starykot Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 8 Stycznia 2014 przepis ten http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1379-kielbasa-krakowska-sucha Cytuj http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-325541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 9 Stycznia 2014 No i namówili mnie diabły . Choć minęło dopiero 5 dni to nie wytrzymałem i napocząłem pierwszą krakowską http://1.bp.blogspot.com/-gu6Niago6g0/Us66huibqmI/AAAAAAAABzg/Lz2q1L6LsP0/s1600/20140108_193614.jpgMuszę przyznać że przekroczyła moje najśmielsze oczekiwania smakowe. Jak widać między jednym a drugim zdjęciem nastąpił znaczny ubytek masy kiełbasy http://2.bp.blogspot.com/-cowOCnzl644/Us66iZiz29I/AAAAAAAABzk/VCmfiuCzE6w/s1600/20140108_195545.jpgMam jednak jedną refleksję. Nie wiem po co i w jakim celu w przepisie jest ta niszczęsna słonina krojona w kostkę. Ja tam sobie nie przypominam by Krakowska miała takie tłuste oczka i tutaj tez całkowicie jest to zbędne. Następną zrobię z 50% tego tłuszczu co w przepisie, i zmielę go razem z wieprzowiną II klasy dla nadania soczystości i kleistości. Cytuj http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-325773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 9 Stycznia 2014 zmielę go razem z wieprzowiną II klasy dla nadania soczystości i kleistości. Słonina nie daje kleistości w kiełbasie . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-325813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 10 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 10 Stycznia 2014 hmmm ... no to zastanawiające. Jak ugniatam mięso na kiełbasę i jest samo chude to mogę gnieść do usranej śmierci i jest to nadal poprostu mięso mielone, ale jak dodam mielonego tłuszczu, podgardla, tłustych skrawków i td to przy ugniataniu farsz robi się kleisty ...... No ale ja się w końcu nie znam więc może mi się tylko wydaje Niech będzie zatem że wyłącznie w celu nadania soczystości. Cytuj http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-325912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Po oględzinach kiełbaski krakowskiej doszedłem do wniosku że już czas na konsumpcję. Obrałem z papieru i przystąpiłem do spożycia http://1.bp.blogspot.com/-6pQYi7uiylU/UtPF7OJqjzI/AAAAAAAAB1U/y0B5XWNAZVU/s320/20140111_183712.jpgBardo smaczna ale nadal uważam że lepsza byłaby bez tej słoniny w kawałkach. W ten weekend będę robił nową już według uaktualnionego przepisu. http://3.bp.blogspot.com/-xYIOXmApD4M/UtPF7iw7ZII/AAAAAAAAB1Y/8XcAY9f7Xqg/s320/20140111_183816.jpgMiałem straszna ochotę na boczek, ale nie taki klasyczny peklowany w wodzie a potem wędzony i parzony. Mam ochotę na taki zimno wędzony, zwarty i surowy. Przestudiowałem forum, znalazłem produkty Pokemona i postanowiłem zapeklować go na sucho, by zapewnić mu bardziej zwięzłą konsystencję. Dodatkowo tak jak uczynił Pokemon potem zawinę go w gazę i pozwolę dojrzewać a przy kolejnym wędzeniu wrzucę jeszcze raz do wędzarni na jakiś czas. http://1.bp.blogspot.com/-UZiuFI0DLhY/UtPEx2dimTI/AAAAAAAAB00/Z6xJ81t0LLQ/s320/20140112_011138.jpgMieszanka przypraw zainspirowana recepturą znalezioną w wątku Pokemona z niewielkimi modyfikacjami. http://3.bp.blogspot.com/-Oz1lS14BocE/UtPEzG1v9HI/AAAAAAAAB1A/hKIiIT-FpLY/s320/20140112_015223.jpgJuż w najbliższą sobotę boczek idzie do wędzarni. Wiążę w nim wielkie nadzieje Cytuj http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-326526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 13 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Kiełbasa Krakowska Sucha ze słoniną to kiełbasa retro (dawniej tak robiono), ja teraz swoją krakowską robię w ten sposób:kl I -60%. kl II - 20%, kl III z golonki 20% i wychodzi bardzo dobra. