Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was Wszystkich.

Będę tutaj zamieszczała małe relacje z wyrobów, których tajniki właśnie zgłębiam.

Jestem początkującą w zadymianiu, dlatego pierwsze kroki które stawiam, są dla mnie nie lada wyzwaniem .

Będą też foto relacje. Jestem otwarta na krytykę a to pozwoli mi, na lepsze zrozumienie moich nieuniknionych zapewne błędów :D

 

Teraz do dzieła.

Pierwszy produkt już wykonałam, była to Kiełbasa Wojskowa z 1952r

Ten wątek jest na forum, są tam też zdjęcia.

 

Wczoraj zrobiłam Extra smarowny pasztet słoikowy wg Bon Aira :clap:

Przepis jest na forum więc nie powtarzam.

Dodam tylko, że zrobiłam dokładnie tak samo, wszystko po kolei.

Od siebie dodałam tylko majeranek :D

Pasztet jest w smaku, rewelacyjnie pyszniutki.

No ale, nie obeszło się bez ale  :devil:  Trochę skróciłam czas miksowania i jest niestety leciutko kaszkowata konsystencja.

Druga rzecz to pasztet jakby rozwarstwiony w 1 ze słoiczków co widać na foto. Też już wiem gdzie popełniłam błąd :D

Załączam fotki.

post-60338-0-05494200-1385238756_thumb.jpg

post-60338-0-13566400-1385238780_thumb.jpg

post-60338-0-13428600-1385238797_thumb.jpg

post-60338-0-55811000-1385238812_thumb.jpg

post-60338-0-52373600-1385238828_thumb.jpg

post-60338-0-68853200-1385238845_thumb.jpg

post-60338-0-82443800-1385238874_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 187
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Basiu gratuluję wyrobów i własnego wątku :clap:

 

 

 

to Kiełbasa Wojskowa z 1952r Ten wątek jest na forum, są tam też zdjęcia.

 

Extra smarowny pasztet słoikowy wg Bon Aira :clap:

W takich przypadkach dobrze jest zamieścić link do przepisu z którego korzystałaś  - dla innych nowicjuszy :) .

 

 

 

Druga rzecz to pasztet jakby rozwarstwiony w 1 ze słoiczków co widać na foto. Też już wiem gdzie popełniłam błąd :D

Skoro wiesz to też napisz jaki to był błąd  by inni robiący po raz pierwszy próbowali go uniknąć.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-315527
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zrobiłam Extra smarowny pasztet słoikowy wg Bon Aira :clap:

 

Myślę ,że w tym momencie powinien być link do strony z tym przepisem , byłoby ułatwienie dla czytającego , który też raczuje na naszym forum :D   http://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/pasztety/1561-konkursowy-extra-smarowny-pasztet-sloikowy-bonair-a

 

Dodano: 23 listopad 2013 - 23:05

ups tak długo pisałem , że powieliłem Olgę :(

Edytowane przez yerba

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-315530
Udostępnij na innych stronach

@ chudziak

 

Dziękuję bardzo za uznanie. Gratulacje oczywiście przyjmuję :)  Co do linku to masz rację, trochę snobistycznie podeszłam do tego. Sama żebrałam o linki :devil:

To tak wyszło z niewiedzy, teraz będę pamiętała o linkach :facepalm:  Oto ten brakujący link

 

Teraz kwestia rozwarstwionego pasztetu w słoiczku.

Wyszło parę słoiczków i tylko ten 1 tak wygląda.Według mnie z prostej przyczyny.

Ten słoik ładowałam jako pierwszy nalewałam małą nabiereczką i tych nałożeń było tak 5 może 6 razy.

Resztę słoików napełniałam moim mini pomocnikiem. Jest nim stary lejek, kiedyś przydatny do wlewania kaszki czy mleczka do butelek :)

Lejek solidnie przyciełam i zrobiłam z tego lejasa. Używam tego pomocnika też do napełniania słoików dżemami itp.

Właśnie w ten sposób farsz czy dżem nie zdąży się napowietrzyć, jeśli już to minimalnie :D

Jest jeszcze jedna ważna zaleta. Brzegi słoi są idealnie czyste a co za tym idzie, nie trzeba się gimnastykować przy oczyszczaniu słoika :)

Dołączam jeszcze foto 2 słoi. Tylko tyle mi pozostało :devil: Można zobaczyć że reszta słoi była i jest ok.

Zdjęcie na dole strony.

 

 

 

@Małgoś.

 

Małgosiu dziękuję. Muszę jeszcze dopracować jakość zdjęć :D

 

Zgadza się, to Police/Szczecin, prawie na rzut beretem.

