Basia285 Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Listopada 2013 Witam Was Wszystkich.Będę tutaj zamieszczała małe relacje z wyrobów, których tajniki właśnie zgłębiam.Jestem początkującą w zadymianiu, dlatego pierwsze kroki które stawiam, są dla mnie nie lada wyzwaniem .Będą też foto relacje. Jestem otwarta na krytykę a to pozwoli mi, na lepsze zrozumienie moich nieuniknionych zapewne błędów Teraz do dzieła.Pierwszy produkt już wykonałam, była to Kiełbasa Wojskowa z 1952rTen wątek jest na forum, są tam też zdjęcia. Wczoraj zrobiłam Extra smarowny pasztet słoikowy wg Bon Aira Przepis jest na forum więc nie powtarzam.Dodam tylko, że zrobiłam dokładnie tak samo, wszystko po kolei.Od siebie dodałam tylko majeranek Pasztet jest w smaku, rewelacyjnie pyszniutki.No ale, nie obeszło się bez ale Trochę skróciłam czas miksowania i jest niestety leciutko kaszkowata konsystencja.Druga rzecz to pasztet jakby rozwarstwiony w 1 ze słoiczków co widać na foto. Też już wiem gdzie popełniłam błąd Załączam fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Listopada 2013 Basiu gratuluję wyrobów i własnego wątku to Kiełbasa Wojskowa z 1952r Ten wątek jest na forum, są tam też zdjęcia. Extra smarowny pasztet słoikowy wg Bon Aira W takich przypadkach dobrze jest zamieścić link do przepisu z którego korzystałaś - dla innych nowicjuszy . Druga rzecz to pasztet jakby rozwarstwiony w 1 ze słoiczków co widać na foto. Też już wiem gdzie popełniłam błąd Skoro wiesz to też napisz jaki to był błąd by inni robiący po raz pierwszy próbowali go uniknąć. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-315527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Listopada 2013 Basiu..ładna fotorelacja Czy tam gdzie mieszkasz to Police koło Szczecina? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-315529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Listopada 2013 (edytowane) Wczoraj zrobiłam Extra smarowny pasztet słoikowy wg Bon Aira Myślę ,że w tym momencie powinien być link do strony z tym przepisem , byłoby ułatwienie dla czytającego , który też raczuje na naszym forum http://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/pasztety/1561-konkursowy-extra-smarowny-pasztet-sloikowy-bonair-a Dodano: 23 listopad 2013 - 23:05ups tak długo pisałem , że powieliłem Olgę Edytowane 23 Listopada 2013 przez yerba Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-315530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Listopada 2013 @ chudziak Dziękuję bardzo za uznanie. Gratulacje oczywiście przyjmuję Co do linku to masz rację, trochę snobistycznie podeszłam do tego. Sama żebrałam o linki To tak wyszło z niewiedzy, teraz będę pamiętała o linkach Oto ten brakujący link Teraz kwestia rozwarstwionego pasztetu w słoiczku.Wyszło parę słoiczków i tylko ten 1 tak wygląda.Według mnie z prostej przyczyny.Ten słoik ładowałam jako pierwszy nalewałam małą nabiereczką i tych nałożeń było tak 5 może 6 razy.Resztę słoików napełniałam moim mini pomocnikiem. Jest nim stary lejek, kiedyś przydatny do wlewania kaszki czy mleczka do butelek Lejek solidnie przyciełam i zrobiłam z tego lejasa. Używam tego pomocnika też do napełniania słoików dżemami itp.Właśnie w ten sposób farsz czy dżem nie zdąży się napowietrzyć, jeśli już to minimalnie Jest jeszcze jedna ważna zaleta. Brzegi słoi są idealnie czyste a co za tym idzie, nie trzeba się gimnastykować przy oczyszczaniu słoika Dołączam jeszcze foto 2 słoi. Tylko tyle mi pozostało Można zobaczyć że reszta słoi była i jest ok.Zdjęcie na dole strony. @Małgoś. Małgosiu dziękuję. Muszę jeszcze dopracować jakość zdjęć Zgadza się, to Police/Szczecin, prawie na rzut beretem.Pozdrawiam @Yerba Dziękuję za słuszną uwagę. Masz rację jest to istotne, zwłaszcza dla początkujących.Zapewniam, że będę podawać linki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-315692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Listopada 2013 Dzisiaj zaprezentuję coś odmięśnionego. Jako że nie samym mięsem człowiek żyje Znalazłam na forum ciekawe przepisy ChefaPaula. Wybrałam sobie przepis na PLYNDZE Przepis jest tutaj Najpierw obrałam ziemniaki.Maszynka je za mnie starła.Trzeba ziemniaki odsączyć na sitku, z