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-326532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Mój sucho peklowany boczek został uwędzony i wygląda bardzo interesująco ..... Teraz wisi i się suszy .. no i dojrzewa http://4.bp.blogspot.com/-hmPJ_MCb8nE/Ut7nzkhY2II/AAAAAAAAB14/_ykHK6tZy6o/s1600/20140119_130956.jpg Zrobiłem tez drugie podejście do krakowskiej. tym razem bez krojonej słoniny. Wyszła naprawde rewelacyjnie. Jedną opędzlowaliśy z rodzinką na jedno śniadanie http://4.bp.blogspot.com/-yf7IJdMBaOI/Ut7nbsw2eVI/AAAAAAAAB10/GTJGpNxicM4/s1600/20140118_223450.jpg Oczywiście jakieś boczki, schaby czy kiełbasa dodatkowo też znalazły się w wędzarni http://3.bp.blogspot.com/-jyHjdR_ulU8/Ut7n7oE-GRI/AAAAAAAAB2E/833XRWKvbx8/s1600/20140119_131205.jpg Cytuj http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-330303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zajebiaszcze. A krakowska to z jakiej receptury ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-330304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 29 Stycznia 2014 nooo kolego... na osatnim zdjęciu to poszlałeś !! a przecież całkiem niedawno zaczynałeś swoją przygode z wędzeniem a jaki już masz asortyment !! cienki i grube kiełbaski, wędzonki peklowane na mokro i sucho, wędzenie na zimno i ciepło, nic tylko bić :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-330310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 29 Stycznia 2014 a dziękuję dziękuję .... jakoś tak ciągły niedosyt w człowieku i chce się więcej. Ten boczek to niebo w gębie. @dyzio Krakowska z tego przepisuhttp://wedlinydomowe...krakowska-suchatylko bez słoniny, suszy się tylko 1 - 2 dni i bez trzeciego wędzenia. Wychodzi rewelacja. Smakuje jak krakowska z mojego dzieciństwa wystana w kolejce za PRLu .. ale wtedy nie było wędlin wysokowydajnych i mięsa oddzielanego mechanicznie Cytuj http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-330318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Dzięki starykot. Narobiłeś mi smaka Twoimi. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-330448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 30 Stycznia 2014 :tongue: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-330462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Starykocie super wyroby!!! z najwyższej półki, żałuję że spróbować nie mogę hehe Smakuje jak krakowska z mojego dzieciństwa wystana w kolejce za PRLu wspaniale czytać coś takiego, chociaż ja w kolejkach takich nie stałem i nie pamiętam tych czasów Ten boczek to niebo w gębie. o wilku mowa? też uwielbiam takie boczusie typu 'szybkie Pokemona' wielkie dla Ciebie! Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-330463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 26 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 26 Marca 2014 Ostatnio byłem dość cicho co nie znaczy że nic się nie działo. Było kolejne podejście do boczku dojrzewającego tylko na większa skalę http://4.bp.blogspot.com/-LrPzMpGxacU/UvDLC9RNHQI/AAAAAAAAB3A/ZeS2ROdFWfI/s1600/20140201_223242.jpg który już po leżakowaniu wyglądał i smakował tak jak poprzednie http://2.bp.blogspot.com/-51TSNOCtBBw/UzAtIlLaJNI/AAAAAAAAB6M/90l0TVrSoEE/s1600/20140316_111144.jpghttp://1.bp.blogspot.com/-IkoRYmvcEIg/UzAtJQGDO4I/AAAAAAAAB6Q/xFvJGmuoCOg/s1600/20140316_111255.jpg Zrobiłem tez metkę wiejską według przepisu znalezionego na forum ale okazało się ze wiele przypraw mam niezmielone, więc na szybko skontrułowałem elektryczny młynek do przypraw http://1.bp.blogspot.com/-w9vNDRtVncc/UzAtK4196cI/AAAAAAAAB6s/if2FlCAQtUY/s1600/20140321_231150.jpg Na metce umarła moja nadziewarka do kiełbas. Miałem taką badziewną chińską aluminiową, a że do metki wpycha się mielone bez dodatku wody, to opór był taki że zerwało gwint w deklu. Okazało się że moja elektryczna maszynka zelmera świetnie nadaje się do nadziewania .... a właściwie po prostu nie miałem innego wyboru. http://2.bp.blogspot.com/-6A9-1-rKi5k/UzAtLtWyDZI/AAAAAAAAB6w/S7JXyJOuS4g/s1600/20140322_000242.jpg Metka wędziła się 12 godzin w temperaturze 30 - 35 stopni i wyszła doskonała. http://4.bp.blogspot.com/-J2bswxbJ6NI/UzAtMKsMCLI/AAAAAAAAB68/g3APCueltiY/s1600/20140323_081452.jpg Zrobiłem też kiełbasę paprykową, ale nie zrobiłem jej zdjęcia. W międzyczasie też uwarzyła się szynka w szynkowarze. Zdecydowanie muszę kupić