Pozdrawiam :)

 

 

@Yerba

 

Dziękuję za słuszną uwagę. Masz rację jest to istotne, zwłaszcza dla początkujących.

Zapewniam, że będę podawać linki.

Pozdrawiam :)

post-60338-0-84911200-1385310001_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-315692
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj zaprezentuję coś odmięśnionego. Jako że nie samym mięsem człowiek żyje :)

 

Znalazłam na forum ciekawe przepisy ChefaPaula. Wybrałam sobie przepis na PLYNDZE Przepis jest   tutaj

 

Najpierw obrałam ziemniaki.

Maszynka je za mnie starła.

Trzeba ziemniaki odsączyć na sitku, z wody.

Do odsączonych ziemniaków dodajemy sól, jaja, mąkę np.Wrocławską

Wszystko już połączone i dobrze wymieszane, nakładamy łyżką na rozgrzany olej na patelni.

Smażymy z dwóch stron, na jasno brązowy kolor. Jak ktoś lubi mocno chrupiące, można bardziej podsmażyć.

Usmażone PLYNDZE, można odsączyć z oleju, na ręczniku papierowym.

Kładziemy na talerze i zajadamy się. Są warte polecenia. Mieliśmy na kolację z.........dżemem truskawkowym.

Ja już wcześniej robiłam takie PLYNDZE z cebulką i boczusiem, pokrojonymi w kosteczkę. Wnuki lubią z jogurtem naturalnum.

Wystarczy wykorzystać swoją inwencję twórczą. Po prostu, dodajemy co chcemy i co lubimy. Acha z ziołami jeszcze PLYNDZY nie eksperymentowałam. Może być ciekawie

Życzę smacznego :)

post-60338-0-00496200-1385409402_thumb.jpg

post-60338-0-62005000-1385409530_thumb.jpg

post-60338-0-11642600-1385409791_thumb.jpg

post-60338-0-80689700-1385409825_thumb.jpg

post-60338-0-38342000-1385409939_thumb.jpg

post-60338-0-87718800-1385409964_thumb.jpg

post-60338-0-42143800-1385410488_thumb.jpg

post-60338-0-29382000-1385410507_thumb.jpg

post-60338-0-47377900-1385410535_thumb.jpg

post-60338-0-77780200-1385410550_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-316180
Udostępnij na innych stronach

Basiu ja to znam jako Placki Ziemniaczane - tyle, że bez odsączania.

Jak piszesz to uściślaj przepis - [np. 1kg ziemniaków, 2 łyżki mąki pszennej (może być wrocławska) sól i pieprz do smaku - i tu może być propozycja aby usmażyć na próbę 1 malutki placuszek i spróbować czy dobry ]

Przepraszam, że się wymądrzam ale przepisy dobrze by były z recepturą --- wiem, wiem że na stronie chefa jest dokładne przepis ale jak czytam u Ciebie to nie chce mi się tam klikać -- a może czepiam się  i jestem upierdliwy ?? nie mnie to oceniać :mellow:

Fotki jak ładnie zrobione - szybko się uczysz.

Wracając do placków to ja je jem w kilku wersjach - same prosto z patelni; ze śmietaną i solą i pieprzem; ze śmietaną i cukrem; z gulaszem i  po węgiersku - czyli placek na całą patelnie ładnie obsmażyć z obu stron zsunąć delikatnie na talerz na połowę nałożyć gulasz węgierski, przełożyć drugą połową i na wierzch polać śmietaną

Wszystkie wersje smakują mi wyśmienicie.

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-316193
Udostępnij na innych stronach

Jadłam placki ziemniaczane ze śmietaną z sosami mięsnymi i warzywnymi ale z dżemem nie jadłam jeszcze, przy najbliższej okazji spróbuję

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-316196
Udostępnij na innych stronach

@ Henio.

 

Ciekawa nazwa Rejbaki. Ja robiłam inne placki ziemniaczane, ale nie były tak dobre. :tongue: Dawałam po prostu za dużo maki i za mało odsączałam, stąd ta różnica.

Pozdrawiam

 

@Artur Dor.

 

Arturze. Nie jesteś upierdliwy.

Prosze bardzo.

 

3 ziemniaki takie średniej wielkości około 0,5 kg (masa się zmniejszy bo woda odcieknie).

Jedno jajko

3 łyżki mąki i do smaku co lubisz. Wyjdzie Tobie malutko.

Jedliśmy sobie z dżemem bo w pierwotnym założeniu miały być same placki,ale wzięło nas na słodkie.Całkiem fajnie smakowały.