wody.Do odsączonych ziemniaków dodajemy sól, jaja, mąkę np.WrocławskąWszystko już połączone i dobrze wymieszane, nakładamy łyżką na rozgrzany olej na patelni.Smażymy z dwóch stron, na jasno brązowy kolor. Jak ktoś lubi mocno chrupiące, można bardziej podsmażyć.Usmażone PLYNDZE, można odsączyć z oleju, na ręczniku papierowym.Kładziemy na talerze i zajadamy się. Są warte polecenia. Mieliśmy na kolację z.........dżemem truskawkowym.Ja już wcześniej robiłam takie PLYNDZE z cebulką i boczusiem, pokrojonymi w kosteczkę. Wnuki lubią z jogurtem naturalnum.Wystarczy wykorzystać swoją inwencję twórczą. Po prostu, dodajemy co chcemy i co lubimy. Acha z ziołami jeszcze PLYNDZY nie eksperymentowałam. Może być ciekawieŻyczę smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-316180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Listopada 2013 Ja tam wolę placki ziemniaczane , niż plyndze . Na Kurpiach rejbakami zwane , z racji , że rejbowano je na rejbaczce ( taka tara) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-316189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Listopada 2013 Basiu ja to znam jako Placki Ziemniaczane - tyle, że bez odsączania.Jak piszesz to uściślaj przepis - [np. 1kg ziemniaków, 2 łyżki mąki pszennej (może być wrocławska) sól i pieprz do smaku - i tu może być propozycja aby usmażyć na próbę 1 malutki placuszek i spróbować czy dobry ]Przepraszam, że się wymądrzam ale przepisy dobrze by były z recepturą --- wiem, wiem że na stronie chefa jest dokładne przepis ale jak czytam u Ciebie to nie chce mi się tam klikać -- a może czepiam się i jestem upierdliwy ?? nie mnie to oceniać Fotki jak ładnie zrobione - szybko się uczysz.Wracając do placków to ja je jem w kilku wersjach - same prosto z patelni; ze śmietaną i solą i pieprzem; ze śmietaną i cukrem; z gulaszem i po węgiersku - czyli placek na całą patelnie ładnie obsmażyć z obu stron zsunąć delikatnie na talerz na połowę nałożyć gulasz węgierski, przełożyć drugą połową i na wierzch polać śmietanąWszystkie wersje smakują mi wyśmienicie. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-316193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Listopada 2013 Jadłam placki ziemniaczane ze śmietaną z sosami mięsnymi i warzywnymi ale z dżemem nie jadłam jeszcze, przy najbliższej okazji spróbuję Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-316196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Listopada 2013 A spróbujcie zrobić placki bez dodatku mąki - są bardziej chrupiące a przez to smaczniejsze. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-316199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Listopada 2013 @ Henio. Ciekawa nazwa Rejbaki. Ja robiłam inne placki ziemniaczane, ale nie były tak dobre. Dawałam po prostu za dużo maki i za mało odsączałam, stąd ta różnica.Pozdrawiam @Artur Dor. Arturze. Nie jesteś upierdliwy.Prosze bardzo. 3 ziemniaki takie średniej wielkości około 0,5 kg (masa się zmniejszy bo woda odcieknie).Jedno jajko3 łyżki mąki i do smaku co lubisz. Wyjdzie Tobie malutko.Jedliśmy sobie z dżemem bo w pierwotnym założeniu miały być same placki,ale wzięło nas na słodkie.Całkiem fajnie smakowały.Dziękuję za składany placek z gulaszem. Spróbuję No fotki jak fotki, ustawiłam aparat, bo coś się poprzestawiało.(chyba wnuki maczały w tym rączki) Pozdrawiam i dziękuję @Renesi. Polecam i spróbuj, są takie delikatniutkie i chrupiące że palce lizać. Jak lubisz dżem truskawkowy to będzie Tobie smakować.Pierwszego placka posmarowałam śliwkowym i nie za bardzo mi smakował Pozdrawiam i dziękuję.Dodano: 25 listopad 2013 - 22:15PePe. żartujesz? Czy tak na poważnie? A jeśli poważnie, to poproszę o przepisik Człowiek się uczy całe życie jak widać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-316213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Listopada 2013 (edytowane) to nie chce mi się tam klikać -- a może czepiam się i jestem upierdliwy ?? to nie klikaj i nie czepiaj się , i nie zbijaj Basi z tropu . Jeśli cytuje się czyjś przepis to powinien być wręcz obowiązek go zapisać . Tak sugerowano i tak Basiu rób ja bardzo o to proszę Edytowane 25 Listopada 2013 przez