sobie torebki do szynkowaru bo bez nich ucieka mi cała galaretka ponad tłok. Niemniej wyszła pyszna i moje dzieciaki wciągają aż się erce raduje. http://4.bp.blogspot.com/-Mz7ZhSVWTL0/UzAtN2sC9YI/AAAAAAAAB7E/4G2Ygepd6Eo/s1600/20140323_162121.jpg W najbliższym czasie będe przymierzał się do produkcji kiełbasy z dzika, bo znalazłem sklep z dziczyzną w mojej okolicy Cytuj http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-342721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 26 Marca 2014 bo znalazłem sklep z dziczyzną w mojej okolicy podasz koledze namiary ?? ... awyroby pierwsza klasa !! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-342729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 26 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 26 Marca 2014 "Dziki Trop" na Gagarina. Właśnie byłem i jestem posiadaczem 2 kilo świeżego gulaszu z dzika. Dostałem też zamrożony boczek z dzika od wuja swego osobistego więc dziś będzie peklowanie Cytuj http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-342766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 27 Marca 2014 Boczek od wujka okazał się kawałkami żeberek. Po pół godzinki pracy nożem wyjąłem kości i zostawiłem samo mięsko. http://1.bp.blogspot.com/-oOlxdQmlGVY/UzPhWG8vqXI/AAAAAAAAB7g/0ozmFOd3qEk/s1600/20140326_234422.jpgDo tego 4 paczuszki gulaszu i zrobiła się micha pełna skarbów. http://1.bp.blogspot.com/-NqDPymIvQ_o/UzPhWvScXVI/AAAAAAAAB7k/RU30cy3L7Vo/s1600/20140326_234925.jpgDodałem do tego kawałek szynki wieprzowej, karkówki i podgardla, bo dzik tłuszczu to praktycznie nie ma. W piątek wpędzanie we flaki a w sobotę wędzenie. bardzo jestem ciekaw efektu. Cytuj http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-342880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 27 Marca 2014 bardzo jestem ciekaw efektu. Widzę że będzie chuda kiełbaska a kl.III nie dodajesz? Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-342882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 27 Marca 2014 Dałem podgardla. Cytuj http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-342888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 27 Marca 2014 (edytowane) a kl.III nie dodajesz? Dałem podgardla. Proponuję pooglądać i zapamiętać klasa III to jest mięso ścięgniste ! : http://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/116-graficzna-klasyfikacja-miesa Edytowane 27 Marca 2014 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-342921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 27 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 27 Marca 2014 (edytowane) dla lepkości? No to może jeszcze dziś golonkę dorzucę. Może wygotuje tez kość i zamiast wody do farszu dodam wywar z kości .... czy to dobry pomysł? Edytowane 27 Marca 2014 przez starykot Cytuj http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-342945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 28 Marca 2014 Może wygotuje tez kość i zamiast wody do farszu dodam wywar z kości .... czy to dobry pomysł? Czasami tak robię, szczególnie do kiełbasy regionalnej.Ale gotuję kości wp., mięsa i skórki. Co do dziczych to dają trochę inny smak. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-343115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 31 Marca 2014 tadaaam: http://1.bp.blogspot.com/-LEsS8rhS5Ww/UzkWxNG0ibI/AAAAAAAAB8k/X8GiWMbaaBg/s1600/20140329_161026.jpg Cytuj http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-343698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 31 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 31 Marca 2014 tadaaam: Bardzo smakowicie to wygląda. Jakie przyprawy dosypałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-343732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Jako że to kiełbasa z dzika, która sama z siebie ma dobry smak to tylko sól, pieprz i czosnek. Cytuj http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8857-nowe-wyroby-staregokota/page/2/#findComment-343793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.