Dziękuję za składany placek z gulaszem. Spróbuję :)

No fotki jak fotki, ustawiłam aparat, bo coś się poprzestawiało.(chyba wnuki maczały w tym rączki) :D

Pozdrawiam i dziękuję

 

@Renesi.

 

Polecam i spróbuj, są takie delikatniutkie i chrupiące że palce lizać. Jak lubisz dżem truskawkowy to będzie Tobie smakować.

Pierwszego placka posmarowałam śliwkowym i nie za bardzo mi smakował :thumbsup:

Pozdrawiam i dziękuję.



Dodano: 25 listopad 2013 - 22:15

PePe. żartujesz? Czy tak na poważnie? :)

A jeśli poważnie, to poproszę o przepisik :)

Człowiek się uczy całe życie jak widać :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-316213
Udostępnij na innych stronach

to nie chce mi się tam klikać -- a może czepiam się i jestem upierdliwy ??

 

to nie klikaj i nie czepiaj się :( , i nie zbijaj Basi z tropu . Jeśli cytuje się czyjś przepis to powinien być wręcz obowiązek go zapisać . Tak sugerowano i tak Basiu rób ja bardzo o to proszę :facepalm:

Edytowane przez yerba

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-316220
Udostępnij na innych stronach

Yerba napisz to samo tylko językiem zrozumiałym bo nie bardzo wiem o co Ci chodzi. Tak to enigmatycznie napisałeś, że nie mam pojęcia o co się czepiłeś

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-316232
Udostępnij na innych stronach

Basiu, ja zawsze poważnie, spróbuj a się przekonasz. Przepis taki jak podałaś tylko bez mąki, nakładać cienko na patelnie.
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-316236
Udostępnij na innych stronach

 

 

Więc nie wiem?

bo to było do Artura :hmm:

 

 

wiem, wiem że na stronie chefa jest dokładne przepis ale jak czytam u Ciebie to nie chce mi się tam klikać -- a może czepiam się i jestem upierdliwy ?? nie mnie to oceniać :mellow: 

no to Cię oceniłem ( może za bardzo skrótowo ) :D

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-316251
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam po raz kolejny

Wczoraj zrobiłam małą próbę, przed jutrzejszym zadymianiem.

Oczywiście nie dymiłam, tylko tak mnie strasznie kusiło, no i nie wytrzymałam.

Jedną z peklujących się szyneczek.......ugotowałam.

Jak widać szyneczka zażywała kąpieli w łupinkach cebulkowych, przez co dostała kolorek podwędzanej szyneczki.

Prawdą jest, że nie pachnie i nie smakuje cebulą, nastepnym razem dam więcej łupinek.

Mówię Wam, szyneczka pychotka :tongue: Soli w sam razik,soczysta i krucha.

Miro, Tobie szczególnie dziękuję, za podesłanie kalkulatorka, do sporządzania zalewy.

Wiadomo dzieki komu taka dobra. Wszystkim Doradzającym i pomagającym DZIĘKUJĘ :):clap:

Bez Was, miała bym kolejnego wiora i kolejny raz produkt, z którego piesek by się ucieszył ;)

jak to kiedyś bywało.

Cały cykl gotowania szyneczki załączam na foto.

 

Zatem dowędzenia.

post-60338-0-19596500-1386665027_thumb.jpg

post-60338-0-93070100-1386665041_thumb.jpg

post-60338-0-76891800-1386665050_thumb.jpg

post-60338-0-36408600-1386665060_thumb.jpg

post-60338-0-91729000-1386665075_thumb.jpg

post-60338-0-34385300-1386665149_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-319686
Udostępnij na innych stronach

Basiu ładna szyneczka Ci wyszła a zapewnie i pyszna,tylko tak dalej :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-319692
Udostępnij na innych stronach

 

 

Basiu super pomysł z łupinkami cebuli :clap:
Karolku, jak sięgnę pamięcią to nie jest nowy pomysł ;):tongue:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-319740
Udostępnij na innych stronach

Dziekuję za pochwały. Abratek ma rację. Pomysł niedawno wyczytałam na forum i przypomniałam sobie, podczas parzenia szyneczki .Jajka do święconki zawsze tak przygotowuję też, gotuję w łupinkach.

Szynka jest faktycznie pyszna. Trzymałam się temperatur i pierwszy wyrób jest w tej wersji zaliczony. Nie jest idealny. Następne będą zapewne lepsze :)

Jak się potrenuje, to będą efekty :D  w lepszym wydaniu.

Dziękuję i pozdrawiam oceniających.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8905-wyroby-basi/#findComment-319788
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.