yerba Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-316220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Listopada 2013 @Yerba Trochę nie rozumiem. Dałam linka na przepis od ChefaPaula.. Więc nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-316225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Listopada 2013 Yerba napisz to samo tylko językiem zrozumiałym bo nie bardzo wiem o co Ci chodzi. Tak to enigmatycznie napisałeś, że nie mam pojęcia o co się czepiłeś Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-316232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Listopada 2013 Basiu, ja zawsze poważnie, spróbuj a się przekonasz. Przepis taki jak podałaś tylko bez mąki, nakładać cienko na patelnie. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-316236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Listopada 2013 Dziękuję PePe.Tak myślałam, że na poważnie.Spróbuję, bo moje wnuki są fanami placków, naleśników i wszystkego co dobre i słodkie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-316239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Listopada 2013 Więc nie wiem? bo to było do Artura wiem, wiem że na stronie chefa jest dokładne przepis ale jak czytam u Ciebie to nie chce mi się tam klikać -- a może czepiam się i jestem upierdliwy ?? nie mnie to oceniać no to Cię oceniłem ( może za bardzo skrótowo ) Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-316251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianek77 Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Listopada 2013 Jadłam placki ziemniaczane ze śmietaną z sosami mięsnymi i warzywnymi ale z dżemem nie jadłam jeszcze, przy najbliższej okazji spróbujęJa wole tylko z cukrem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-316417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Witam po raz kolejnyWczoraj zrobiłam małą próbę, przed jutrzejszym zadymianiem.Oczywiście nie dymiłam, tylko tak mnie strasznie kusiło, no i nie wytrzymałam.Jedną z peklujących się szyneczek.......ugotowałam.Jak widać szyneczka zażywała kąpieli w łupinkach cebulkowych, przez co dostała kolorek podwędzanej szyneczki.Prawdą jest, że nie pachnie i nie smakuje cebulą, nastepnym razem dam więcej łupinek.Mówię Wam, szyneczka pychotka Soli w sam razik,soczysta i krucha.Miro, Tobie szczególnie dziękuję, za podesłanie kalkulatorka, do sporządzania zalewy.Wiadomo dzieki komu taka dobra. Wszystkim Doradzającym i pomagającym DZIĘKUJĘ Bez Was, miała bym kolejnego wiora i kolejny raz produkt, z którego piesek by się ucieszył jak to kiedyś bywało.Cały cykl gotowania szyneczki załączam na foto. Zatem dowędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-319686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Basiu super pomysł z łupinkami cebuli Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-319687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Basiu ładna szyneczka Ci wyszła a zapewnie i pyszna,tylko tak dalej Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-319692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria.s Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Basia :clap: Swoja wędlina to jest to Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-319705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Basiu super pomysł z łupinkami cebuli Karolku, jak sięgnę pamięcią to nie jest nowy pomysł Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-319740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Jajka do święconki też się gotuje się w łupinach,aby były piękne złoto brązowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-319743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Dziekuję za pochwały. Abratek ma rację. Pomysł niedawno wyczytałam na forum i przypomniałam sobie, podczas parzenia szyneczki .Jajka do święconki zawsze tak przygotowuję też, gotuję w łupinkach.Szynka jest faktycznie pyszna. Trzymałam się temperatur i pierwszy wyrób jest w tej wersji zaliczony. Nie jest idealny. Następne będą zapewne lepsze Jak się potrenuje, to będą efekty w lepszym wydaniu.Dziękuję i pozdrawiam oceniających. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-319788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.