Małgoś Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 7 Stycznia 2014 ostatnio zrobiłem kabanosy w białkowych, ponieważ baranki rwały się już przy naciąganiu na lejek. Ja z kolei się przymierzam do kabanosów i wiem,że będę robiła na pewno w białkowych.Kilka osób z fourm przebrnęło przez baranki i już w nich nie robią. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Damianek, peklujesz mięso do kabanosów na mokro? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Ja do tej pory zawsze robiłam w jelitach baranich i problemem było nałożenie na lejek a potem nic się nie działo złego . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianek77 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Ja do tej pory zawsze robiłam w jelitach baranich i problemem było nałożenie na lejek a potem nic się nie działo złego .To prawda , weź to nałóż na lejek ))))) Nerwy mi puszczały )))) Ale narobiłem się po pachy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Ja z kolei się przymierzam do kabanosów i wiem,że będę robiła na pewno w białkowych.Kilka osób z fourm przebrnęło przez baranki i już w nich nie robią. Małgoś wierz mi to nie to samo co baranie.Czasami jest tak, że po prostu bajka, nakładasz, filujesz i ekstra super.A jak się trafi kiepski jeden odcinek idzie włosy rwać z głowy.... ! Dlatego uspokajam się, biorę kolejne jelito i jadę .... W białkowych to dla mnie nie kabanos. Cóż taki urok tych jelit. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Pewnie i z baranimi spróbuję kiedyś..tak dla porównania smaku. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianek77 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 7 Stycznia 2014 (edytowane) Damianek, peklujesz mięso do kabanosów na mokro?Pokroiłem w kawałki małe i moczyłem 2,5 dnia oczywiście peklosól , ja dodaje 90 gr peklosoli na 1 litr wody. Nie jest za słone i smaki są super , podobnie robię dla szynek i schabów. Przy dodawaniu przypraw po mieleniu soli już nie dodaje, tylko przyprawy. Edytowane 7 Stycznia 2014 przez Damianek77 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 7 Stycznia 2014 @Damianek77.Piękne te kabanoski. :clap: Następnym razem smaruj lejek olejem i naciągaj te jelita baranie. Pójdzie gładko. Jak mam problemy z naciąganiem jelit, zawsze tak robię. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 7 Stycznia 2014 (edytowane) Następnym razem smaruj lejek olejem i naciągaj te jelita baranie. Nie, nie i jeszcze raz nie !Żaden olej tylko woda, dużo wody !Jelita podkładamy pod lejek zamoczone w wodzie w garnuszku, nakładamy na lejek i kropimy wodą ..... jak nie ma poślizgu to jeszcze trochę wody.I tu jedna mała ważna rzecz .... delikatnie naciągamy jelita na samym lejku.Im więcej zaciśniecie je ręką, tym trudniej będą się nadziewać na lejek. Edytowane 7 Stycznia 2014 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Ja z kolei się przymierzam do kabanosów i wiem,że będę robiła na pewno w białkowych.Kilka osób z fourm przebrnęło przez baranki i już w nich nie robią.Małgoś wierz mi to nie to samo co baranie.Czasami jest tak, że po prostu bajka, nakładasz, filujesz i ekstra super.A jak się trafi kiepski jeden odcinek idzie włosy rwać z głowy.... ! Dlatego uspokajam się, biorę kolejne jelito i jadę .... W białkowych to dla mnie nie kabanos. Cóż taki urok tych jelit. Nie trzymają rozmiaru i tu jest problem. Masz rację Miro, tylko ile można namoczyć na zapas? Zawsze i tak mam straty a jak na cztery odcinki jeden daje się naciągnąć, to na kolejne moczenie wielu godzin nie ma czasu.@Damianek77.Piękne te kabanoski. :clap: Następnym razem smaruj lejek olejem i naciągaj te jelita baranie. Pójdzie gładko. Jak mam problemy z naciąganiem jelit, zawsze tak robię. Pozdrawiam.Ja testowałem ze smalcem i było ok. natomiast jak są za ciasne to nic nie pomoże. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianek77 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Ja do tej pory zawsze robiłam w jelitach baranich i problemem było nałożenie na lejek a potem nic się nie działo złego .To prawda , najgorzej włożyć tą pierwszą część na lejek, później to już idzie, ale nerwów było sporo. Ja najpierw wkładałem jelito baranie na mniejszy drewniany patyk , potem z patyka przekładałem na lejek następnie wlewałem przez lejek wodę i powoli nakładałem na lejek, po nałożeniu już samo nadziewanie to bajka. Zauważyłem że jak nie chcę się jelito nałożyć na lejek to specjalnie moczyłem to jelito w wodzie z solą spożywcza i od razu miękło i szybko się nakładało na lejek.@Damianek77.Piękne te kabanoski. :clap: Następnym razem smaruj lejek olejem i naciągaj te jelita baranie. Pójdzie gładko. Jak mam problemy z naciąganiem jelit, zawsze tak robię. Pozdrawiam.Czytałem też o tym olejku , niestety mi się nie sprawdziło , najgorszy był pierwszy etap nakładanie na lejek , potem to juz samą woda jak napuszczałem do jelita to jelito się rozszerzało i nakładałęm na lejek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Miro, mozna wodą i można olejem, zgadzam się z Tobą. Tak mi doradził sprzedawca jelit na Allegro jakieś pół roku temu. Nie mogłam naciągnąć jelit i jak posmarowałam lekko olejem za jego radą to dało radę, dlatego tak napisałam. Co szkodzi spróbować jak człowiek zdesperowany już jest? