wyboru.
 

 

Metka wędziła się 12 godzin w temperaturze 30 - 35 stopni i wyszła doskonała.

 

 
Zrobiłem też kiełbasę paprykową, ale nie zrobiłem jej zdjęcia. W międzyczasie też uwarzyła się szynka w szynkowarze. Zdecydowanie muszę kupić sobie torebki do szynkowaru bo bez nich ucieka mi cała galaretka ponad tłok. Niemniej wyszła pyszna i moje dzieciaki wciągają aż się erce raduje.
 
 
W najbliższym czasie będe przymierzał się do produkcji kiełbasy z dzika, bo znalazłem sklep z dziczyzną w mojej okolicy :D

http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projekty

http://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowa

http://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-342721
Udostępnij na innych stronach

"Dziki Trop" na Gagarina. Właśnie byłem i jestem posiadaczem 2 kilo świeżego gulaszu z dzika. Dostałem też zamrożony boczek z dzika od wuja swego osobistego więc dziś będzie peklowanie :D

http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projekty

http://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowa

http://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-342766
Udostępnij na innych stronach

Boczek od wujka okazał się kawałkami żeberek. Po pół godzinki pracy nożem wyjąłem kości i zostawiłem samo mięsko.
 


Do tego 4 paczuszki gulaszu i zrobiła się micha pełna skarbów.
 

Dodałem do tego kawałek szynki wieprzowej, karkówki i podgardla, bo dzik tłuszczu to praktycznie nie ma. W piątek wpędzanie we flaki a w sobotę wędzenie. bardzo jestem ciekaw efektu.

http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projekty

http://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowa

http://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-342880
Udostępnij na innych stronach

 

 

bardzo jestem ciekaw efektu.
Widzę że będzie chuda kiełbaska a kl.III nie dodajesz?  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-342882
Udostępnij na innych stronach

Dałem podgardla.

http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projekty

http://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowa

http://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-342888
Udostępnij na innych stronach

a kl.III nie dodajesz? 

 

 

Dałem podgardla.

 

 Proponuję  pooglądać i  zapamiętać  klasa III  to  jest  mięso  ścięgniste !  :

 

http://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/116-graficzna-klasyfikacja-miesa

Edytowane przez Wirus
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-342921
Udostępnij na innych stronach

dla lepkości? No to może jeszcze dziś golonkę dorzucę. Może wygotuje tez kość i zamiast wody do farszu dodam wywar z kości .... czy to dobry pomysł?

Edytowane przez starykot

http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projekty

http://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowa

http://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-342945
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może wygotuje tez kość i zamiast wody do farszu dodam wywar z kości .... czy to dobry pomysł?

Czasami tak robię, szczególnie do kiełbasy regionalnej.

Ale gotuję kości wp., mięsa i skórki. Co do dziczych to dają trochę inny smak.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-343115
Udostępnij na innych stronach

Jako że to kiełbasa z dzika, która sama z siebie ma dobry smak to tylko sól, pieprz i czosnek.

http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projekty

http://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowa

http://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-343793
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.