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Dlatego trzymaj jelita w nasyconym roztworze soli i po kłopocie z namaczaniem ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Jak się już nałoży jelito na lejek to trzeba wycisnąć minimalną ilość farszu z nadziewarki tzw grzybek i dalsze naciąganie idzie gładko. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325312 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Miro, mozna wodą i można olejem, zgadzam się z Tobą. Tak mi doradził sprzedawca jelit na Allegro Bez urazy ale chyba w życiu jelit nie naciągał na lejek.To nie olej Ci pomógł, ale woda.Rozumiem że kojarzysz olej z poślizgiem, ale nie w tym wypadku. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Dlatego trzymaj jelita w nasyconym roztworze soli i po kłopocie z namaczaniem !To już nie rozumiem, myślałem, że trzeba z soli wypłukać i to dokładnie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianek77 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Miro, mozna wodą i można olejem, zgadzam się z Tobą. Tak mi doradził sprzedawca jelit na Allegro Bez urazy ale chyba w życiu jelit nie naciągał na lejek.To nie olej Ci pomógł, ale woda.Rozumiem że kojarzysz olej z poślizgiem, ale nie w tym wypadku. Woda jest najlepsza. Jak już masz nałożony na lejek jelito , to już wodą rozpychasz jelito i nakładasz. Najgorzej to tylko założyć na ten lejek )) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 7 Stycznia 2014 To poczytaj tu: http://wyrobydomowe.blog.pl/category/porady/przygotowanie-jelit-naturalnych/ Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Masz rację Miro. Ja tam się nie znam, tak sobie pomyślałam. Chudziak też dobrze pisze, pewnie chodzi o ten poslizg W każdym razie miałam takie jelita co za nic nie chciały nadziać sie na lejek i jak posmarowałam lekko olejem to dało radę je naciągnąć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 7 Stycznia 2014 (edytowane) Najgorzej to tylko założyć na ten lejek Trzeba koniec jelita odciąć ostrym nożem na desce do krojenia.Dzięki temu mamy proste krawędzie jelita, a nie ...... poszukiwanie zaginionej arki Edytowane 7 Stycznia 2014 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianek77 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Dlatego trzymaj jelita w nasyconym roztworze soli i po kłopocie z namaczaniem !To już nie rozumiem, myślałem, że trzeba z soli wypłukać i to dokładnie. Tak , zgadzam sie z Miro , zauważyłem jak jelito postało w wodzie bez soli to nie było tak elastyczne, dlatego jak miałem jakiś problem z pierwszą fazą czyli nakładaniem na lejek to wtedy specjalnie wsypywałem soli do wody z jelitem i jelito było takie elastyczne. Ale to już sam odkryłem )))) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Tak , zgadzam sie z Miro , zauważyłem jak jelito postało w wodzie bez soli to nie było tak elastyczne, dlatego jak miałem jakiś problem z pierwszą fazą czyli nakładaniem na lejek to wtedy specjalnie wsypywałem soli do wody z jelitem i jelito było takie elastyczne. Ale to już sam odkryłem Kochani nie tędy droga !Jelita trzeba odsolić żeby nabrały pierwotnej elastyczności i całkowicie pozbyć się soli. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianek77 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 7 Stycznia 2014 (edytowane) Tak , zgadzam sie z Miro , zauważyłem jak jelito postało w wodzie bez soli to nie było tak elastyczne, dlatego jak miałem jakiś problem z pierwszą fazą czyli nakładaniem na lejek to wtedy specjalnie wsypywałem soli do wody z jelitem i jelito było takie elastyczne. Ale to już sam odkryłem Kochani nie tędy droga !Jelita trzeba odsolić żeby nabrały pierwotnej elastyczności i całkowicie pozbyć się soli. Wiadomo że jelita jak wyciągniemy z lodówki lub kupione to są zasolone , to ja osobiście moczę w ciepłej wodzie około 1 godz. i dopiero wtedy nadziewam na lejek. W czasie nakładania na lejek miałem problem z nałożeniem samego jelita w początkowej fazie. Czasami lekko posoliłem solą kuchenną jelito namoczone w wodzie, bo pomagało w nałożeniu jelita na lejek. Jak już nałożyłem , to poprzez lejek wlewałem wodę do jelita , która rozszerzała mi jelito. Edytowane 7 Stycznia 2014 przez Damianek77 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Jak się już nałoży jelito na lejek to trzeba wycisnąć minimalną ilość farszu z nadziewarki tzw grzybek i dalsze naciąganie idzie gładko. To tez moja metoda a i z baranich robilam i problemu nie mialam. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Kilka osób z fourm przebrnęło przez baranki i już w nich nie robią. Małgosiu , nie jest źle . Ja na próbę mam jedną rurkę osłonek kolagenowych ale chyba pozostanę przy : baran to baran :D Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8916-wyroby-by-damianek77/page/3/#findComment-325338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.